Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël in oorlog

Door Redactie cvi.nl - 

27 februari 2024

2021 CVI website

De vader van de 4-jarige Lavi Shamir werd op 7 oktober gedood door Hamas-terroristen, toen hij vocht in kibboets Re'im. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Blijf op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

  • Op zaterdag 7 oktober 2023 werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1200 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 240 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) werden ontvoerd. Nog altijd zitten 134 van hen vast in Gaza.
  • In een reactie op deze aanval probeert Israël om met een grondoffensief Hamas uit te schakelen. Daarnaast is er op verschillende fronten een oorlog tegen Israël gaande die in toenemende mate een internationaal karakter krijgt.
  • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
  • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

9 maart 20:55

Update 9 maart • Steeds meer Gazanen uiten kritiek op Hamas-leiders

In Gaza werd de afgelopen periode een organisatie actief die zichzelf “De vrije mensen van Gaza” noemt en die pamfletten ronddeelt waarin wordt opgeroepen tot demonstraties tegen Hamas. Hamas-leider Sinwar wordt zelfs een 'hond' genoemd, een zware belediging in de Arabische wereld. 

In deze update van Yochanan Visser leest u hoe de IDF op deze ontwikkeling inspeelt:

8 maart 21:53

Avondupdate 8 maart • Ophef over vermeende honger in Gaza

De ophef over de vermeende honger in Gaza neemt nu absurde vormen aan. Sommige Europese leiders weten niet waar ze over praten, maar hebben desalniettemin hun mening al klaar.

Lees meer in de avondupdate van Yochanan Visser:

8 maart 16:04

Christenen voor Israël: pro-Palestijnser dan pro-Palestijnen zelf?

Sara van Oordt: "Christenen voor Israël kreeg de afgelopen week wat voor de kiezen. Dat is niet erg hoor, we zijn wel wat gewend. Het begon eind vorige week met een column van de ‘journalist’ Remco van Mulligen over een van onze sprekers uit Israël, die hij extremistisch vond. Vervolgens bedacht de krant Trouw een plan om onze steun aan Judea en Samaria in een kwaad daglicht te stellen. En dan vandaag nóg een artikel er overheen met allerlei niet-gecheckte aannames over onze zogenaamde Israëltheologie."

Lees het hier:

8 maart 11:46

Steun voor Judea en Samaria?

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op een dag hetzelfde zal gebeuren als bij de dorpen in het zuiden van Israël. Terroristische aanvallen op Israëlische burgers zijn toegenomen de laatste weken.

Lees hier verder:

7 maart 22:12

Avondupdate 7 maart • Zeer verontrustende ontwikkelingen rond atoomprogramma Iran

Na de waarschuwing van Rafael Grossi, de directeur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), die eerder deze week stelde dat zijn bureau niet meer in staat is om de ontwikkelingen te volgen in het nucleaire programma van Iran, zijn de Verenigde Staten nu wakker geworden.

Lees meer in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

7 maart 14:43

Middagupdate 7 maart • Vraagtekens rondom de toekomst van Gaza

Premier Benjamin Netanyahu heeft voor het eerst meer duidelijkheid verstrekt over wat te doen met Gaza na de oorlog. Maar eerst moet de militaire campagne van de IDF in Gaza worden afgerond.

Lees het in deze update:

7 maart 9:40

Analyse: Iran, Hezbollah en de laatste fase van de meervoudige frontenoorlog tegen Israël

Terwijl alle ogen in de wereld gericht zijn op de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, is dit front inmiddels in feite het minst belangrijke in Israëls huidige meervoudige frontenoorlog. De reden hiervoor is vrij simpel. Lees het in deze analyse van Yochanan Visser:

6 maart 14:33

Middagupdate 6 maart • Meer en meer druk op Israël

Er komt steeds meer internationale druk op Israël als het gaat over een nieuw staakt-het-vuren en de humanitaire situatie in Gaza.

Lees het in deze nieuwe update:

6 maart 13:34

Uitzending 6 maart • Waarom jouw gebed voor Israël zo belangrijk is

Elke uitzending roepen we u als kijker op om te bidden voor de situatie in Israël, maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat is de rol van gebed en waarom is het zo belangrijk? Welke invloed heeft gebed? Ds. Oscar Lohuis legt het uit. Met Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël, bespreken we de media-ophef rondom Hananya Naftali. Hij is een Israëlische influencer die naar Nederland komt maar niet welkom is in een aantal zalen.

Bekijk de uitzending:

6 maart 10:45

Rapport: Meer dan 450 UNRWA-leerkrachten betrokken bij bloedbad van 7 oktober

De Israëlische inlichtingendienst onthulde maandagavond (4 maart) dat meer dan 450 terroristen die behoren tot terroristische organisaties in de Gazastrook, voornamelijk Hamas, ook in dienst waren - en in sommige gevallen nog steeds zijn - van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA). Deze VN-organisatie is belast met het verstrekken van humanitaire hulp en onderwijsdiensten aan de Palestijnse Autoriteit en de bevolking van Gaza.

Lees hier verder (in het Engels)

Bron: IDF

6 maart 10:24

Vraag het zelf

De Israëlische Corey Gil-Shuster gaat al jaren op stap met een camera en microfoon om Israëliërs en Palestijnen te interviewen over allerlei soorten onderwerpen. Zijn YouTube-video’s zijn onbewerkt en reflecteren wat er leeft in Israël en de Westbank ook wat betreft een eventuele oplossing voor het conflict. De antwoorden zijn eerlijk en tegelijkertijd ook schrijnend en schokkend, met name de antwoorden van Palestijnen.

Lees hier verder:

5 maart 22:15

Avondupdate 5 maart • Grootste terreurtunnel die tot nu toe onder Gaza werd gevonden ontmanteld

De hervatte besprekingen over een nieuw staakt-het-vuren die in Cairo in de afwezigheid van een Israëlisch onderhandelingsteam werden gehouden zijn alweer afgebroken zonder enig resultaat. 

Ondertussen werd onder Gaza de grootste terreurtunnel tot nu toe opgeblazen. Een pijnlijke tik voor Hamas-leider Sinwar, voor wie er ook nog een persoonlijk tintje aan deze nederlaag zat. Lees meer in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

5 maart 14:25

Middagupdate 5 maart • VN rapport over seksuele misdaden Hamas gepubliceerd

In deze update: nog eens 4 medewerkers van UNRWA betrokken bij aanslag 7 oktober, VN-rapport over de misdaden van Hamas en een zorgelijke ontwikkeling rondom het nucleaire programma van Iran.

Lees het hier:

5 maart 11:16

Artikel op Cvandaag: Joodse spreker niet welkom in evangelische kerk Dordrecht: ‘Vorm van pesterij’

De christelijke nieuwssite Cvandaag publiceerde vandaag een artikel over onze tour met Hananya Nafali uit Israël:

Hananya Naftali, een bekende Joodse influencer, is niet welkom op diverse christelijke locaties in Nederland. Christenen voor Israël belegde de tour, maar moet nu op zoek naar nieuwe locaties. Onder meer de evangelische gemeente Jozua in Dordrecht cancelt de spreekbeurt, omdat zij ‘niet volledig achter zijn boodschap kunnen staan’.

Klik op de knop hieronder om het artikel te lezen.

5 maart 10:05

Palestijnse Autoriteit kiest voor financiering van terroristen, maar niet van hartpatiënten

Een ziekenhuis in Bethlehem wordt gedwongen 20% te bezuinigen omdat Palestijnse Autoriteit (PA) een schuld van 65 miljoen shekels niet wil betalen. Toch wil de PA wel 65 miljoen shekels aan salarissen betalen aan terroristen in gevangenissen.

Lees het hier:

5 maart 09:41

Bring them home now - een ketting voor Liri

Marianne Glashouwer: 'Afgelopen zondag zat in de kerk een echte Israël-vriendin voor me in de bank. Voorafgaand aan de dienst draaide ze zich om en stopte me wat in de hand. “Kijk”, zei ze, “dit is een ketting en ik heb er een aantal gekocht om uit te delen”.

Laten we wachters zijn op de muren van Jeruzalem en op de bres staan voor Zijn oogappel. Laten we bidden voor de jonge soldaten en militaire leiders die op steeds meer fronten het land moeten verdedigen. Laten we bidden voor de politieke leiders om wijsheid en vastberadenheid. Laten we ook bidden dat de mensen in Gaza verlost worden van hun haat tegen Israël.'

Lees het hele artikel hier:

4 maart 23:00

Avondupdate 4 maart • Toename van geweld in Judea en Samaria, in aanloop naar ramadan

In de aanloop naar de islamitische vastenmaand ramadan is er nu al een toename waar te nemen in het aantal terreuraanslagen in Judea en Samaria, Israëls hartland. Meer in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

4 maart 16:07

Middagupdate 4 maart • Nieuwe onderhandelingen in Caïro

Op zondag werd in de Egyptische hoofdstad Cairo een nieuwe ronde onderhandelingen begonnen over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza. Een Hamas delegatie arriveerde vanuit Qatar en de bemiddeling wordt gedaan door Qatar en de Egyptische inlichtingendienst.

Lees hier meer over in deze update:

4 maart 14:13

Yair Strijker vanuit Israël: 'We moeten op God blijven vertrouwen'

Yair Strijker woont samen met zijn vrouw Karen in Israël. Ze zetten zich samen in voor Studiehuis Reshiet, en geven les over de Hebreeuwse taal, organiseren virtuele tours door Israël en houden webinars over Bijbelse feesten en andere onderwerpen.

In dit artikel geeft hij een update van de situatie in Israël:

4 maart 13:35

Uitzending 4 maart • Elisheva Ronen: “We voelen ons in Israël zo alleen staan”

“Ik wil niet in een coupé zitten met een kindermoordenaar”, zei iemand in de trein tegen de Israëlisch-Nederlandse Elisheva, toen ze in Nederland was, kort na 7 oktober. Al bijna dertig jaar woont en werkt de Joods-Nederlandse kinderneuroloog Elisheva Ronen in Israël, vlakbij de Gazastrook. Tijdens haar werk als arts hielp ze ook Arabische kinderen in Gaza. In deze uitzending haar persoonlijke verhaal, over het leven in Zuid-Israël voor en na 7 oktober.

Bekijk de uitzending:

4 maart 11:06

Overdenking: Een groter wonder dan de uittocht

Ds. Willem J.J. Glashouwer: 'De dingen gaan niet buiten Hem om. Er is er inderdaad Eén die de geschiedenis vast in Zijn handen houdt. En de geschiedenis van mens en wereld dwars door de oordelen en plagen heenleidt naar het door Hem gestelde doel, en dat is de komst van Zijn Koninkrijk. Er zijn oorlogen des Heeren, waarin Hij strijdt aan de zijde van Zijn volk Israël; het Oude Testament is er vol van. Opdat de volkeren zullen weten Wie waarlijk God is, de Heilige Israëls.'

Lees verder in deze overdenking:

2 maart 21:29

Avondupdate 2 maart • 'Vrij rustige shabbat' in Israël

Vandaag tijdens de shabbat was het vrij rustig aan het noordelijke front, waar Hezbollah ‘slechts’ twee keer een antitankraket afvuurde op de dorpen Zaria en Shomera in Israël. Toch gebeurde er ook vandaag nog weer genoeg in en rond Israël. Lees het in de laatste update van deze week van onze correspondent Yochanan Visser:

2 maart 14:43

Middagupdate 2 maart • Israël: "Geen nieuwe onderhandelingen zolang lot gegijzelden onbekend is"

Israël heeft Egypte en Qatar gezegd dat het geen nieuwe ronde onderhandelingen zal houden over een nieuw staakt-het-vuren zolang Hamas geen duidelijkheid schept over het lot van de 134 gijzelaars die nog in Gaza worden vastgehouden. Meer daarover in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

1 maart 22:31

Avondupdate 1 maart • "Waarheid over incident in Gaza moet boven water"

In de update van vanochtend schreef onze correspondent Yochanan Visser dat Frankrijk, samen met de Verenigde Staten, een poging van Arabische landen om Israël veroordeeld te krijgen door de VN Veiligheidsraad over de dood van meer dan 100 Palestijnse Arabieren in Gaza op donderdag had tegengehouden. Vanmiddag bleek dat het tegenovergestelde waar was. Lees meer:

1 maart 14:55

Update Handen-uit-de-mouwenreis (3)

geschreven door reisleider Rita Quartel

We zijn weer thuis na een bijzondere week in Israël, alhoewel we allemaal nog een beetje moeten ‘landen’.

Dinsdag was onze tweede dag op de militaire basis in de buurt van Tel Aviv. Inmiddels waren we helemaal vertrouwd met de verwerking van de vele pallets voedselpakketten voor de soldaten in Gaza. Voor zover de tijd (of de lopende band) het toeliet, voorzagen we veel maaltijddozen van een persoonlijke boodschap: ‘Stay Strong’, ‘Am Israel Chai’ of ‘© from Holland’, in de hoop de soldaten die in Gaza moeten strijden iets van bemoediging mee te geven. Het was mooi om te midden van en samen mét IDF-ers de handen uit de mouwen te kunnen steken. Een aantal van hen was al een aantal maanden actief als reservist, weggeroepen uit het gewone leven om een bijdrage te leveren aan de verdediging van het land. En ook in dat opzicht is Israël een bijzonder volk, want de reservisten waren stuk voor stuk enorm gemotiveerd. ‘Als het land je nodig heeft, ben je gewoon beschikbaar.’ Dat gold zeker ook voor de buschauffeur die ons die morgen in Jeruzalem had opgehaald. Na enig doorvragen vertelde hij ruim anderhalve maand als tankcommandant actief te zijn geweest in Gaza. Hij was 51 en hoefde zich dus niet te melden (de leeftijdsgrens lag bij 45 jaar), maar nam zijn verantwoordelijkheid. En mocht de situatie in het noorden van Israël (verder) escaleren, is hij opnieuw beschikbaar voor de frontlinies.

Woensdagmorgen bezochten we – onderweg naar het vliegveld - het ‘Plein van de Gegijzelden’ in Tel Aviv. De zonovergoten ochtend stond in schril contrast met de rauwe werkelijkheid waarmee je op het plein geconfronteerd wordt. Een groot elektronisch bord geeft het aantal dagen, uren, minuten en seconden aan dat de resterende (134) gijzelaars al vastzitten in de hel van Gaza: 144 dagen op dat moment. En terwijl je op het plein loopt, tikken de minuten en seconden weg en besef je (opnieuw) de dringende urgentie van de vrijlating van de gegijzelden. De lange tafel op het plein is voor een deel feestelijk gedekt. Het symboliseert de inmiddels vrijgelaten gegijzelden. Op het andere deel van de tafel ligt een groezelig tafelkleed, staan flessen met vervuild water en vind je stukjes pitabrood met daarin een grote spijker. Een verwijzing naar de mensonterende omstandigheden waarin de gegijzelden worden vastgehouden (met vaak een pitabroodje - of deel daarvan – als het enige voedsel voor een hele dag). Bij de tafel ook twee kinderstoelen voor Kfir (1) en Ariel (4) Bibas, de twee jongste slachtoffers van de Hamas gijzelingsterreur.

Hoewel we zelf weinig van de fysieke oorlog gemerkt hebben, was de oorlog toch nooit ver weg. In ons hotel in Jeruzalem verbleven de nodige evacués: oudere mensen uit het noorden van Israël die door de dreiging van Hezbollah (en dagelijkse aanvallen) al maanden niet meer thuis kunnen zijn. Van sommigen was het huis door raketten uit Libanon compleet verwoest. De nabije toekomst is ook voor hen vooralsnog één groot vraagteken. Datzelfde geldt uiteraard voor de inwoners van de kibboetsen en dorpen langs de Gazastrook, die ook al maanden elders in het land zijn ondergebracht. De bedrijven waar we sinaasappels en clementines geplukt hebben, zouden zonder hulp veel van hun oogst verloren zien gaan. Werknemers zijn er door de oorlog niet meer: ze zijn óf actief als reservist, óf terug naar hun thuisland (veelal Thailand) óf kwamen uit Gaza (en mogen voorlopig niet meer in Israël werken).

En dan waren er de vele (korte) gesprekken met Israëli’s: in het hotel, de winkels, gewoon op straat, na de dienst die we op Shabbat bijwoonden, bij onze bezoeken, en zelfs in het vliegtuig. En overal klonk de fluistering van een dankbaar hart. Dankbaarheid omdat we juist in deze tijd naar Israël gekomen waren om te helpen. De Joden ervaren dat ze er voor een heel groot deel alleen voor staan. Daarom was de reis ook voor onszelf weer een wake-up call. Want niet alleen in Israël was het nodig de handen uit de mouwen te steken. Dat geldt ook nu we terug zijn in Nederland: door ons gebed voor Israël, door actief op te staan tegen antisemitisme, de leugens en de halve waarheden, door medechristenen te wijzen op Gods hart voor Israël en Zijn beloften voor Zijn volk en onze opdracht Israël tot zegen te zijn.

Bekijk de beelden hieronder. Klik op een foto voor een vergroting.

1 maart 13:27

Middagupdate 1 maart • Onderzoek naar de UNRWA in Gaza

De Verenigde Naties hebben Israël nu officieel gevraagd om het bewijsmateriaal over de betrokkenheid van de zusterorganisatie UNRWA bij de genocide op 7 oktober 2023 te overhandigen.

Lees het in deze nieuwe update:

1 maart 13:03

Uitzending 1 maart met ds. Willem Glashouwer • Is Israël wel Gods uitverkoren volk?

Als Israël nog steeds Gods volk is, waarom lijken we daar zo weinig van te zien? Hoe kan Israël een bron van zegen zijn voor de wereld als ze door diezelfde wereld voor het gerecht wordt gedaagd? Is Israël nog steeds Gods uitverkoren volk, of heeft de actualiteit deze claim nu definitief de nek omgedraaid? En wat is Israël eigenlijk? De staat, het volk, of het land? Ds. Willem Glashouwer geeft een toelichting.

Bekijk de uitzending:

1 maart 12:56

Avond van StandWithUs Nederland met Hillel Neuer op 11 maart

De recente onthullingen over de betrokkenheid van UNRWA bij de aanslag van 7 oktober shockeerden de wereld. Niemand minder dan Hillel Neuer, de directeur van UN Watch, stond aan het hoofd van het blootleggen van de nauwe banden tussen Hamas en de VN-organisatie UNRWA. Niet alleen directe betrokkenheid van UNRWA-medewerkers op 7 oktober, maar ook structurele demonisering van Joden in het door hen aangeboden onderwijs en het misbruiken van hun faciliteiten door Hamas werden door de organisatie van Hillel Neuer aan de wereld getoond.

Kom op 11 maart naar Hoofddorp voor een grondige uiteenzetting over de institutionele discriminatie tegen Israël in de Verenigde Naties en over de betrokkenheid van UNRWA bij het faciliteren van terrorisme tegen Israël!

Neuer heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als een fervent voorvechter van democratie, vrijheid en rechtvaardigheid op internationaal niveau. De Israëlische krant Ma’ariv noemde hem een van de "Top 100 meest invloedrijke Joodse mensen ter wereld". Zijn toespraken bij de Verenigde Naties (waaronder "Algerije waar zijn jullie Joden?") zijn door miljoenen mensen over de hele wereld gezien.  McGill University heeft Neuer een eredoctoraat toegekend voor zijn werk ter bevordering van de mensenrechten, en voor het zijn van "een stem voor degenen die er geen hebben". In 2016 verklaarde de stad Chicago "Hillel Neuer Dag", waarbij zijn rol als "een van 's werelds belangrijkste voorvechters van de mensenrechten" werd genoemd.

Meld je aan via de knop hieronder.

29 februari 21:31

Avondupdate 29 februari • Terreur in Judea en Samaria neemt verder toe, dodelijke aanslag bij Jeruzalem

De terreur tegen Joodse inwoners van Judea en Samaria is deze week weer toegenomen, wat vandaag onder meer resulteerde in een dodelijke aanslag in Eli. Lees meer in deze avondupdate van onze correspondent Yochanan Visser:

29 februari 16:28

Uitzending 29 februari • Kees van Velzen over de actuele situatie in Israël

Er gebeurt zoveel in Israël dat het nieuws haast niet bij te houden is. Vandaag wordt het Israëlische leger beschuldigd van het zomaar neerschieten van Palestijnen die op voedsel wachten. Er vinden tegelijk onderhandelingen plaats over een staakt-het-vuren, de druk van de families van gegijzelden die zich zorgen maken over het lot van hun geliefden, en de rol van Zuid-Afrika in de juridische aanvallen tegen Israël. Dit laatste levert in het Zuid-Afrikaanse parlement ook het nodige vuurwerk op. In deze uitzending bespreken we dat en meer met ds. Kees van Velzen.

Bekijk de uitzending:

29 februari 13:39

Middagupdate 29 februari • Israël onderneemt actie in Syrië

In de update van woensdagavond berichtte onze correspondent Yochanan Visser al kort over inkomende Syrische rapporten over een nieuwe Israëlische aanval op doelen nabij Damascus in Syrië. Op dat moment ontbraken verdere gegevens, maar die kan hij inmiddels wel melden. Lees ze in deze update:


28 februari 22:31

Avondupdate 28 februari • Bronnen: "Grote oorlog met Hezbollah aanstaande"

Ondanks het feit dat het vandaag een stuk rustiger was aan het noordelijke front zijn er nu berichten, gebaseerd op bronnen in Libanon, dat de situatie met Hezbollah in Libanon binnenkort zal ontploffen. 

Lees meer in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

28 februari 15:00

Middagupdate 28 februari • Angst voor geweldsexplosies tijdens Ramadan

De moslimvastenmaand Ramadan houdt niet alleen de Amerikaanse president Joe Biden bezig, die een staakt-het-vuren in Gaza nastreeft dat dan zal moeten beginnen, maar ook het veiligheidskabinet van Israël.

Lees meer in deze nieuwe update:

28 februari 09:42

Jerusalem Post: 'Alija uit de VS, Canada en Frankrijk enorm toegenomen sinds 7 oktober'

Israël heeft sinds 7 oktober een enorme toename gezien van alija-aanvragen uit de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. Dit kondigde de voorzitter van de World Zionist Organization, Tova Dorfman, aan op de WZO-conferentie van afgelopen dinsdag in Jeruzalem.

Dorfman onthulde dat Israël een stijging van 100% in alija-aanvragen uit de VS registreerde sinds het bloedbad van Hamas. Verder steeg het aantal alija-aanvragers uit Canada met 150%, terwijl een opmerkelijke stijging van 300% werd waargenomen in Frankrijk.

Noot van de redactie: alija is de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël

Bron: Jerusalem Post

27 februari 21:06

Avondupdate 27 februari • Stafchef Israëlische leger waarschuwt Hezbollah

De spanningen tussen Hezbollah en Israël lopen langzaam maar zeker op. Ook vandaag gebeurde er weer van alles aan de noordgrens van Israël. Meer daarover in deze avondupdate:

27 februari 13:08

Middagupdate 27 februari • Verkiezingen in oorlogstijd

Israëli’s kunnen vandaag naar de stembus en in het noorden is de situatie grimmig.

Lees er alles over in deze update:

27 februari 09:53

Update van de 'Handen uit de Mouwen'-reis in Israël (2)

Geschreven door reisleidster Rita Quartel

Vanavond hadden we een bijzondere gast in ons midden: Yossi Engel, de opa van de vrijgekomen gijzelaar Ofir Engel (die na 7 oktober het Nederlandse staatsburgerschap kreeg). Bijzonder om zijn verhaal te horen. Hij riep ons ook nadrukkelijk op – eenmaal terug in Nederland – aandacht te blijven vragen voor de nog altijd 134 gegijzelden in Gaza, iets wat de wereld allang vergeten lijkt te zijn.

Na het sinaasappelplukavontuur van vorige week hebben we op een andere locatie ook de nodige kilo’s clementines geplukt. Een net iets andere tak van sport, omdat de clementines met een schaartje van de tak geknipt moeten worden. De opbrengst was iets minder legendarisch dan de 18.000 kilo sinaasappels, maar nog altijd een mega-record in een paar uur tijd in vergelijking met andere vrijwilligers. Wederom tot verbazing van de eigenaar van de boomgaard, die dan ook veel meer kratten (met elk 360 kilo inhoud) moest aanslepen dan oorspronkelijk gepland.

Gisteren reden we al vroeg richting de Negev. We bezochten er ADI, dat sinds vorig jaar ook een revalidatiecentrum herbergt. Er worden diverse gewonden (onder wie soldaten) van 7 oktober en daarna verpleegd. Helaas was het toch niet mogelijk hen te bezoeken. Wel hebben we de directeur van het revalidatiecentrum gesproken. In kibboets Revivim hoorden we van een van de betrokkenen bij First Home in the Homeland haar persoonlijke ervaringen op 7 oktober. Het maakte ons opnieuw bewust van de horror van die dag en vele persoonlijke drama’s. Dat werd nog versterkt door ons bezoek aan het terrein van het Nova Muziekfestival, waar bijna driehonderd jongeren in koelen bloede werden vermoord.

Morgen gaan de handen opnieuw uit de mouwen, dankbaar dat we op een heel praktische manier iets voor Israël mogen betekenen.

Bekijk hier een aantal foto's (klik op een foto voor een vergroting):

26 februari 21:33

Reconstructie: Wat gebeurde er nou precies op en rond 7 oktober 2023?

De eerste tekenen van de lente zijn al zichtbaar in het noorden van Israël. De amandelboom heeft zijn bloesem al verloren en aan regenwater was deze winter geen gebrek. Maar voor de rest was deze winter bepaald geen ‘bracha’ (zegening), zoals we hier normaal gesproken zeggen als het begint te regenen. Het licht in Israël werd op 7 oktober 2023 grotendeels gedimd en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

Terwijl de oorlog voortraast, zijn er maar weinig Israëli’s die de trauma’s van de laatste maanden al hebben verwerkt. Wel is er consensus over het onderzoek dat na deze oorlog ongetwijfeld zal plaatsvinden. Het staat vast dat er dan koppen gaan rollen, zowel in het Israëlische leger als in de veiligheidsdiensten en natuurlijk in de politiek.

Lees in deze reconstructie van Yochanan Visser wat er op en rond 7 oktober gebeurde in Israël:

26 februari 15:53

Uitzending 26 februari • Prof. dr. Afshin Ellian: Hamas aan de leiband van het regime in Iran

Wat is de band tussen Hamas, Hezbollah en de Houthi's enerzijds en Iran anderzijds? Waarom is er zoveel haat in Iran tegen de Joodse staat? Welke rol speelt Iran in de huidige oorlog in Israël? Een analyse van prof. dr. Afshin Ellian, Perzisch-Nederlands rechtsgeleerde en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Bekijk de uitzending:

24 februari 18:03

Vandaag toch nog geen update van onze correspondent Yochanan Visser

Gisteren meldden we op dit liveblog dat vanaf vandaag de updates van onze correspondent Yochanan Visser zouden worden hervat. Helaas moeten we nu melden dat dit toch niet het geval is. Vanaf maandag hopen we u weer tweemaal daags te voorzien van een update vanuit Israël.

24 februari 11:51

"De oorlog is als een röntgenfoto: het binnenste van de mens wordt zichtbaar"

Bij uitzondering een update over een andere oorlog, namelijk die zich afspeelt in Oekraïne. Het is vandaag namelijk precies twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne losbarstte. Destijds nam de Vlaamse Ingrid Weinberger meteen contact op met haar landgenoot Koen Carlier, veldwerker bij Christenen voor Israël. Hij woont en werkt sinds begin jaren 90 in Oekraïne. Ingrid hoopte dat Koen en zijn gezin het land tijdig hadden verlaten, maar dat was buiten Koen gerekend...

Nu, twee jaar later, blikt Ingrid terug en vooruit. Lees het hier:

23 februari 14:15

Uitzending 23 februari • Tikkende klok in Oekraïne - Joden kunnen nu nog naar Israël, maar hoelang nog?

De Joodse gemeenschap in Oekraïne gaat al twee jaar gebukt onder oorlogsgeweld. De situatie lijkt uitzichtloos, en ook armoede neemt toe. Maar ook in Israël is het onrustig. Is de vluchtweg van de Joden naar Israël nu afgesneden door de oorlog die ook daar woedt? Wat kunnen wij als christenen betekenen voor Joden in Oekraïne? Na twee jaar oorlog maken we de balans op. Aan tafel Koen Carlier, Alija-veldwerker in Oekraïne en Roger van Oordt, honorair consul.

Bekijk de uitzending:

23 februari 13:50

Vanaf morgen weer updates van onze correspondent Yochanan Visser

Wegens omstandigheden konden we u in de afgelopen dagen niet voorzien van de vaste updates van Yochanan Visser, onze correspondent in Israël. Vanaf morgen hopen we dit weer voort te kunnen zetten, met dagelijks (met uitzondering van zondag) twee updates over de situatie in en rond Israël. 

23 februari 11:58

Bassem Eid: "Hamas verantwoordelijk voor wat er in Gaza gebeurt"

De Palestijnse vredesactivist Bassem Eid spreekt zich uit over de situatie in Gaza: "Gaza is een ramp, maar de enige die daar de schuld van kan krijgen is Hamas. Hamas begon deze oorlog door op barbaarse wijze 1.200 Israëliërs te vermoorden en 253 mensen te gijzelen. Het gebruikt eigen burgers als menselijk schild en steelt humanitaire hulp in plaats van de gijzelaars te bevrijden en zich over te geven."

Volg Bassem Eid via X of Instagram.

22 februari 21:47

Eerste Handen-uit-de-mouwenreis aangekomen in Israël (en meteen aan de slag)

De eerste van drie Handen-uit-de-mouwenreizen is gisteren aangekomen in Israël. Het oorspronkelijke idee was om met een groep van 20 personen vrijwilligerswerk te doen in Israël, maar vanwege een overweldigende belangstelling werden het uiteindelijk drie reizen met 30 tot 40 personen - en veel teleurgestelde thuisblijvers.

Vanuit de eerste groep kregen we deze update:

Op mosjav Tkuma (op 5,5 kilometer van Gaza) hebben we geholpen bij het sinaasappels plukken. Een familiebedrijf van zo’n 120 hectare kampt sinds 7 oktober met een enorm tekort aan medewerkers. Vandaag konden we door onze komst iets voor hen betekenen: met elkaar (32 personen) hebben we 18 ton (18.000 kilo – géén typefout 🙂) sinaasappels geplukt. De eigenaren waren dolblij met onze hulp. Onze komst was voor hen een enorme bemoediging. Dat horen we op meer plekken. Men vindt het geweldig dat we juist in deze tijd naar Israël komen om te helpen, terwijl we het zelf als een voorrecht ervaren hier nu te kunnen zijn.

We hebben een mooie en gemotiveerde groep mensen met liefde voor Israël (en sinds vandaag ook voor Israëlische sinaasappels 🙂🍊) Het verlangen nú iets voor Israël te betekenen, staat bij iedereen voorop. De onderlinge verbondenheid tijdens de reis ervaren ze als een verademing. Oppervlakkig gezien lijkt het ‘gewone’ leven in Jeruzalem zich een klein beetje te herpakken, maar de wonden zijn diep, het trauma nog altijd levensgroot en de gijzelaars in ieders gedachten.

22 februari 15:19

Hoe de campagne over “kolonistengeweld” werkt

Eén van de meest succesvolle campagnes om Israëlische burgers te criminaliseren, is die tegen de zogenaamde kolonisten. Maar wat moeten we daarvan geloven?

Lees het op Israel Today.

21 februari 13:14

Uitzending 21 februari • Israël voor het gerecht - een geestelijke strijd in Den Haag

Het Internationale Gerechtshof buigt zich deze week over de status van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. 52 landen spreken het Hof toe. De meerderheid van hen staat vijandig tegenover het bestaan en de veiligheid van de Joodse staat Israël. Eén van de sprekers tijdens de hoorzittingen is jurist Andrew Tucker. Hij is deze week aanwezig bij de hoorzittingen in het Vredespaleis in Den Haag, ook wel de “tempel van vrede” genoemd. Hij ziet dit als een geestelijke strijd waarvoor dringend gebed nodig is.

Bekijk de uitzending hier:

20 februari 13:15

Hillel Neuer (directeur van UN Watch) spreekt in Hoofddorp

Op maandagavond 11 maart organiseert StandWithUs Nederland een speciale avond met Hillel Neuer, de directeur van UN Watch, die onlangs de meest schokkende onthullingen deed over UNRWA.

Hillel Neuer is uitvoerend directeur van UN Watch, internationaal advocaat, schrijver en activist. Zijn toespraken (bekijk deze video) bij de Verenigde Naties zijn door miljoenen mensen over de hele wereld gezien.

Aanmelden kan via dit formulier. Na aanmelden wordt de locatie van het evenement met u gedeeld. Het is goed bereikbaar met zowel de auto als openbaar vervoer.

20 februari 11:12

Tijd voor dwingende actie: aanpak van Hamas-activiteiten in Europa noodzakelijk

Michael Freilich: 'In een tijd waarin de veiligheid en stabiliteit van onze samenleving meer dan ooit onder druk staan, is het ontstellend te moeten vaststellen dat de terreurorganisatie Hamas actief is op Belgisch grondgebied.'

Lees hier verder:

19 februari 22:51

Avondupdate 19 februari • Bizarre uitspraak van Braziliaanse president leidt tot diplomatieke rel met Israël

De Braziliaanse ambassadeur in Israël Frederico Meyer werd vandaag op het matje geroepen door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz. Katz leidde Meyer rond in Holocaustherdenkingsmuseum Yad VaShem, na een bizarre uitspraak van de Braziliaanse president Da Silva.

Lees er alles over in deze update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

19 februari 16:01

Middagupdate 19 februari • Israël onder internationale druk

In deze nieuwe update de gebeurtenissen van afgelopen zondag en deze morgen.

Lees het hier:

19 februari 15:03

Uitzending 19 februari • De do's en dont's in het Israëldebat

Hoe ga je het gesprek aan met vrienden, collega’s of familieleden die zeggen dat Israël een bezetter is die genocide pleegt in Gaza? Een gezellige avond kan dan zomaar ontaarden in een lastige discussie. Je hoeft niet jarenlang te studeren om toch het gesprek over Israël aan te kunnen gaan. Laat je informeren door onze expert op dit gebied: Nathan Bouscher van CIDI.

Bekijk de uitzending hier:

19 februari 11:13

Israël staat terecht in Den Haag - alweer

Vandaag beginnen de openbare hoorzittingen in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over Israël en 'de bezette Palestijnse gebieden'. 55 landen en drie internationale organisaties zijn hierbij betrokken, waarvan de meerderheid vijandig staat ten opzichte van het bestaan en de veiligheid van de Joodse staat.

Lees hier verder:

17 februari 21:53

Avondupdate 17 februari • Gaza voor 7 oktober: openluchtgevangenis, of 'Malediven van het Midden-Oosten'?

Israëlische soldaten beschreven eerder al dat zij aan het begin van de grondinvasie stomverbaasd waren over wat zij in Gaza aan luxe zagen. Steeds meer beelden vanuit het Gaza van vóór 7 oktober tonen een heel ander beeld dan wat we tot nu toe kenden vanuit de Westerse media:

17 februari 15:23

Middagupdate 17 februari • Spanning tussen Biden en Netanyahu, maar Amerikaanse steun blijft

De Amerikaanse regering besloot om opnieuw wapens te leveren aan Israël. De nieuwe wapenleverantie vindt plaats te midden van toenemende druk van de Verenigde Staten op Israël. Lees het in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

16 februari 21:44

Avondupdate 16 februari • Het morele failliet van het Westen na Israëls meervoudige frontenoorlog

In de Israëlische media verschijnen meer en meer artikelen van gerespecteerde journalisten die gaan over de wijze waarop met name het Westen omgaat met de existentiële oorlog die Israël gedwongen is te voeren. Lees meer in deze update van onze correspondent Yochanan Visser:

16 februari 15:35

Middagupdate 16 februari • Israël verliest vertrouwen in onderhandelingspartner Qatar: "Medicijnen nooit geleverd"

Naar nu is komen vast te staan zijn de medicijnen die Qatar zou hebben geleverd aan de circa honderd gegijzelden in Gaza, nooit bij de zieken terechtgekomen. Lees meer in deze update:

15 februari 22:58

Avondupdate 15 februari • Wéér een Israël-rel in de VN

Alsof de Verenigde Naties (VN) niet al genoeg in opspraak zijn gekomen vanwege zijn houding tegenover Israël, was er vandaag weer sprake van een nieuwe rel. In deze update meer daar over:

15 februari 16:02

Uitzending 15 februari • Kunstenaar Aad Peters maakt expositie samen met Israëlische kinderen uit de getroffen kibboetsen

Het trauma van 7 oktober staat bij velen op het netvlies. Kunstenaar Aad Peters bezocht de inwoners van een getroffen kibboets om samen met kinderen, die de aanslagen van Hamas overleefden, een kunstwerk te maken. Aad Peters: “Je kunt de Bijbel ná 7 oktober niet meer hetzelfde lezen als vóór 7 oktober”. Op 16 februari opent in Elburg de speciale expositie: ‘Rachel huilt over haar kinderen’, over het trauma van 7 oktober.

Bekijk de uitzending:

15 februari 14:35

Middagupdate 15 februari • Israëlische reactie op Hezbollah

De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde vanmorgen zware bombardementen uit op Hezbollah’s militaire infrastructuur in Libanon.

Lees er alles over in deze update:

15 februari 12:49

Uitspraak van het Europese Hof: 'Koosjere slacht mag verboden worden'

Opperrabbijn Jacobs: 'Ik werd deze week gebeld door een journalist van het Reformatorisch Dagblad over de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat ‘België niet in overtreding was om de koosjere slacht te verbieden omdat hiermee de vrijheid van godsdienst niet werd aangetast’.'

Lees hier verder:

15 februari 10:12

Overdenking: Jesaja 60 • Uw licht komt!

Inktzwart was de duisternis die over Israël viel op de zwarte Sjabbat in oktober. Inktzwart was de duisternis daarna in de oorlog die de terreurgroep Hamas ontketende. Inktzwart was de reactie van een groot deel van de wereld.

De tweede komst des Heeren is aanstaande. Al de – ook gruwelijke – tekenen van de tijden zeggen ons: de Messias komt! Die mooie beloften uit Jesaja 60 en vele andere profetieën moeten hun volle realisering nog krijgen.

Lees het in deze overdenking van ds. Jaap de Vreugd:

15 februari 09:40

Howard Klineberg: 'Laat ons met rust'

"Toen we de gaskamer in werden geleid, zeiden JULLIE niets.
Toen we onder dwang bekeerd werden, zeiden JULLIE niets.
Toen we uit een land werden gegooid, alleen omdat we Joden waren, zeiden JULLIE niets.

Wanneer we onszelf nu verdedigen,
hebben JULLIE opeens iets te zeggen.

Hoe hebben we wraak genomen op de Duitsers voor hun Endlösung?
Hoe hebben we wraak genomen op de Spanjaarden voor hun inquisitie?
Hoe hebben we wraak genomen op de Islam voor het zijn van Dhimmis?
Hoe hebben we wraak genomen op de leugens van de Protocollen van Zion?

We bestudeerden onze Torah
We innoveerden in geneeskunde
We innoveerden in verdedigingssystemen
We innoveerden in technologie
We innoveerden in de landbouw
We maakten muziek
We schreven poëzie
We lieten de woestijn bloeien
We wonnen Nobelprijzen
We richtten de filmindustrie op
We financierden de democratie
We vervulden het woord van Hashem door een licht te worden voor de volkeren op aarde.

Dus Wereld, wanneer jullie ons bekritiseren voor het verdedigen van ons erfgoed en ons voorouderlijk thuisland, doen wij, de Joden van de wereld, precies wat jullie deden: we negeren jullie.

Jullie hebben ons de afgelopen 2000 jaar bewezen dat het jullie niets kan schelen als puntje bij paaltje komt.

Laat ons nu met rust en ga je eigen achtertuin op orde brengen, terwijl wij doorgaan met onze 5784 jaar oude missie, het verbeteren van de wereld die we delen."

- Howard Klineberg

14 februari 21:57

Avondupdate 14 februari • Families van gijzelaars demonstreerden vandaag in Den Haag

De families van Israëli's die door Hamas ontvoerd of vermoord werden kwamen vandaag naar Den Haag, om een officiële aanklacht tegen Hamas in te dienen bij het Internationale Strafhof (ICC). Lees meer in deze update:

14 februari 15:03

Levering F-35 onderdelen aan Israël in strijd met Gemeenschappelijk Standpunt EU en Wapenhandelsverdrag?

Het Gerechtshof oordeelde dat Nederland binnen 7 dagen moet stoppen met het leveren van F-35-onderdelen. Er zou namelijk sprake zijn van een duidelijk risico op ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht. Het Gerechtshof stelt dat Nederland vanwege dit risico, op grond van internationale verplichtingen, geen F-35 onderdelen naar Israël mag uitvoeren.

Lees hier een analyse van de uitspraak, geschreven door mr. Freek Vergeer:

14 februari 14:42

Middagupdate 14 februari • Raketaanvallen op Noord-Israël

Een nieuwe update over Israëls oorlog van onze correspondent Yochanan Visser.

Lees het hier:

14 februari 14:24

Beelden van de manifestatie in Den Haag

Ondanks het slechte weer zijn er veel Israëlvrienden naar het plein voor het Internationaal Strafhof gegaan, om solidariteit te tonen met de families van de gegijzelde Israëli's. Bekijk hier een aantal beelden.

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

14 februari 14:17

Ds. Henk Poot: 'Israël is geen hobby'

De gebeurtenissen in en rond Israël op en na 7 oktober leidden niet alleen in de samenleving tot verhitte discussies. Ook in de kerk werd pijnlijk zichtbaar dat Israël voor veel christenen heeft afgedaan als het volk waarin God zichzelf geopenbaard heeft, dat Hij nog altijd trouw is, en dat tot de essentie van de heilsgeschiedenis behoort. “Als we niet uitkijken, draait het in de kerk wel heel erg om onszelf”. Een gesprek met ds. Henk Poot over wat hij ‘heilsegoïsme’ noemt.

Lees het hier:

14 februari 13:30

Uitzending 14 februari • Henk Binnendijk: “Het gaat niet goed met de kerk vanwege onze houding naar Israël”

Wat is de rol van de kerk ten opzichte van Israël? Wat betekent het in deze tijd om achter Israël te staan? De oorlog in Israël heeft ook in Europa veel gevolgen: Joden hebben dagelijks te maken met Jodenhaat, intimidatie en uitsluiting. Henk Binnendijk: "Het gaat met de kerk en met ons land niet goed omdat we niet onvoorwaardelijk achter Gods volk staan”.

Bekijk de uitzending:

14 februari 09:21

Let op: Aangepaste tijden manifestatie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag

Vandaag, woensdag 14 februari, zullen de families van gegijzelde Israëli’s bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arriveren. Dit is een belangrijk onderdeel van het internationale juridische team om een klacht in te dienen tegen Hamas-leiders.

Het doel van hun komst is om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Hamas-leiders. Dit is een historische en zeer veelomvattende klacht, die aanzienlijke druk zou moeten genereren voor de vrijlating van de gegijzelden en voor de erkenning van de misdaden van Hamas.

Vanuit de Joodse en Israëlische gemeenschappen klinkt de oproep om met zo veel mogelijk Israëlvrienden te verzamelen in Den Haag, om solidariteit te tonen.

Let op, de tijd is aangepast:

De tijd is van 14.00 tot 16.00 uur, op het plein voor het Internationaal Strafhof. Dit kan nog veranderen vanwege de complexiteit van de gebeurtenis. Het adres is: Oude Waaldorperweg 10, 2597 AK in Den Haag.

Bij de ingang van de rechtbank in Den Haag zullen de families een persconferentie houden om druk uit te oefenen tijdens de indiening van de zaak, naast gesprekken van het team met Karim Kahn, de hoofdaanklager.

Deze manifestatie wordt niet georganiseerd of gefaciliteerd door Christenen voor Israël.

Meer informatie over de manifestatie:

13 februari 21:35

Avondupdate 13 februari • 'Vooruitgang geboekt in onderhandelingen over nieuw staakt-het-vuren'

Er schijnt vooruitgang te zijn geboekt in de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, zo werd vanmiddag gemeld vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat en meer in deze avondupdate:

13 februari 14:42

Middagupdate 13 februari • In het Midden-Oosten is niets te voorspellen

Hoe realistisch is een nieuw staakt-het-vuren? Wat gaat er op de korte termijn met Gaza gebeuren? En is een totale overwinning op Hamas mogelijk? Dat en meer in deze nieuwe update.

13 februari 09:28

Aangepaste tijden manifestatie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag 14 februari

Op woensdag 14 februari zullen de families van gegijzelde Israëli’s bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arriveren. Dit is een belangrijk onderdeel van het internationale juridische team om een klacht in te dienen tegen Hamas-leiders.

Het doel van hun komst is om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Hamas-leiders. Dit is een historische en zeer veelomvattende klacht, die aanzienlijke druk zou moeten genereren voor de vrijlating van de gegijzelden en voor de erkenning van de misdaden van Hamas.

Vanuit de Joodse en Israëlische gemeenschappen klinkt de oproep om met zo veel mogelijk Israëlvrienden te verzamelen in Den Haag, om solidariteit te tonen.

Let op, de tijd is aangepast:

De tijd is van 13.00 tot 15.00 uur, op het plein voor het Internationaal Strafhof. Dit kan nog veranderen vanwege de complexiteit van de gebeurtenis. Het adres is: Oude Waaldorperweg 10, 2597 AK in Den Haag.

Bij de ingang van de rechtbank in Den Haag zullen de families een persconferentie houden om druk uit te oefenen tijdens de indiening van de zaak, naast gesprekken van het team met Karim Kahn, de hoofdaanklager.

Deze manifestatie wordt niet georganiseerd of gefaciliteerd door Christenen voor Israël.

12 februari 21:58

Avondupdate 12 februari • Israël blijft internationaal de gemoederen bezig houden

Er was vandaag internationaal weer veel ophef en gedoe rond Israël vandaag, niet in de laatste plaats in Nederland. Een overzicht in deze update:

12 februari 13:01

Uitzending 12 februari • Twee gijzelaars bevrijd uit handen van Hamas

Vannacht werden twee gijzelaars bevrijd uit Gaza: Fernando Simon Marman (60) en Louis Har (70). Het is de tweede succesvolle reddingsoperatie sinds het begin van de oorlog. Verder bleek dit weekend dat er onder het UNRWA-hoofdkantoor in Gaza-Stad een modern datacentrum van Hamas is gevonden. En vanochtend oordeelde een Nederlandse rechter in hoger beroep dat Nederland geen F-35 onderdelen meer mag leveren aan Israël.

Bekijk het in deze uitzending:

12 februari 12:13

Ontroerende video: bevrijde gegijzelden herenigd met familie

De gegijzelde Fernando Marman en Louis Har werden door het Israëlische leger bevrijd. Ze werden 129 dagen door Hamas vastgehouden. In deze video worden ze na al die tijd weer herenigd met hun families:

12 februari 11:04

Kom woensdag 14 februari ook naar het Internationaal Strafhof in Den Haag

Op woensdag 14 februari zullen de families van gegijzelde Israëli’s bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arriveren. Dit is een belangrijk onderdeel van het internationale juridische team om een klacht in te dienen tegen Hamas-leiders.

Het doel van hun komst is om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Hamas-leiders. Dit is een historische en zeer veelomvattende klacht, die aanzienlijke druk zou moeten genereren voor de vrijlating van de gegijzelden en voor de erkenning van de misdaden van Hamas.

Vanuit de Joodse en Israëlische gemeenschappen klinkt de oproep om met zo veel mogelijk Israëlvrienden te verzamelen in Den Haag, om solidariteit te tonen.

De verwachte tijd is 12.00 uur op het plein voor het Internationaal Strafhof. Dit kan nog veranderen vanwege de complexiteit van de gebeurtenis. Het adres is: Oude Waaldorperweg 10, 2597 AK in Den Haag.

Bij de ingang van de rechtbank in Den Haag zullen de families een persconferentie houden om druk uit te oefenen tijdens de indiening van de zaak, naast gesprekken van het team met Karim Kahn, de hoofdaanklager.

Deze manifestatie wordt niet georganiseerd of gefaciliteerd door Christenen voor Israël.

10 februari 14:32

Middagupdate 10 februari • Onderhandelingen muurvast na absurd voorstel Hamas

De onderhandelingen over een mogelijke nieuwe deal over meer dan honderd de gijzelaars die Hamas in Gaza vasthoudt zitten muurvast, na een belachelijk tegenvoorstel dat de Hamas leiding deze week deed. Dat en meer in deze update:

9 februari 21:57

Avondupdate 9 februari • Amerikaanse president Biden onder druk gezet door anti-Israëlcampagne

De Amerikaanse president Joe Biden wordt onder druk gezet om kritischer te zijn op Israël. Met succes, zo blijkt uit deze update:

9 februari 14:43

Middagupdate 9 februari • Is een oorlog met Hezbollah op handen?

Is Israël voorbereid op een oorlog met Hezbollah? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de oorlog met Hamas? Lees het in deze middagupdate van onze correspondent Yochanan Visser.

9 februari 13:21

Uitzending 9 februari • Een heilige opdracht: Nachman hielp om de lichamen van 7 oktober te identificeren en te bergen

Vlak na de aanslagen op 7 oktober in Israël moesten honderden lichamen worden geïdentificeerd en geborgen. Eén van de mensen ter plaatse was Nachman Dickstein van de organisatie ZAKA, een medische eenheid gespecialiseerd in het redden van terreurslachtoffers en het bergen en identificeren van lichamen. Op 7 oktober was hij op het festivalterrein waar honderden mensen waren vermoord, en daarna werkte hij twee weken op de kibboetsen. Hij vertelt over zijn ervaringen en hoe zijn geloof hem hielp om dit moeilijke werk te doen.

Bekijk hier de uitzending:

9 februari 12:11

Bloemen in plaats van hakenkruizen bij de synagoge in Middelburg

Opperrabbijn Jacobs: 'De hakenkruizen op de vriendelijke en totaal onschuldige synagoge van Middelburg hebben mij afgelopen dagen beziggehouden. Duidelijk is dat het niet toevallig een voorbijganger was, die plotseling dacht: “Ik heb even niets te doen, dus laat ik maar een hakenkruis aanbrengen”, toevallig een spuitbus bij zich had en zeer toevallig net voor de synagoge van Middelburg stond.'

Lees verder:

9 februari 09:46

Zonder UNRWA geen Hamas

De tijdelijke opschorting van meerdere landen van de financiering van UNRWA over beschuldigingen dat sommige UNRWA-medewerkers hebben deelgenomen aan het bloedbad van 7 oktober in Israël, moet permanent worden gemaakt.

Lees hier verder:

8 februari 20:54

Avondupdate 8 februari • Laatste fase van de oorlog tegen Hamas aangebroken

De IDF is begonnen aan een operatie in het meest zuidelijke deel van Gaza, en daarmee is de laatste fase van de oorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad ingegaan. Meer daarover in deze update vanuit Israël:

8 februari 14:19

Middagupdate 8 februari • Israëlische premier Netanyahu: "Oorlog verloopt voorspoediger dan verwacht"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een update gegeven over de stand van zaken in de Gaza-oorlog. Lees meer in deze update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

7 februari 15:31

Uitzending 7 februari: Israël opnieuw voor het gerecht gedaagd

Het Internationaal Gerechtshof behandelt binnenkort een nieuwe zaak tegen Israël. Dit keer over de status van Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem. Andrew Tucker, jurist gespecialiseerd in internationaal recht, zal over enkele weken voor dit hoogste gerechtshof een pleidooi houden voor Israël. Ook in Nederland houdt Israël de gemoederen bezig. Morgen is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het Midden-Oosten, waar Andrew Tucker een toelichting geeft. Vandaag is hij bij ons in de studio.

7 februari 14:22

Middagupdate 7 februari • precies 4 maanden oorlog

In deze nieuwe update praat Yochanan Visser, onze correspondent in Israël, u bij over de ontwikkelingen in de huidige oorlog.

Lees hier de update:

7 februari 09:50

Waarom 'de Palestijnen' nergens welkom zijn

‘De Palestijnen’ zijn een kunstmatig volk, waarvan de ‘nationale lotsbestemming’ uitsluitend lijkt te bestaan uit het ondermijnen van de rechten van het Joodse volk in het land van Israël. Ze hebben geen specifieke eigen cultuur en geen eigen unieke geschiedenis, behalve dan die van hun verbeten strijd tegen de ‘zionistische overheersing en die van de burgeroorlogen die zij elders veroorzaakten.

Lees hier verder:

6 februari 21:17

Update vanuit Israël: 'Bijna een kwart van de gijzelaars niet meer in leven'

door onze correspondent Yochanan Visser

Vanmiddag werd bekend dat bijna een kwart van de gijzelaars die Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad nog vasthouden in Gaza dood is. De Amerikaanse krant The New York Times (NYT) publiceerde dit nieuws dat gebaseerd was op informatie die men van Israëlische functionarissen, die bekend zijn met inlichtingenwerk, had gekregen. De Times zei dat het om 32 gijzelaars ging en dat dezelfde officials hadden gemeld dat er een onderzoek gaande is naar het lot van nog eens twintig gijzelaars waarvan men vreest dat ze ook niet meer in leven zijn. Het bureau van premier Benjamin Netanyahu bevestigde later het rapport van NYT en maakte bekend dat de families van de 32 dode gijzelaars zijn ingelicht. Tot nu toe werd aangenomen dat 134 gijzelaars werden vastgehouden in Gaza en dat wellicht twintig van hen niet meer in leven waren. 

Nu Hamas steeds verder in het nauw wordt gedreven zou het goed kunnen dat men nog meer gijzelaars doodt. Het nieuws over de dode gijzelaars zal het debat in Israël over deze kwestie zeker gaan beïnvloeden. Tot nu toe werd dat debat gedomineerd door degenen die voor een nieuw staakt-het-vuren waren, om zo een nieuwe deal te krijgen voor de vrijlating van de gijzelaars. Dit debat werd aangedreven door het grootste deel van de Israëlische tv media en een groep hightech miljonairs die een internationale campagne begonnen om de gijzelaars vrij te krijgen. Meer dan zestig procent van het Israëlische publiek wil echter geen nieuw staakt-het-vuren, zelfs als dat zou beteken dat alle gijzelaars niet meer levend zouden terugkeren naar Israël. Het nieuws over de gewisse dood van een kwart van de gijzelaars zal de stemming in Israël aangaande de oorlog tegen Hamas verharden.

Grote hoeveelheden wapens in hoofdkantoor UNRWA

UNRWA, het VN-agentschap voor humanitaire hulp aan de Palestijnse vluchtelingen van 1948, en al hun nakomelingen, is in Israël nu omgedoopt tot het VN-terreuragentschap. Dit nadat vanmiddag bekend werd dat IDF-eenheden grote hoeveelheden wapens en ammunitie hadden gevonden in het hoofdkwartier van UNRWA in de wijk Rimal in Gaza-Stad. De IDF publiceerde foto’s van antitankraketten en RPG’s alsmede Kalashnikov-geweren die werden gevonden in het hoofdkwartier van het VN-agentschap. Dit nieuws zal vrijwel zeker het lot van UNRWA in Gaza bezegelen. Eerder vandaag berichtte ik al dat premier Netanyahu de IDF opdracht heeft gegeven om binnen een week met een alternatief te komen voor UNRWA’s werk in Gaza.

Binnen de Israëlische regering zijn er nu ministers die aandringen op het totaal stopzetten van de humanitaire hulp stroom aan Gaza. Dit, nadat bekend was geworden dat UNRWA er ook niet in is geslaagd om een geordende distributie van voedsel en dergelijke te organiseren. Hamas is nog steeds in staat om dit deel van het civiel bestuur te domineren in Gaza, en dus moet Israël hier een einde aan maken, zeggen de ministers.

Ondertussen slaagden activisten van de nieuwe groep Tzav Tesja (order 9) erin om een aanzienlijk deel van de trucks met humanitaire hulp die klaar stond om Gaza binnen te rijden, tegen te houden. Er was gepland dat ongeveer 200 trucks met humanitaire hulp binnen zouden rijden maar in werkelijkheid bereikten slechts 70 vrachtwagens hun bestemming in Gaza.

Kort oorlogsnieuws

Hezbollah was de hele dag weer zeer actief in Zuid-Libanon met in totaal zes grote raketaanvallen op steden en dorpen. Verder werden IDF-posities langs de grens opnieuw bestookt met Burkan-raketten en antitankwapens. Dit patroon van actie en reactie zal blijven voortbestaan totdat de nederlaag van Hamas een feit zal zijn denken waarnemers in Israël. Geëvacueerde burgers uit de dorpen in noord Israël die nu in de omgeving van het Meer van Galilea verblijven, vertelden vandaag dat zij van de regering hadden gehoord dat zij tenminste tot de zomer in hun tijdelijke onderkomens zullen moeten blijven. Zij verwachten dat aan het begin van het voorjaar eind maart de oorlog tegen Hezbollah pas echt zal beginnen.

Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie bezocht vandaag de troepen aan het noordelijke front, en zei daar dat het leger “voorbereid is op alle mogelijkheden”. Galant zei tevens dat de burgers die nu geëvacueerd zijn veilig naar hun huizen zullen kunnen terugkeren. Aangezien er vrijwel geen kans is op een diplomatieke regeling met de Hezbollah terroristen betekend dit dat er een grote militaire operatie zal komen.

Ondertussen bleef de IAF doorgaan met de luchtcampagne tegen Hezbollah en voerde naast bombardementen in Zuid-Libanon ook schijnaanvallen uit op de steden Tyre en Beiroet. Het laatste is bedoeld als drukmiddel op de Libanese regering, die op deze wijze herinnerd wordt aan de risico’s die Libanon loopt in het geval van totale oorlog met Israël.

De door Iran gesteunde sjiietische milities in Irak blijven doorgaan met hun aanvallen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië. De Syrian Democratic Forces (SDF) maakten bekend dat zes van zijn strijders waren omgekomen bij een nieuwe aanval met een onbemand kamikaze vliegtuig op een basis nabij het al-Omar olieveld in het noordoosten van Syrië. De Amerikaanse militairen die op de basis zijn gestationeerd zijn daar officieel om ISIS te bestrijden, dat vandaag drie aanvallen uitvoerde in Syrië. In werkelijkheid is de Amerikaanse aanwezigheid daar ook bedoeld om Iran af te houden van verdere expansie van zijn activiteiten in Syrië. Iran heeft nu in totaal 131 bases in Syrië en de grootste daarvan is de Imam Ali basis nabij de grensstad Abu Kamal op grens met Irak. Deze basis werd afgelopen zaterdag gebombardeerd door Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. De operationele effecten van deze aanvallen zijn echter beperkt omdat de Amerikanen geen controle hebben over enig Syrisch grondgebied, en hetzelfde geldt voor Irak waar de sjiietische milities zelfs deel uitmaken van het reguliere leger.

Vanuit Jemen werd vandaag gerapporteerd dat het Ansar Allah regime met de dag meer extremistisch wordt en iedere vorm van dissidentie de kiem in smoort. Bijvoorbeeld, vissers die klaagden over de onmogelijkheid om hun werk te verrichten werden geëxecuteerd in het openbaar. Verder is het aantal executies van gevangenen sterk toegenomen sinds de oorlog in Israël begon. Ansar Allah voerde vandaag drie aanvallen uit op schepen in de Rode Zee en de Bab el-Mandab straat, en zwoer dat het de aanvallen zou opvoeren wanneer Israël de oorlog tegen Hamas in Gaza niet stopzet.

6 februari 14:05

Update vanuit Israël • 65.000 gastarbeiders naar Israël

Israël is bezig met het werven van voorlopig 65.000 gastarbeiders van vriendelijk gezindte landen, waarvan de meesten uit India zullen komen. Voorlopig gaat het om gastarbeiders die in de bouwsector zullen gaan werken en die Palestijnse Arabieren gaan vervangen die voor 7 oktober 2023 in de bouw werkten.

De bouwsector in Israël is zwaar getroffen door de stop op Palestijnse arbeid die na 7 oktober werd ingesteld. Voor die tijd werkten er 190.000 Palestijnse Arabieren in Israël, de illegale arbeiders niet meegerekend. Ongeveer 95.000 van de Palestijnse arbeiders werkten in de bouwsector, waar de constructie van nieuwe gebouwen na die dag bijna volledig tot stilstand kwam.

De toch al hoge prijzen van huizen gingen door die bouwstop nog verder omhoog en de vraag naar nieuwe appartementen nam toe vanwege een toename in de immigratie van Joden uit voornamelijk Westerse landen. In India kwamen afgelopen maandag ruim 10.000 mannen naar een wervingscentrum voor gastarbeiders dat Israël had geopend in samenwerking met de regering van het land. De meesten waren gedwongen om de nacht in de openlucht door te brengen, omdat het team van het wervingscentrum overweldigd werd door het aantal aanvragen voor visums.

Alternatief voor de UNRWA in Gaza

Premier Benjamin Netanyahu heeft Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, opdracht gegeven om binnen een week een alternatief op te zetten voor de humanitaire hulp van UNRWA in Gaza. Dit nadat er door burgers in Gaza en door de IDF bewijzen werden geleverd over het verduisteren van grote hoeveelheden humanitaire hulp door Hamas terroristen.

De humanitaire hulp wordt na overdracht vanuit Israël en Egypte in vele gevallen in beslag genomen door Hamas, dat de goederen vervolgens tegen woekerprijzen aan de burgers in Gaza doorverkoopt. Zoals ik op maandag al rapporteerde, wordt er aan twee alternatieven gedacht voor UNRWA, dat vorige week opnieuw in opspraak kwam. Dit nadat het bewijs geleverd werd dat tenminste dertien werknemers van de VN hulporganisatie actief hadden deelgenomen aan de massamoord op 7/10 en aan de ontvoeringen van Israëlische burgers naar Gaza.

De alternatieven voor UNWRA zijn de Amerikaanse organisatie USAID en de organisatie World Food Program, die al actief is in Gaza en die met het oog hierop meer fondsen heeft gekregen van sommige landen. Antonio Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, heeft verder een onafhankelijke commissie benoemd die moet gaan onderzoeken of de beschuldigingen van UNRWA’s betrokkenheid bij terrorisme waar zijn.

Volgens documenten die door de IDF werden gevonden in Gaza is ruim tien procent van de UNRWA staf in de enclave ook werkzaam bij Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Kort oorlogsnieuws

In Gaza blijft de IDF goede vorderingen maken in het offensief tegen Hamas en PIJ. Yoav Galant, Israëls minister van Defensie, zei op maandagavond dat er paniek en wanhoop is in de gelederen van Hamas en dat het leiderschap van de jihadistische terreurorganisatie geen grip meer heeft op de overgebleven troepen.

De Hamas leiders worden gedwongen om zich continu te verplaatsen in het ondergrondse netwerk van tunnels. Hamas leider Yahiya Sinwar is slechts bezig met zijn eigen overleving en heeft geen overzicht meer over het slachtveld, zei Galant. De verwachting is dat Sinwar zich onder geen beding zal overgeven en er voor zal kiezen om als ‘Shahid’ (martelaar) te sterven.

De IDF vond afgelopen weekend ook een religieuze order die door de zogenaamde Shura raad van imams in de stad Khan Younis was geschreven. In die ‘fatwa’ stond dat er geen onderscheid gemaakt moest worden tussen ouderen, kinderen en volwassenen bij het doden van Joden en bij de ontvoeringen die werden uitgevoerd op 7/10.

Tijdens een vergadering van de Likoed factie in de Knesset zei premier Netanyahu dat de verwachting nu is dat de strijd in Gaza binnen enkele maanden zal worden beslist en niet jaren zoals eerder werd aangegeven door de premier.

Aanval op schepen

De Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen blijft Westerse vrachtschepen en tankers aanvallen vanmorgen werden er opnieuw twee aanvallen met antischipraketten gemeld op het Amerikaanse schip Star Nasia en het Britse vaartuig Morning Tide. Het Britse schip liep lichte schade op.

Later werd bekend dat de Morning Tide was geraakt door een onbemand kamikazevliegtuig dat door Ansar Allah was gelanceerd. De Amerikaanse marine maakte verder bekend dat Ansar Allah ook twee pogingen had gedaan om oorlogsschepen met UAV’s aan te vallen, beide aanvallen werden geneutraliseerd.

Zojuist kwam er opnieuw een bericht binnen over een aanval op een schip in de Rode Zee. De Britse organisatie UKMTO rapporteerde dat er “een incident” had plaatsgevonden, 80 kilometer ten zuiden van de stad Aden in Jemen. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

Ansar Allah heeft Bahrein gedreigd met raketaanvallen wanneer het land doorgaat met de steun voor Israël. Bahrein helpt samen met andere Golfstaten om goederen van Israëlische schepen via vrachtwagens te vervoeren naar Israël, nu de route via de Rode Zee onbegaanbaar is geworden.

Noord-Israël

In het noorden van Israël werd kibboets Meirav op de berg Gilboa vanmorgen beschoten vanuit het Palestijnse dorp Jilbon. Een huis werd beschadigd door het geweervuur. De IDF zette vervolgens een klopjacht in op de daders van de aanslag.

Twee IDF soldaten raakten vanmorgen gewond bij een raketaanval van Hezbollah dat vandaag zijn activiteiten weer opvoerde. Er werden twee aanvallen met de zogenaamde Burkan raket uitgevoerd, een korte afstandswapen dat een explosieve kop heeft van 500 kilo. De IDF reageerde wederom met artilleriebeschietingen op doelen in zuid Libanon terwijl de IAF luchtaanvallen uitvoerde op Hezbollah posities. Later vanmorgen werden er ook weer raketten afgeschoten op het gebied rond de verlaten stad Kiryat Shmoneh, er werd geen schade gemeld.

Iran

Iran is volgens experts van het Institute for Science and International Security (ISIS) in Washington nu slechts een week verwijderd van het produceren van een kernwapen. Het andere ISIS heeft het dreigingsniveau van Iran nu bepaald op “extreem hoog”, het hoogst mogelijke niveau dat de organisatie hanteert.

Het instituut heeft Iranexpert en voormalig inspecteur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) David Albright in het team dat voortdurend onderzoek doet naar de nucleaire activiteiten van Iran. De verontrustende conclusies in het nieuwe rapport van ISIS zou Israëlische actie tegen Iran’s nucleaire faciliteiten dichterbij kunnen brengen.

Vanavond na 20.00 uur een nieuwe update van onze correspondent Yochanan Visser.

6 februari 09:57

Veerkracht: Israëls 'woord van het jaar'

Ondanks de politieke onrust, een traumatisch grootschalig bloedbad, de aanhoudende gijzelaarscrisis, oorlog en een ernstige economische neergang zijn de Israëliërs niet alleen doorgegaan, maar hebben ze ook hun creativiteit gebruikt om obstakels te overwinnen en zich aan te passen aan een onzekere en gevaarlijke situatie.

Lees hier verder:

5 februari 23:16

Analyse: Israël, Iran en het Midden-Oosten na vier maanden oorlog

Israël is nu vier maanden in een oorlog verwikkeld, die begon met een ongekende brute aanval op het zuiden van Israël en die in het begin een louter lokaal karakter leek te hebben. Het was opnieuw Hamas tegen Israël, zo dacht men, en zo wordt er nog altijd over gedacht in kringen buiten Israël. De recente ontwikkelingen in deze oorlog laten echter zien dat dit een regionaal conflict is, dat nu duidelijk zelfs mondiale proporties heeft gekregen.

Lees in de nieuwe analyse van onze correspondent Yochanan Visser hoe het er na vier maanden oorlog voor staat:

5 februari 16:27

Uitzending 5 februari • Hoofdpunten uit de actualiteit van Israël geanalyseerd

Het nieuws over Israël is sinds de oorlog met Hamas haast niet bij te benen. Analyses, columns en nieuwsitems over Israël volgen elkaar in rap tempo op. De genocide-rechtszaak van het Internationaal Gerechtshof tegen Israël speelt op de achtergrond mee, net als de rel rondom de VN-hulporganisatie UNRWA, die banden blijkt te hebben met Hamas. In deze uitzending bespreken we met André Diepenbroek van de Israëlische ambassade de meest actuele hoofdpunten.

Bekijk de uitzending:

5 februari 15:04

Nieuwe update uit Israël • de gebeurtenissen van gisteren en vanmorgen

Bezoek Premila Patten

Premila Patten, de plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de VN en de speciale afgezant voor seksueel geweld in conflicten voor de Verenigde Naties, was eindelijk in Israël. Doel hiervan was om een indruk te krijgen van de trauma’s die Hamas op 7 oktober 2023 veroorzaakte bij de vrouwelijke slachtoffers. Patten verbleef een volle week in Israël, waar zij de film te zien kreeg van de gruwelijkheden op 7/10. Ze sprak ook met de vrouwelijke slachtoffers van de terroristen uit Gaza.

“Pas nadat ik de film had gezien, begreep ik dingen die daarvoor niet had begrepen als het gaat om de omvang van de ramp die zich voltrok,” vertelde Patten de media in Israël. De hoge VN-functionaris werd tijdens haar verblijf in Israël begeleid door Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties. Erdan had zich zeer boos getoond over de onverschilligheid van de VN organisatie voor seksuele misdaden tegen vrouwen gedurende conflict en was degene die Patten onder druk zette om naar Israël te komen.

Patten vertelde dat zij vrijwel niet had kunnen slapen nadat zij met eigen ogen had gezien wat er op 7/10 was gebeurd. De meeste stafleden die Patten met zich meebracht naar Israël, zullen hier nog een week blijven om interviews te houden met de vrouwen die slachtoffer werden van de seksuele misdaden van Hamas.

Patten zei vlak voor haar vertrek dat ze in Israël dingen had gezien die ze nergens anders in de wereld had gezien en dat de wereld niet begrepen heeft wat het drama op 7/10 teweeg had gebracht in Israël. Ze begrijpt nu hoe verlaten en bedrogen de Israëli’s zich hebben gevoeld na die Zwarte Shabbat.

Eind februari zal Patten een rapport publiceren over seksueel geweld in 25 landen en in dat verslag zal Patten ook aandacht besteden aan de gebeurtenissen in Israël op en na 7/10. De reacties onder het publiek over Pattens bezoek waren over het algemeen cynisch en men stak de draak met het gebrek aan slaap van de Ondersecretaris Generaal van de VN.

Voor een grote meerderheid van het publiek in Israël heeft de VN gefaald als een organisatie die opkomt voor de rechten van de mensheid en gerechtigdheid in de wereld. Dit gevoel werd vorige week nog eens versterkt door de onthullingen over de VN organisatie UNRWA die opnieuw in opspraak kwam omdat medewerkers van de ‘hulporganisatie’ medeplichtig waren geweest in de genocide die werd uitgevoerd werd op 7/10.

UNRWA in Gaza

In ander nieuws over de VN en Gaza werd vandaag bekend dat Israël werkt aan een plan om UNRWA in Gaza te vervangen door een andere internationale hulporganisatie. Twee alternatieven komen daarbij in beeld: de Amerikaanse hulporganisatie USAID, en de organisatie World Food Program. Dit is een organisatie die al actief is in Gaza en die met het oog hierop meer fondsen heeft gekregen van sommige landen.

Hezbollah en Israël

De Amerikaanse afgezant voor het huidige conflict tussen Hezbollah en Israël, Amos Hochstein, blijft proberen om een politieke oplossing te vinden voor het beëindigen van de oorlog in het grensgebied in Noord-Israël. Hochstein was de afgelopen dagen opnieuw in Libanon en Israël, waar hij gesprekken voerde met de regeringen van beide landen.

De Amerikaanse diplomaat heeft in samenwerking met Franse regeringsfunctionarissen een plan opgesteld, waarbij Hezbollah zich terugtrekt tot acht kilometer van de grens met Israël.  Zijn plaats zal worden ingenomen door de VN vredesmacht UNIFIL en het Libanese leger. Daarna zou UNIFIL opnieuw de grenslijn moeten gaan vaststellen tussen Libanon en Israël. Het plan is in feite oude wijn in nieuwe kruiken, omdat dit ook het idee was na de Tweede Libanonoorlog van 2006.

Hochsteins nieuwe bemiddelingspoging lijkt dan ook gedoemd te zijn, omdat Hezbollah al eerder alle voorstellen voor een terugtrekking uit het grensgebied met Israël heeft verworpen. De Libanese terreurbeweging is niet eens betrokken bij de onderhandelingen en in Israël blijven nu de voorbereidingen op een grote militaire operatie onverminderd doorgaan. Tijdens Hochsteins bezoek aan Israël ging niet minder dan achttien keer het luchtalarm af in Noord-Israël en werden er opnieuw antitankraketten afgeschoten op dorpen en steden in Noord-Israël.

Veel regenval

Te midden van de oorlog is er ook goed nieuws en dat is het weer. Voor het eerst sinds 1993 wordt Israël in de greep gehouden van een lagedrukgebied dat nu al 16 dagen achtereen hevige regenval heeft gebracht.

Het waterpeil van Kinneret (Meer van Galilea) is terug in het nieuws nadat dit de afgelopen jaren geen item was waar veel aandacht aan werd besteed. Israël is immers onafhankelijk geworden van het water in het meer voor zijn drinkwatervoorziening. Dit door de bouw van grote ontziltingsfabrieken langs de kust en een pijplijn die nu water van de fabriek in Hadera naar Kinneret brengt.

Het waterpeil in het meer steeg de afgelopen week alleen al met 19 centimeter. Vanaf het begin van het regenseizoen is het waterpeil van het meer al met 1.20 meter gestegen (!) en er zijn nog zeker twee maanden winter voor de boeg.

Nieuws over de regionale oorlog

Vanaf het begin van deze dag heeft Hezbollah al elf raketaanvallen gepleegd op het noorden van Israël. De IDF sloeg op de gebruikelijke manier terug en viel een reeks Hezbollah doelen in Zuid-Libanon aan.

In Gaza heeft de IDF nu 17 van de 24 bataljons die Hamas voor de oorlog tot zijn beschikking had, uitgeschakeld. De troepen zijn nu druk met het uitkammen van de veroverde gebieden, omdat er steeds meer incidenten waren waarbij de terroristen verrassingsaanvallen pleegden vanuit tunnels die nog niet ontdekt waren.

Hamas is ook betrapt op het stelen van waterstofperoxide uit ziekenhuizen, waarmee explosieve materialen werden vervaardigd. IDF troepen vonden in Gaza gedetailleerde instructies over hoe men waterstofperoxide kan gebruiken voor het vervaardigen van bommen en als raketbrandstof. IDF soldaten vonden ook opnieuw grote hoeveelheden contant geld dat bedoeld was om wapens en munitie op de zwarte markt te kopen.

De Verenigde Staten zijn samen met het leger van Groot-Brittannië bezig met een regionale campagne tegen de door Iran gesponsorde milities. Naar nu is gebleken, was de eerste serie aanvallen op deze milities in Irak en Syrië een operatie die werd uitgevoerd met behulp van de Britse luchtmacht. De Britse gevechtsvliegtuigen opereerden vanaf een basis in Cyprus. De Amerikaanse regering maakte op zondag duidelijk dat er nu sprake is van een gezamenlijke operatie tegen de Iraanse vazallen in Jemen, Syrië en Irak, maar dat er geen plannen zijn voor aanvallen binnen Iran zelf.

Op zaterdagavond vielen Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opnieuw aanvallen uit op de militaire faciliteiten van de Houthi militie in Jemen. Er werden 36 doelen bestookt en, naar verluidt, werden bij die luchtaanvallen tientallen terroristen gedood. De Houthi’s hielden ondertussen een nieuwe gigantische optocht in de woestijn, die volgens een woordvoerder was bedoeld als voorbereiding op de komende mars op Jeruzalem.

Het blijft onduidelijk hoe de militie een mars op Jeruzalem wil gaan uitvoeren. Men zou over het grondgebied van Saoedi-Arabië moeten trekken en dat is ondenkbaar gezien de vijandelijke betrekkingen tussen de regering in Riyad en de Houthi’s. Het zou echter wel mogelijk kunnen zijn dat Houthi-terroristen via Iran naar Syrië reizen om deel te nemen aan de volgende fase van de oorlog tegen Israël.

5 februari 14:05

Rijden door en voor Israël

Yaakov Nof kent als gids in Israël de wegen op zijn duimpje. Daarom draagt hij in deze oorlogstijd zijn steentje bij door het ophalen en brengen van soldaten, levensmiddelen en meer.

Lees hier over zijn ervaringen:

5 februari 11:55

Feiten en cijfers Gaza-oorlog op een rij

De vraag naar de harde cijfers over de oorlog in Gaza brandt op iedereens lippen. De cijfers en updates van Hamas zijn niet betrouwbaar, en toch wordt dit door verschillende reguliere media steeds als bron gebruikt.

Hier een overzicht van informatie en cijfers die uit andere bronnen dan Hamas komen. En hoewel de informatie zeker niet volledig zal zijn, geeft het u hopelijk een realistischer beeld van de situatie in Gaza.

Bekijk het overzicht hier:

5 februari 10:47

We zijn elke dag bezig met de oorlog

Opperrabbijn Jacobs: 'Dagelijks zijn we bezig met de situatie in Israël-Gaza. Constant zijn onze gedachten bij de gijzelaars. Natuurlijk doet Israël alles wat in haar macht ligt om de gijzelaars te bevrijden, maar tegelijkertijd mogen ze niet hierdoor Israël in een onaanvaardbare levensgevaarlijke situatie loodsen.'

Lees hier zijn nieuwe dagboek:

3 februari 22:06

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

De pro-Palestijnse (of beter gezegd: anti-Israëlische) betogingen in het Westen krijgen een steeds meer vijandig en zelfs gewelddadig karakter. Hierbij is het opmerkzaam dat je dit fenomeen niet ziet in bijvoorbeeld Aziatische landen. Zelfs in Arabische landen gaan de massa’s niet de straat op zoals in bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten. 

In New York is de politie nu harder gaan optreden tegen de pro-Palestijnse betogers en sloeg een demonstratie uiteen bij Columbia University, dat gestadig een anti-Israëlisch bolwerk is geworden. Hierbij dient te worden aangetekend dat vooral Qatar enorme sommen geld geeft aan de universiteiten in de VS. Dit gegeven verklaart weer dat de leiding van deze universiteiten vrijwel niets doet tegen het virulente anti-Joodse klimaat op de campussen, waar Joodse studenten zich in toenemende mate bedreigd voelen. 

Er zijn in New York individuele Joden die beseffen dat je de angst moet overwinnen en de pro-Palestijnse activisten moet confronteren met hun haat tegen Israël en Joden. Eén van deze Joden is New Yorker Izzy Kartan, die zich met een Israëlische vlag onder de pro-Palestijnse massa’s begeeft en hen laat zien dat hij trots is op zichzelf en op Israël. Per slot van rekening zijn er supporters van terrorisme in het hart van New York, zegt Izzy. De vastgoedmakelaar zegt dat er vele antisemitische spreekkoren zijn en dat het duidelijk is dat het grootste deel van de betogers Israël liever ziet verdwijnen. 

President Biden wordt verder uitgemaakt als een genocidesupporter met de inmiddels beruchte spreekkoren “Genocide Joe will have to go”. Izzy zegt dat het werkelijk schandalig is dat de supporters van Hamas, zoals hij ze noemt, Israël betichten van genocide, terwijl hun favoriete terreurorganisatie juist een volkerenmoord op Joden pleegde. “Gelukkig hebben we de NYPD, de politie is met ons en beschermt ons”, zei Izzy, die ook heeft opgemerkt dat zeventig procent van de betogers geen flauw idee heeft wat zij in de spreekkoren schreeuwen. "De andere dertig procent maakt me woedend, zij weten precies wat ze zeggen en wat het woord intifada betekent", zegt Izzy. Ook hij getuigde van het virulente antisemitische klimaat op de universiteiten in New York, waar hij zelf ook studeerde.

In Italië is de politie zelfs meer doortastend in zijn optreden tegen de pro-Palestijnse betogers. Deze betogingen zijn in Italië voorlopig verboden. Toen er op de internationale herdenkingsdag van de Holocaust toch een betoging werd georganiseerd door de pro-Palestijnse lobby, werd deze met harde hand uit elkaar geslagen. Op de sociale media circuleert nu een videobewerking van een oude song van Bob Dylan, die in exacte bewoordingen de huidige situatie laat zien. Het gaat om het nummer Neighbourhood Bully (de bul van de buurt) die Dylan over Israël schreef en in 1982 publiceerde op zijn album “Infidels”. Als een profeet beschrijft de Joods-Amerikaanse troubadour exact de situatie waarin Israël nu verkeert. Een groep internetactivisten maakte een passende compilatie van 7/10 en historische beelden van de nazi-misdaden in Europa bij de muziek van Dylan.

U kunt de video hieronder bekijken met Engelse ondertiteling.

Kort oorlogsnieuws

Een commandant van een IDF-undercovereenheid sprak met Israëlische reporters over de situatie in Judea en Samaria, het zogenaamde hartland front. De commandant die werd aangeduid met Petah A zei dat er sprake is van een “stille oorlog” in wat wij in Israël ‘Yosh’ noemen een acroniem voor de woorden Yehuda en Shomron (Judea en Samaria). “Er is geen Palestijns dorp meer waar geen terrorisme is” zei de commandant. “We zijn in de Onafhankelijkheidsoorlog, wanneer wij een vrij volk willen blijven zullen we moeten doorvechten”, zei Petah A die samen met de andere reservisten nu al meer dan 100 dagen van huis is. De commandant vergeleek de operaties in Yosh met het maaien van een grasveld. We moeten constant er voor zorgen dat de infrastructuur niet groeit, zei A.

Ondertussen hield de Ansar Allah militie in Jemen een grote oefening vandaag waarin aanvallen op Israëlische steden en dorpen werden gesimuleerd. Aan de oefening namen ook reserve eenheden van de militie deel en er werden invasies gesimuleerd a la 7/10. Een onderdeel van de oefening was de bestorming van een oude watertoren die was gedrapeerd in een gigantische Israëlische vlag.

Ondertussen gaat in Israël het debat voort over een eventueel nieuw staakt-het-vuren. Diverse kabinet ministers dringen nu aan op een beperkt bestand waarin inéén keer 35 vrouwelijke en jeugdige gijzelaars zouden moeten worden vrijgelaten. Deze ministers zeggen dat het moreel gezien een verplichting is van Israël om de groep inéén keer vrij te krijgen. Hamas lijkt echter niets te willlen weten van een dergelijk voorstel en zegt dat men nog altijd het voorstel dat vorige week door onderhandelaars van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten werd voorgelegd aan beide partijen. Dat voorstel voorziet in een bestand van maximaal twee maanden.

Vanuit Iran werd vandaag gemeld dat er een grote groep Mossad-spionnen zou zijn gearresteerd. Een Iraanse regeringsfunctionaris beweerde op vrijdag dat het regime een “massieve operatie” had uitgevoerd tegen Mossad en dat er informatie over “geheime militaire faciliteiten en wapen fabrieken” in beslag was genomen. Het Iraanse ministerie voor inlichtingen beschreef de acties als “de grootste gecombineerde contraspionage operatie tegen Mossad in de geschiedenis van Iran. Het ministerie zegt ook informatie te hebben over Mossad spionage cellen in 28 landen op drie continenten. Het hele verhaal lijkt echter uit de duim te zijn gezogen omdat het totaal niet correspondeert met de wijze waarop Mossad opereert. Iran heeft in het verleden meer verhalen gepubliceerd over Mossad spionnen die het zou hebben gearresteerd en deed dat altijd op een moment dat het klappen kreeg. Die klappen kreeg Iran ook vandaag toen de Amerikaanse luchtmacht een aanzienlijk deel van de Iraanse militaire infrastructuur in Irak en Syrië vernietigde tijdens massieve luchtaanvallen. (zie de update van vanochtend)

Dit was de laatste update van deze week. Maandagmiddag na 13.00 uur kunt u weer een samenvatting van de gebeurtenissen op zondag en maandagochtend verwachten.

3 februari 14:45

Update vanuit Israël: dag 120 van de Simchat Thora Oorlog

De Amerikaanse regering maakte op vrijdag bekend dat het tegen vier Israëlische burgers, die in Judea en Samaria wonen, sancties had uitgevaardigd. De vier kunnen, onder andere, geen visum krijgen om naar de Verenigde Staten te reizen. Dit vanwege geweld dat zij in het verleden hebben gebruikt tegen Palestijnse burgers in het gebied waar zij wonen. De beslissing leidde tot woede onder het Israëlische publiek dat zich afvroeg of de regering-Biden geen betere dingen te doen heeft op dit moment.

In de Amerikaanse media werd de maatregel gezien als een verkiezingsstunt die bedoeld is om de pro Palestijnse achterban in de Democratische partij te paaien. In ieder geval kon uit de beslissing worden afgeleid dat de hele campagne om het zogenaamde ‘kolonisten geweld’ naar voren te halen als tegenhanger voor de misdaden van Hamas fraude was zoals ik al eerder heb aangetoond in een artikel voor deze website.

In feite waren er minder gewelddadige incidenten waarbij Joden betrokken waren vóór 7/10 dan daarna. De Amerikaanse regering had slechts vier Joden kunnen vinden die in aanmerking kwamen voor sancties en drie van hen waren al veroordeeld binnen het Israëlische justitiële systeem.

Gevechten in Gaza

In Gaza gingen vannacht de hevige gevechten onverminderd door met verschillende artilleriebeschietingen en luchtaanvallen door de IAF. Eerder vanmiddag werd er opnieuw een raket afgeschoten op kibboets Ein HaSlosha in het grensgebied met Gaza. De IDF heeft nu de aanleg van een bufferzone langs de grens met Gaza, die één kilometer breed is, afgerond. Volgens de regering in Jeruzalem is dit een tijdelijke maatregel die de terugkeer van de inwoners van grensdorpen mogelijk moet maken. De leiders van de Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza willen echter dat de burgers terugkeren wanneer de overwinning op Hamas compleet is en er geen raketten gevaar meer is.

De Ansar Allah-militie in Jemen vuurde op vrijdagavond opnieuw een ballistische raket af op de stad Eilat, in het uiterste zuiden van Israël. De raket werd echter boven de Rode Zee neergeschoten door het Arrow antiraketschild van de IDF. Het was de vijfde keer sinds het begin van de oorlog dat de Arrow een ballistische raket uit Jemen neerschoot boven de Rode Zee. Slechts één keer slaagde Ansar Allah erin een doel te raken in Eilat, en dat was met een kamikaze drone aan het begin van november vorig jaar.

Volgens de Arabische media bestaat er een geschil binnen het Hamas-leiderschap over de inhoud van een nieuw bestandsvoorstel dat eerder deze week in Parijs werd opgesteld. Het Hamas-leiderschap in Qatar blijft vasthouden aan zijn maximale eisen dat de IDF zich volledig moet terugtrekken, en dat er een langdurig bestand moet komen dat wordt gecontroleerd door de internationale gemeenschap (lees: VN). Hamas-leiders in Gaza zijn echter een andere mening toegedaan en zouden akkoord willen gaan met een staakt-het-vuren van zes weken dat hen in staat zou stellen om te hergroeperen. 

Dit verschil van mening toont aan dat Hamas-leiders Ishmail Hamiyeh en Khaled Mashal volledig buiten de werkelijkheid staan en niet beseffen dat de oude situatie, waarbij Hamas de voorwaarden bepaalde van een bestand, heeft opgehouden te bestaan. Hamas in Gaza staat op het punt een grote nederlaag te gaan leiden die te vergelijken valt met die van het leger van Saddam Hoessein tijdens de eerste Golfoorlog. Toen dicteerden de Amerikanen de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in een tent in de woestijn, en konden Hoesseins generaals slechts hun handtekening zetten.

Drie Israëlische Bedoeïnen probeerden vannacht om het Joodse dorp Retamim nabij de stad Beer Sheva in het zuiden van Israël binnen te dringen en waren bezig om over het veiligheidshek te klimmen toen zij werden ontdekt. Eén van de drie terroristen werd daarop doodgeschoten en de andere twee gearresteerd. Terwijl de twee met nylon boeien zouden worden afgevoerd haalde één van hen een mes te voorschijn en sneed de handboeien door om vervolgens de leden van het Retamim-veiligheidsteam aan te vallen. De terrorist werd daarop neergeschoten en gewond afgevoerd naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva.

De Amerikaanse luchtmacht voerde vannacht de eerste van een serie bombardementen uit op doelen in Irak en Syrië die gerelateerd zijn aan Iran. In totaal werden er 85 doelen aangevallen in beide landen door, onder andere, twee B-52 bommenwerpers die uit Amerika naar Israël waren overgevlogen eerder deze week. President Joe Biden zei na afloop van de bombardementen dat dit slechts het begin van een grote operatie was tegen de door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië. Er werden zeven bases van de aan de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde gerelateerde milities aangevallen. “Onze respons begon vandaag en zal continueren op plaatsen en tijdstippen die wij uitkiezen”, zei Biden die onder grote druk was komen te staan om Iran nu eindelijk aan te pakken. 

Dit nadat er sinds 7/10 meer dan 70 keer een aanval was uitgevoerd op Amerikaanse militairen in Irak en Syrië en er drie soldaten van het Amerikaanse leger werden gedood tijdens één van de laatste aanvallen. De milities in Irak, die zich verenigd hebben onder de naam het Islamitische Verzet in Irak (IRI), lijken echter niet van plan om hun aanvallen op de VS te stoppen. Het aan Hezbollah gelieerde tv station al-Manar meldde eerder vanochtend dat IRI een nieuwe aanval had uitgevoerd op de VS-basis Hareer, nabij de Koerdische hoofdstad Erbil in noord Irak. Nadere gegevens over deze aanval ontbreken op dit moment.

De Amerikaanse operatie kwam op het moment dat Hezbollah in Libanon een algehele mobilisatie aankondigde van zijn strijdkrachten. De krant Al-Ahkbar, die fungeert als de spreekbuis van Hezbollah, meldde de mobilisatie en zei dat die gebaseerd was op inlichtingen die Hezbollah had gekregen over de bewegingen van de IDF. Hezbollah denkt te hebben gezien dat Israël voorbereidingen treft op de lang verwachte grote operatie tegen de Libanese terreurbeweging. Woordvoerders van Hezbollah zeiden vandaag dat Israël verrast was door de wapens die de door Iran gesponsorde organisatie gebruikte de laatste dagen en dat het spijt zou krijgen van de beslissing om een grote operatie te beginnen in het zuiden van Libanon. Hezbollahs rakettenarsenaal werd voor de oorlog ingeschat op 200.000 projectielen, waarvan een deel heel Israël kan bereiken.

2 februari 20:49

Kippenvel: Presence zingt 'Vehi Sheamda' bij het Vredespaleis in Den Haag

Een week geleden deed het Internationaal Gerechtshof een eerste uitspraak in de genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen. Reden voor de organisatie Presence om voor het Vredespaleis, waar de uitspraak plaatsvond, een bijeenkomst te houden waarin werd gezongen en gebeden voor Israël.

Onder meer het prachtige lied 'Vehi Sheamda' werd gezongen. De tekst en vertaling is als volgt:

Vehi she’amda lavoteinu
Dit is wat onze voorvaderen en ons doet overleven
Vehi she’amda lavoteinu velanu
Dit is wat onze voorvaderen en ons doet overleven: de belofte
Shelo echad bilvad omad aleinu lechaloteinu
Want het is niet één vijand
Omad aleinu lechaloteinu
Die tegen ons opstond om ons te vernietigen

Vehakadosh baruch hu matzileinu
Matzileinu miyadam
Maar de Heilige, gezegend is Hij, redde ons van hun hand
Vehakadosh baruch hu matzileinu
Matzileinu miyadam
Maar de Heilige, gezegend is Hij, redde ons van hun hand

Bekijk de video:

2 februari 16:13

Update vanuit Israël: deal over vrijlating gijzelaars toch weer 'wishful thinking' 

door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Naar nu blijkt was de mediaberichtgeving over een op handen zijnde deal over de vrijlating van gijzelaars en een nieuw staakt-het-vuren opnieuw gebaseerd op ‘wishful thinking’. Vanuit Qatar werd op donderdagavond rond half negen bericht dat Hamas en Israël in principe overeenstemming hadden bereikt over een bestand van anderhalve maand. Dit gebeurde op een moment dat het Israëlische oorlogskabinet nog niet eens begonnen was met een spoedvergadering over de deal. Vandaag bleek dan ook dat er voorlopig geen overeenkomst bereikt was, als die er ooit zal komen. Dit zeiden ministers die aanwezig waren geweest bij de vergadering. Wanneer men op donderdagavond de nieuwsshows op de Israëlische televisie zag dan kreeg men het idee dat een deal over de gijzelaars dichterbij dan ooit was. 

De grote tv-stations Kanaal 11, 12 en 13 wekten het idee dat deze oorlog maar over één ding gaat en dat is de vrijlating van de gijzelaars. Er was nauwelijks aandacht voor de ontwikkelingen in de zich nu snel ontwikkelende regionale oorlog en men zond voortdurend interviews uit met de familieleden van de gijzelaars. Er is in Israël echter een grote meerderheid die vindt dat er geen nieuw staakt-het-vuren moet komen en dat de IDF door moet gaan tot het einde van Hamas in Gaza. 

De families van de nu bijna 1450 Israëli’s die hun leven hebben verloren in deze oorlog hebben zich geschaard achter de actiegroep Tzav Tesha (Orde 9) die op een andere wijze vecht tegen Hamas, en probeert te voorkomen dat er humanitaire hulp vanuit Israël wordt geleverd aan Gaza. Avigdor Liberman, een oppositieleider, onthulde tijdens een bezoek aan Gaza dat er gisteren een grote hoeveelheid croissants werd onderschept die op weg waren naar Gaza. Liberman is één van de weinigen die deze oorlog zag aankomen en nam indertijd ontslag als minister van Defensie vanwege het regeringsbeleid ten opzichte van Hamas. De leider van de partij Yisrael Beiteinoe wees op het feit dat er nog altijd geen bevestiging van Qatar is gekomen over de levering van medicijnen aan de gijzelaars, en zei dat het tijd is voor verandering in het humanitaire beleid ten opzichte van Gaza.

Oorlogsnieuws

Er werd weer zwaar gevochten in Gaza, waar de IDF de afgelopen 24 uur tientallen terroristen heeft gedood. De geluiden van de oorlog zijn tot dertig kilometer van het front te horen met zware artilleriebeschietingen en zo nu en dan luchtaanvallen. De gevechten concentreren zich op de laatste resten van het Hamas bolwerk in de stad Khan Younis en Gaza Stad. De IDF publiceert dagelijks video-opnames die door de helmcamera’s van de soldaten worden gemaakt en die een goede indruk geven van de zware gevechten. 

Gedurende de nacht werd er ook een onbemand vliegtuig uit de lucht geschoten dat op weg was vanuit Gaza naar Zuid-Israël. Soldaten van de Yiftah reserves brigade ontdekten in een ondergronds complex in Gaza kluizen met daarin waardepapieren die miljoenen dollars waard waren. Ook vonden zij documenten met informatie over de fondswerving van Hamas, en meer dan honderdduizend shekels in cash.

Aan het hartland front was de IDF de afgelopen nacht weer zeer actief met invallen in de steden Shechem (Nablus) en opnieuw Jenin. Ook in het dorp Khosan werd een operatie uitgevoerd waarbij 13 gezochte terroristen werden gearresteerd. Bij een controlepost in Judea op de zogenaamde Groene Lijn werden vijf Palestijnse Arabieren gearresteerd die een infiltratie wilden uitvoeren in Israël. De vijf werden door de IDF gearresteerd.

De Israëlische luchtmacht voerde vanmorgen vroeg een nieuwe aanval uit op de wijk Seida Zaynab in de Syrische hoofdstad Damascus. Deze wijk zit vol met faciliteiten van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. Het was de tweede IAF aanval op de wijk in vijf dagen tijd. Volgens Arabische media werd er opnieuw een adviseur van de Quds Brigade gedood samen met twee andere leden van de IRG. De gedode adviseur was Said Alidadi, een expert op het gebied van precisie raketten en onbemande vliegtuigen.

De kans op een diplomatieke oplossing voor het huidige conflict met Hezbollah lijkt nu definitief verkeken. De plaatsvervangende leider van Hezbollah, Sheikh Naim Qassem vertelde de Libanese media dat Hezbollah geen interesse heeft in een diplomatieke regeling waarbij zijn organisatie zie terug zou trekken uit het grensgebied met Israël. Hezbollah zette vandaag zijn aanvallen op het noorden van Israël voort met raketbeschietingen op drie dorpen langs de Libanese grens en een barrage van 20 raketten op de verlaten stad Kiryat Shmoneh. De IDF en IAF reageerden met een serie luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op Hezbollah doelen in het zuiden van Libanon.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journalberichtte vandaag dat de Amerikaanse operatie tegen de door Iran gesteunde milities in Syrië en Irak dit weekend zal beginnen. Het Amerikaanse leger heeft operationele plannen voor aanvallen op bases van Kata’ib Hezbollah en andere milities die nu opereren onder de naam het Islamitische Verzet in Irak. De regering Biden besloot tot de operatie nadat er meer dan zeventig aanvallen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië werden uitgevoerd sinds het begin van de oorlog in Israël. Bij deze aanvallen werden tientallen Amerikaanse soldaten zwaar verwond en drie gedood.

Regeringsfunctionarissen in Saoedi-Arabië vertelden Amerikaanse diplomaten dat de regering in Riyad de creatie van een Palestijnse staat niet langer als een voorwaarde ziet voor normalisatie van de betrekkingen met Israël. Het Koninkrijk zou nu genoegen willen nemen met een Israëlische belofte om in de toekomst te werken aan de uitvoering van de zogenaamde tweestaten oplossing. Saoedi-Arabië heeft Israël tijdens de huidige oorlog geholpen door het neerschieten van onbemande vliegtuigen die door de Ansar Allah militie in Jemen naar Israël werden gedirigeerd. 

Ook werkt Saoedi-Arabië in stilte aan het oplossen van het probleem dat Israëlische vrachtschepen niet meer via de Rode Zee naar de havens van Eilat en Ashdod kunnen varen door de Ansar Allah aanvallen in de Rode Zee. Er is nu een landroute gecreëerd, waarbij de lading van Israëlische schepen met vrachtwagens vanuit Saoedische havens via Jordanië naar de grens met Israël wordt gebracht.

2 februari 14:12

Het is tijd om de Palestijnen te redden van de VN

De United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) werd in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël werden verdreven of vrijwillig verlieten (1948-49). Dit omvatte zowel Joodse als Arabische vluchtelingen. Joodse vluchtelingen werden opgenomen in Israël of andere landen, maar Arabisch-Palestijnse vluchtelingen kwamen in het uitzichtloze UNRWA-systeem terecht...

Lees hier verder:

1 februari 21:56

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

De VN-hulporganisatie UNRWA maakte vandaag bekend dat er geen middelen meer zijn om het werk voor de 5,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen voort te zetten, wanneer de landen die hebben besloten om de financiële steun aan de organisatie op te schorten die financiering niet hervatten voor het eind van februari

UNRWA is regelmatig in opspraak gekomen door wijdverspreide corruptie en het feit dat de VN-organisatie niets doet om het vluchtelingenprobleem op te lossen. De organisatie heeft meer dan 30.000 werknemers en verzorgt de dagelijkse behoeften van Palestijnse Arabieren in alle landen waar die waren opgevangen in kampen na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948. De Arabische landen zijn medeschuldig aan het oneindige probleem van deze 5,9 miljoen ‘vluchtelingen’, waarvan de meesten nog nooit een voet hebben gezet in Israël. 

De Palestijnse Arabieren in de vluchtelingenkampen in landen zoals Libanon en Syrië hebben niet dezelfde rechten als de burgers van deze landen en mogen er zelfs niet eens alle beroepen uitoefenen. De reeks landen die nu de financiële hulp aan UNRWA hebben opgeschort deden dat nadat Israël het bewijs leverde dat een aantal werknemers van de organisatie hadden deelgenomen aan de genocide in zuid Israël op zeven oktober 2023. De IDF leverde verder het bewijs dat UNRWA-werknemers in Gaza ook lid waren van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad en dat de scholen en andere faciliteiten van de organisatie werden gebruikt voor militaire doeleinden. 

Israël heeft altijd aangedrongen op sluiting van UNRWA en een normale oplossing voor het Palestijnse vluchtelingen probleem. Na het bekend worden van het nieuwe schandaal rond UNRWA lijkt Israël volledig klaar te zijn met de VN-organisatie. Het satirische programma Eretz Nehederet verwoordde de stemming in Israël over UNRWA op een humoristische wijze in de show die afgelopen dinsdag werd uitgezonden. U kunt de sketch hier bekijken:

Volgens de laatste berichten zijn er zowel in Israël als Cairo in Egypte gesprekken gaande over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de laatste gegevens zou het bestand zes weken gaan duren en zouden de 134 gijzelaars die nu nog worden vastgehouden door Hamas gedeeltelijk, en in fases worden vrijgelaten. Het lijkt er nu op dat het deze keer niet gaat om geruchten of nepnieuws. 

Het Israëlische veiligheidskabinet is in spoedzitting bijeen gekomen om over de nieuwe deal te praten en in Cairo is een Hamas delegatie uit Qatar aangekomen om de overeenkomst te bespreken. Onder de deal zouden eerst de resterende vrouwelijke en jeugdige gijzelaars worden vrijgelaten en daarna vrouwelijke IDF soldaten. Hamas eist de vrijlating van 150 Palestijnse terroristen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen in ruil voor één IDF vrouwelijke IDF soldaat. 

Volgens de regering van Qatar, die steeds betrokken was bij de onderhandelingen, heeft Hamas een positief antwoord gegeven op het bestandsvoorstel dat in Parijs werd opgesteld door Amerikaanse, Egyptische en Qatari diplomaten. Qatar beweerde tevens dat Israël ook akkoord zou zijn gegaan met het voorstel, maar het veiligheidskabinet schijnt niet alle details over de deal te hebben gekregen. Premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat de regering duidelijke rode lijnen heeft voor een nieuwe staakt-het-vuren overeenkomst. Israël zal zijn troepen niet terugtrekken uit Gaza en ook geen duizenden gevangen Palestijnse terroristen vrijlaten. Wordt vervolgd.

Kort oorlogsnieuws

Yoav Galant, Israëls Minister van Defensie, maakte vanavond bekend dat de IDF in feite Hamas in de stad Khan Younis heeft verslagen. Galant zei ook dat de IDF 10.000 Hamas-terroristen heeft gedood sinds 7/10 en dat nog eens 10.000 anderen zijn verwond. Verder zijn 2.500 Hamas-terroristen gearresteerd sinds begin oktober. In totaal is Hamas nu meer dan zestig procent van zijn bataljons kwijtgeraakt. Dit verlies verklaart ook waarom Hamas nu akkoord zou zijn gegaan met een bestand, zonder een eind aan de oorlog, zoals oorspronkelijk werd geëist.

Egypte en Israël hebben nu in principe overeenstemming bereikt over een IDF-operatie in het uiterste zuiden van Gaza en dan met name in de zogenaamde Philadelphi-corridor, de bufferzone langs de grens tussen Gaza en Egypte. De IDF-operatie werd al weken opgehouden door de Egyptische dreiging “ernstige gevolgen” wanneer de IDF de bufferzone zou binnengaan. Israël verplichtte zich om niet de stad Rafah aan te vallen zolang daar de meer dan één miljoen vluchtelingen uit Noord-Gaza zijn. De Egyptenaren zijn bang voor een menigte Palestijnse burgers die, zoals in het verleden is gebeurd, de grens zullen oversteken en in Egypte asiel zullen zoeken.

Biden geeft toestemming voor uitgebreide operatie in Syrië en Irak 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn leger toestemming gegeven voor een uitgebreide operatie tegen de door Iran gesteunde milities in zowel Syrië als Irak. De beslissing om deze operatie te beginnen werd genomen na een dodelijke aanval met een door Iran geleverde kamikazedrone op een uitpost van de VS basis at-Tanf op de grens tussen Irak en Syrië. Eén van de uitgekozen doelen is de Iraanse militaire infrastructuur in beide landen, zo meldde een Pentagon woordvoerder. Het gaat om een operatie die tenminste enige dagen zal gaan duren. 

De Iraniërs spraken vanmiddag berichten tegen dat er besloten was om de topcommandanten van de Quds Brigade van de IRG terug te roepen naar Iran. Het zou gaan om de evacuatie van de families van de commandanten. De Quds Brigade heeft sinds het begin van de oorlog twaalf commandanten verloren in Syrië door Israëlische liquidaties. De meesten daarvan werden uitgevoerd met luchtaanvallen.

In Jemen maakte de Ansar Allah militie ondertussen bekend dat men voorbereidingen op een grondoperatie had waargenomen bij het Britse en Amerikaanse leger in de regio. In Yemen is nog een klein contingent Amerikaanse militairen aanwezig die daar werden gestationeerd om de resten van Al-Qaida en ISIS in Jemen te liquideren. Volgens Ansar Allah-woordvoerder Ali al-Kakhum zijn er duidelijke bewegingen waarneembaar richting een grondoperatie in Jemen en dat er een passend antwoord zou komen op iedere actie tegen de door Iran gesteunde militie.

Ansar Allah meldde ook een nieuwe raketaanval op een burgerschip in de Rode Zee. Men zei dat het ging om een schip dat op weg was naar Israël. De marine van India is nu, naar verluidt, met twaalf oorlogsschepen op weg naar de Rode Zee. Hiermee krijgt het conflict in dit deel van het Midden-Oosten mondiale proporties. De reden voor de uitgebreide militaire interventie in de wateren voor de kust van Jemen is dat de verschepingskosten met vierhonderd procent zijn gestegen sinds het begin van Ansar Allah aanvallen.

1 februari 14:16

Uitzending 1 februari • Honorair Consul Israël: "Hulp uit Nederland voor Israël maakt grote impact"

Welke impact heeft de oorlog in Israël zelf? Honderdduizenden mensen hebben huis en haard verlaten en hebben nog geen zicht op terugkeer, gewonde soldaten komen terug en moeten revalideren. En dat bovenop het trauma van de aanvallen van 7 oktober, de gijzelaars die nog in Gaza zitten, en de strijd in de internationale arena waar Israël op alle mogelijke manieren onder vuur ligt. Aan tafel Roger van Oordt, Honorair Consul, die net terug is uit Israël. Hij vertelt hoe het geld uit het noodfonds van Christenen voor Israël wordt besteed aan veel belangrijke projecten.

Bekijk de uitzending:

1 februari 13:16

Nervositeit voelbaar in Israël: paniek na mogelijke nieuwe invasie

Deze update is geschreven door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

De Israëlische bevolking is duidelijk nerveus door alles wat er gebeurt in de Joodse staat. Op donderdagochtend brak er paniek uit in de stad Ma’aleh Adumim, even ten oosten van Jeruzalem in de Judea-woestijn. Duizenden Palestijnse Arabieren waren volgens de eerste berichten door een controlepost gebroken nabij het industrieterrein Mishor Adumim. In Ma’aleh Adumim dacht men onmiddellijk dat er een nieuwe invasie aan de gang was. Een paar minuten later maakte de politie echter bekend dat de elektra van de controlepost nabij Mishor Adumim was uitgevallen en dat daardoor de veiligheidscontrole van de Palestijnse arbeiders die op het industrieterrein werken onmogelijk bleek. De gemeente Ma’aleh Adumim maakte later bekend dat alles onder controle was en dat de video’s over de “invasie” niet het juiste beeld gaven.

Het incident riep echter vragen op bij Israëlische burgers, die wezen op de regeringsbeslissing om geen Palestijnse arbeiders meer toe te laten in Israël. De uitvoering van deze beslissing heeft grote problemen veroorzaakt voor Israëlische werkgevers die plotseling zonder arbeidskrachten zitten. De regering is inmiddels bezig om een groot aantal gastarbeiders uit India naar Israël te halen. Men wil slechts gastarbeiders uit landen die vriendelijk gezind zijn jegens Israël. De Thaise gastarbeiders die tot 7/10 in groten getale in Israël werkten zijn door wat er gebeurde met hun landgenoten (die door Hamas ook ontvoerd en vermoord werden) naar Thailand teruggekeerd. Een gedeelte van hen wil nu echter toch terug naar Israël omdat men hier een salaris verdient dat ongeveer het zesvoudige is van dat in hun eigen land. Hetzelfde geldt voor de arbeiders uit India.

De run op levensmiddelen en andere dingen die nodig zijn om een langdurig verblijf in de privéschuilkelders mogelijk te maken werd ook veroorzaakt door een nepbericht. Het thuisfrontcommando van de IDF maakte gisteravond laat bekend dat het bericht dat op woensdagochtend werd verspreid over een langdurige stroomstoring in verband met een operatie tegen Hezbollah niet van de IDF afkwam. Klaarblijkelijk werd het nepbericht gemaakt door Iraanse agenten die de psychologische druk op de Israëlische bevolking hoog willen houden. De IDF-divisie riep de bevolking op om rustig te blijven, maar evengoed maatregelen te nemen voor het opvangen van een noodsituatie. Met andere woorden het inslaan van houdbaar voedsel e.d.

De Israëlische autoriteiten hebben te maken met toenemend verzet door de groep Tzav Tesha (Order 9) die op allerlei manieren probeert om de transporten met hulpgoederen voor de bevolking in Gaza onmogelijk te maken. Tzav Tesha bestaat it IDF reservisten en Israëli’s uit alle lagen van de bevolking en wil dat de regering de hulpverlening aan de bevolking in Gaza stopzet zolang Hamas de 134 gijzelaars vasthoudt. De IDF heeft geprobeerd om de acties van Tzav Tesha onmogelijk te maken door het gebied rond de grensovergangen Keren Shalom en Nitsana tot verboden militaire zone te verklaren. De activisten hebben nu iets anders bedacht en zullen vandaag een poging doen om de haven van Ashdod af te sluiten. Via Ashdod komt een groot gedeelte van de humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza binnen.

Kort oorlogsnieuws

De nieuwe terreurorganisatie het Islamitische Verzet in Irak (IRI) maakte vroeg in de nacht van woensdag op donderdag bekend dat het een aanval had gepleegd met onbemande vliegtuigen op de noord Israëlische stad Haifa. IRI heeft herhaaldelijk beweerd dat het aanvallen pleegde op vitale installaties in noord Israël en die beweringen werden vaak afgedaan als propaganda. De aanval van vannacht werd inderdaad gepleegd maar de onbemande vliegtuigen die volgens IRI grote schade in Haifa veroorzaakten werden neergeschoten lang voordat ze de havenstad konden bereiken. Even na middernacht waren IAF gevechtsvliegtuigen te zien die boven de Golan Hoogvlakte vliegende voorwerpen uit de lucht schoten. De IAF zweeg echter in alle talen over het incident, dat een aanzienlijke escalatie in de oorlog zou hebben kunnen veroorzaken.

Volgens informatie die ik kreeg zal de Amerikaanse luchtmacht een uitgebreide actie gaan uitvoeren tegen IRI dat ook verantwoordelijk is voor een lange reeks van aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. President Joe Biden nam naar verluidt de beslissing om IRI aan te pakken nadat drie Amerikaanse soldaten stierven bij de laatste drone aanval van de groep op een buitenpost van de at-Tanf basis in oost Syrië.

Iran is zich blijkbaar bewust dat er een grote operatie tegen zijn vazallen in Irak en Syrië zit aan te komen en heeft nu besloten om de topofficieren van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde terug te halen uit Syrië. Kata’ib Hezbollah, de grootste militie binnen IRI, probeert nu om lont uit het kruitvat te halen en heeft aangekondigd dat het geen aanvallen meer zal plegen op Amerikaanse bases. De belofte maakte echter geen indruk op de Amerikaanse regering. Een Pentagon woordvoerder zei dat de aanvallen nog steeds doorgaan en beweerde dat er nog twee andere IRI aanvallen hadden plaatsgevonden deze week.

In Jemen vond vannacht een aanzienlijke escalatie plaats met betrekking tot de regionale oorlog die Iran heeft ontketend. CENTCOM het geallieerde commando voor het Midden-Oosten, waar Israël ook deel van uitmaakt, maakte bekend dat de escalatie begon om half negen op woensdagavond met een antischipraketaanval op een niet nader genoemd vrachtschip. Het Amerikaanse oorlogsschip de USS Carney schoot het onbemande kamikaze vliegtuig echter uit de lucht. Een uur later kwam de Carney opnieuw in actie en schoot drie Iraanse drones neer boven de Golf van Aden, De UAV’s kwamen vanaf Iraans grondgebied volgens CENTCOM.

Drie uur later voerde de Amerikaanse luchtmacht vanaf het vliegdekschip USS Dwight Eisenhower een massieve aanval uit op een Ansar Allah radarstation en een UAV basis waarbij tien kamikaze drones werden vernietigd. We zien dus opnieuw dat Iran blijft proberen om de VS mee te trekken in het regionale conflict dat begon met de Hamas invasie in zuid Israël op zeven oktober 2023.

Het laatste nieuws is dat Hezbollah een antitankraketaanval uitvoerde op een IDF-basis op de berg Hermon vanochtend. Op de berg, die nu bedekt is onder een dik pak sneeuw, bevinden zich installaties waarmee de IDF als het ware in Syrië kijkt. We zien dus andermaal dat Hezbollah zijn aanvallen voornamelijk richt op het vermogen van de IDF om vanuit Israël inlichtingen in te zamelen over de bewegingen van de Iraanse vazal.

31 januari 22:05

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

De Ansar Allah-militie (ook bekend als de Houthi's) in Jemen heeft zich ontpopt als een gevaarlijke vijand. En dan niet alleen voor Israël, zo is gebleken. Het internationale scheepvaartverkeer in de Bab el-Mandabstraat en de Rode Zee is zwaar getroffen door de terreur van de door Iran gesponsorde militie en dat vertaalt zich in hogere olieprijzen en problemen met de levering van goederen. 

Ansar Allah fungeert als een divisie van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) en heeft de beschikking over de modernste Iraanse wapens. Een onderzoek van het Alma Instituut in Israël bracht aan het licht dat de meeste raketten die Ansar Allah tot zijn beschikking heeft antischipraketten zijn. Al sinds 2015 voert de Jeminitische militie aanvallen uit op het scheepvaartverkeer in de wateren voor de kust van Jemen. Dit werd eerst gedaan met geleide antitankraketten (ATGM’s) die vanaf kleine schepen werden afgevuurd en pas recentelijk werden die vervangen door verschillende types antischip raketten. Deze raketten zijn door Iran geconverteerde zogenaamde SAM (Surface to Air Missile) raketten die een bereik hebben van 180 tot 500 kilometer. 

In totaal heeft Ansar Allah de beschikking over zes verschillende types antischip raketten die in sommige gevallen een explosieve kop hebben van maximaal 500 kilo. De gevaarlijkste van deze raketten is de Tankil, een variatie op de Iraanse Raad-500 raket, die later werd geconverteerd in de Zohayr antischipraket door de IRG. Dit, omdat de Tankil een penetratiemechanisme heeft waardoor de explosieve kop in het ruim van het getroffen schip ontploft en het vaartuig grote kans maakt op zinken. De antischipraketaanvallen die Ansar Allah nu uitvoert worden mogelijk gemaakt door de bouw van maar liefst dertig radarstations langs de kust van Jemen, die nu voor het eerst zijn aangevallen door de Amerikaanse en Britse luchtmacht.

Uit de opbouw van het hele antischip arsenaal en de bouw van de radarstations blijkt dat het huidige ‘offensief’ tegen het civiele scheepvaart verkeer dat het Westen als bestemming heeft, zorgvuldig was voorbereid. Iran weet dat het zo de economie van Westerse landen hard kan treffen. De Westerse landen hebben tot nu toe, met uitzondering van de VS en Groot Britannië, gekozen voor het verdedigen van de vrachtschepen en tankers. Daarbij dient te worden aangetekend dat slechts enkele Amerikaanse oorlogsschepen zijn uitgerust met de defensie systemen die nodig zijn om de Iraanse raketten met elektro-optische doelzoekers op tijd neer te halen.

Zoals we nu zien is Ansar Allah niet geïmponeerd door de aanwezigheid van een vloot Westerse oorlogsschepen in de Rode Zee en dit lijkt te maken te hebben met de wetenschap dat er weinig animo in het Westen is om zich in het wespennest van het Midden-Oosten te begeven. Israël heeft gelukkig de defensiesystemen die de rakettendreiging vanuit Jemen kunnen beteugelen maar zal zelf geen actie ondernemen tegen Ansar Allah.

Kort oorlogsnieuws

John Spencer, een expert op het gebied van stedelijke oorlogsvoering die verbonden is aan de gerenommeerde militaire academie West Point in de Verenigde Staten, heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop de IDF in Gaza opereert. Spencer vond vele voorbeelden van voorzorgsmaatregelen die de IDF in de huidige oorlog nam, om de burgerbevolking te ontzien. 

De expert zegt dat de IDF meer maatregelen nam om burgerslachtoffers te voorkomen dan ieder ander leger in de geschiedenis van stedelijke oorlogsvoering. Geen enkel ander leger in de moderne militaire historie zag zich geconfronteerd met meer dan 30.000 tegenstanders die zich hadden ingegraven in zeven steden met gebruikmaking van menselijke schilden en ondergrondse netwerken die met opzet gebouwd waren onder burgercentra, terwijl die honderden gijzelaars vasthielden. En dit terwijl men 12.000 raketten afschoot vanuit die burgercentra”, schreef Spencer op X (voorheen Twitter). 

Het menselijke gezicht van de IDF kwam ook weer tot uiting in een korte video die op de sociale media circuleerde. Een IDF-soldaat in volle gevechtsuitrusting is te zien terwijl een bang Palestijns kind achter hem schuilt en op de achtergrond schoten zijn te horen. De soldaat aait het trillende kind over zijn hoofd terwijl hij de omgeving in de gaten houdt.

In Gaza zijn steeds meer burgers die zich openlijk tegen Hamas keren en zelfs demonstreren tegen de jihadistische terreurbeweging. In een video die op de sociale media circuleert is een woedende burger te zien die in het Hebreeuws zijn woede uit over Hamas. “Elimineer Hamas”, roept de man terwijl hij de IDF-soldaten oproept om niet weg te gaan uit Gaza. “Sinwar zit onder de grond en eet vlees terwijl Haniyeh (Hamas-leider in Qatar) dineert in een fancy Turks restaurant, en wij eten kogels. F**k Hamas”, schreeuwt de man.

Vier IDF-soldaten sneuvelden vandaag in de gevechten met Hamas in Gaza. Er werden hevige gevechten gemeld vooral vanuit de stad Khan Younis. Het totale aantal gesneuvelde IDF soldaten sinds 7 oktober is 561.

In het noorden van Israël gingen de over en weer aanvallen tussen Hezbollah en de IDF vandaag onverminderd door. Bij een antitankraketaanval op de verlaten stad Metulla werd een huis vernietigd. De IAF reageerde opnieuw met een reeks luchtaanvallen. Zoals ik vanmorgen al berichtte zijn er voorbereidingen aan de gang voor een aanzienlijke escalatie op het noordelijke front. Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie zei op woensdagavond dat “oorlog dichterbij komt” en dat de mogelijkheden op een politieke oplossing van de situatie zijn uitgeput. Zojuist ging opnieuw het luchtalarm af in het gebied rond het dorp Shlomi in het noordwesten van Israël.

In de supermarkten in het noorden ziet men dat mensen hamsteren en dat bepaalde producten uitverkocht zijn.

Positief nieuws

Positief nieuws kwam vandaag vanuit de luchthaven Ben Goerion, waar voor het eerst in maanden een viertal low-budget luchtvaartmaatschappijen hun comeback maakten. Eén van die maatschappijen is Transavia, dat vandaag een vlucht uitvoerde vanaf Parijs naar Tel Aviv. De verwachting is dat meerdere maatschappijen nu zullen volgen, afhankelijk van de ontwikkelingen aan het noordelijke front. Tot aan het midden van januari waren alleen Israëlische- en enkele Amerikaanse maatschappijen actief op de lijn naar Tel Aviv.

31 januari 14:56 uur

Uitzending 31 januari • Leah Goldins zoon is al tien jaar in handen van Hamas: “Geef mijn zoon terug!”

Hoe ga je om met het feit dat een familielid is gegijzeld of vermoord? Die vraag is sinds 7 oktober de realiteit voor honderden Israëlische families. In 2014, tijdens een staakt-het-vuren, werd de Israëlische sergeant Hadar Goldin ontvoerd en vermoord door Hamas. Zijn lichaam wordt nog steeds vastgehouden in Gaza. Hadar’s familie vecht al tien jaar om zijn lichaam terug te krijgen van Hamas. In de uitzending Leah Goldin, de moeder van Hadar, en Hemi (Menachem), zijn broer, met hun indringende verhaal.

Bekijk de uitzending:

31 januari 14:33 uur

Update vanuit Israël: Spanningen lopen op in het noorden

Geschreven door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Het nooddepartement van het Israëlische ministerie van Justitie heeft de werknemers van het ministerie opdracht gegeven om zich voor te bereiden op een komend conflict in het noorden van Israël. Het ministerie verwacht dat gedurende dat conflict de elektrische infrastructuur zal worden ontregeld. In een brief werd geschreven dat we rekening moeten houden met een nationale stroomstoring die dagen kan gaan duren vanwege het potentiële conflict in het noorden. Ook de nationale noodsituatie autoriteit in Israël heeft alle ministeries opdracht gegeven om zich voor te bereiden op “substantiële schade" aan de infrastructuur in Israël en een stroomstoring die dagen kan duren. Volgens de waarschuwing zou zestig procent van de Israëlische bevolking zonder elektriciteit kunnen zijn voor een periode van 24 tot 48 uur, en in sommige gebieden zelfs 72 uur.

Deze waarschuwingen werden eerder naar de buitenlandse ambassades in Israël gestuurd en dienen serieus genomen te worden. Het Thuisfrontcommando van de IDF is nu ook een bewustwordingscampagne begonnen onder het Israëlische publiek. Het publiek wordt opgeroepen om levensmiddelen en water in te slaan en om er voor te zorgen dat er voldoende contant geld is en, indien nodig, medicijnen.

Hezbollah heeft in het verleden regelmatig gewaarschuwd dat in een toekomstige oorlog met Israël vitale civiele- en militaire installaties zouden worden uitgekozen als doelwit in de openingfase van een het conflict. In juli 2019, bijvoorbeeld, verscheen Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op al-Manar televisie in Libanon en liet een kaart zien waarop demografische gegevens, vitale strategische doelen en luchtfoto’s van die doelen waren te zien. Zo waren er foto’s van de luchthaven Ben Goerion, de kerncentrale in Dimona en een ammoniafabriek in Haifa te zien. Op een andere kaart waren allerlei militaire doelen te zien, zoals luchtmachtbases, wapenfabrieken en het ministerie van Defensie in Tel Aviv, dat hier de ‘Kirya’ wordt genoemd. Nasrallah gaf toen hoog op over de precisiewapens die zijn terreurgroep bezit. De oorlog met Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad zal een picknick blijken vergeleken wat Israël te wachten staat in een volledige oorlog met Hezbollah. Dat die oorlog nu naderbij lijkt te komen blijkt uit deze waarschuwingen en de stand van zaken in de Gaza-oorlog.

Situatie in Gaza

In Gaza is sprake van een duidelijke verandering in de modus operandi van de IDF en IAF. De massieve luchtaanvallen van de IDF hebben plaatsgemaakt voor luchtsteun bij de al gereduceerde operaties van de IDF. Een groot gedeelte van de troepen in Gaza is verder teruggetrokken en zal na een korte rustperiode actief worden in het noorden. Dit verklaart ook waarom de aanvankelijke snelle opmars van de troepen nu aanmerkelijk is vertraagd. Er is verder het probleem van de Egyptische oppositie tegen een grote IDF-operatie in de Philadelphi corridor. Een Israëlische delegatie is momenteel in Caïro om de problemen met de Egyptenaren op te lossen.

In Gaza is de IDF nu begonnen om op grote schaal zeewater te pompen in een deel van het ondergrondse tunnelcomplex van Hamas. Dit betekent echter niet dat het hele complex op deze wijze onschadelijk gemaakt kan worden. De methode is bruikbaar in open gebieden en in bepaalde delen van steden en dorpen. De IDF heeft de afgelopen periode diverse onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van het pompen van zeewater in de tunnels voor het milieu en dan vooral het grondwater in Gaza dat al sterk vervuild is. De methode die nu ontwikkeld is door IDF-ingenieurs wordt door het leger een doorbraak genoemd.

IDF-soldaten filmden ook in de villa van Hamas-leider Yahiya Sinwar. Op sociale media gaan voortdurend dit soort beelden rond en ze zijn bedoeld als psychologische oorlogsvoering tegen Hamas.

Kort oorlogsnieuws

Vanuit Syrië werden op dinsdagavond opnieuw raketten afgevuurd op de Golan Hoogvlakte. De raketten vielen in open veld en richtten geen schade aan. De IDF reageerde met artilleriebeschietingen op de plaatsen waarvandaan de raketten werden afgeschoten, terwijl de IAF doelen behorende tot het Syrische leger bombardeerde.

Er circuleren steeds tegenstrijdige rapporten over een ophanden zijnde overeenkomst over een nieuw staakt-het-vuren. Er werd bijvoorbeeld gemeld dat een Hamas-delegatie morgen in Caïro zal aankomen om te praten over de deal die eerder in Parijs door Amerikaanse, Qatari en Egyptische onderhandelaars werd voorgesteld. Hamas had het voorstel direct verworpen, maar later werd er door Hamas in Qatar gesuggereerd dat er te praten viel over het voorstel. Premier Benjamin Netanyahu heeft nu korte metten gemaakt met al deze geruchten en zei dat Israël de oorlog in Gaza niet zal beëindigen zonder een totale overwinning op Hamas. De premier zei dat de doelen van de oorlog onveranderd blijven en dat Israël geen duizenden terroristen in Israëlische gevangenissen zal vrijlaten. “Wat wel zal gebeuren is totale victorie”, zei Netanyahu.

De nieuwe terroristische organisatie het Islamtische Verzet in Irak (IRI) voerde opnieuw aanvallen uit op Amerikaanse bases in Syrië en Irak. Dit, ondanks een officiële verklaring van Kata’ib Hezbollah, de grootste groep binnen IRI, dat men uit “respect” voor de Irakese regering had besloten om de aanvallen op te schorten voor onbepaalde tijd. Het wachten is nu nog steeds op het Amerikaanse antwoord op de eerdere aanval op de at-Tanf basis in Syrië, waarbij drie soldaten werden gedood en tientallen anderen zwaar verwond.

De Ansar Allah-militie in Jemen lanceerde een nieuwe raketaanval op de Amerikaanse marine in de Rode Zee. De door Iran gesponsorde terreurbeweging viel de USS Gravely aan met antischipraketten. Een woordvoerder voor de terroristen zei na de aanval dat alle Britse en Amerikaanse oorlogsschepen aangevallen zullen worden, na de reeks aanvallen die Amerikaanse- en Britse oorlogsvliegtuigen uitvoerden op Ansar Allah-installaties in Jemen. De Britse marine heeft nu aangekondigd dat het een vliegdekschip naar de Rode Zee zal sturen. Het gaar om de HMS Queen Elizabeth of de HMS Prince of Wales.

30 januari 21:58

Analyse: Israël en de genocidezaak tegen Iran bij het Internationaal Gerechtshof

Israël overweegt sterk om Iran aan te klagen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, zo maakte minister zonder portefeuille Gideon Sa’ar maandag bekend. Dit vanwege openlijke Iraanse schendingen van de Genocide Conventie. 

Lees meer in de nieuwste analyse van Yochanan Visser:

30 januari 15:25

Nieuwe update vanuit Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

Hamas wijst voorstel af

Hamas heeft het laatste voorstel om tot een deal te komen afgewezen. Deze deal ging over de vrijlating van gijzelaars, in ruil voor een staakt-het-vuren van anderhalve maand en de vrijlating van een groot aantal Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen.

Hamas reageerde maandagavond laat op het voorstel, dat met behulp van bemiddelaars uit Amerika, Qatar en Egypte was opgesteld. De jihadistische organisatie liet weten dat onder iedere overeenkomst de IDF zich volledig uit Gaza zou moeten terugtrekken voordat er sprake kan zijn van vrijlating van de 134 gijzelaars.

Het lijkt er dus op dat er geen nieuw bestand zal komen. Dat is vanuit militair oogpunt gezien ook het beste. De regering in Jeruzalem was eerder wel akkoord gegaan met het voorstel van de bemiddelaars. Dit vanwege de enorme druk die wordt uitgeoefend over de gijzelaarskwestie.

We dienen ons hierbij twee dingen te realiseren. Hamas heeft naar alle waarschijnlijkheid een deel van de gijzelaars vermoord en heeft verder vrijgelaten gijzelaars gemarteld of seksueel misbruikt. Deze slachtoffers van Hamas’ misdaden hebben opdracht gekregen om niet met de media te praten over wat er gebeurde tijdens de periode dat zij werden vastgehouden door Hamas, om de kans op een nieuwe deal levend te houden.

Wanneer Hamas het voorstel wel had geaccepteerd, dan zou ‘de vuile was’ buiten komen te hangen en zou de terreurgroep moeten erkennen dat een deel van de huidige gijzelaars dood is. De aanwijzingen daarvoor zijn gemakkelijk te ontdekken. Hamas houdt bijvoorbeeld nog altijd de meest bekende gijzelaars vast: Shiri Bibas en haar twee zoons Kfir, die nu één jaar oud is, en Ariel (4).

Terwijl Hamas de afgelopen week opnieuw via video’s van vastgehouden gijzelaars probeerde om de publieke opinie in Israël te manipuleren, ontbrak een video van de Bibas familie. Als zij nog in leven zouden zijn, zou Hamas juist hen hebben gebruikt, of beter gezegd misbruikt, om de druk op de Israëlische regering te vergroten. De kans is dus aanzienlijk dat ze niet meer in leven zijn.

De afwijzing van het laatste bestandsvoorstel betekent verder dat de Israëlische regering nu kan zeggen dat men alles heeft geprobeerd om tegemoet te komen aan de eisen van de groep die een internationale campagne voert voor een nieuw staakt-het-vuren. Wat overblijft, is een militaire actie om tenminste een deel van de gijzelaars te bevrijden. Een dergelijke actie heeft echter maar een minieme kans van slagen, vanwege het feit dat de gijzelaars worden vastgehouden in het tunnelcomplex onder Gaza.

Het bewijs daarvoor werd geleverd in de video’s die Hamas vorige week. De zes gijzelaars die werden getoond in die video’s zagen er allen doodsbleek uit. Dat is een teken dat zij zonder zonlicht leven, zeiden medici die de beelden bestudeerden.

De nieuwe actiegroep Tzav Tesha (Order 9) blijft onverminderd doorgaan met zijn pogingen om de levering van hulpgoederen aan Gaza te blokkeren. De groep die bestaat uit activisten uit alle delen van de Israëlische samenleving en IDF reservisten. Ze hebben slechts één simpele eis: geen hulpgoederen voor Gaza zolang Hamas de gijzelaars niet vrijlaat. Vandaag blokkeerde de groep de grensovergang Nitsana, waar na de blokkade van de terminal in Keren Shalom was begonnen met het doorlaten van trucks met hulpgoederen.

Gewaagde IDF actie in Jenin

Tijdens een nieuwe IDF inval in de stad Jenin in het noorden van Samaria afgelopen nacht werden drie Hamas terroristen doodgeschoten. Zij hielden zich schuil in het plaatselijke Ibn Sina ziekenhuis.

De actie werd zeer waarschijnlijk uitgevoerd door de beroemde Duvdevan elite eenheid van de IDF. De soldaten kregen hulp van de YAMAM eenheid van de Israëlische politie en agenten van de Israëlische binnenlandse geheime dienst Shin Bet.

De leden van het speciale team gingen verkleed als dokters en verplegers het ziekenhuis binnen en wisten precies naar welke afdeling zijn moesten gaan. De gedode terroristen waren Mohammed Jalamneh (27)  van Hamas en de broers Mohammed en Basel Ghawazi, die lid waren van Palestijnse Islamitische Jihad. Zij waren volgens de IDF bezig om een terroristische actie vergelijkbaar met 7/10  voor te bereiden en waren betrokken bij een reeks gepleegde aanslagen tegen Israëli’s.

De hele operatie duurde precies tien minuten. U kunt een deel daarvan zien in deze video. De IDF gaf na de actie in Jenin een verklaring uit waarin stond dat Hamas en PIJ blijven doorgaan met het “cynische gebruik” van ziekenhuizen voor terroristische activiteiten.

Israël overweegt aanklacht tegen Iran bij IJC

De Israëlische regering overweegt een aanklacht in te dienen tegen Iran bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag wegens het aanzetten en werken aan volkerenmoord. Dit maakte Gideon Sa’ar, een lid van het oorlogskabinet, vandaag bekend.

Sa’ar, die na het begin van de oorlog op 7/10 met zijn partij HaMahaneh HaMamlachti (Het Nationale Kamp) toetrad tot het oorlogskabinet, zegt dat Israël niet in het beklaagdenbankje van de IJC hoort te zitten maar de rol van aanklager op zich zou moeten nemen.

Hij noemt daarbij dat Iran “een klassieke genocidestaat is” en niet alleen vanwege talloze uitspraken van hoge officials en de opperste leider van de Islamitische Republiek Ayatollah Ali Khamenei. Deze hebben allen uitspraken gedaan zoals Israël is een kankergezwel dat van de kaart moet worden geveegd, maar ook gezegd dat er een “eindoplossing” voor de Joodse staat zal komen.

Dezelfde officials hebben ook Hamas uitbundig geprezen voor de volkerenmoord op 7/10. Sa’ar wees ook op de militaire en financiële steun die Iran verleend aan Hamas, Hezbollah, PIJ en de sjiietische milities in Syrië, Irak en Jemen in de proxy oorlog tegen Israël.

Er is echter meer te zeggen over de juistheid van een aanklacht tegen Iran bij het Internationale Gerechtshof over het schenden van de Genocide Conventie. In een artikel dat later op de website zal worden gepubliceerd, zal het werk van de Amerikaanse militaire operaties expert Ryan McBeth worden besproken.

McBeth analyseerde de operationele plannen die op de gedode lichamen van Hamas en PIJ terroristen werden gevonden na zeven oktober 2023 en kwam tot de conclusie dat die plannen alleen door een staat hadden kunnen worden opgesteld.

Verenigde Staten tegen Iran

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden vandaag dat president Joe Biden opdracht heeft gegeven om een “krachtige aanval” uit te voeren op terroristische organisaties die verbonden zijn met Iran en zelfs op Iran zelf.

Dit nadat er op maandagmorgen drie Amerikaanse militairen werden gedood en tientallen anderen zwaar verwond bij een drone aanval op de Amerikaanse basis in At-Tanf op de grens tussen Syrië en Irak. De aanval was nummer 71 in een lange reeks, die begon na 7/10 toen de VS Israël op massale wijze wapens en ammunitie begonnen te leveren. Tot nu toe was de Amerikaanse reactie op deze aanvallen door pro-Iran milities minimaal.

De aanslag op At-Tanf overschreed echter iedere rode lijn van Biden, aldus de niet nader genoemde regeringsfunctionarissen. De Amerikaanse regering wil echter geen oorlog met Iran ontketenen, zeiden de officials in een gesprek met CNN.

30 januari 11:57

Een troostend woord van Roger van Oordt

Rabbijn Evers in Israël: 'De oorlog in Israël en alles wat daarmee te maken heeft, maakt me behoorlijk depressief als burger van dit mooie beloofde en heilige land. Het is met geen pen te beschrijven wat Israël en de Joden wereldwijd allemaal – ten onrechte – aangewreven wordt.'

Roger van Oordt ging bij hem op bezoek. Lees het hier:

29 januari 21:19

Holocaustherdenkingsdag in Israël: hoe Holocaustoverlevenden omgaan met 7 oktober

een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Afgelopen zaterdag 27 januari was het Internationale Holocaustherdenkingsdag. Deze keer stond de herdenking in het teken van de volkerenmoord die op 7 oktober 2023 door Hamas en anderen werd uitgevoerd in het zuiden van Israël. Onder de slachtoffers van Hamas c.s. waren Holocaustoverlevenden. Degenen die het bloedbad overleefden spraken ter gelegenheid van Holocaustherdenkingsdag voor de camera over waar zij doorheen gingen op 7/10. Ook spraken zij over het nieuwe trauma waar zij nu mee moeten proberen te leven. 

In Israël zijn nog zo'n 125.000 Holocaustoverlevenden in leven. Een deel van hen woont in de dorpen en kibboetsen rond de Gazastrook. Een vrouw vertelde dat zij haar zoon verloor op 7/10, die werd vermoord door de terroristen. “Ik weet hoe met pijn om te gaan, maar deze keer lukt dat niet, ik kan het niet verdragen. Ik word iedere nacht wakker en zie de beelden... Het is horror.” 

Haim Ra’anan (89), een andere Holocaustoverlevende, vertelde hoe hij als kind de Shoah overleefde en nu zat hij met zijn kleinzoon in wat de veiligheidskamer had moeten zijn. Hij slaagde erin om zijn kleinkinderen stil te houden, opdat de terroristen hen niet zouden ontdekken. “Het is zo droevig en moeilijk en ik blijf huilen,” zei Haim. 

Naftali First, eveneens een Holocaustoverlevende zei dat er bij iedere Holocaustherdenking wordt gezegd “nooit weer”. "Maar Hamas heeft dezelfde ideologie als de nazi’s. Ze kwamen om Israëlische Joden te vermoorden en ze hebben de intentie om het hele Joodse volk uit te roeien”, zei Naftali. 

Holocaustoverlevende Miki Stern vertelde over de vijf verschrikkelijke oorlogsjaren waar hij in zijn jeugd doorheen ging en over het wonder van de staat Israël. Grote naties verdwenen maar dit kleine volk leeft, zei Miki. In de video liet men zien dat er nu mensen zijn die net als de slachtoffers van de vernietigingskampen een nummer op hun arm getatoeëerd hebben: 7 - 10 - 2023.

U kunt de video hier bekijken met Engelse ondertiteling:

Gevechtspauze?

In Israël werd vanavond bekend dat er verregaande onderhandelingen zijn over een nieuw bestand waarbij er een gevechtspauze zou komen van anderhalve maand. De onderhandelingen over een nieuwe gevechtspauze vinden plaats in Parijs, en worden namens Israël, onder andere, gevoerd door Mossad-directeur David Barnea en Ronen Bar - het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. De gesprekken worden geleid door de VS, dat CIA-directeur William J. Burns heeft afgevaardigd en worden ook bijgewoond door delegaties van Egypte en Qatar. Of er succes zal komen is afhankelijk van de top van Hamas, die een algeheel einde aan de oorlog wil. Israël zal daar echter nooit mee instemmen, omdat het Hamas in Gaza de gelegenheid zou geven om zich weer op te bouwen en dan opnieuw te beginnen met de rakettenterreur en de voorbereidingen op een nieuwe invasie.

Gazafront

De rakettenterreur uit Gaza is nog altijd niet volledig gestopt, met vanmiddag een grote barrage die ook Tel Aviv en de stad Rishon LeTzion bereikte. Er wordt vermoed dat de raketten uit het noorden van Gaza kwamen, waar volgens de IDF zich opnieuw terroristen hebben verzameld. Een deel daarvan is teruggekeerd met de stroom vluchtelingen die onlangs uit het zuiden van de enclave kwamen nadat de IDF zijn operaties had beëindigd. De IDF heeft nu besloten om een extra 2.000 soldaten in te zetten die de situatie in het noorden van Gaza onder controle moeten houden.

Ongeveer vijf van de elf raketten die vanmiddag op Israël werden afgeschoten kwamen uit de stad Khan Younis, ondanks de aanwezigheid van de IDF in het grootste deel van de stad. Er werd door de raketten slechts lichte schade aangericht. In Khan Younis wordt door het Israëlische leger langzaam maar zeker goede vooruitgang geboekt. De IDF heeft nu twee van de vier Hamas bataljons in de stad uitgeschakeld, en vindt voortdurend nieuwe tunnels. Er werd op zondag een nieuwe tunnel gevonden onder een begraafplaats. In de tunnel waren verblijven voor de terroristen aangelegd plus een Hamas commandocentrum.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal berichtte vandaag dat ongeveer tachtig procent van het Hamas tunnel netwerk nog altijd in tact is. Dit ondanks meer dan honderd dagen intense gevechten waarbij honderden tunnelschachten werden vernietigd. In een reactie op dit bericht zei een Israëlische official dat de IDF inschat dat er tot veertig procent van de tunnels onder Gaza is verwoest. Ongeacht wie er gelijk heeft is dit een teken dat de IDF nog een lange weg te gaan heeft voordat de hele operatie in Gaza is afgerond. Een nieuwe gevechtspauze lijkt daarom een fout maar de druk op de Israëlische regering is enorm groot, zowel van binnenuit als door buitenlandse acteurs.

Het Rode Zeefront

De Ansar Allah-militie in Jemen blijft doorgaan met het bestoken van schepen in de Rode Zee ondanks de aanwezigheid van een grote vloot voornamelijk Westerse oorlogsschepen. Zoals deze kaart laat zien zijn er nu vierentwintig oorlogsschepen die de veilige doorgang van het civiele scheepvaartverkeer moeten waarborgen. De Ansar Allah militie lijkt echter niet onder de indruk van de aanwezigheid van deze oorlogsschepen en valt hen zelfs aan met ballistische antischip raketten. Afgelopen zaterdag werd het Britse oorlogsschip HMS Diamond aangevallen met een onbemand kamikaze vliegtuig (UAV). Het Britse oorlogsschip schoot de UAV neer met een raket. Daarna werd vandaag het Amerikaanse oorlogsschip Lewis B. Puller aangevallen met een ballistische antischip raket. Ook deze aanval mislukte en de Ansar Allah raket werd door de Puller eveneens met een raket neergeschoten. De Franse Marine was samen met die van India en de VS verder actief om een grote milieuramp te voorkomen in de Golf van Aden. Het Franse FREMM DA Alsace Fregat hielp mee om een enorme brand te blussen op de tanker Marlin Luandan die op 26 januari midscheeps werd getroffen door een antischip raket uit Jemen. Het schip had het zeer brandbare nafta aan boord.

Door al deze aanvallen is het internationale scheepvaart verkeer in de Rode Zee met meer dan veertig procent gedaald. Verzekeringsmaatschappijen hebben of de premies voor de schepen enorm verhoogd of willen geen verzekeringen meer afsluiten. De sterke vermindering van het scheepvaartverkeer in de Rode Zee heeft op zijn beurt weer gevolgen voor Egypte, dat de inkomsten uit de twee Suez kanalen sterk zag dalen. De Egyptische regering hield daarom de afgelopen week gesprekken met de Ansar Allah leiding en vroeg de door Iran gesteunde militie om alleen aan Israël gerelateerde schepen aan te vallen (!). De situatie rond het scheepvaartverkeer in de Rode Zee heeft Israël nu gedwongen om naar creatieve oplossingen te zoeken. Israëlische vrachtschepen dokken nu in Dubai en Bahrein en worden daar gelost van hun lading, die vervolgens met trucks uit Saoedi-Arabië en Jordanië naar de grens met Israël wordt gereden.

29 januari 15:58

De toespraak van Holocaustoverlevende Deborah Maarssen

Afgelopen vrijdag 26 januari vond onze jaarlijkse Holocaustherdenking plaats. Deborah Maarssen overleefde als klein meisje ternauwernood de Sjoa, de Holocaust. Tijdens de herdenking hield ze een aangrijpende toespraak.

29 januari 14:09

Update vanuit Israël: ’13 landen zetten subsidies aan UNRWA stop’

door onze correspondent Yochanan Visser

UNRWA-schandaal

Het schandaal rond het VN orgaan UNRWA verdiept zich en heeft ertoe geleid dat een reeks van landen hun donaties aan de in 1949 opgerichte hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen hebben opgeschort. Dit nadat UNRWA moest bekennen dat tenminste twaalf van zijn medewerkers actief betrokken waren bij de genocide van 7 oktober.

De Amerikaanse krant The New York Times onthulde vandaag dat UNRWA werknemers Israëli’s hadden gekidnapt en het lichaam van een dode soldaat naar Gaza hadden meegenomen. Een maatschappelijk werker van UNRWA uit Nuseirat nam deze dode soldaat mee naar Gaza en was verantwoordelijk voor de distributie van ammunitie en het wagenpark dat werd gebruikt tijdens de pogrom.

Een andere UNRWA medewerker nam deel aan het bloedbad op kibboets Be’eri, waar 97 mensen werden vermoord. De Amerikaanse krant baseerde zijn rapport op officiële documenten van de regering van de Verenigd Staten. Een derde medewerker, die op een UNRWA school in Khan Younis werkte, was samen met zijn zoon verantwoordelijk voor de ontvoering van een Israëlische vrouw. Volgens de Amerikaanse documenten waren 10 UNRWA medewerkers die op 7/10 deelnamen aan de pogrom lid van Hamas en één van Palestijnse Islamitische Jihad.

TV kanaal 13 in Israël rapporteerde op zondag dat twee vrijgelaten gijzelaars hadden getuigd dat zij werden vastgehouden in de huizen van UNRWA medewerkers. Volgens Israëlische inlichtingenexperts is één op de tien UNRWA werknemers in Gaza lid van de plaatselijke terreurbewegingen. Het gaat om 1.200 werknemers.

13 landen zetten subsidie stop

In totaal dertien landen, inclusief Nederland, hebben nu besloten om hun donaties aan UNRWA op te schorten. Japan, Duitsland en Oostenrijk waren de twee laatste landen die zich aansloten bij andere uitsluitende Westerse landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De VS zijn de belangrijkste donor van UNRWA met een jaarlijkse bijdrage van bijna 344 miljoen dollar. Duitsland was goed voor een jaarlijkse donatie van 202 miljoen dollar en Nederland droeg bij 22 miljoen dollar bij aan het budget van de VN organisatie. UNRWA werd indertijd opgericht om de circa 700.000 Palestijnse ontheemden op te vangen in kampen in Judea en Samaria, Gaza, Libanon, Syrië en Jordanië. In tegenstelling tot het beleid van de andere VN vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat vluchtelingen binnen een paar jaar weet onder te brengen in derde landen, heeft UNRWA het Palestijnse vluchtelingenprobleem alleen maar verlengd door alle nakomelingen van de oorspronkelijke 700.000 ook de vluchtelingenstatus te geven. Een simpele digitale aanmelding voor vluchtelingenstatus geeft de Palestijnse Arabieren bijna automatisch recht op hulp van UNRWA.

UNWRA was al eerder in opspraak gekomen nadat werd onthuld dat 3.000 onderwijzers op hun geheime Telegram groep na 7/10 uitgebreid de genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid hadden gevierd. Verder bleken er in bijna alle UNRWA scholen in Gaza tunnelschachten en wapenopslagplaatsen te zijn, en hetzelfde gold voor andere (medische) faciliteiten van de organisatie. Uit de leerplannen van UNRWA die in Gaza werd gevonden bleek dat kinderen vanaf zeer jonge leeftijd werd geleerd om Joden te doden en dat ‘Palestina’ moest worden bevrijd.

Dit soort onderwijs wordt door UNRWA zelfs aan kinderen in Arabisch Jeruzalem gegeven. In een video die in 2022 werd gemaakt en helaas alleen in Israël werd gepubliceerd, zijn kinderen op een UNRWA school te zien die openhartig praten over hoe slecht Joden zijn. Ook vertelden zij over hun verlangen om terreuraanslagen te plegen tegen Israëli’s. “Ik droom ervan om een zelfmoordaanslag te plegen”, zegt een jongen terwijl een andere zegt dat hij steek- en auto-aanslagen wil gaan plegen wanneer hij ouder is. Aan het eind van video verklaren de kinderen dat zij Israël nooit zullen erkennen. Premier Benjamin Netanyahu zei dit weekend in reactie op de UNRWA storm, dat dit de noodzaak voor een “denazificatieproces” onder de Palestijnse Arabieren nog duidelijker maakt.

De nieuwe protestbeweging Tzav 9, die opkomt voor de families van de gijzelaars in Gaza en vele IDF reservisten telt onder zijn gelederen slaagde er tot gisteren in om de levering van humanitaire hulp via de Keren Shalom grensovergang in Gaza tegen te houden. De organisatie heeft een simpele doelstelling: geen humanitaire hulp aan Gaza zolang de 134 gijzelaars die Hamas nog vasthoudt niet zijn vrijgelaten. Tzav 9 heeft de sympathie van de meeste Israëli’s maar de druk op Israël om iets te doen tegen de de-facto blokkade leidde er uiteindelijk toe dat een zeer ongebruikelijke maatregel werd genomen. De IDF verklaarde het gebied rond Keren Shalom tot een verboden militaire zone. Tzav 9 reageerde woedend op deze maatregel en zei in een verklaring dat verboden militaire zones altijd werden ingesteld om de vijand te weren. Sommige reservisten die tot voor kort in Gaza vochten werden nu gearresteerd toen zijn het bevel om uit de ‘militaire zone’ te blijven negeerden. De vrachtwagens met humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza rijden nu weer ongehinderd door Keren Shalom naar de enclave.

Nieuws van de verschillende fronten

Het noordelijke front

Terwijl premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie op zaterdagavond opnieuw zei dat de oorlog nog lange tijd zal voortduren is het steeds duidelijker dat het daarbij vooral om het noordelijke front gaat.

Gedurende de hele dag, en ook de nacht was er weer een reeks incidenten waarbij Hezbollah raketten en onbemande vliegtuigen op het noorden van Israël afschoot. Bij één van die incidenten werden twee IDF soldaten zwaar gewond door een antitankraket. Op zondagavond werd het noorden van de Golan Hoogvlakte beschoten met raketten, en moesten de inwoners van de stad Katzrin naar de schuilkelders. De reactie van de IDF kwam prompt en er werden op grote schaal luchtbombardementen uitgevoerd in het zuiden van Libanon. Tot diep in de nacht was de lucht in noord Israël weer vol van het geluid van de oorlogsvliegtuigen.

De geruchten over een op handen zijnde grote militaire IDF actie in Libanon werden versterkt door ontwikkelingen in Syrië waar dictator Bashar al-Assad verklaarde dat bij een aanval van de IDF op Libanon steun zal verlenen aan Hezbollah. Ondertussen werd vanuit oost Syrië gemeld dat er dertig bussen met militiestrijders op weg waren naar het zuiden.

Later op zondag vond er een raketaanval plaats op een afgelegen basis van het Amerikaanse leger nabij An-Tanf op de grens tussen Irak en Syrië, waar een garnizoen Amerikaanse soldaten is gelegerd. Bij de aanval met onbemande vliegtuigen werden voor het eerst drie Amerikaanse soldaten gedood, tientallen anderen raakten gewond. Een tiental soldaten werd met hersenbeschadiging afgevoerd naar een ziekenhuis. Het Amerikaanse leger is sinds zeven oktober 2023 voortdurend aangevallen (171 aanvallen) door het door Iran gesponsorde Islamitische Verzet in Irak (IRI), maar deze aanslag lijkt de druppel die de emmer deed vollopen. In de VS zelf werd de roep om direct militair ingrijpen tegen Iran in het Congres sterker en de Republikeinse kandidaat voor het Presidentschap Donald J.Trump zei dat de VS al verwikkeld waren in de Derde Wereldoorlog. Biden heeft een krachtig antwoord beloofd, en houdt Iran direct verantwoordelijk voor de aanvallen op het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten. Rond middernacht op zondag werd er door een klein deel van de Israëlische media gemeld dat Amerikaanse B-52 bommenwerpers in Israël waren geland. Het bericht werd later door de militaire censor weer verwijderd. Vanuit Iran werd later gemeld dat de nationale luchtdefensie in de hoogste staat van paraatheid was gebracht in reactie op de ontwikkelingen in Irak en Syrië.

Vanmiddag rond twaalf uur werd er een nieuwe Israëlische luchtaanval gemeld op aan Iran gerelateerde doelen in de buurt van Damascus. Het zou gaan om een nieuwe aanval op het commandocentrum van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. Bij de aanval op de sjiitische wijk Sayyeda Zeinab kwamen zes leden van de Quds Brigade om het leven. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

Het hartland front

Een Israëlische Arabier probeerde vanmorgen met zijn auto een ramaanslag uit te voeren, maar faalde daarin. De terrorist kwam daarop uit zijn auto met een hakbijl in zijn hand. Hij werd daarop doodgeschoten door aanwezige IDF soldaten. Eén van hen werd in ernstige toestand afgevoerd naar het Rambam ziekenhuis in Haifa.

In Goesh Etzion werd nabij het dorp Tekoa een Palestijnse terrorist doodgeschoten toen hij probeerde om IDF soldaten bij een wegversperring neer te steken met een mes.

De IDF voerde de afgelopen 24 uur weer invallen uit in de stad Hebron in Zuid-Judea en in de stad Qalqilya in Samaria. Nadere gegevens ontbreken momenteel.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een reguliere update verwachten vanuit Israël.

29 januari 11:53

Uitzending 29 januari • Kunstenaar Otto de Bruijne: Het lijden van Israël in beeld

Het lijden van het volk Israël is soms niet uit te drukken in woorden, maar beelden kunnen daarbij helpen. Otto de Bruijne, kunstenaar en schrijver, haalt de inspiratie voor zijn schilderijen uit Gods Woord. Daarin staat beschreven dat het volk lijdt en het moeilijk heeft, maar ook dat er hoop is voor de toekomst.

De schilderijen van Otto de Bruijne worden vanaf 5 februari in het Israëlcentrum geëxposeerd. Alle informatie via cvi.nl/expositie

Bekijk hier de uitzending:

29 januari 11:45

Nati Rom: "Wij kunnen onze vijanden niet verslaan zonder deze strijd"

Hij woont in het Bijbelse Shilo, het brandpunt van de aarde én van Israël. Het is ook de plaats waar de tabernakel 369 jaar gestaan heeft, het Huis van God; een bijzondere plek om te wonen. Maar vrijdag 12 januari stapte Nati Rom op het vliegtuig naar Nederland om naar Den Haag te gaan. Het was de tweede dag van de hoorzitting van het Internationale Gerechtshof, die plaatsvond omdat Israël van genocide werd beschuldigd, en waar Israël zich kon verdedigen. “Ik wilde daar zijn omdat mijn land onterecht voor het gerecht wordt gedaagd”, vertelt Nati vastberaden, maar met enige melancholie in zijn stem.

Lees hier het interview met Nati Rom:

27 januari 22:43

Update vanuit Israël - de laatste van deze week (mét positief nieuws)

deze update is geschreven door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Laten we vanavond beginnen met positief nieuws.

Israël wordt al een paar weken gezegend met overvloedige regenval en vooral de laatste dagen heeft het flink geregend, met name in het centrum en het noorden van het land. Er waren tijden dat er elke dag in het nieuws gesproken werd over het waterpeil van ‘Kinneret’, of het Meer van Galilea zoals men in Nederland zegt. Dat had vooral te maken met de afhankelijkheid van Israël van het water van Kinneret voor de drinkwatervoorziening. Tegenwoordig ligt dat heel anders, dankzij de bouw van een aantal zeewaterontziltingsfabrieken langs de Middellandse Zeekust. 

Na de aanleg van een pijplijn van de fabriek in Hadera naar Kinneret, die in 2022 in gebruik werd genomen, is het waterpeil van het meer vrijwel niet meer gezakt. De aanvoer van ontzilt water zorgt voor een verhoging van het peil van Kinneret met een meter per jaar. Door de overvloedige regenval vanaf eind december is het peil van Kinneret nu met 58 centimeter gestegen en zal het naar verwachting blijven stijgen. Normaal komt er altijd een stroom binnenlandse toeristen naar het noorden van Israël, die tochten maken naar de vele watervallen en de zogenaamde ‘nachalim’ - de stroompjes die in de winter vol zijn met water, maar in de zomer opdrogen. Dat is nu veel minder het geval vanwege de oorlog met Hezbollah in Libanon. De Israëli’s die wel door het noorden toeren beperken zich voornamelijk tot een bezoek aan Kinneret en omgeving. Ik heb voor u een paar foto’s gemaakt van de pracht van het meer en het groene landschap in de buurt van Kinneret.

Het aantal landen dat nu de financiering van de VN-organisatie UNRWA heeft stopgezet is inmiddels gestegen tot zeven. Na de VS, Canada en Australië, hebben nu ook Finland, Italië en Nederland de geldstroom naar UNRWA, een organisatie die exclusief de Palestijnse Arabieren dient, bevroren. Eerder had Zwitserland dat al gedaan na 7/10, maar dat was voordat deze week het bewijs werd geleverd dat UNRWA-medewerkers meededen aan de slachtpartij in het zuiden van Israël op die dag. UNRWA betreurt uiteraard de beslissing van deze belangrijke sponsors, maar heeft geen andere keus dan acceptatie.

De Palestijnse Autoriteit, daarentegen, is in paniek geraakt en richtte zich wanhopig tot de afgevallen donors. PA-premier Hussein al-Sheikh plaatste een oproep op zijn X-pagina waarin hij de landen smeekte om de beslissing “onmiddellijk” te herzien. Al-Sheikh voerde uiteraard de “agressie tegen het Palestijnse volk” aan om te vragen om “maximum support” voor UNRWA. De PA is klaarblijkelijk bang dat na het wegvallen van een groot deel van het budget van UNRWA de PA zijn eigen “Moord tegen betaling” politiek moet herzien. Onder deze politiek worden terroristen in Israëlische gevangenissen maandelijkse uitkeringen betaald, en hetzelfde geldt voor de families van gedode terroristen.

Sinds 7 oktober heeft de PA duizenden nieuwe gerechtigden op maandelijkse uitkeringen toegevoegd aan zijn lijst. Daaronder zijn 661 families van de moordenaars die deelnamen aan het bloedbad op die dag. Bovendien krijgen 3.550 nieuwe Palestijnse gevangen, die werden vastgezet vanwege hun aandeel aan 7/10 en andere terreur, ook een maandelijkse uitkering die kan oplopen tot 12.000 dollar. Deze hele sponsoring van terrorisme kost de PA nu jaarlijks 177 miljoen dollar aan uitkeringen. De Israëlische regering heeft na 7/10 iedere afdracht van voor de PA geïnde invoerrechten en omzetbelasting stopgezet uit protest tegen de continuering van de ‘Betaling voor Moord’ politiek van de PA. Internationale actie zoals die tegen UNRWA is een must volgens de regering in Jeruzalem, maar tot nu toe is dat maar mondjesmaat gebeurd.

Terwijl er nog altijd achter de schermen schijnt te worden onderhandeld over een nieuwe deal met Hamas over de vrijlating van gegijzelde Israëli’s blijft Hamas de publieke opinie in Israël bewerken met video’s waarin gijzelaars zijn te zien. Vandaag werd opnieuw zo’n video gepubliceerd door Hamas maar de militaire censuur in Israël verbiedt publieke vertoning van deze video’s. In de video zijn de IDF-soldaten Daniella Gilboa en Karina Ariev te zien alsmede burger Doron Steinbrecher. De drie lazen een vooropgestelde tekst op waarin zij van de Israëlische regering eisten om “vrijgelaten” te worden. De families van de drie jonge Israëli’s zeiden dat ze er bleek en ziek uitzagen. Eén van de drie krijgt blijkbaar niet de medische behandeling die nodig is.

In Gaza vinden nu in toenemende mate openlijke demonstraties plaats tegen Hamas. In video’s die online werden gezet op de sociale media of die door IDF-soldaten waren gemaakt ziet men stoeten vluchtelingen die vanaf Khan Younis naar het zuiden van de Gazastrook trekken terwijl zij spreekkoren aanheffen. “Het volk wil Hamas afzetten”, luidde de kreet. Het is de bevolking van Gaza klaarblijkelijk nu duidelijk dat Hamas de oorlog aan het verliezen is en dat zij zullen worden verlost van het juk van het bewind van de jihadistische organisatie.

De IDF heeft een nieuwe veilige route gecreëerd van Khan Younis naar Rafah in het uiterste zuiden van Gaza, waar de inwoners van de stad nu in groten getale gebruik van maken.

Er was overigens vandaag weer sporadisch raketvuur uit Gaza. In totaal ging sinds vrijdagavond vier keer het luchtalarm af in het zuiden van Israël. Ook in het zuidelijke gedeelte van de stad Ashqelon ging het luchtalarm vandaag voor het eerst sinds bijna vier weken weer af.

De actiegroep Tzav 9 slaagde erin om voor de vierde dag humanitaire transporten vanaf de Keren Shalom grensovergang naar Gaza te blokkeren de groep wil hiermee druk uitoefenen op de regeringen van Israël en de VS. De eis is humanitaire hulp in ruil voor de vrijlating van gijzelaars en het leveren van humanitaire hulp aan hen die vast worden gehouden in Gaza door Hamas. De levering van goederen verloopt nu uitsluitend via Egypte.

Het Israëlische leger verhoogde de paraatheid aan het noordelijke front verder vandaag. Dit, nadat Hezbollah vrijwel de hele dag actief was met raket- en drone aanvallen op steden en dorpen in het noorden van Israël. Er werden in totaal twaalf aanvallen gemeld en pas tegen de avond werd het weer iets rustiger aan dit front. Volgens het satellietkanaal i24 zijn er nog een paar dagen over van de Franse poging om een diplomatieke oplossing te brengen voor het conflict met Hezbollah, en is de IDF koortsachtig bezig met de voorbereidingen op een grote operatie in Libanon. Afgaande op mijn eigen waarnemingen zou het rapport waar kunnen zijn.

De Ansar Allah militie in Jemen pleegde weer een raket aanval op een tanker in de Golf van Aden voor de kust van Jemen. Het schip, MV Marlin Luanda werd midscheeps geraakt en dreigt te zinken. De bemanning heeft het schip inmiddels verlaten en werd opgevangen door de INS Visakhapatnam, een oorlogsschip uit India. De Luanda vervoerde nafta en een grote milieuramp kan niet worden uitgesloten.

Eerder deed Ansar Allah een vergeefse aanval op een Indisch schip dat geladen was met olie bestemd voor Rusland. Op vrijdag viel Ansar Allah ook voor de eerste keer een Amerikaans oorlogsschip aan met een ballistische antischip raket. De USS Carney schoot echter het projectiel uit de lucht. De door Iran gesteunde militie gaf opnieuw een verklaring uit waarin werd gezegd dat “de Israëlische agressie in Gaza en de Amerikaanse steun” daarvoor moet stoppen, wil men overwegen om de aanvallen stop te zetten. In een ander persbericht beweerde Ansar Allah dat sinds half oktober, toen de militie ging deelnemen aan de oorlog tegen Israël er 20 schepen zijn aangevallen en er tien keer een aanval op Eilat werd gepleegd. Deze cijfers lijken correct te zijn.

27 januari 14:58

"In iedere generatie zal een Amalek opstaan die uit is op de vernietiging van het Joodse volk"

Het is vandaag Shabbat in Israël. In alle synagogen in het land, maar ook daarbuiten, wordt de Thoraportie B’Shelach gelezen. Dit gedeelte van de Bijbel uit het boek Shemot (Exodus) 13:17 tot 17:16 gaat over de uittocht van het volk van Israël uit Egypte.Aan het eind van de parasha (Hebreeuwse naam voor de Thoraportie) komt voor het eerst Amalek voor in de Bijbel. Amalek werd in het algemeen gezien als Israël’s grootste vijand maar nergens staat dat het een volk was of waar het grondgebied van Amalek was. Dit in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, Midian dat in het huidige Saoedi-Arabië ligt. In B’Shelach staat aan het eind dat G’d zelf de strijd tegen Amalek zal voeren in alle generaties. (Mi Dor Dor: van generatie tot generatie).

Deze woorden geven aan dat er een vijand zoals Amalek zal zijn in alle generaties en dat G’D Israël tegen deze vijanden zal beschermen. Amalek wordt in de Thora twaalf keer genoemd, de eerste keer in Bereshiet (Genesis) 36:12 wanneer de Thora de geboorte van Esaus zoon Amalek beschrijft. In Deuteronomium 25:19 wordt Amalek voor het laatst genoemd in de Thora en worden de Israëlieten opgedragen om de herinnering aan Amalek uit te wissen en dat niet te vergeten. Dit vers luidt als volgt, en ik vertaal letterlijk uit het Hebreeuws. “Wis de herinnering uit van Amalek van onder de hemel, vergeet het niet” (Timachè et zecher Amalek mi tachat ha shamayim lo tisjkach). In de NBG/Sa’ar vertaling van Tenach werd dit vertaald als “Zorg ervoor dat niets op aarde nog aan het volk van Amalek herinnert".

Het was dit vers dat Premier Benjamin Netanyahu citeerde, kort na de aanslag die Hamas en anderen in Gaza op 7 oktober 2023 pleegden in het zuiden van Israël, en dat door Zuid-Afrika werd opgevoerd als het primaire voorbeeld van ophitsing tot genocide op de burgers in Gaza door Israëlische politici. Het kantoor van Netanyahu heeft na de eerste zitting van het ICJ een uitvoerige uitleg naar het hof gestuurd waarin de weerzin van deze Zuid-Afrikaanse aantijging werd bewezen. Het bewuste citaat gaat immers over het algemene belang om op de hoede te zijn voor Amalek, in alle generaties. Voor Netanyahu en vele anderen in Israël is Hamas de hedendaagse Amalek, die een voortdurende bedreiging vormt en daarom verdreven moet worden uit Gaza, na de echte volkerenmoord op 7 oktober 2023.Het ICJ noemde in zijn voorlopige uitspraak Netanyahu’s opmerking over Amalek niet, en dit zou een indicatie kunnen zijn dat de rechters iets begrepen hebben over de betekenis van Amalek in de Joodse geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is het een religieus gebod om op de Shabbat voor het Poerimfeest (Shabbat Zachor) naar de synagoge te komen wanneer het vers uit Devariem (Deuteronomium) 25 wordt voorgelezen. Waarom op de Shabbat voor Poeriem? Omdat dit feest de wonderbaarlijke redding van de Joden in Perzië herdenkt ten tijde van Haman, die ook al het Joodse volk wilde uitroeien.

Er is in de Joodse traditie een diep besef dat er inderdaad in iedere generatie een Amalek zal opstaan die uit is op de vernietiging van het Joodse volk.

Het feit dat het hof in Den Haag geen melding maakte van de opmerking over Amalek wilde echter niet zeggen dat de rechters ervan overtuigd zijn geraakt dat er na 7 oktober geen ophitsing tot genocide heeft plaatsgevonden door Israëlische politici. Eén van de dingen die het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op vrijdag van Israël eiste was dat het land “directe en publieke ophitsing tot genocide moest voorkomen en bestraffen”. Het hof noemde ter ondersteuning van deze eis uitspraken van Yoav Galant, de Minister van Defensie en Yisrael Katz, die nu Minister van Buitenlandse Zaken in geworden. Het ICJ gebruikte voor het eerst ooit een ‘tweet’ om te bewijzen dat regeringfunctionarissen in Israël zich schuldig hadden gemaakt aan deze ophitsing tot genocide. Katz had direct na 7/10 op zijn X-account geschreven dat de burgerbevolking van Gaza “werd opgedragen om onmiddellijk Gaza te verlaten.” “Wij zullen winnen. Zij zullen geen enkele druppel water krijgen of stroom tot zij de wereld zullen verlaten,” voegde Katz eraan toe.

Het ICJ noemde de Hamas-misdaden wel in de voorlopige uitspraak en veroordeelde die, maar was zorgvuldig om niet het woord genocide te gebruiken over de barbaarse gebeurtenissen op de Zwarte Shabbat van 7 oktober 2023.Vijf IDF-reservisten die de afgelopen tijd in Gaza meevochten tegen Hamas waren op vrijdag in Den Haag om te laten zien dat zij huis en haard verlieten om een nieuwe genocide op het Joodse volk te voorkomen. De vijf IDF-reservisten kwamen met een delegatie van de organisatie Diployact naar Den Haag om de waarheid te verkondigen over Israël in het licht van de beslissingen van het ICJ. De groep wordt aang