Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 13 februari • In het Midden-Oosten is niets te voorspellen

Door Yochanan Visser - 

13 februari 2024

Update yochanan (1)

Israëlische soldaten bij de grens met Gaza. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Hoe realistisch is een nieuw staakt-het-vuren? Wat gaat er op de korte termijn met Gaza gebeuren? En is een totale overwinning op Hamas mogelijk? Dat en meer in deze nieuwe update.

Onderhandelingen in Egypte

David Barnea, de directeur van de Mossad, is momenteel weer in Cairo om nieuwe onderhandelingen te voeren over de vrijlating van de overgebleven gijzelaars. Volgens het Witte Huis in Washington zijn er vorderingen in de onderhandelingen over de pogingen om een deal te bereiken over de vrijlating van de ontvoerde Israëli’s. De Amerikaanse regering maakte ook duidelijk dat er momenteel geen steun in de VS is voor een nieuw staakt-het-vuren, omdat Hamas nog altijd een bedreiging vormt voor Israël.

De opstelling van de Amerikaanse regering lijkt met de dag te veranderen, maar dat is wat de media u willen doen geloven. De regering van Joe Biden is vanaf het begin duidelijk geweest over de oorlog die Israël voert tegen de jihadistische terreurbeweging in Gaza, en dat is dat Israël het volste recht heeft om een einde te maken aan het Hamas bewind in Gaza.

Het is nu wel duidelijk dat de bemiddelingspogingen van Qatar een volledige mislukking zijn. De overeenkomst over de levering van medicijnen aan de zieke gijzelaars werd niet uitgevoerd en niemand weet wat er gebeurde met de speciale zending van de medicijnen die via het Rode Kruis de gijzelaars had moeten bereiken. Qatar heeft zichzelf hiermee gediskwalificeerd als bemiddelaar. Er was al vanaf het begin van de oorlog oppositie tegen Qatars rol als bemiddelaar, omdat de Golfstaat fungeert als de beschermheer van Hamas.

Herovering Rafah

Nu de IDF begonnen is met de operatie om het gebied rond de stad Rafah te heroveren, is er een stroom van vluchtelingen op gang gekomen die in de richting gaat van het noorden en centrum van Gaza, waar de IDF de controle heeft overgenomen van Hamas.

De Israëlische regering staat nu voor het dilemma over wat te doen met Gaza op de korte termijn. Het strategische plan van de Benny Gantz en Gady Eisenkot, twee leden van het oorlogskabinet, is om een overwinning te behalen op Hamas in fases. Zij zijn voor een nieuw staakt-het-vuren dat de vrijlating van de overige gijzelaars zou moeten garanderen. Dit nieuwe bestand zou volgens Gantz en Eisenkot de steun van de Amerikaanse regering voor de oorlog veilig stellen.

President Joe Biden staat onder druk van een behoorlijk gedeelte van zijn achterban in de Democratische Partij om een einde aan de oorlog in Gaza te maken. Biden staat voor de keuze om zijn presidentschap veilig te stellen, of om door te gaan met zijn politiek ten opzichte van de oorlog in Israël, zoals die vanaf het begin is geweest. In andere woorden: onvoorwaardelijke steun voor het Israëlische offensief tegen Hamas en de levering van alle benodigde wapens die Israël nodig heeft in deze meervoudige frontenoorlog.

De progressieve vleugel in de Democratische Partij wil dat de president een einde brengt aan de oorlog in Israël. Biden moet bovendien ook rekening houden met de moslims in de Verenigde Staten die ronduit pro-Palestijns zijn. De strategie van Gantz en Eisenkott is dus sterk beïnvloed door de alliantie met de Amerikanen.

Overwinning op Hamas

Premier Netanyahu, daarentegen, is van mening dat een totale overwinning op Hamas en de eliminatie van zijn leiderschap in Gaza een alles overstijgend doel is in deze oorlog. Daarvoor is nodig dat de IDF het laatst overgebleven gedeelte van Gaza inneemt: de Philadelphi corridor naast de grens met Egypte en de stad Rafah waar nu het offensief is begonnen.

Netanyahu en zijn minister van Defensie, Yoav Galant,  denken dat een overwinning in het zuiden van Gaza, zelfs als die niet resulteert in de eliminatie van de Hamas leiders Yahiya Sinwar en Mohammed Deif, de druk op Hamas om tot een overeenkomst over de gijzelaars te komen zal vergroten. Deze opstelling van de premier is hem niet in dank afgenomen door Biden, die Netanyahu een "asshole" noemde in een bijeenkomst met zijn adviseurs achter gesloten deuren dit weekend.

De verwachting in Israël is nu dat de lijn die Netanyahu voorstaat de overhand zal houden in de regering en dat eerst de overgebleven gebieden in Gaza zullen worden veroverd. Wanneer deze fase achter ons is, zal het ook mogelijk worden om een politieke deal met Hezbollah in Libanon te sluiten, zo is de verwachting van de leden van de regering die achter de strategie van Netanyahu staan. De ontwikkelingen van de laatste paar maanden hebben echter laten zien dat er niets te voorspellen is in het Midden-Oosten.

De concepties die zowel de IDF als de politici in Israël voor de oorlog hadden over Hamas en Hezbollah bleken gebaseerd op illusies en onbegrip over wat de beide bewegingen echt drijft. De feiten op de grond zouden de echte leidraad moeten zijn voor de strategie die Israël voert, zeggen de critici.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda