Livestream

Door de oorlog in Israël zenden we de komende tijd diverse updates uit via onze livestream.

Deze week

zaterdag 25 november om 20.00 uur
Solidariteitsconcert voor Israël vanuit Apeldoorn

Op 25 november hoopten we een prachtig slotconcert van 75 jaar Israël te geven in de Grote Kerk in Apeldoorn. Om 75 jaar Israël te vieren, dat voelt nu wel heel wrang. Israël verkeert in een diepe en intense oorlog. Een oorlog die zij zelf niet koos.

Als christenen zijn we nu geroepen naast het Joodse volk te staan om hen te ondersteunen en bemoedigen. En dat willen we dan ook doen op zaterdag 25 november in Apeldoorn. We komen als christenen bij elkaar om te zingen tot eer van de God van Israël, maar ook om elkaar te bemoedigen en om te bidden voor Israël.

De avond is online te volgen via deze livestream. Tijdens de avond luisteren we en zingen we prachtige liederen ter bemoediging van Israël en opbouw van het geloof. Ds. Willem J.J. Glashouwer zal een overdenking houden en we bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Wilt u het programma bekijken? Download deze dan via de knop hieronder!

8 stellingen waar elke pro-Israël-christen antwoord op moet weten

“Als christen heb je de plicht om op te komen voor Israël.” “God is een God van liefde, dan kun je als christen toch niet de oorlog steunen?” “Een christen die zich afzijdig houdt van Israël, kun je geen christen noemen.” Dit zijn enkele van de stellingen die we in deze uitzending voorleggen aan Bert Noteboom, voorganger in Groningen. Wat is onze rol als christen? En hoe kunnen we juist in deze moeilijke tijd van betekenis zijn?

Uitzending 10 november • Israël in oorlog

Yigal Ben Shalom is voormalig directeur-generaal van het Ministerie van Sociale Zaken in Israël, en expert op het gebied van kinderen met een trauma. Yigal legt uit wat de langetermijneffecten van de oorlog zijn voor de kinderen en het trauma dat velen van hen hebben ervaren. Yigal deelt ook hoe de huidige oorlog verschilt van de voorgaande oorlogen waarin hij in de IDF diende.

Uitzending 8 november • Dramatische toename antisemitisme in Nederland

Intimidatie en bedreigingen van Joodse leerlingen op scholen, anonieme brieven aan Joodse instellingen waarin staat dat Hitler zijn werk had moeten afmaken, Davidsterren gekalkt op huizen waar Joden wonen. Sinds de oorlog in Gaza is het antisemitisme in Nederland toegenomen met ruim 800%. Naomi Mestrum, directeur van het CIDI, geeft uitleg en vertelt hoe we juist nu de Joodse gemeenschap kunnen steunen.

Uitzending 7 november met Henk Binnendijk: "Israël is Gods oogappel"

Waarom is het belangrijk als christen om achter Israël te staan? Henk Binnendijk (89) reisde vaak naar het beloofde land. De oorlog in Israël en de dramatische toename van antisemitisme wereldwijd grijpen hem erg aan. In deze uitzending vertelt hij over zijn liefde voor Israël, het volk van God.

Uitzending 3 november: Wat iedere christen moet weten over Israël en de Palestijnen

Was er ooit een Palestijnse staat? Is Israël een koloniaal project van het westen? Wat zegt de Koran over Jeruzalem? Als je het over Israël hebt, zijn er nogal wat misvattingen. Onlangs publiceerde CVandaag veertien stellingen van prof. Dr. Willem Ouweneel over Israël. Vandaag geeft hij uitleg in onze studio.

Uitzending 27 oktober: Israël in oorlog

Waartoe is Hamas in staat? Dat weet Nati Hakshur uit eigen ervaring. In 2011 overleefde hij ternauwernood een raketaanval vanuit Gaza. Hij raakte zwaargewond en getraumatiseerd, en herbeleeft zijn trauma extra tijdens deze oorlog. Ook Nati’s vrouw Naomi Niemeijer is te gast in deze uitzending. Zij werkt voor Stand With Us Nederland, een organisatie die betrouwbare informatie over Israël geeft op scholen en universiteiten in Nederland. Waarom is het belangrijk dat de journalistiek fouten toegeeft en wat is de schade die verkeerde berichtgeving teweeg brengt?

vrijdag 27 oktober om 19.30 uur
ds. Simon van Groningen • De openbaring van de Messias

In deze uitzending spreekt ds. Simon van Groningen over hoe de Messias van Israël steeds meer zichtbaar zal worden voor Zijn volk, hoe we dat nu al zien gebeuren en welke hoop ons dat geeft.

ds. Simon van Groningen werkte 30 jaar bij de politie voordat hij predikant werd

terugkijken:
Bemoedigingsavond voor Israël in Dordrecht

Met deze bemoedigingsavond willen de koren, musici en organisatoren graag hun steun betuigen aan Israël en het Joodse volk. In de eerste plaats door middel van gebed en het gesproken en gezongen Woord.

Met medewerking van:

  • Chr. Gem. Drechtstedenkoor Praise Him en het Holland-Koor o.l.v. Jan Quintus Zwart
  • Marco den Toom, orgel
  • Kees de Bruin, piano
  • Noortje van Middelkoop, panfluit
  • Jan Loosman, solist
  • ds. Kees van Velzen, leiding en overdenking
  • diverse gastsprekers

Terugkijken:
Uitzending 25 oktober • Israël in oorlog

Heb je als christen een verantwoordelijkheid ten opzichte van Israël? Veel kerken zijn aarzelend om zich uit te spreken over Israël, omdat er ook binnen kerken verschillend over wordt gedacht. Ds. Kees van Velzen vertelt waarom het belangrijk is om als christenen juist nu kleur te bekennen.

In Oekraïne woedt al anderhalf jaar een hevige oorlog. Veel Joden besluiten om Oekraïne te verlaten en naar Israël te gaan. Maar nu zijn zij in Israël in een nieuwe oorlog verzeild geraakt. Koen Carlier, coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne, reist morgen naar Israël om hen te bezoeken.

terugkijken:
Jacob Keegstra • De oorlog in Israël in Bijbels perspectief

Israël is het volk van God. Hij heeft zichzelf aan hen verbonden. Het is dan ook niet zo gek dat wanneer Israël iets overkomt we dat graag Bijbels willen duiden. In deze uitzending gaat Jakob Keegstra in op een Bijbels beeld dat we een aantal keren tegenkomen rondom Isaëls oorlogen in de Bijbel: de geest van Amelek.

Jacob Keegstra is voorzitter van ICEJ Nederland

terugkijken:
Israël-update 24 oktober • Israël in oorlog

Op sociale media zie je vaak de meest extreme reacties op het Israël-Hamas conflict. Kun je ook een normale online discussie voeren? Daarover zit aan tafel Ilana Engels, antropologe. Ze houdt sinds het begin van de oorlog de discussies op sociale media in de gaten en voert zelf gesprekken met mensen die haatreacties plaatsen.

Veel kerken zijn opvallend stil rondom Israël. We gaan in gesprek met Jacob Keegstra, voorzitter ICEJ Nederland (internationale christelijke ambassade). Waarom is het belangrijk om te bidden voor Israël en waar moet je dan voor bidden?

Via een videoverbinding hebben we contact met Liesbeth Luurs, een kinderarts die in de nabije omgeving van de Gazastrook woont. Wat is de impact van de oorlog op haar en haar familie?

terugkijken:
Uitzending 23 oktober • Israël in oorlog

Het is de zeventiende dag van de oorlog tussen Israël en Hamas. Vandaag reist demissionair premier Mark Rutte naar Israël. Dit weekend kwamen de eerste containers met noodhulp via Egypte de Gazastrook binnen. Ondertussen gaat de oorlog onverminderd door.

Hoe kun je in dit conflict tussen Israël en Hamas eerlijk en gebalanceerd nieuwsfeiten brengen? Hoe kun je als lezer fake-nieuws onderscheiden van feiten? En hoe groot is de kans dat het conflict verder escaleert naar een meervoudige frontenoorlog? Richard Donk, buitenlandredacteur voor het Reformatorisch Dagblad geeft een toelichting.

Paola Groenewold van jongerenafdeling Isreality vertelt hoe lastig het is voor jongeren om in de stortvloed van negativiteit over Israël toch goede argumenten te krijgen om het op te nemen voor Israël.

terugkijken:
Uitzending 20 oktober • Israël in oorlog

Israël bereidt zich voor op een grondoffensief in Gaza. De situatie is gespannen - ook in het noorden van het land, door de dreiging van Hezbollah. De oorlog in Israël heeft een directe weerslag op de Joodse gemeenschap in Nederland. Hoe draagt de berichtgeving in de Nederlandse media bij aan een vijandig klimaat tegen Joden in ons land? Jechiël Evers, zelf Joods, vertelt over zijn ervaringen.

Komende zondag vindt er in Genève een demonstratie plaats bij de VN-Mensenrechtenraad en het Rode Kruis. Leon Meijer (bestuurslid van Christenen voor Israël) gaat er ook heen, om te pleiten voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die nu al twee weken gevangen zitten in Gaza.

Terugkijken:
Uitzending 18 oktober • Israël in oorlog

Gisteravond was er een raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-stad. Er wordt gesproken over honderden doden. Er komt steeds meer bewijsmateriaal dat het ziekenhuis niet is getroffen door Israëlische bombardementen, maar dat het gaat om een falende raket van Islamitische Jihad. We bespreken in deze uitzending de nieuwsberichten en de impact daarvan met opperrabbijn Binyomin Jacobs en Roger van Oordt (honorair consul van Israël) in de studio. Chizki Loonstein werkt voor het Israëlische Rode Kruis en vertelt in een videoverbinding over hoe de hulpverlening verloopt.

Terugkijken:
Livestream van de solidariteitsbijeenkomst in Veenendaal

Kijk live mee naar de solidariteitsbijeenkomst voor Israël, die in De Basiliek in Veenendaal wordt gehouden. Het wordt een avond van verootmoediging, gebed en steun voor Israël. De muziek wordt verzorgd door Gerald Troost.

Terugkijken:
Israël-update van 17 oktober

Defensie-expert Riekelt Pasterkamp bespreekt de mogelijke scenario's waar Israël voor staat, mocht het tot een grondoffensief komen. David Verboom (directeur Near East Ministry) vertelt hoe het gaat met de NEM-medewerkers in Israël en de omliggende landen. Donderdag a.s. organiseert de NEM samen met Christenen voor Israël en andere Israël-organisaties een gebedsbijeenkomst in Voorthuizen. Wat zijn praktische handvatten om juist in deze moeilijke tijden te bidden?

maandag 16 oktober
Israël-update van 16 oktober

Op 7 oktober brak in Israël oorlog tegen de terroristische organisatie Hamas. In de media wereldwijd wordt Israël veroordeeld vanwege het “disproportionele” geweld bij de bombardementen in Gaza. Hoe moet je daarnaar kijken? In de Bijbel staat dat christenen hun vijand de andere wang moeten toekeren. Kun je deze Bijbeltekst ook toepassen in deze oorlog? En hoe kun je in deze moeilijke tijden je blijven richten op de hoopvolle toekomst die God belooft?

Ds. Oscar Lohuis geeft in deze uitzending een toelichting op de achtergronden bij de actualiteit, en leest een gedeelte uit de Bijbel. Daarnaast geeft hij handvatten bij de voorbede voor Israël.

vrijdag 13 oktober
Uitzending • Israël in oorlog

Al zes dagen woedt een oorlog in Israël. Hamas riep op om wereldwijd Joden aan te vallen. Israël lijkt op het punt te staan om een grondoffensief te starten. Ook in kerken is er veel verdeeldheid. Hoe kunnen we biddend met dit onderwerp bezig zijn?

In deze uitzending Andrew Tucker (jurist, directeur Thinc.) en Frank van Oordt (directeur Christenen voor Israël).

vrijdag 13 oktober om 19.30 uur
ds. Dick Langhenkel • Hoe verstaan we profetie?

In deze lezing gaat ds. Dick Langhenkel in op hoe we als christenen profetie moeten verstaan. Is er ruimte voor meerdere interpretaties of moeten we ons perse voegen in een in beton gegoten waarheid? Ook deelt ds. Langhenkel enkele gedachten over de oorlog in Israël.

ds. Dick Langhenkel is oud-(leger)predikant

terugkijken: donderdag 12 oktober
Samen voor Israël, manifestatie op de Dam

Op donderdag 12 oktober is er een grote manifestatie voor Israël op de Dam in Amsterdam. De manifestatie begint om 17.00 uur en wordt georganiseerd door een aantal Joodse organisaties in samenwerking met Christenen voor Israël.

Het is tijd om op te staan tegen terreur en vóór Israël!

Kunt u niet komen, dan kunt u hier vanaf 17.00 uur live meekijken!

Israël Explainer
Feitencheck: berichtgeving van de media over Israël

De beelden staan op ons netvlies. Hamas valt met ongekend geweld Israël binnen.

Het zal niemand verbazen dat nu in allerlei media de vragen naar boven komen: wat is de oorzaak van de escalatie van geweld? En hoe kon dit zo enorm uit de hand lopen?

In de media worden daar veel redenen voor gegeven. Maar kloppen die wel? Tijd voor een feitencheck.

woensdag 11 oktober
Uitzending: Nood in Israël

In deze uitzending: Roger van Oordt (honorair consul van Israël) en Frank van Oordt (directeur Christenen voor Israël). We bespreken het nieuws, onder andere over: antisemitische incidenten in Frankrijk, en de toenemende angst bij de Joodse gemeenschap in ons land.

Morgen, 12 oktober om 17.00 uur organiseert Christenen voor Israël een grote pro-Israël manifestatie 'Samen voor Israël' op de Dam in Amsterdam. Dat doen we samen met diverse Joodse en Israëlische organisaties in Nederland. We bespreken de veiligheid van zo'n grote manifestatie, en waarom het zo belangrijk is om hierbij aanwezig te zijn.

Blijf op de hoogte van het meest actuele nieuws en gebedspunten via cvi.nl/actueel

terugkijken: dinsdag 10 oktober
Uitzending: Oorlog in Israël

Bekijk hier onze uitzending over de situatie in Israël van dinsdag 10 oktober, met in de studio ds. Kees van Velzen. In deze uitzending gaan we uitgebreid in op de actualiteit van dit moment: de vele slachtoffers aan Israëlische kant, maar ook de bombardementen en de humanitaire ramp in Gaza die zich voltrekt.

Wat zijn de achtergronden, wat is de rol van Hamas en andere terreurorganisaties? Wat is de rol van Iran in het conflict? Wat zegt de Bijbel over de dreigingen rondom Israël? En waar kunnen we concreet voor bidden?

terugkijken: maandag 9 oktober
Extra uitzending over de situatie in Israël

Bekijk onze uitzending over de situatie in Israël van maandag 9 oktober, met in de studio:

  • Peeber Koelewijn van Christenen voor Israël, die afgelopen zaterdag in Israël was toen het geweld losbarstte. Hij deelt wat hij heeft meegemaakt en hoe hierop terugkijkt.
  • Ds. Willem J.J. Glashouwer, die reageert op de situatie en bidt voor Israël.

Verder belt Sara vanuit de studio in Nijkerk met Mirjam Reijnen en Benjamin Philip.Mirjam woont in kibboets Nahal Oz, vlakbij de grens met Gaza. Ze heeft een afschuwelijk weekend achter de rug en meerdere inwoners van Nahal Oz zijn vermoord of ontvoerd.

Benjamin Philip is directeur van de organisatie Hineni in Jeruzalem. Hij deelt over de impact die de aanval op Israël heeft.

terugkijken: zaterdag 7 oktober
Speciale livestream over de noodsituatie in Israël

Israël ligt zwaar onder vuur. Duizenden raketten werden vandaag op Israël afgeschoten, en Hamas-terroristen infiltreren het land en richten dood en verderf aan. Christenen voor Israël roept dringend op tot gebed.

Ds. Frank Heikoop (voorzitter) en Frank van Oordt (directeur) schuiven aan om te informeren over de onverwachte aanval op Israël.

uitgezonden op zaterdag 7 oktober