Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 8 maart • Ophef over vermeende honger in Gaza

Door Yochanan Visser - 

8 maart 2024

F240208ARK050

Palestijnen doen inkopen op de markt in Rafah, afgelopen maand. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

De ophef over de vermeende honger in Gaza neemt nu absurde vormen aan. Sommige Europese leiders weten niet waar ze over praten, maar hebben desalniettemin hun mening al klaar.

Neem bijvoorbeeld de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Lord David Cameron. Eerder deze week ontmoette Cameron Benny Gantz, die minister is in Israëls oorlogskabinet, en had het lef om hem de oren te wassen over de situatie in Gaza.

Cameron vertelde Gantz dat Israël de hoeveelheid hulpgoederen die Gaza wordt binnen gereden moet verhogen vanwege “de verschrikkelijke en groeiende humanitaire crisis.” Ook eiste Cameron een onmiddellijke gevechtspauze en de reparatie van “kritieke infrastructuur”.

Cameron vergeleken met Bevin

Cameron zette bovendien vraagtekens bij Israëls naleving van de internationale oorlogswetten bij de huidige IDF-operaties in Gaza. Het is niet bekend hoe Gantz reageerde, maar sommige Britse commentatoren vergeleken Camerons gedrag met dat van Ernest Bevin. Deze was namens de Britten minister van Buitenlandse Zaken na de Tweede Wereldoorlog en Bevin koos de zijde van de Arabieren om de oprichting van een Joodse staat te voorkomen. Cameron gaf al eerder blijk van zijn anti-Israëlische opvattingen, toen hij eind januari zei dat Groot-Britannië overwoog om een Palestijnse staat eenzijdig te erkennen. Dat zag hij als de juiste manier om Israël onder druk te zetten om de zogenaamde tweestatenoplossing te accepteren.

Vandaag gaf Cameron niet alleen blijk van arrogantie en anti Israëlisme, maar ook van domheid. Sprekend over het Amerikaanse plan om een tijdelijke haven aan te leggen voor de kust van Gaza, zei Cameron dat dit tijd zou vergen. Vervolgens riep hij Israël op om de haven van Ashdod te openen voor de hulp aan Gaza. Ten eerste is de haven van Ashdod al jaren in gebruik als doorvoerpunt voor goederen aan Gaza. Ten tweede hebben de Amerikanen vandaag laten weten dat er voorafgaand aan de aanleg van de haven amfibievaartuigen zullen worden gebruikt om de goederen van schepen naar het vaste land te brengen in Gaza.

Tot zover Cameron.

"Wij willen geen eten van de VS" 

Wanneer we het over de vermeende honger hebben in Gaza, had Zvika Klein, de hoofdredacteur van The Jerusalem Post nieuws. Klein sprak deze week een Israëlische regeringsofficial. “Het voedseltekort en het gebruik van het woord honger zijn schromelijke overdrijvingen”, zei de official. “Iedere familie heeft genoeg voedsel om te overleven. Eten ze vijf maaltijden per dag? Het antwoord is nee.” Israël en de VS (hij liet buiten beschouwing dat er nog andere landen zijn) leveren de hulp, maar ongelukkigerwijze werd het niet afgeleverd bij de burgers” vertelde de official. 

Hij zei vervolgens dat 70 tot 80 procent van alle geleverde hulp in beslag wordt genomen door Hamas en dat het vervolgens tegen woekerprijzen wordt aangeboden aan de burgers. Die hebben geen geld en dus lijkt de situatie op die van de daklozen in New York, zei de official. In New York is genoeg voedsel, maar de daklozen hebben geen geld om het te kopen.

Wanneer dit u niet overtuigt, omdat het de woorden zijn van een Israëlische official, dan zou u moeten kijken naar de volgende video. In deze video ziet u een burger in Gaza die kritiek uit op de voedselpakketten die de Amerikaanse luchtmacht deze week dropte. Het voedsel zou stinken, zegt de man. Maar dan komt de aap uit de mouw. De voedselpakketten waren afkomstig van de VS die volgens de man “medeplichtig is aan genocide”. Wanneer de pakketten vanuit Brazilië, Zuid Afrika of de Arabische landen waren gekomen dan had hij het wel willen accepteren, zegt de Gazaan, voordat hij het pakket in een afvalcontainer gooit.

De bakkerijen in Gaza-Stad worden weer geopend. De Ajjour-bakkerij in Gaza-Stad gaat morgen open met drie productielijnen voor pita’s, die 250.000 broodjes per uur produceren. Andere bakkerijen in Gaza-Stad worden op zondag geopend, meldde de IDF.

Noordelijk front

Aan het noordelijke front waren vandaag weer de bekende heen-en-weer aanvallen, met vanmiddag zeven raketten op de stad Kiryat Shmoneh. Ook werden er twee aanvallen met onbemande kamikazevliegtuigen uitgevoerd en twee antitankraketaanvallen op IDF-posities langs de grens, waarvan één op een basis nabij de stad Metulla.

Het belangrijkste nieuws over het noordelijke front was echter dat de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein naar huis is gegaan. Dit, nadat hem gebleken was dat er geen kans is op een diplomatieke oplossing voor het conflict door de houding van Hezbollah. De assistent van Hochstein, die al sinds het begin van de Amerikaanse bemiddeling in Beiroet was, is ook teruggekeerd naar de VS. Libanese waarnemers zeiden dat Hochstein te verstaan was gegeven dat het geen zin had om verder te gaan met zijn bemiddelingspogingen nu de onderhandelingen tussen Hamas en Israël over een bestand in Gaza zijn gestopt.

Generaal Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, heeft nu Brigadier Generaal Moshe Chico Tamir opdracht gegeven om plannen op te stellen voor een grondinvasie in Libanon. Dit meldde het tv station Arutz 13 vandaag. Tamirwas de plaatsvervangende commandant van het Noordelijke Korps van de IDF en heeft grote ervaring met Hezbollah en Libanon. De IDF maakte ook bekend da geruchten al zou het leger op 15 maart de grondactie beginnen incorrect zijn.

Uit Iran kwamen vandaag nieuwe bedreigingen aan het adres van Israël. Ishmail Qaani de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde zei dat de “verzetsas nog niet zijn maximale capaciteiten had vertoond in termen van militaire kracht en afschrikking”. Qaani was duidelijk over het feit dat er nu sprake is van een regionale oorlog en zei dat de Iraanse coalitie “verassingen in petto had”. Iran heeft een “geïntegreerde set van capaciteiten en mogelijkheden” tegen Israël zei Qaani. Dit was duidelijk een verwijzing naar een uitbreiding van de meervoudige frontenoorlog tegen Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda