Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 4 maart • Nieuwe onderhandelingen in Caïro

Door Yochanan Visser - 

4 maart 2024

update yochanan (2)

Vrachtwagens vol hulpgoederen voor mensen in Gaza. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Op zondag werd in de Egyptische hoofdstad Cairo een nieuwe ronde onderhandelingen begonnen over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza. Een Hamas delegatie arriveerde vanuit Qatar en de bemiddeling wordt gedaan door Qatar en de Egyptische inlichtingendienst.

Eisen

Afwezig is Israël, dat nu consequent vasthoudt aan de eis dat Hamas eerst een lijst van nog in leven zijnde Israëlische gijzelaars overhandigt voordat een Israëlische delegatie weer deelneemt aan de onderhandelingen.

Een andere eis die Israël stelt aan een eventuele terugkeer naar de onderhandelingstafel, is dat Hamas eerst duidelijk maakt hoeveel Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen men vrijgelaten wil zien in ruil voor iedere vrijgelaten gijzelaar. Vanmorgen werd door de Egyptische televisie gemeld dat er aanzienlijke vooruitgang was geboekt bij de besprekingen met Hamas. Verdere details werden niet gegeven.

Dergelijke berichten hebben we eerder gezien en het valt dus te bezien of dit inderdaad het geval is. Qatari officials meldden namelijk eerder dat er al een week geen contact is geweest met Hamas leider Yahya Sinwar die steeds verder opgejaagd lijkt te worden door de IDF. Op zaterdag jl. kwamen elite eenheden van de IDF klaarblijkelijk dicht in de buurt van Sinwar toen zijn een ondergronds commandocentrum binnengingen dat tot voor kort door de Hamas leider werd gebruikt.

Israël gaf, via de IDF in Gaza, intussen een duidelijke waarschuwing aan Qatar, dat een dubbelrol speelt in de oorlog met Hamas. Op zondagmiddag werden in minder dan tien minuten vijftig doelen aangevallen in de wijk Hayir Hamed in het noorden van de stad Khan Younis. Na de bombardementen viel de IDF de wijk binnen en werden tijdens gevechten tientallen terroristen gedood of gearresteerd.

Dubbelrol Qatar

De door Qatar gebouwde wijk was voor de oorlog een chique buurt die voornamelijk door Hamas leiders werd bewoond. Tot nu toe had de IDF de wijk bewust niet aangevallen om de relaties met de Golfstaat niet te frustreren. Echter, Qatar speelt zoals gezegd een dubbelrol.

Aan de ene kant biedt het onderdak aan de Hamas topleiders zoals Khaled Mashal en Ishmail Haniyeh, en aan de andere kant houdt het de schijn op een onpartijdige bemiddelaar te zijn. Israël weet dat slechts Qatar (of Iran) de Hamas top onder druk kunnen zetten om concessies te doen in de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars. Door nu op het moment dat in Cairo de onderhandelingen begonnen deze actie te ondernemen gaf de regering in Jeruzalem een duidelijk teken aan Qatar dat het verwacht dat men zijn positie tegenover Hamas verandert en maatregelen neemt die de terreurorganisatie onder druk zetten om toe te geven aan de Israëlische eisen. Wellicht is er een connectie tussen de nu gerapporteerde plotselinge vooruitgang in de besprekingen met Hamas en de spectaculaire actie in Hayir Hamed.

Eveneens in Gaza werden Egyptische vrachtwagenchauffeurs aangevallen door hordes Palestijnse burgers. De vrachtwagens die humanitaire hulp vanuit Egypte naar Gaza brengen, liepen grote schade op en sommige chauffeurs werden verwond, waarvan één ernstig. In een video die werd gemaakt van de beschadigde trucks roepen chauffeurs op om niet meer naar Gaza te rijden en om hun Palestijnse broeders in hun sop gaar te laten koken.

Bekijk het in deze video:

Sderot

Ondertussen was er eindelijk wat goed nieuws te melden over de geëvacueerde bewoners van de stad Sderot dat op zeven oktober 2023 een invasie zag van 100 terroristen. Na vijf maanden is er een begin gemaakt met de repatriatie van de inwoners van deze stad die sinds 2007 bijna constant werd beschoten met raketten uit Gaza. Er worden incidenteel nog een paar raketten afgeschoten vanuit Gaza en dit is de reden dat de repatriëring vrijwillig is. Sommige scholen in Sderot werden vandaag weer geopend en de getraumatiseerde inwoners proberen zo goed en zo kwaad als het gaat, het leven weer op te pikken.

Ongeveer negentig procent of de 27.000 inwoners van Sderot verlieten de stad na het bloedbad op 7/10. De honderd terroristen die de stad op die dag binnentrokken vermoordden zeventig inwoners en vielen ook het plaatselijke politiebureau aan, dat vervolgens in puin werd geschoten door de IDF met de terroristen nog in het gebouw. Een team van honderd soldaten van het IDF Thuisfront helpt de bewoners nu en probeert hen een gevoel van veiligheid te geven.

Het Israël kinderwelzijnscomité presenteerde op zondag een rapport over het welzijn van de Israëlische schoolkinderen na 7/10. Het rapport werd gepresenteerd in de residentie van President Isaac Herzog. De directrice van het comité zei dat de gegevens laten zien dat de staat volledig faalde om een gevoel van veiligheid aan de kinderen in Israël te geven. Na het bloedbad op 7/10 werd er een stijging van 78 procent gerapporteerd in het aantal jongens die zeiden dat zij zich gestresst voelden en 69 procent onder meisjes. Palestijnse terroristen vermoordden 38 kinderen tijdens de genocide op 7/10 en een aantal anderen werden ontvoerd naar Gaza. Het comité pleit nu voor een groter aantal psychologen op scholen en riep de regering op om het welzijn van de kinderen tot een nationale prioriteit te maken.

Ramadan

Palestijnse Islamitische Jihad, dat afdelingen heeft in Gaza, Libanon, Syrië en aanwezig is in Judea en Samaria waar het in de stad Jenin een bastion heeft dreigt om Ramadan “een maand van terreur” te maken tegen de “Zionisten”. Woordvoerder Abu Hamza zei dat “er geen excuus is voor iemand om niet deel te nemen aan de strijd. “We zijn in staat om de Jihad voort te zetten maakt niet uit hoe lang het gaat duren. Onze boodschap aan de vijand is and leider van de kudde Netanyahu is dat de volgende dag in Gaza slechts wordt bepaald door het Palestijnse verzet”, zei Hamza. De oproep van Hamza werd vervolgens gepubliceerd door het aan Hezbollah gelieerde medium Al-Mayadeen, dat aan het begin van de oorlog door de Israëlische regering in de ban werd gedaan. Israëli’s zijn niet meer in staat om naar de website van het in Libanon gevestigde medium te gaan.

De moslimvastenmaand Ramadan begint komende zondag en wordt in Israël met spanning tegemoet gezien. Vorig jaar leidde de ophitsing door Hamas en PIJ al bijna tot  een oorlog en in de huidige omstandigheden wordt rekening gehouden met een aanzienlijk escalatie van de oorlog op meerdere fronten. Israël, van zijn kant, heeft gedreigd om het langverwachte offensief tegen het laatste Hamas bolwerk in Gaza, de stad Rafiah, te beginnen aan het begin van Ramadan, wanneer er geen voortgang wordt geboekt in de onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars. De IAF heeft al bombardementen uitgevoerd in de Philadelphi corridor die achter Rafah langs de Egyptische grens loopt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda