Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 19 februari • Israël onder internationale druk

Door Yochanan Visser - 

19 februari 2024

F240218YZ30 (1)

Israëlische veiligheidsdiensten bij het grenshek met Gaza. Foto: Yossi Zamir/Flash90

In deze nieuwe update de gebeurtenissen van afgelopen zondag en deze morgen.

Aanval op Tiberias

Om maar met de meest recente gebeurtenis te beginnen, een uur geleden werd er voor het eerst een aanval gepleegd met een onbemand kamikaze vliegtuig op de stad Tiberias aan het Meer van Galilea. De luide ontploffing was hoorbaar in mijn huis aan de voet van de berg Arbel vanwaar men over het meer uitkijkt. De IDF bevestigde zojuist dat er sprake was van een ontploft vliegtuig dat niet-Israëlisch was. Het toestel was ontploft in moshav Arbel, niet ver van een woonhuis.

Er wordt momenteel onderzocht waar de UAV precies vandaan kwam. Waarschijnlijk ging het om een Iraanse UAV, die afkomstig was uit Irak of Libanon. De nieuwste Iraanse kamikaze drones zijn onzichtbaar voor de radar (zogenaamde stealth vliegtuigen) en dit is waarschijnlijk de reden dat er geen luchtalarm was in de omgeving van Tiberias.

Gestaakte vredespogingen

Op zondag besloot de Israëlische regering unaniem om de jongste pogingen om een vredesproces op gang te brengen dat tot een Palestijnse staat zou moeten leiden af te wijzen. In een verklaring die werd gepubliceerd na de wekelijkse kabinetsvergadering stond dat “Israël beslist internationale dictaten afwijst met betrekking tot een regeling met de Palestijnen. Zo’n regeling als die al tot stand kan worden gebracht zal er slechts door directe onderhandelingen komen en zonder voorwaarden vooraf.” De regering schreef verder dat “Israël door zal gaan met zijn verzet tegen unilaterale erkenning van een Palestijnse staat. Zo’n erkenning zou in het licht van de zeven oktober massamoord een ongekende beloning zijn voor terreur en zou iedere toekomstige vredesregeling voorkomen”.

De kabinetsbeslissing was een reactie op de pogingen van de Amerikaanse regering om samen met gematigde Arabische staten druk op Israël te creëren om akkoord te gaan met hernieuwing van de besprekingen over een Palestijnse staat en om de Palestijnse Autoriteit naar voren te schuiven als de volgende heerser over Gaza, zij het in een ‘hernieuwde vorm’, zoals President Joe Biden zei eind vorig jaar. De beloning die Israël voor de acceptatie van deze voorstellen, die in feite oude wijn in nieuwe kruiken zijn, zou normalisatie van de betrekkingen met Saoedi-Arabië zijn.

President Isaac Herzog van Israël reageerde op zondag ook op deze voorstellen, en zei dat eerst de oorlog tegen Hamas moet worden gewonnen en dat er dan zou kunnen worden gesproken over de normalisatie met Saoedi-Arabië.

Cyberaanval

Een El Al vlucht van van Phuket in Thailand naar de Ben Goerion luchthaven in Tel Aviv werd vorige week het slachtoffer van een cyberaanval op het communicatienetwerk van het vliegtuig.

Het vliegtuig bevond zich in het gebied waar de Ansar Allah militie in Jemen de controle over de zee heeft. De piloten namen waar dat er plotseling andere route informatie werd gegeven da in het oorspronkelijke vliegplan stond.

De bemanning begreep direct dat iemand probeerde om het vliegtuig over te nemen en naar een vijandelijke luchthaven te brengen. Daarop negeerden dat piloten de instructies die hen werden gegeven en het vliegtuig landde uiteindelijk veilig in Israël. Omdat het de tweede keer in korte tijd was dat er geprobeerd werd om een vliegtuig ‘elektronisch’ te kapen besloot El Al om algemene instructies aan alle piloten te geven over hoe om te gaan met dergelijke incidenten.

Houthi's

Ansar Allah is dus meer geavanceerde methodes gaan gebruiken in zijn voortdurende terreur tegen Israël en het Westen. Dit bleek op zondag ook uit een persverklaring van CENTCOM het door de VS geleide geallieerde commando voor het Midden-Oosten, waar Israël ook lid van is.

CENTCOM zei in die verklaring dat de Ansar Allah (of Houthi) militie in Jemen over het weekend niet alleen een serie raketaanvallen had gepleegd op Amerikaanse en Britse oorlogsschepen maar ook een door Iran geleverd onbemand kamikaze schip had gebruikt om schepen te raken. De Amerikaanse marine vernietigde het onbemande schip tijdig.

Op zondag lanceerde Ansar Allah antischipraketten op het vrachtschip Rubymar in de Golf van Aden voor de kust van Jemen. Het Britse schip werd door twee raketten geraakt en werd zwaar beschadigd. De bemanning verliet daarop het schip dat nu zinkende is. Op maandagochtend werd deze aanval gevolgd door een nieuwe poging om een schip tot zinken te brengen. Een Amerikaans schip dat onder de Griekse vlag vaart werd voor de kust van Jemen geraakt door antischipraketten. De bemanning liep onbekende verwondingen op maar het schip is niet zinkende.

Zojuist werd bekend dat het om het schip Sea Champion zou gaan dat werd geraakt 93 nautische mijlen ten oosten van de havenstad Aden in Jemen. Het schip is in staat om naar zijn bestemming te varen volgens de maritieme beveiligingsfirma Ambrey.

Ansar Allah schoot op zondagavond ook een Amerikaanse MQ-9 Reaper drone uit de lucht.

Hezbollah

Hezbollah publiceerde op zondag een nieuwe propaganda video waarin de woorden van zijn leider Hassan Nasrallah tijdens een tv toespraak op vrijdag kracht werden bijgezet. In die toespraak had Nasrallah gedreigd om Hezbollah’s gehele raketten arsenaal aan te spreken en om doelen in geheel Israël te gaan aanvallen.

U kunt de video hier bekijken (Engelse ondertiteling).

Op zondag lanceerde Hezbollah opnieuw zeven keer een antitankraket op burgerdoelen en een IDF basis in het noorden van Israël. De IAF voerde daarop weer bombardementen uit op een reeks militaire doelen in het zuiden van Libanon.

Op dit moment is er in de lucht boven Israël constant sprake van activiteit door IAF gevechtsvliegtuigen na de UAV aanval eerder vandaag. Lebanese media rapporteren een serie aanvallen op Hezbollah doelen tussen de dorpen Yarin en al-Bustan.

Gaza

In Gaza vonden IDF soldaten op zondag pakketten met medicijnen die hadden moeten worden afgeleverd bij de zieke Israëlische gijzelaars die Hamas nog altijd vasthoudt in Gaza. De door Qatar geleverde pakketten waren niet geopend.

IDF soldaten vonden ook hardware en software van Iraanse en Chinese makelij in de tunnels onder het hoofdkwartier van de VN hulporganisatie UNRWA in Gaza. Volgens de IDF levert de vondst het directe bewijs dat Hamas en Iran directe contacten onderhielden over de terreuroperaties van de jihadistische beweging. De IDF is zich nu aan het opmaken voor de laatste grote grondoperatie in Gaza die in het gebied rond de stad Rafah zal gaan plaatsvinden.

De verwachting is dat deze laatste slag om Gaza ongeveer twee maanden zal gaan duren. De IDF heeft informatie dat zowel de Hamas leiders als de gegijzelde Israëli’s zich in Rafah bevinden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda