Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 27 februari • Verkiezingen in oorlogstijd

Door Yochanan Visser - 

27 februari 2024

Verkiezingen israel

Vandaag kunnen Israëli's naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Israëli’s kunnen vandaag naar de stembus en in het noorden is de situatie grimmig. Lees er alles over in deze update.

Verkiezingen

Er zijn vandaag gemeenteraadsverkiezingen in Israël, maar het lijkt er niet op dat er veel interesse is om naar de stembus te gaan in deze omstandigheden. De verkiezingen waren tot twee maal toe uitgesteld vanwege de oorlog en de vrees bestond dat dit opnieuw moest gebeuren nadat in het noorden de situatie geheel uit de hand dreigde te lopen op maandag, en ook op dinsdagmorgen.

De opkomst is tot nu toe een stuk lager dan in 2018 toen er voor de laatste keer lokale verkiezingen werden gehouden.

Noord-Israël

De escalatie in het noorden begon gisteren nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) Hassan Salama, de commandant voor de oostelijke sector van Hezbollah, had geliquideerd. Kort daarop werden er maar liefst 60 Katusha Grad raketten op de Golan Hoogvlakte afgevuurd vanuit Zuid-Libanon.

In een ander incident werd een Israëlische Hermes ZIK onbemand vliegtuig uit de lucht geschoten door Hezbollah in de Baalbek vallei diep in Libanon. Het was de eerste keer dat de IAF een aanval zo diep in Libanon uitvoerde.

Deze escalatie volgde op een andere die zich op zondag voltrok. Toen werd een truck met twee Hezbollah terroristen aangevallen op de Syrisch-Libanese grens. De twee terroristen werden daarbij gedood. Eveneens op zondag bombardeerde de IAF een gebouw in een buitenwijk van Damascus, waar veel leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) van Iran wonen.

De Israëlische aanvallen op doelen in Syrië concentreren zich nu meer op het aanpakken van de IRG en niet zo zeer op Iraanse wapentransporten. De IRG is de drijvende kracht achter de aanvallen vanuit Syrië en heeft grote invloed op Hezbollah dat als een divisie van Islamitische Revolutionaire Garde opereert.

Vanmorgen hervatte Hezbollah zijn raketaanvallen op Noord-Israël en viel opnieuw de IAF inlichtingenbasis op de berg Meron aan. In totaal werden er 35 raketten op diverse militaire- en burgerdoelen afgeschoten. De raketaanvallen werden beantwoord door de IAF dat luchtaanvallen uitvoerde in een groot deel van Zuid-Libanon.

Oorlog

Het valt te bezien of de uitputtingsoorlog van Hezbollah tegen Israël zich nu snel zal ontwikkelen richting een totale oorlog. Op dit moment ziet het er naar uit dat beide partijen geen interesse hebben in een herhaling van 2006, toen de IDF Libanon opnieuw binnentrok maar bijna letterlijk vast kwam te zitten in het bergachtige dichtbeboste terrein.

Hezbollah lijkt op dit moment de kat uit de boom te kijken en is zich goed bewust van wat de IDF in Gaza aan het doen is waar het langverwachte offensief tegen de stad Rafah, het laatste bolwerk van Hamas, op zich laat wachten.

Dit laatste heeft vooral te maken met de meer dan een miljoen vluchtelingen die zich nog altijd ophouden in het gebied rond Rafah. De IDF zegt nu dat het een plan heeft om de ontruiming van het tijdelijke vluchtelingenkamp nabij Rafah ordelijk te laten verlopen. Er zijn vorige week ook afspraken gemaakt met Egypte om de evacuatie niet te laten ontsporen. Een delegatie onder leiding van Mossad directeur David Barnea was vorige week in de Sinaïwoestijn om met het hoofd van de Egyptische geheime dienst te spreken.

Onderhandelingen

Er zijn nog altijd onderhandelingen gaande over een mogelijk staakt-het-vuren maar er zijn volkomen tegenstrijdige berichten over de kans dat dit bestand er ook zal komen. De Amerikaanse president Joe Biden toonde zich gisteren optimistisch en zei dat een bestand er kan komen aan het begin van de moslimvastenmaand Ramadan (10 maart).

Israëlische officials tonen zich echter minder optimistisch en zeiden dat de onderhandelingen met Hamas vast zitten. Dit omdat de jihadistische terreurbeweging nog steeds eist dat de IDF zich terugtrekt uit Gaza bij een bestand.

Voor Israël is dit een absurde eis waar geen gehoor aan zal worden gegeven. Hamas leider Osama Hamdan temperde de verwachtingen en zei dat Bidens optimisme bedoelt is om de Palestijnse publieke opinie te beïnvloeden.

Inmiddels arresteerde de IDF Sheikh Yunus al-Estal die fungeerde als de geestelijke leider van Hamas in Gaza. Al-Estal is niet alleen de geestelijk leider van Hamas in Gaza, maar ook leider van de militaire tak van Hamas de Izz-a-Din al Qassam Brigades.  De Sheikh wordt gezien als het brein achter de demoniseringscampagne tegen Israël en Joden in het algemeen.

Houthi's

De situatie aan het Rode Zee front lijkt ook verder ter escaleren nadat de Ansar Allah militie zijn dreigement uitvoerde en vier optische fiberkabels saboteerde op de zeebodem voor de kust van Jemen. Deze kabels zijn belangrijk voor de internetcommunicatie tussen landen in Europa en in Azië. Het repareren van deze kabels zal zeker twee weken in beslag nemen. Het probleem is echter om een maatschappij te vinden die het risico van raketaanvallen op zijn schepen wil nemen tijdens de reparatie. Verzekeringmaatschappijen zullen naar verwachting ook geen animo tonen voor het geven van een polis in deze situatie. De kabels zijn in eigendom van vier grote telecombedrijven die tezamen 16 optische fiberkabels hebben op het zeebed in de Bab el-Mandab straat voor de kust van Jemen.

CENTCOM, het geallieerde centrale commando voor het Midden-Oosten, maakte op maandagavond bekend dat het zes keer in actie was gekomen tegen de Ansar Allah militie in Jemen, op maandag. In totaal werden er drie onbemande schepen die als een torpedo fungeren onderschept, een kamikaze drone en twee antischipraketten die door Ansar Allah op marineschepen andere vaartuigen werden afgevuurd. Ansar Allah heeft deze wapens van Iran gekregen na het begin van de meervoudige frontenoorlog

Ook goed nieuws

Is er dan helemaal geen goed nieuws over Israël te melden, zult u zich wellicht afvragen? Jazeker, maar daarvoor moeten we naar New York City gaan.. Daar gingen tienduizenden voornamelijk jongeren op zondagavond de straat op om het bekende lied Am Yisrael Chai te zingen.

U kunt dat hier bekijken:

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda