Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 29 februari • Terreur in Judea en Samaria neemt verder toe, dodelijke aanslag bij Jeruzalem

Door Yochanan Visser - 

29 februari 2024

F240229CG032 (1)

Hulpdiensten op de plaats waar vanavond een dodelijke aanslag op Israëli's plaatsvond. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De terreur tegen Joodse inwoners van Judea en Samaria is deze week weer toegenomen, wat vandaag onder meer resulteerde in een dodelijke aanslag in Eli.

Het centrale front in Judea en Samaria kwam vanmiddag weer in het nieuws toen twee Israëlische burgers werden vermoord bij een schietaanslag bij het Joodse dorp Eli, even ten noorden van Jeruzalem. De slachtoffers zijn twee mannen van ongeveer twintig en veertig jaar oud, die bij een tankstation in hun auto werden doodgeschoten door drie Palestijnse terroristen. 

Eén van de terroristen was een agent in de Palestijnse politie die twee keer eerder in een Israëlische gevangenis had gezeten voor terreuractiviteiten. Hij werd in 2019 vrijgelaten en werd nu doodgeschoten door reservist Aviad Gazbar, die in Eli een humusrestaurant heeft en zojuist was teruggekeerd uit Gaza, waar hij in Khan Younis had gevochten tegen Hamas. De andere twee terroristen werden ook door de reservist neergeschoten en werden gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

F0CG0 ()

Aviad Gazbar, de eigenaar van een humusrestaurant die vandaag drie terroristen uitschakelde. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De terreur in Judea en Samaria is deze week weer toegenomen. Op woensdag gebruikte de IDF, bijvoorbeeld, een onbemand vliegtuig om een terreurcel uit de stad Jenin uit te schakelen voordat de terroristen een terreuraanslag konden plegen.

Ook spanning in Jeruzalem

In Jeruzalem loopt de spanning ook weer op vanwege de te verwachten gewelddadigheden op de Tempelberg wanneer duizenden moslims komen bidden in de El Aqsa moskee tijdens de vastenmaand Ramadan. De regering heeft in principe toestemming gegeven voor het toelaten van de moslims maar overweegt om hun aantal sterk te beperken.

Hezbollah, Hamas, de El-Aqsa brigades van Fatah en Palestijnse Islamitische Jihad hebben vandaag Israël een ultimatum gegeven in verband met Ramadan. “De Zionisten hebben twee opties, en geen derde. Of ze gaan akkoord met een einde aan de oorlog in Gaza en een volledige terugtrekking , of ze kunnen wachten tot Ramadan en dan zien wat hen dan te wachten staat”, zeiden de terreurbewegingen in een gezamenlijke verklaring.

Ernstig incident in Gaza

Bij een ernstig incident in Gaza-Stad kwamen vandaag, waarschijnlijk, tientallen Palestijnse Arabieren om het leven. Zoals ik eerder vandaag berichtte gaf Hamas onmiddellijk na het incident een verklaring uit waarin stond dat de IDF op burgers had geschoten die zich ophielden bij een voedseldistributiepunt. Inmiddels heeft het Israëlische leger een video gepubliceerd waaruit duidelijk blijkt dat er sprake was van een stormloop op circa dertig vrachtwagens met humanitaire hulp, waarbij tientallen mannen letterlijk werden doodgetrapt. In de chaos probeerden sommigen een IDF wegversperring te bestormen. De soldaten schoten eerst in de lucht en daarna op de onderlichamen van de terroristen, die eerder ook op de uitzinnige massa hadden geschoten. Volgens Hamas werden er 107 Palestijnse mannen gedood en volgens het leger werden bij de bestorming van de wegversperring niet meer dan tien Palestijnse Arabieren gedood door de aanwezige soldaten. De IDF bestrijdt verder het door Hamas opgegeven aantal doden.

De laatste week probeert Hamas voortdurend om een incident te creëren waarbij een groot aantal doden zullen vallen. Dit, omdat in het verleden bleek dat dan de internationale druk op Israël om de IDF operaties in Gaza te stoppen enorm toenam. In dit verband is er nu een verschil, en is de internationale gemeenschap voorzichtiger om Israël direct onder druk te zetten om de huidige operatie in Gaza te stoppen.

De Palestijnse Autoriteit accepteerde onmiddellijk Hamas’ bewering dat de IDF meer dan honderd burgers had gedood en sprak van een “afzichtelijke slachting door het bezettingsleger”. De directeur van het nabijgelegen Hussam Abu Safieyah ziekenhuis leek het dodental van Hamas ook te bestrijden en zei dat er tien doden in het mortuarium waren, die na de stormloop op het hulpkonvooi door ambulances waren binnengebracht.

De Amerikaanse regering gaf een uiterst voorzichtige reactie op het incident, en zei dat men het door de IDF geleverde videobewijs zou onderzoeken. President Joe Biden toonde zich verder minder optimistisch over de kans om voor ramadan een staakt-het-vuren te bereiken. De president zei dat hij er niet zeker van was en dat hij voortdurend met “officials” in het Midden-Oosten over het onderwerp in contact stond.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda