Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Analyse: Iran, Hezbollah en de laatste fase van de meervoudige frontenoorlog tegen Israël

Door Yochanan Visser - 

7 maart 2024

F200108ARK57

Palestijnen verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen terwijl ze een poster van de geliquideerde Iraanse commandant Soleimani tonen. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Terwijl alle ogen in de wereld gericht zijn op de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, is dit front inmiddels in feite het minst belangrijke in Israëls huidige meervoudige frontenoorlog. De reden hiervoor is vrij simpel: Hamas en Palestijnse Jihad in Gaza zijn geïsoleerd en vormen geen enkele existentiële bedreiging voor Israël na de klappen die de IDF heeft uitgedeeld.

Hezbollah en de Ansar Allah-militie (Houthis) in Jemen, daarentegen, zijn veel gevaarlijker omdat zij niet geïsoleerd zijn, betere bewapening hebben, en in feite als een divisie van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde opereren.

Bedreiging voor wereldvrede

Hezbollah en Ansar Allah zijn ook een potentieel gevaar voor de wereldvrede om voornoemde redenen. Hierbij dient te worden aangetekend dat de militie in Jemen al een bedreiging voor de wereldvrede is geworden, vanwege zijn geografische positie aan de belangrijke waterweg Bab el-Mandab.

Hezbollahs activiteiten blijven niet beperkt tot Libanon sinds de terreurgroep ook actief is in Syrië en Jemen, waar de Libanese terreurgroep Ansar Allah nu helpt om zijn eigen wapenproductielijnen op te zetten. Dit werd noodzakelijk omdat Ansar Allah’s aanvoerlijnen van wapens uit Iran onder druk staan door de aanwezigheid van een internationale maritieme coalitie, die naast het neutraliseren van de aanvallen op vrachtschepen en tankers ook wapentransporten onderschept vanuit Iran naar Jemen.

Hezbollah is zelfs aanwezig in Zuid-Amerika, waar de organisatie naast het plegen of organiseren van terreuraanslagen zich voornamelijk bezighoudt met drugsmokkel, het verwerven van fondsen, en het witwassen van zwart geld.

Oorlog met Israël

Terug naar Hezbollahs huidige oorlog met Israël.

Dit is tot nu toe een oorlog met een lage intensiteit gebleven, met iedere dag over en weer aanvallen. Zowel Israël als Hezbollah hebben er belang bij gehad om deze oorlog op een laag pitje te houden. Israël vanwege de oorlog met de Palestijnse terreurgroepen in Gaza, die aanvankelijk de inzet van een groot aantal reserve eenheden verlangde. Hezbollah heeft als probleem dat een groot deel van de Libanese bevolking geen nieuwe oorlog wil met Israël en heeft van Iran nog geen groen licht gekregen voor een massieve aanval op de Joodse staat.

Irans vierfasenplan

Iran heeft vanaf het begin van de huidige oorlog gewerkt volgens een duidelijk plan, dat vier fases heeft. Dit faseplan werd opgesteld door Qassem Soleimani, de geliquideerde commandant van de Quds Force van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde.

Soleimani’s visie was dat er een ’ring van vuur” rond Israël moest worden aangelegd, met andere woorden een oorlog met meerdere fronten. Dit plan wordt momenteel uitgevoerd door Ishmail Qaani de opvolger van Soleimani, en het werd indertijd goedgekeurd door Iran’s leider Ayatollah Ali Khamenei, die ongelimiteerde fondsen beschikbaar stelde.

We zijn nu in fase drie van deze oorlog, met momenteel vijf fronten en die zijn Gaza, Libanon, Syrië in mindere mate, Jemen en een front in Israëls hartland Judea en Samaria.

Kritiek op Hezbollah

Ghaani was eind februari in Beiroet waar hij een ontmoeting had met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en de plaatselijke leiding van Hamas, dat in het zuiden van Libanon troepen heeft.

Naar verluidt bekritiseerde Ghaani Hezbollah vanwege de wijze waarop het tot nu toe tegen Israël heeft geopereerd. In de ogen van de Quds-commandant is Hezbollah te weinig effectief geweest in zijn uitputtingsoorlog tegen Israël en heeft het manschappen en ammunitie verspild.

Deze kritiek had waarschijnlijk alles te maken met het eindscenario in fase drie wanneer Hezbollah zijn volledige potentieel zal gaan gebruiken en Israël zal gaan bestoken met lange afstandsraketten die GPS geleidingssystemen hebben. Hezbollah had voor de oorlog, volgens de Israëlische denktank INSS tweehonderdduizend raketten die alle delen van Israël kunnen bereiken.

1500 raketten per dag

In Israël wordt rekening gehouden met barrages van meer dan 1500 raketten per dag, die dan de luchtverdediging in de problemen zullen brengen. Van de oorlogen in Gaza hebben we geleerd dat bijvoorbeeld het Iron Dome antirakettenschild niet waterdicht is wanneer er simultaan grote hoeveelheden raketten worden afgevuurd op steden in Israël.

Een dergelijke aanval lijkt nu met de dag waarschijnlijker te worden.

Hezbollah zal met deze barrages vitale militaire en civiele infrastructuur in Israël proberen te vernietigen heeft Nasrallah herhaaldelijk openlijk gezegd. Het is bekend dat Hezbollah en Iran via spionage en met behulp van satelliet oto’s al deze infrastructuur in kaart hebben gebracht.

Experts op het gebied van de civiele infrastructuur waarschuwen voor stroomstoringen die 60% van het elektriciteitsnet in Israël langdurig zullen platleggen. De gevolgen voor de Israëlische economie en de samenleving zullen in dit scenario vernietigend zijn.

In de chaos die dan zal ontstaan zal Iran het front in Syrië verder activeren en zal de zogenaamde Golan Bevrijding Brigade actief worden ingezet. Deze brigade werd door Soleimani opgezet en bestaat voor een groot deel uit sjiietische strijders die de geliquideerde Quds commandant naar Syrië overbracht vanuit Afghanistan, Pakistan en Jemen.

Internationalisering van het conflict

Het scenario van Soleimani voorzag ook in het verder internationaliseren van het conflict, en dit zien we in feite nu gebeuren in Jemen maar ook in Syrië en Irak, waar de milities die ten tijde van Soleimani werden opgericht, nu hun aanvallen op de Amerikaanse troepen gestadig hebben opgevoerd.

In dit verband is het ook nuttig om te kijken naar de laatste waarschuwingen over een mogelijk front in Jordanië door Israëlische veiligheidsexperts. De militaire expert van de krant Yediot Acharonot Nadav Eyal schreef begin maart dat er binnen de IDF wordt gewaarschuwd voor het overbrengen van de sjiietische milities uit Irak naar de Jordaanvallei.

Jordanië heeft weliswaar een vredesovereenkomst met Israël maar gedraagt zich steeds vijandiger sinds het begin van de oorlog in Israël. Het lijkt daarom niet ondenkbaar dat Jordanië net als tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 zich zal laten meeslepen in de oorlog.

Nucleair wapen

In de vierde fase van Irans plan voor de vernietiging van Israël, wanneer de chaos in het Midden-Oosten compleet is, zal de Islamitische Republiek uitbreken naar een nucleair wapen. Wanneer we nu in aanmerking nemen dat IAEA-directeur op 5 maart bekend maakte dat zijn organisatie het spoor bijster is geraakt bij het volgen van de vorderingen die Iran maakt in de ontwikkeling van zijn nucleaire programma, dan zien we dat bijna alles volgens plan verloopt voor Iran.

“Het agentschap heeft de continuïteit van de kennis verloren over de productie en inventarisatie van centrifuges, rotors en balgen, zwaar water en uraniumertsconcentraat,” aldus de IAEA-directeur.

Kan Israël doemscenario voorkomen?

Wat Israël nu kan doen is om dit doemscenario te voorkomen, is om de preventieve aanval op Hezbollah uit te voeren die al aan het begin van de oorlog werd voorgesteld door Herzi Halevi, de stafchef van de IDF.

Politieke leiders in Israël hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de IDF en IAF in staat zijn om Libanon terug te zetten naar het stenen tijdperk met een preventieve aanval op Hezbollah. Een dergelijke aanval lijkt nu met de dag waarschijnlijker te worden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda