Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Liveblog: Israël in oorlog

Door Redactie cvi.nl - 

18 april 2024

F240310MA80

Israëli's vragen aandacht voor de 134 mensen die nog steeds gegijzeld worden in Gaza. Foto: Miriam Alster/Flash90

Blijf op de hoogte van de actualiteit rondom de situatie in Israël.

  • Op zaterdag 7 oktober 2023 werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1200 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 240 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) werden ontvoerd. Nog altijd zitten 134 van hen vast in Gaza.
  • In een reactie op deze aanval probeert Israël om met een grondoffensief Hamas uit te schakelen. Daarnaast is er op verschillende fronten een oorlog tegen Israël gaande die in toenemende mate een internationaal karakter krijgt.
  • We roepen op om te bidden voor Israël. Klik hier voor onze uitzending over waarom gebed voor Israël belangrijk is.
  • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

24 april 15:12

Is het toegestaan om hulp te bieden aan Israëli's die buiten de Groene Lijn wonen?

Vaker horen wij de reactie dat Christenen voor Israël onwettig handelt door Israëli’s te steunen die op de Westelijke Jordaanoever wonen. We horen dan dat "de Israëlische nederzettingen illegaal zijn". We bestrijden deze beweringen met klem. Wij zijn van mening, dat er zeer goede argumenten zijn om Israëlische nederzettingen te steunen.

Lees de argumentatie hier:

22 april 17:07

Israël-update 22 april • Nieuwe informatie bekend over de luchtaanval van Israël op Iran

Er zijn nieuwe gegevens bekend geworden over de luchtaanvallen die de IAF vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag uitvoerde in Irak en Iran. Commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde beweerden dat Mossad teams met Quadkopters de aanvallen hadden uitgevoerd.

Lees meer in de Israël-update van vandaag:

22 april 16:30

Uitzending 22 april • Opiniemaker Joop Soesan maakt zich boos over Israëlberichtgeving in onze media

We krijgen veel reacties van onze kijkers en luisteraars over de nieuwsvoorziening in ons land over de oorlog tussen Israël en Gaza. Er is veel zorg en boosheid over de manier van berichtgeving. Het is best makkelijk om er commentaar op te geven. Waarom is het belangrijk om je breder te laten voorlichten? Daarover praten we met opiniemaker Joop Soesan, hij woont in Israël en maakt elke week meerdere podcasts over het nieuws in Israël.

Bekijk de uitzending hier:

20 april 13:20

Hananya Naftai vertelt in Israëlische journaal over evenement Christenen voor Israël

Vorige week was de Israëlische influencer Hananya Naftali onze gast. Hij gaf vier lezingen in Nederland en België, met in totaal zo'n 3000 bezoekers. Bij het event in Surhuisterveen probeerden schreeuwende activisten de bijeenkomst te verstoren, waarop het publiek begon te zingen 'Heveinu Shalom Aleichem' ('Vrede zij met jullie'). Een video die hiervan werd gemaakt ging viral in Israël, haalde het nieuws en Hananya mocht daarover komen vertellen: "Er is veel Jodenhaat in Nederland, maar de liefde voor Israël is nog veel groter".

Bekijk het fragment:

19 april 16:46

Israël-update 19 april: Israëlische aanvallen in het Midden-Oosten: oefenrondje of strategische zet?

Een aantal uren nadat bekend was geworden dat er in Iran op diverse plaatsen explosies hadden plaatsgevonden die werden toegeschreven aan Israëlische luchtaanvallen, postte iemand een poster op de sociale media in Israël met daarop de tekst: “Beste Iran, raak niet van streek, dit was slechts een oefenrondje!”

Lees verder in deze update van Yochanan Visser: 

18 april 20:08

Israël-update 18 april • Iran overweegt herziening nucleaire doctrine te midden van dreigende escalatie met Israël

Iran dreigt zijn nucleaire doctrine te herzien nu Israël zich opmaakt voor een vergeldingsaanval die waarschijnlijk gericht zal zijn op de nucleaire faciliteiten van de Islamitische Republiek.

Lees meer in de update van onze correspondent Yochanan Visser van vandaag:

18 april 12:47

Analyse: Het scenario van een Israëlische vergeldingsaanval op Iran

Het Israëlische kabinet nam afgelopen zondag het besluit om een vergeldingsaanval uit te voeren op Iran, nadat de Islamitische Republiek een ongekende aanval uitvoerde op de Joodse staat met honderden onbemande kamikazevliegtuigen en een reeks kruis- en ballistische raketten.

Sindsdien is er constant speculatie geweest over het tijdstip van de aanval en de methodes die gebruikt zouden kunnen worden. Wanneer Israël zijn danig beschadigde afschrikkingskracht zou willen herstellen, dan is er echter slechts één optie, en dat is een directe aanval op Iran op het grondgebied van de Islamitische Republiek.

Lees meer in deze analyse van Yochanan Visser:


17 april 16:30

Israël-update 17 april • Vergeldingsaanval op Iran zal worden uitgevoerd

In Israël worden de nieuwsuitzendingen nog steeds gevuld met nieuwe gegevens over de ongeëvenaarde aanval met raketten en onbemande vliegtuigen die Iran in de nacht van zaterdag op zondag lanceerde op de Joodse staat. Tegelijkertijd wordt er gespeculeerd over de aangekondigde vergeldingsaanval die er ongetwijfeld gaat komen de vraag is alleen wanneer en in welke vorm.

Lees meer in de update van Yochanan Visser:

17 april 15:30

Uitzending 17 april • Ds. Henk Poot: Hoe de overste van de wereld probeert om het werk van God kapot te maken.

Wat betekent dat, ‘geestelijke strijd’? En tegen wie is die geestelijke strijd gericht? Hoe focust die strijd zich op Israël, en waarom moeten wij ons als christenen daarmee bezighouden? Ds. Poot legt in deze uitzending uit hoe de satan te werk gaat.

Bekijk de uitzending:

17 april 15:19

Waarom Israël moet reageren op de Iraanse agressie

Kunnen we niet gewoon in vrede verder met Iran? Israël heeft hun ambassade beschoten. Daarop heeft Iran gereageerd met een enorme barrage aan raketten en drones. Laat de kous hiermee af zijn.

Lees meer in de opinie van Rabbijn R. Evers:

16 april 15:20

Gecancelde influencer uit Israël aan tafel: oordeel zelf hoe extremistisch Hananya Naftali is

Hoe extremistisch is Hananya Naftali? De Israëlische influencer werd door Nederlandse media en zalen in Nederland gecanceld op basis van zijn “extremistische” boodschap. Wat klopt er van de beschuldigingen aan zijn adres? En waarom vindt Hananya het belangrijk om op te komen voor Israël? Hananya Naftali publiceert al jarenlang video's en berichten op sociale media over Israël. Zo bereikt hij miljoenen mensen. Sinds 7 oktober is Israël in oorlog met Hamas in Gaza. Aan het begin van deze oorlog diende hij als militair verpleegkundige in Gaza.

Bekijk het interview: 

15 april 17:22

Israël-update 15 april • Wel of geen vergeldingsaanval?

Gedurende de nacht van zaterdag op zondag vond één van de meest historische gebeurtenissen plaats in de geschiedenis van staat Israël toen Iran met een vloot van meer dan 330 onbemande vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten een aanval uit voerde op de Joodse staat.

Lees hoe Israël deze aanval heeft doorstaan in de update van vandaag:

15 april 16:25

Uitzending 15 april • Goddelijke bewaring tijdens aanval Iran

Zaterdagavond heeft Iran voor het eerst in de geschiedenis een rechtstreekse aanval uitgevoerd op Israël: meer dan 300 raketten en drones werden afgeschoten. Israël haalde nagenoeg alle projectielen uit de lucht, in samenwerking met de VS en Groot-Brittannië. Tal Hartuv maakte de aanvallen mee in Israël. Kan deze ongekend grote aanval van Iran uitmonden in een regionale oorlog? En hoe kunnen we als christenen reageren op deze zorgelijke ontwikkelingen? Aan tafel prof. dr. Willem Ouweneel.

Bekijk de uitzending hier:

13 april 22:01

Israël-update 13 april • Spanning in Israël loopt verder op rond dreigende aanval van Iran

De spanning in Israël over een op handen zijnde aanval door Iran op de Joodse staat liep op vrijdagavond sterk op toen na een betrekkelijke rust van bijna drie dagen Hezbollah plotseling een serie aanvallen lanceerde op doelen in Noord-Israël en de Golanhoogvlakte.

Lees de update van Yochanan Visser vanuit Israël:

12 april 15:53

Israël-update 12 april: Hoe zit het nou met de humanitaire situatie in Gaza?

Internationale organisaties en media blijven beweren dat er hongersnood in Gaza is, ondanks overvloedig bewijs dat dit niet het geval kan zijn.

Lees meer in de update van onze correspondent Yochanan Visser van vandaag: 

12 april 14:55

Mirjam: “Terroristen probeerden ons huis binnen te dringen toen wij in de saferoom zaten"

De Nederlandse Mirjam Reijnen en haar gezin wonen in Nahal Oz, een kibboets vlakbij de grens met Gaza. Op 7 oktober dringen terroristen de kibboets binnen. De familie overleeft het Hamas-bloedbad en krijgt daarna hulp van Ria Doekes, via de organisatie Yad l'Ami. Beiden zitten in onze studio. Mirjam om te vertellen over wat er is gebeurd en Ria over hoe haar organisatie in het afgelopen half jaar vele vluchtelingen geholpen heeft.

Bekijk het interview:

11 april 22:47

Eerste avond met Hananya Naftali trekt meer dan 1000 bezoekers

De eerste van drie avonden met de Israëlische influencer Hananya Naftali is bezocht door ruim 1000 vrienden van Israël. Vanwege de enorme belangstelling stond er een lange wachtrij, waardoor de avond iets later begon. 

Hananya, die alleen al op Facebook 1,3 miljoen volgers heeft, belichtte net als op zijn social media een kant van de situatie in en rond Israël die je in de reguliere media niet hoort. Er volgen nog twee avonden met Hananya, waar nog eens 2000 bezoekers worden verwacht. 

11 april 16:28

Update 11 april • Escalatie in het Midden-Oosten: Ontwikkelingen rond Iran en Hamas vragen om actie

Het grote nieuws over de oorlog in Israël was gisteren en vandaag echter Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post maakte op woensdag bekend dat Iran nu dichter dan ooit bij nucleaire wapencapaciteit is gekomen. De Islamitische Republiek zou binnen een aantal dagen de benodigde hoeveelheid hoogverrijkt uranium hebben vervaardigd om uit te breken naar een atoombom.

Lees meer over deze ontwikkeling in deze update van Yochanan Visser:

11 april 16:56

Middagupdate 10 april • Spanningen tussen de Amerikaanse en Israëlische regering lopen op

De spanningen tussen de Amerikaanse regering van President Joe Biden en de Israëlische regering over de oorlog tegen Hamas in Gaza lijken alleen maar toe te nemen. Dit, ondanks een serie maatregelen die de regering in Jeruzalem op aandrang van Biden over nam de afgelopen paar dagen.

Lees de update hier:

10 april 10:05

Nederland eist einde Israëls bezetting

Ik kon mijn oren bijna niet geloven. Ik was erbij toen op 20 februari 2024 een vertegenwoordiger van Nederland voor het hoogste gerechtshof ter wereld in Den Haag verscheen en stelde dat de langdurige “bezetting” door Israël van de Oude Stad van Jeruzalem, Judea en Samaria onmiddellijk beëindigd moet worden.

Lees het artikel van Andrew Tucker hier verder:

9 april 16:22

Middagupdate 9 april • Situatie gijzelaars blijft Israël verdelen

De gijzelaarscrisis blijft de gemoederen in Israël danig bezighouden. Aan de ene kant is er een groep families van de gijzelaars die zich heeft verenigd en nu samen met anti-regeringsgroepen aan de lopende band demonstraties houdt op diverse plaatsen in Israël, onder het motto "breng hen nu thuis". Aan de andere kant is er een groep nabestaanden van vermoorde Israëli's die eist dat de regering koste wat kost de oorlog tegen Hamas voortzet, zelfs als dat zou betekenen dat er levens van gijzelaars verloren zouden gaan.

Lees meer in deze update van Yochanan Visser:

9 april 13:23

Uitzending 9 april • Ds. Kees van Velzen: “In je gebed voor Israël kun je veel impact hebben"

“Bidden voor Israël is noodzakelijk en niet vrijblijvend", zegt dominee Kees van Velzen in deze uitzending. Wat is bidden eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Waarom wil God gebeden worden en waarom is het zo belangrijk om juist te bidden voor de situatie in Israël? Er zijn immers ook zoveel andere plekken waar nood is? Wat is de rol van de kerk en hoe moeten we die invullen?

Bekijk de uitzending:

8 april 16:23

Middagupdate 8 april • Israël bereidt zich voor het eerst voor op een directe confrontatie met Iran

Israël herdacht op zondag dat het precies een half jaar geleden was dat de Simchat Thora Oorlog begon met het bloedbad dat Hamas aanrichtte in het zuiden van de Joodse staat. De oorlog tegen Hamas in Gaza, die op zeven oktober 2023 begon, heeft zich ontwikkeld tot een regionaal conflict met zeven fronten, te weten: Gaza, Libanon, Syrië, Irak, Jemen, het Hartland van Israël (Judea en Samaria) en sinds vorige week ook Iran.

Lees meer in de middagupdate van 8 april:

8 april 13:50

Uitzending 8 april • Wat geloven Joden over de eindtijd?

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse Vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld worden?

Bekijk de toelichting van Rabbijn Raphael Evers hier:

6 april 14:26

Morgen op het Museumplein: aandacht voor de gegijzelden 

Morgen (7 april) is het precies een halfjaar geleden dat 253 Israëli's op brute wijze werden ontvoerd naar Gaza. Nog altijd zij 134 van hen in handen van Hamas. Het is onbekend waar ze precies zijn en hoe het met ze gaat. 

Op het Museumplein in Amsterdam wordt er morgen opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie van de gegijzelden. De organisatie hoopt dat zoveel mogelijk mensen hun steun komen betuigen voor de gegijzelden.


5 april 21:09

Israëlische Defensieminister Gallant: IDF breidt aanvallen op Hezbollah uit, klaar voor oorlog

“Een oorlog zou een moeilijke uitdaging zijn voor de staat Israël – maar het zou een catastrofe zijn voor Hezbollah en Libanon,” zei de Israëlische minister van Defensie. Alles wijst er inmiddels op dat ook de situatie aan Israëls noordgrens zich ontwikkelt tot een oorlog. 

5 april 15:28

“Trouw stelde CvI doelbewust in een kwaad daglicht”

In maart 2024 publiceerde het dagblad Trouw een viertal artikelen over Christenen voor Israël (CvI). Als reactie hierop stuurde CvI een klacht aan de hoofdredactie van Trouw en aan de ombudsman van deze krant. Christenen voor Israël werd in Trouw doelbewust in een kwaad daglicht gesteld, en dat trekken we ons aan.

Lees hier over de gebeurtenissen:

4 april 15:09

Uitzending 4 april • Advocaat Natasha Hausdorff over Israël en internationaal recht

Israël wordt beschuldigd van genocide en van het overtreden van het internationaal recht. Veroordeling na veroordeling door de VN, door allerlei wereldleiders en door mensenrechtenorganisaties. Waardoor komt dat? Wat klopt er van de beschuldigingen tegen Israël? Is Israël inderdaad zo’n notoire schender van het internationale recht? En waarom staat Hamas niet terecht in de internationale juridische arena? Natasha Hausdorff, advocate uit Londen, is gespecialiseerd in dit onderwerp.

Bekijk het gesprek met Natasha Hausdorff:

4 april 13:51

Open brief aan het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland

Op 29 maart, Goede Vrijdag, publiceerde de Protestantse Kerk Nederland (PKN) het artikel 'Politieke loopgraven staan oplossingen en noodhulp Palestina en Israël in de weg'. Het artikel is geschreven door René de Reuver (scriba generale synode PKN) en Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie.

Als reactie op het artikel schrijft Christenen voor Israël een open brief aan het moderamen van de PKN. Die leest u hier:

3 april 11:23

Zes maanden na 7 oktober

Komende zondag markeert een afschuwelijke mijlpaal: zes maanden gevangenschap voor de Israëlische gegijzelden in Gaza. De tijd verstrijkt. Om solidair te zijn met de gegijzelden organiseert het CIDI in samenwerking met Bring Them Home Now een krachtige manifestatie op het Museumplein. Het is belangrijk om op te staan in de hoop op een snelle en veilige terugkeer van de gegijzelden.

2 april 14:51

Uitzending 2 april • Zet Israël honger in als oorlogswapen in Gaza?

Ook deze week gaat de oorlog in Gaza onverminderd door. Israël wordt ervan beschuldigd dat het leger honger inzet als wapen tegen de bevolking van Gaza, en dat burgers daardoor de dupe zijn van de strijd tegen Hamas. Wat klopt er van deze ernstige aantijgingen? André Diepenbroek van de Israëlische ambassade in Nederland geeft duiding en toelichting bij de actualiteit.

Bekijk de uitzending:

2 april 14:02

"Ik denk dat ik niet meer met een keppel op naar die winkel kan gaan"

Het is nu zondagavond en zojuist heb ik deel drie van De Joodse Raad bekeken. Tot voor kort was dit de geschiedenis van mijn ouders en mijn grootouders. Ik hoefde niet bang te zijn, want, zo vertelden mijn ouders mij, dit zal nooit weer gebeuren. Maar nu ik de documentaire bekijk zie ik dat het nu weer aan het gebeuren is. Zie ik spoken?

Lees hier het dagboek van Opperrabbijn Jacobs:

30 maart 22:08

Lenny Kuhr zingt 'De steppe zal bloeien'

Afgelopen week stond Lenny Kuhr tegen wil en dank in het middelpunt van de belangstelling nadat pro-Palestijnse activisten een optreden van haar verstoorden. De Joodse zangeres werd onder meer uitgemaakt voor 'terrorist', wat tot scherpe veroordelingen leidde van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer. 

Een aantal jaren geleden zong Lenny Kuhr op prachtige wijze het Paaslied 'De steppe zal bloeien' (Lied 608 uit het Liedboek), die we hierbij graag delen:  

De dode zal leven.
De dode zal horen: nu leven.
Ten einde gegaan en onder stenen bedolven:
Dode, dode, sta op,
Het licht van de morgen.
Een hand zal ons wenken,
Een stem zal ons roepen:
Ik open hemel en aarde en afgrond
En wij zullen horen.
En wij zullen opstaan
En lachen en juichen en leven.

30 maart 21:36

Avondupdate 30 maart • Israël weerlegt beweringen over hongersnood in Gaza

Israël heeft eindelijk besloten om te reageren op beweringen dat er een hongersnood gaande is of zich ontwikkelt in Gaza.

Lees er meer over in deze avondupdate van Yochanan Visser, wat ook meteen de laatste avondupdate is die hij voor dit liveblog verzorgt:

30 maart 14:19

Middagupdate 30 maart • "Duitsland overweegt steun aan UNRWA te hervatten"

In navolging van Frankrijk verandert nu ook Duitsland zijn houding ten opzichte van Israël, na aanvankelijke steun bij het begin van de oorlog op 7 oktober.

Lees meer in deze update van Yochanan Visser:

29 maart 22:08

Avondupdate 29 maart • Onderhandelingen over gijzelaars waarschijnlijk hervat

De onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza zullen waarschijnlijk worden hervat. Premier Benjamin Netanyahu gaf vanavond zijn toestemming voor de terugkeer van het Israëlische onderhandelingsteam naar Caïro in Egypte.

Lees meer in de avondupdate van vandaag:

29 maart 14:03

Middagupdate 29 maart • Internationale bemoeienis met Israël

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt een nieuwe resolutie voorbereidt om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza af te dwingen. 

Lees meer in deze update van Yochanan Visser:

29 maart 09:00

Uitzending 29 maart • Jezus zag de nood van Zijn volk

In deze speciale uitzending op Goede Vrijdag gaat ds. Oscar Lohuis in op het lijden en sterven van de Heere Jezus.

Ds. Lohuis: “Toen Jezus aan het kruis hing had Hij oog voor het verdriet van Zijn moeder maar ook voor de nood van de moordenaar die naast hem aan het kruis hing. Jezus zag de nood van Zijn eigen volk en van de hele wereld. God gaf Zijn Zoon om Israël tot heerlijkheid te brengen, omdat Hij de nood van Zijn volk zag, net als ten tijde van de Exodus.”

Bekijk de uitzending:

28 maart 16:37

Middagupdate 28 maart • Scherpe escalatie aan noordgrens Israël

Israël en de Verenigde Staten zijn nog altijd van mening dat het mogelijk is om een overeenkomst met Hamas te bereiken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars.

Lees meer in de middagupdate van Yochanan Visser:


28 maart 13:51

Zes maanden na 7 oktober

Op 7 april, precies een halfjaar na Zwarte Shabbat in Israël, wordt een groot evenement georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam. Het doel is om aandacht te vragen voor de ruim 130 Israëli's die nog altijd gegijzeld worden gehouden in Gaza.

27 maart 21:51

Avondupdate 27 maart • Israëlische activisten blokkeren VN-hoofdkantoor in Jeruzalem

Nadat Israël eerder deze week besloot om alle banden te verbreken met de VN-hulporganisatie UNRWA vanwege de betrokkenheid van medewerkers van de organisatie bij de genocide van 7/10, kwamen vandaag Israëlische activisten naar het hoofdkwartier van het VN-orgaan in Jeruzalem.

Lees meer in de avondupdate van Yochanan Visser:

27 maart 16:00

Middagupdate 27 maart • 30 raketten op Kiryat Shmoneh

In totaal werden er vanmorgen 30 raketten op Kiryat Shmoneh afgevuurd en daarbij werden een aantal gebouwen verwoest. In reactie op de toenemende raketbeschietingen door Hezbollah voerden de IDF en IAF hun aanvallen op Hezbollah’s militaire infrastructuur in het zuiden van Libanon drastisch op.

Lees meer in de middagupdate van Yochanan Visser:

26 maart 21:19

Avondupdate 26 maart • Onderhandelingen gestaakt na "belachelijk voorstel" van Hamas

In Israël is nu officieel bevestigd dat het team onderhandelaars onder leiding van Mossad-directeur David Barnea uit Qatar is vertrokken. Dit zou gebeurd zijn nadat de Hamas-onderhandelaars een “belachelijk tegenbod” hadden gedaan op een Amerikaans compromisvoorstel over de vrij te laten Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen.

Lees meer in de avondupdate van Yochanan Visser:

26 maart 15:00

Middagupdate 26 maart • Aangenomen VN-resolutie voor onmiddellijk staakt-het-vuren

Op maandag annuleerde premier Benjamin Netanyahu een voorgenomen trip van een delegatie van Israëlische veiligheidsfunctionarissen. Zij zouden naar Washington reizen voor gesprekken hen Amerikaanse collega’s over het vervolg van de oorlog in Gaza.

Lees er alles over in deze nieuwe update:

26 maart 13:47

Uitzending 26 maart • Waarom Israël juist in de lijdenstijd zo belangrijk is

In de lijdenstijd staan we stil bij het lijden en sterven van de Here Jezus; en met Pasen vieren we Zijn opstanding. Maar hoe gedenk je het lijden en vier je de opstanding terwijl er zoveel levens verloren gaan in Gaza en Israël, waar juist zoveel verdriet is? En wat kun je dan bespreken, zeker als het onderwerp controversieel is in je gemeente? Aan tafel dominee Arenda Haasnoot.

Bekijk de uitzending:

25 maart 16:43

Antisemitisme raakt niet alleen het Joodse volk

“Activisten grijpen Poerim aan om aandacht te vragen voor een van de Israëlische gijzelaars die nog in handen van Hamas zou zijn”, einde citaat NOS. Dit was het bericht dat onze NOS in plaats van een Vrolijk Poerim aan Joods Nederland aanbood.

Lees hier de reactie van Opperrabbijn Jacobs op dit citaat:

23 maart 13:12

De weg naar 7 oktober: hoe Hamas aan de benodigde informatie kwam

De vraag hoe Hamas de inval van 7 oktober zo goed kon voorbereiden is al vaak gesteld. Onderzoeksjournalist Itay Ilnai formuleerde een antwoord, dat nu in het Nederlands is te lezen bij Israel Today.

Klik hier om het artikel te lezen.

22 maart 19:28

Hongersnood: Ja of nee?

De afgelopen weken werden er gemiddeld meer dan 100 vrachtwagens met voedsel de Gazastrook binnengereden, maar volgens 'Palestijnse bronnen' (Hamas) lijden de Palestijnen in Gaza zoals in Auschwitz. Journalist Aviel Schneider van Israel Today ging op onderzoek uit om de vraag of er hongersnood is in Gaza beantwoord te krijgen.

Klik hier om zijn artikel te lezen.

22 maart 9:28

Gearriveerd in Nijkerk: 13.000 kilo sappige sinaasappels uit Israël!

In de afgelopen weken zijn de deelnemers van onze handen-uit-de-mouwen-reizen in Israël geweest om daar als vrijwilligers te helpen bij de oogst. Vandaag is een container met maar liefst 13.000 kilo van de lekkerste Jaffa sinaasappels afgeleverd in het Israëlcentrum in Nijkerk. De Jaffa’s zijn een doorslaand succes: ze zijn nu al uitverkocht en ze worden de komende dagen opgehaald door klanten van de Israëlwinkel.

21 maart 15:59

Wereldwijd uur van eenheid voor de gegijzelden

Vandaag, op Ta'anit Esther (vastendag Esther) organiseren de families van de gegijzelden een gebedsmoment voor de gegijzelden bij de Westelijke muur in Jeruzalem. Er wordt een livestream uitgezonden vanaf deze plaats. Hier komen verschillende Joodse organisaties samen om het Sjema Israël te bidden voor de gegijzelden die nog steeds gevangen zitten in Gaza. Vanuit Israël is de oproep gedaan om wereldwijd aan te sluiten bij dit gebedsmoment. 

Bekijk de livestream:

21 maart 14:32

Opperrabbijn Jacobs: “Brandbom op Israëlische ambassade is gevolg van indoctrinatie en ophitsing”

Vanochtend werd een molotovcocktail op de Israëlische ambassade in Den Haag gegooid. Opperrabbijn Jacobs is niet verbaasd: “Dit is het gevolg van indoctrinatie en ophitsing”. Komende zaterdag is het Poerim. In de Bijbel lezen we het verhaal van Esther, die moest opstaan tegen Haman, die de vernietiging had gepland van het Joodse volk. Wat is de betekenis van Poerim voor nu, en wat kunnen wij als christenen hiervan leren? En de honorair consul van Israël, Roger van Oordt, heeft een groep ondernemers meegenomen naar Israël. Daar bezochten ze onder anderen president Herzog.

Bekijk de uitzending:

20 maart 16:53

Ondernemers zijn solidair met Israël

Met 26 ondernemers van Bouwen met Israël en de Nederlandse Kamer van Koophandel Nederland-Israël maakten we van 15 tot 20 maart een solidariteitsreis naar Israël. Bouwen met Israël ondersteunt een heel aantal bijzondere projecten voor jongeren die vast zijn gelopen in gezin of maatschappij.

Lees hier verder:

20 maart 15:34

Uitzending 20 maart • Hoe betrouwbaar en onafhankelijk is nieuws uit Gaza?

Is het mogelijk om onafhankelijk, betrouwbaar nieuws te krijgen uit Gaza? Hoe weet je of bronnen al dan niet geloofwaardig zijn? In deze uitzending gaan we dieper in op de betrouwbaarheid van berichtgeving uit Gaza. Aan de hand van de door Nederlandse mainstream media vaak geciteerde Arabische nieuwszender Al Jazeera geeft Kees van Velzen een toelichting. En Itamar Marcus van Palestinian Media Watch publiceerde onlangs een kritisch rapport over de rol van het Rode Kruis bij financiële steun aan veroordeelde Palestijnse terroristen.

Bekijk de uitzending:

20 maart 11:17

Nieuwe onthulling PMW: Het Rode Kruis is direct betrokken bij het 'Pay for Slay'-beleid van de Palestijnse Autoriteit

Palestinian Media Watch kwam met de schokkende onthulling dat het Rode Kruis 'een essentiële partner is in het proces dat betaling van salarissen aan gevangen Palestijnen mogelijk maakt'.

Lees hier het (Engelstalige) artikel van JPost:

19 maart 22:08

Avondupdate 19 maart • "Israël had duidelijk moeten maken dat bewind Hamas over is"

Een brigadegeneraal van de IDF uitte deze week flinke kritiek op het politieke leiderschap in Israël, over de wijze waarop er is omgegaan met de humanitaire crisis in Gaza. Lees in deze update van Yochanan Visser waar deze kritiek over ging:

19 maart 17:05

Christenen voor Israël dient klacht in bij hoofdredactie Trouw

Christenen voor Israël heeft vanmiddag bij de hoofdredactie van dagblad Trouw een klacht ingediend. Dit naar aanleiding van twee artikelen, een column en een hoofdredactioneel commentaar, over activiteiten en standpunten van onze stichting die de afgelopen weken zijn gepubliceerd in hun krant en op hun website. In onze klacht verweert Christenen voor Israël zich tegen onjuiste en onzorgvuldige berichtgeving door Dagblad Trouw, waardoor onze activiteiten in een verkeerd daglicht zijn komen te staan en beschadigd worden.

We wachten de reactie van Trouw af, en houden u op de hoogte van ontwikkelingen.

19 maart 15:44

Uitzending 19 maart • Willem Ouweneel: “Achter Jodenhaat zit een geestelijke realiteit”

Joden over de hele wereld worden geconfronteerd met antisemitisme, oftewel Jodenhaat. Dat is niet na 7 oktober begonnen, maar speelt al duizenden jaren. Waarom zit Jodenhaat zo diep, en waarom lijkt het ingebakken in de mens? Prof. Dr. Willem Ouweneel geeft een toelichting.

Bekijk de uitzending:

19 maart 15:12

Middagupdate 19 maart • Zorgelijke toename van antisemitisme in Amerika (en wereldwijd)

Sinds 7 oktober is het antisemitisme wereldwijd toegenomen. 4 van de 10 Joodse studenten aan Amerikaanse universiteiten werden geconfronteerd met antisemitische uitingen. Eén op de vijf studenten rapporteerden dat zij uitgesloten werden van deelname aan evenementen op universiteiten, vanwege het feit dat zij Joods waren.

Lees er meer over in deze nieuwe update:

19 maart 10:56

Van Arische naar Palestijnse Jezus?

Tussen Palestijnse vlaggen en de leuzen ‘From the river to the sea’ verschenen bij recente demonstraties ook borden met ‘Jesus was a Palestinian.’ Een onschuldige vergissing of kwaadaardige Jodenhaat? Het doet me denken aan de nazitijd toen Lutherse kerken van Jezus een Germaan maakte die streed met de Joden.

Lees hier het opinieartikel van Klaas de Jong:

19 maart 09:58

Heeft Israël een nationaal posttraumatisch stress-syndroom?

Rabbijn Evers: 'Ik wens geen slachtoffer te worden van de wreedheid van onze aartsvijanden. Ik wil mijzelf onder geen enkele voorwaarde tot slachtoffer maken van de wreedheid waarmee Hamas ons land overvallen heeft, zoals ook mijn ouders – ondanks alles wat zijn in de Holocaust hebben meegemaakt – als fiere Joden door het leven gingen en alle problemen zelf verwerkt hebben.'

Lees hier verder:

18 maart 17:00

Veerkracht in benauwdheid

Roger van Oordt bezocht een aantal weken geleden gewonde soldaten in Israël. Er is nog altijd veel moeite en verdriet.

In dit artikel leest u meer over zijn ervaringen:

18 maart 16:45

Middagupdate 18 maart • Politieke druk en luchtaanvallen

Afgelopen zondag besloot het Israëlische veiligheidskabinet om een delegatie onder leiding van Mossad directeur David Barnea naar Qatar te sturen voor nieuwe indirecte onderhandelingen met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars

16 maart 22:10

Avondupdate 16 maart • Nieuwe onderhandelingen tussen Israël en Hamas

Het ziet er naar uit dat de onderhandelingen over vrijlating van gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza, in ruil voor het vrijlaten van Palestijnse gijzelaars in Israëlische gevangenissen in Qatar, zullen worden hervat. Lees er meer over in deze update van Yochanan Visser, onze correspondent in Israël:

16 maart 18:07

Analyse: de messiaanse drijfveren van Iran in de huidige oorlog in het Midden-Oosten

Net als andere islamistische ideologieën beschouwt het sjiietische islamitische wereldbeeld van de IRG Israël als een onwettige en onderdrukkende entiteit die in het hart van de moslimwereld is opgericht om het Westen in staat te stellen zijn veronderstelde koloniale doelen te bereiken. De “bevrijding” van Palestina door de vernietiging van Israël is één van de belangrijkste doelstellingen van de IRG, en antisemitisme doordringt elk aspect van deze ideologie. 

Lees meer in deze boeiende analyse van Yochanan Visser:

15 maart 21:49

Avondupdate 15 maart • "Laatste bolwerk Hamas in Gaza wordt ook vernietigd"

Premier Benjamin Netanyahu gaf vanmiddag zijn fiat aan een IDF-operatie in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De premier had eerder duidelijk gemaakt dat hij niet zou toegeven aan de internationale druk om maar af te zien van de operatie tegen het laatste Hamas bolwerk in Gaza.

Lees meer in deze avondupdate van Yochanan Visser:

15 maart 15:06

Middagupdate 15 maart • Corrupt leiderschap bij de Palestijnse Autoriteit

Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, maakte vandaag bekend dat hij een nieuwe premier had benoemd. De nieuwe premier van de PA, Mohammad Mustafa, is een econoom die eerder hoge posities had bij de Wereldbank. Hij zal een nieuw kabinet van technocraten gaan leiden die niet zijn geaffilieerd met Fatah, de partij van Abbas.

Lees verder in deze update:

15 maart 11:48

Uitzending 15 maart • Hoe kijken Israëlische Arabieren naar de oorlog in Gaza?

De oorlog met Hamas heeft niet alleen op de Joodse gemeenschap in Israël veel invloed, maar ook op de Arabische inwoners van Israël. Hoe hebben zij 7 oktober beleefd en hoe kijken zij aan tegen de oorlog met Hamas? Aan tafel Saleem Shalash, voorganger van een kerk in Nazareth. Bekijk de uitzending:

14 maart 21:40

Avondupdate 14 maart • Israël zal Gaza laten “overstromen” met humanitaire hulp

Israël is bezig met het uitvoeren van een aantal maatregelen, in de hoop een einde te maken aan de even ongefundeerde als eindeloze stroom kritiek vanwege de humanitaire situatie in Gaza.

Lees er meer over in deze update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

14 maart 16:23

Middagupdate 14 maart • Clash tussen Gazaanse familieclan en Hamas aanstaande?

In Gaza werd deze week de Mukhtar (leider) van de Degashclan geëxecuteerd door Hamas, nadat hij besprekingen met Israël had gevoerd over de supervisie van de levering van hulpgoederen in het noorden van Gaza. Het zou het begin kunnen zijn van een clash met Hamas, dat toch al steeds minder populair wordt onder Gazanen. 

Lees meer in deze update van Yochanan Visser:

14 maart 14:07

Terroristen in uniform • PMW-rapport: PA-veiligheidstroepen betrokken bij terreur

Terwijl de oorlog van Israël tegen Hamas in de Gazastrook vordert, discussiëren bezorgde landen nu over wie de Gazastrook moet regeren nadat Hamas vernietigd is. De VS, het VK en verschillende andere Europese landen hebben voorgesteld de teugels van de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit (PA) en haar veiligheidstroepen, onder leiding van Mahmoud Abbas en zijn Fatahpartij. Dit voorstel gaat ervan uit dat de PA en haar veiligheidstroepen een matigende factor zijn en werken om terreur te voorkomen.

Lees hier verder hoe de PMW deze mythe ontkracht:

13 maart 21:48

Avondupdate 13 maart • Samenvatting gebeurtenissen in de Simchat Thora-oorlog van vandaag

Lees hier een overzicht van de gebeurtenissen in en rond Israël van vandaag:

13 maart 13:45

Waarom de wereld niet zeurde over de in Gaza 'verdwenen' miljarden

In 2005 trok Israël zich terug uit de Gazastrook. Alle 21 Joodse dorpen werden ontruimd, de bewoners gedeporteerd en zelfs de Joodse graven geruimd. Het bestuur kwam in handen van de Palestijnse Autoriteit, maar in 2007 werd de macht overgenomen door de populaire islamitische terreurorganisatie Hamas. Daarmee werd de Gazastrook feitelijk de tweede onafhankelijke Palestijns-Arabische staat (na Jordanië in 1946), maar wel een staat die afhankelijk was van inkomsten uit criminele activiteiten en internationale subsidies.

Lees hier verder:

13 maart 13:23

Uitzending 13 maart • Israël ‘rücksichtslos’ veroordelen is niet zonder gevolgen voor je relatie met God

Mag je kritiek hebben op Israël? Zo ja, in welke mate? Moet je alles wat Israël doet goedkeuren? Of betekent het wat anders: achter Israël staan? Welke rol speelt jouw houding tegenover Israël in je relatie met God? Op websites, social media en vanaf de kansel zijn er veel dominees, christelijke sprekers en christenen van allerlei pluimage die Israël in meer of mindere mate veroordelen. Wat moet je als christen met Israël? Dominee Kees Kant geeft een toelichting.

Tijdens de uitzending noemt ds. Kees Kant een gespreksnotitie voor kerkenraad/oudstenraad. Deze gespreksnotitie biedt handvaten om in gesprek te gaan met uw kerkenraad over Israël in uw kerk of gemeente. U kunt hem hier downloaden.

Bekijk de uitzending hier:

13 maart 10:44

NIK-voorzitter: 'Tot aan de drempel van het nieuwe Holocaustmuseum zullen we weten dat de haat tegen Joden nog onverminderd is'

Jigal Markuszower: 'De opening van het nieuwe Holocaustmuseum in Amsterdam is overschaduwd door horden demonstranten. Waar de vermoorde Joden herdacht en geëerd hadden moeten worden, werd de gebeurtenis overstemd door antisemitische leuzen en bedreigingen.'

Lees hier verder:

12 maart 22:32

Avondupdate 12 maart • Wereldwijde toename in geplande terreuraanslagen tegen Joodse en Israëlische doelen

De oorlog in Israël heeft naast een golf van antisemitisme ook tot een toename in geplande terreuraanslagen tegen Joodse en Israëlische doelen geleid. Lees meer in de avondupdate van Yochanan Visser:

12 maart 16.00 uur

Opinieartikel: Vals Ramadan in Gaza

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, roept op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook nu de islamitische vastenmaand Ramadan is begonnen. De gedachte kwam bij mij binnen, dat de ‘regering’ van Gaza geen enkel begrip toonde voor het Loofhuttenfeest met de grote dag van Simchat Thora, toen ze hun terreurbendes Israël instuurden om 1.200 Joden gruwelijk te vermoorden en 200 als gijzelaars mee te nemen.

Lees hier het artikel van Klaas de Jong:

12 maart 14:51

Middagupdate 12 maart • Dieptepunt bereikt tussen Israël en de VN

De relaties tussen de VN hulporganisatie UNRWA en Israël blijven ernstig verstoord, zo bleek uit een nieuw incident rond de directeur van de UNRWA.

Lees erover in deze nieuwe update:

12 maart 10:27

In de voetsporen van Haman

We vieren over anderhalve week Poeriem, het Lotenfeest. Dit feest gaat over de overwinning op Haman, afstammeling van Amalek, die alle Joden in het rijk van de Meden en Perzen op een dag wilde vernietigen.

Deze strijd is op dit moment nog steeds zeer actueel.

Lees het in dit nieuwe artikel van rabbijn Evers:

12 maart 09:48

Journalistieke basisvoorwaarde ontbreekt bij christelijke dagbladen, in berichtgeving over Israëlische spreker

Naar aanleiding van de ophef die afgelopen week ontstond rond de komst van Hananya Naftali, publiceerden de christelijke kranten Nederlands Dagblad (ND) en Reformatorisch Dagblad (RD) een artikel over de Israëlische spreker.

Hoewel beide kranten uitgebreid aandacht besteden aan Naftali, komt de hoofdpersoon zelf niet aan het woord. In zowel het artikel in het ND als het RD is Naftali de grote afwezige.

Lees hier verder:

11 maart 22:26

Avondupdate 11 maart • 'Hamas manipuleerde dodental Gaza'

De cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza bevatten duidelijke tegenstrijdigheden, zegt Abraham Wyner, hoogleraar Statistiek en Data wetenschap aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, en mededirecteur van de faculteit bij het Wharton Sports Analytics and Business Initiative.

In een doorTablet Magazine gepubliceerde analyse merkte Wyner op dat op basis van de eigen cijfers van het Gazaanse Ministerie van Volksgezondheid die in de eerste maand van het huidige conflict waren vrijgegeven, sommige beweringen over het aantal dagelijkse slachtoffers onmogelijk zijn, terwijl andere hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Lees meer in deze update van Yochanan Visser:

11 maart 18:20

Volg live de avond met Hillel Neuer

De recente onthullingen over de betrokkenheid van UNRWA bij de aanslag van 7 oktober shockeerden de wereld. Niemand minder dan Hillel Neuer, de directeur van UN Watch, stond aan het hoofd van het blootleggen van de nauwe banden tussen Hamas en de VN-organisatie UNRWA. Niet alleen directe betrokkenheid van UNRWA-medewerkers op 7 oktober, maar ook structurele demonisering van Joden in het door hen aangeboden onderwijs en het misbruiken van hun faciliteiten door Hamas werden door de organisatie van Hillel Neuer aan de wereld getoond.

Vanavond heeft Stand With Us een bijzondere gast: Hillel Neuer. Hillel werkt voor UN Watch, de organisatie die de VN op de voet volgt en het voor Israël opneemt wanneer zij oneerlijk wordt behaneld in de VN. Het is een scherpe en indringende boodschap. Van harte aanbevolen.

Kijk live mee:

11 maart 17:09

Opperrabbijn Jacobs: ‘Ik maak me zorgen over de toekomst van Joods Nederland’

Het islamitische zwijgen na 7 oktober, de anti-Israël demonstraties gisteren bij de opening van het Holocaust Museum en de anti-Herzog oproep van 200 moskeeën, geven mij geen goed gevoel en baren mij zorgen voor de toekomst van Joods Nederland.

Lees hier verder:

11 maart 15:04

Middagupdate 11 maart • Spanning tussen Israël en Amerika

Er is sprake van toenemende spanningen tussen de Amerikaanse regering en die van Israël. Nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn jaarlijkse State of the Union toespraak had gehouden in het Congres, was er zelfs sprake van openlijke meningsverschillen en irritaties.

Lees het in deze update:

11 maart 13:59

Uitzending 11 maart • Lea Farkash uit Israël: "Je ziet het gevaar van enorme Jodenhaat. Het kan weer, het mag weer"

Gisteren bij de opening van het nationale Holocaustmuseum werden overlevenden van de Holocaust door anti-Israëldemonstranten op een afschuwelijke manier uitgescholden. Veel Joden voelen zich in toenemende mate onveilig in ons land. De Nederlands-Israëlische Lea Farkash woont in Jeruzalem en met haar stichting Jad Ezra bestrijdt ze armoede in de stad. Waar putten Joden op dit moment hun kracht uit nu Israël in zwaar weer is en nu het antisemitisme wereldwijd toeneemt?

Bekijk de uitzending hier:

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda