Sluiten

Zoeken.

Israël-update 15 april • Wel of geen vergeldingsaanval?

Door Yochanan Visser - 

15 april 2024

2021 CVI website

Israëli's evalueren de schade na de Iraanse raketaanval in de noordelijke stad Katsrin. | Foto: Michael Giladi, Flash90

Gedurende de nacht van zaterdag op zondag vond één van de meest historische gebeurtenissen plaats in de geschiedenis van staat Israël toen Iran met een vloot van meer dan 330 onbemande vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten een aanval uit voerde op de Joodse staat.

Nadat er waarschuwingen waren afgegeven dat rond zeven uur ’s avonds meer dan 100 kamikaze drones onderweg waren naar Israël werd het luchtruim boven Israël gesloten en waren gevechtsvliegtuigen van de IAF constant in de lucht om de burgers een gevoel te geven van bescherming.

Tegelijkertijd werd op grote schaal het GPS navigatiesysteem verstoord. Niet alleen in Israël maar ook in Jordanië, Libanon, Syrië,  Irak  en Koeweit. Burgers kregen opdracht om hun veiligheidskamers in gereedheid te brengen en evenementen werden afgelast.

Ontploffende drones

Daarna volgde enige beangstigde uren omdat de vloot Iraanse onbemande kamikaze vliegtuigen met lage snelheid Israël naderde. Om ongeveer kwart voor twee in de nacht ging het luchtalarm af in tal van plaatsen in geheel Israël, en was het duidelijk dat de aanval uit Iran was begonnen.

De meeste plaatsen waar het luchtalarm afging waren gelegen in de noordelijke Negev woestijn en het centrum van Israël. In noord Israël waren de eerste meldingen van ontploffende drones. Ik zat op het dakterras van mijn huis aan het Meer van Galilea (Kinneret) toen ik onderscheppingen waarnam van een drietal onbemande kamikaze vliegtuigen.

Deze werden uit de lucht geschoten door het Iron Dome antiraketsysteem en de brandende resten van de drones vielen op de berg Arbel en in het meer van Galilea.  Even later werd een laagvliegende kruisraket door een IAF vliegtuig uit de lucht geschoten. Het geheel gaf een ‘apocalypse now’ gevoel. Star Wars had Israël bereikt.

Twee duidelijke doelen

In totaal werden er meer dan 350 kamikaze drones, kruisraketten en ballistische raketten op Israël afgeschoten, de honderd Katuscha raketten die Hezbollah tijdens de aanval afschoot niet meegerekend. De gecombineerde explosieve kracht van de UAV-drones en de raketten samen was zestig ton. De aanval had verwoestende effecten kunnen hebben op Israël maar dat gebeurde niet. Het tegenover gestelde was het geval.

Samen met de luchtmachten van de Verenigde Staten, Groot Britannië, dat vier Typhoon gevechtsvliegtuigen vanaf Cyprus naar Israël stuurde, en de luchtmacht van Jordanië werd negenennegentig procent van alle projectielen uit de lucht geschoten. Slechts twee ballistische raketten raakten hun doel, één daarvan was de luchtmachtbasis Nevatim waar Israël zijn vloot F-35 stealth bommenwerpers heeft gestationeerd. Iran had duidelijk twee doelen voor ogen bij de aanval: het uitschakelen van Nevatim, waardoor de luchtdefensie van Israël bemoeilijkt zou worden, en de kerncentrale in Dimona.

Uit het patroon van de luchtalarmen die afgingen gedurende de nacht, dat ik bestudeerde, kwam dit duidelijke beeld naar voren. Aan het eind van de uren durende aanval bleek dat negenennegentig procent van alle raketten en drones was onderschept en dit betekende een absoluut record in de geschiedenis van de moderne oorlogsvoering.

De IDF gaf later video materiaal vrij van de onderscheppingen en ook een kaart waarop was te zien dat Israël vanaf Irak, Iran, Syrië, Libanon en Jemen onder vuur was genomen (zie onderstaande video). De Amerikaanse marine en luchtmacht was verantwoordelijk voor de interceptie van 80 UAV’s en zes ballistische raketten. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal ontplofte bijna de helft van de ballistische raketten die vanuit Iran werden afgevuurd op Iraans grondgebied. Het onderscheppen van de Iraanse projectielen kostte Israël bijna een miljard euro. Om dit toe te lichten: iedere interceptie van ballistische raketten door het Arro 2 of 3 systeem kost circa 3.2 miljoen euro.

Tekst gaat door onder de video.

Vergeldingsaanval

Er is inmiddels wijdverspreide speculatie over een Israëlische vergeldingsaanval. Israëlische functionarissen vertelden het Amerikaanse tv station CNN dat het oorlogskabinet in Israël vastbesloten is om een vergeldingsaanval op Iran uit te voeren. De discussie gaat vooral over de timing en de omvang van de aanval.

Er zijn in Israël commentatoren die zeggen dat dit een unieke mogelijkheid is om het nucleaire wapenprogramma van Iran aan te vallen. In feite was de Israëlische luchtmacht al op weg naar Iran voor een vergeldingsaanval toen er een telefoontje kwam van het Witte Huis op zondagnacht. President Joe Biden, die halsoverkop was teruggekeerd naar het Witte Huis, verzocht Premier Benjamin Netanyahu met klem om de aanval af te lassen.

Biden wilde een escalatie richting een totale oorlog in het Midden-Oosten voorkomen. Naar verluidt, gaf Netanyahu toe aan het verzoek van Biden en liet de vliegtuigen rechtsomkeert maken. De buitenlandse druk op de regering van Israël om geen vergeldingsaanval op Iran te plegen neemt gestadig toe.

Echter de Wall Street Journal, dat eerder accuraat het tijdstip van de Iraanse aanval voorspelde, zegt dat de Israëlische vergeldingsaanval vannacht zou kunnen worden uitgevoerd. De krant baseerde deze voorspelling op contacten met Israëlische regeringsfunctionarissen.

De Iraanse as van het kwaad, zoals de coalitie van terreurgroepen en milities geleid door Iran in Israël wordt genoemd, gaat ondertussen door met zijn aanvallen op de Joodse staat. Hezbolllah heeft sinds zondagnacht zijn aanvallen weer opgevoerd en ook werd er twee keer een aanval op Israël gepleegd door de Ansar Allah militie in Jemen en het zogenaamde Islamitische verzet in Irak.

In beide gevallen werden drones die door deze Iraanse vazallen werden afgevuurd onderschept door het Israëlische leger. Bij één van de Hezbollah aanvallen werden vandaag vier IDF soldaten verwond. Het leven in Israël werd door de Iraanse aanval maar kortstondig ontwricht. De restricties zijn nu al weer opgeheven. Dit kan echter weer snel veranderen zei het IDF woordvoerderbureau.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda