Sluiten

Zoeken.

Een troostend woord van Roger van Oordt

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

30 januari 2024

begrafenis soldaten israel

De begrafenis van een Israëlische soldaat die gedood werd in Gaza. Foto (ter illustratie): Avshalom Sassoni/Flash90

De oorlog in Israël en alles wat daarmee te maken heeft, maakt me behoorlijk depressief als burger van dit mooie beloofde en heilige land. Het is met geen pen te beschrijven wat Israël en de Joden wereldwijd allemaal – ten onrechte – aangewreven wordt.

Het Internationale ‘Gerechtshof’ doet zijn naam geen eer aan door de bewijslast om te keren en te stellen dat Israël zijn onschuld maar moet bewijzen tegen alle gebruikelijke rechtsregels in. Maar ja, het is dan ook geen gerechtshof, aldus de goed ingevoerde advocaat Geert-Jan Knoops.

Hoop uit Psalm 126

Gelukkig ontmoette ik hier in Israël afgelopen vrijdag Roger van Oordt. Hij maakte mij met een korte hint naar Psalm 126 duidelijk dat ik me geen zorgen hoef te maken omdat G’d alles voorzien heeft, ook het drama van de oorlog met Hamas.

Roger wees mij op een paar onbegrijpelijke verzen: “Toen zei men onder de niet-Joodse volken: G’d heeft grote dingen bij hen gedaan! G’d heeft grote dingen bij ons gedaan, daarom zijn wij verblijd“ (Psalm 126:2-3).

Kijk eens goed, waarom staat hier eerst ‘bij hen gedaan’ en pas daarna ‘bij ons gedaan’?

Roger zei: “Christenen voor Israël ziet dat er heel bijzondere dingen gaande zijn rond Israël. Jullie zitten er middenin en worden door alle negatieve dingen overspoeld, maar als we het ‘grote plaatje’ bekijken, dan zien we dat hier de toekomstbeloften van Messiaanse tijden langzaamaan in vervulling gaan. Hoe bitter de tijden op dit moment ook zijn met de gijzelaars en het hemelhoog stijgende antisemitisme.”

Barensweeën voor betere tijden

Ik voelde me weer beter na deze bemoedigende woorden. De profeten hebben inderdaad voorspeld dat we vreselijke tijden moeten doormaken voordat de Messiaanse tijden zullen aanbreken.

De Talmoed bekijkt het ook positief: “Er is geen beter voorteken voor de glorieuze eindtijd, dan een bloeiend Israël”.

We lezen nu nog steeds in de synagogen de eerste hoofdstukken van het tweede Thora-boek, Exodus. We zijn zo intensief bezig met de Thora, omdat hier doorlopend niet alleen het verleden, maar ook het heden en de toekomst van Israël besproken wordt.

We lezen hoe het Joodse volk bevrijd wordt uit Egypte met tien plagen. Eindelijk waren we na 210 jaar slavernij vrij! We zongen het ‘lied van de zee’ (Ex. 15:1-20), dat ook opgenomen is in onze dagelijkse gebeden.

Amalek

Maar vrijwel direct daarna (Ex. 17:8-16) worden we aangevallen door het volk Amalek. Jozua trekt ten strijde tegen dit uitermate verraderlijke volk, dat voornamelijk de zwakken aanviel en verslaat ze.

Maar het lukt Jozua niet om Amalek volledig te verslaan. Vandaar dat er aan het einde staat: ”Hij zei: Voorzeker, de hand op de troon van G‘d. G’ds strijd zal tegen Amalek zijn, van generatie op generatie!“.

We hebben waarschijnlijk een zeer lange adem nodig in onze strijd. Maar wij hebben G’dzijdank onuitputtelijke hoop en groot G’dsvertrouwen. We blijven strijden voor vrede en gerechtigheid. G’d moge ons bijstaan.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda