Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 6 maart • Meer en meer druk op Israël

Door Yochanan Visser - 

6 maart 2024

F240305AMA151 (1)

Vannacht werden er weer salvo's rakketten afgevuurd vanuit Libanon op het noorden van Israël. Foto: Ayal Margolin/Flash90

Er komt steeds meer internationale druk op Israël als het gaat over een nieuw staakt-het-vuren en de humanitaire situatie in Gaza.

Onacceptabele voorwaarden

Zoals ik eerder al berichtte werden de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza, die in Cairo plaatsvonden in afwezigheid van Israël al na iets meer dan een dag gestaakt. Het enige resultaat was dat Hamas nu duidelijk zijn voorwaarden voor een bestand heeft geformuleerd. Het is duidelijk dat deze voorwaarden totaal onacceptabel zijn voor Israël en dat er dus waarschijnlijk geen nieuw akkoord over een bestand en de vrijlating van gijzelaars zal komen.

Hier zijn de belangrijkste punten van de voorwaarden die Hamas formuleerde.

Ten eerste wil de jihadistische terreurgroep dat er al een week voor het ingaan van het bestand al een staakt-het-vuren zal komen. Israël moet zich verder verplichten tot een volledige terugtrekking uit Gaza.

Er moet verder volledige vrijheid van beweging komen voor de inwoners van Gaza en onbeperkte humanitaire hulp. Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza zullen pas 48 uur voor de uitvoering van de bestandsovereenkomst een lijst van de vrij te laten gijzelaars vrijgeven. Men beweert dat het verzamelen van deze gegevens tijd vergt.

Een andere eis is dat Israël in de eerste fase van de uitvoering van de deal tot 160 terroristen vrijlaat, waaronder Fatah leider Marvan Bargouti. Deze terrorist liet de Tanzim Brigades van Fatah tijdens de Tweede Intifada dodelijke aanslagen uitvoeren op Israëli’s, en kreeg vijf keer levenslange gevangenisstraf. De vrijlating van de terroristen in Israëlische gevangenissen moet plaatsvinden voordat het werkelijke bestand ingaat, eist Hamas.

Het zal u duidelijk zijn dat deze voorwaarden totaal onacceptabel zijn en het roept vragen op over het optimisme dat vooral de Amerikaanse president Joe Biden toont over een staakt-het-vuren voor het begin van Ramadan komende zondag.

Amerikaanse bemoeienissen

De Amerikaanse regering zou nu graag willen dat Israël het door Hamas voorgestelde staakt-het-vuren voor het werkelijke bestand accepteert en dus gelooft men klaarblijkelijk de bewering van Hamas dat het tijd vergt om de locaties van de gijzelaars vast te stellen.

President Biden blijft ook herhalen dat er een staakt-het-vuren moet komen voor het begin van de moslimvastenmaand. Tegelijkertijd erkent de president dat “de bal bij Hamas ligt en dat Israël een rationeel voorstel heeft gedaan”. “Er moet een staakt-het-vuren komen. Wanneer we de omstandigheid krijgen dat het (de IDF operatie in Gaza) voortduurt tot Ramadan dan wordt het erg gevaarlijk”, zei Biden in een persbericht op dinsdag.

Ondertussen voerde Antony Blinken, de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, de druk op Israël op om meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza. “De Verenigde Staten zullen alles doen om degenen in Gaza die wanhopig zijn meer hulp te bieden”, schreef Blinken op zijn X rekening.

Voedseldroppings

Eerder deze week begon de Amerikaanse luchtmacht met voedseldroppings in Gaza. Vanmorgen werd een tweede dropping uitgevoerd en de burgers in Gaza drijven de spot met de inhoud van de pakketten die de Amerikanen uit de lucht laten neerdalen op Gaza. De samenstelling van de pakketten lijkt namelijk gebaseerd te zijn op het dieet dat bij het Amerikaanse leger gewoon is.

Op de sociale media circuleren talloze video’s waarin de burgers in Gaza klagen over de inhoud van de pakketten. Dit alles roept vragen op over de ‘honger’ in Gaza. Wellicht is er honger geweest voordat de internationale gemeenschap zich in volle omvang met de kwestie begon te bemoeien, maar nu lijkt er sprake van een geheel andere situatie.

Het Israëlische tv station KAN 11 rapporteerde op dinsdagavond dat er de laatste week gemiddeld 112 trucks met levensbehoeften iedere dag Gaza binnenreden. Voor de oorlog was dit aantal gemiddeld 70 per dag. Bovenop deze vrachtwagens wordt er nu ook via de lucht op grote schaal voedsel geleverd aan Gaza. Er kan dus geen sprake zijn van hongersnood zoals Hamas wil doen geloven. De terreurgroep heeft het over “hongersnood” die bovenop de “genocide” komt die Israël zou uitvoeren in Gaza.

Internationale druk

De internationale druk op Israël over de humanitaire crisis in Gaza en de noodzaak van een staakt-het-vuren heeft gevolgen voor de militaire campagne die niet verloopt zoals het zou moeten zeggen militaire experts in Israël. Zowel in Gaza als in het noorden is er sprake van stagnatie.

Aan het begin van de oorlog had de IDF minder dan twee maanden nodig om de twee belangrijkste Hamas bolwerken in het noorden van de Gazastrook, Gaza Stad en Jabalya, te veroveren. Daarentegen is de IDF al meer dan drie maanden bezig om Khan Younis te veroveren. Khan Younis is een vierde van het gebied van Gaza Stad. Ondertussen groeit dus de druk op Israël om maar af te zien van de verovering van de stad Rafah.

In het noorden is tevens sprake van stagnatie die mede wordt veroorzaakt door de Amerikaanse druk om diplomatie een kans te geven. De IDF is een leger dat gebouwd is om constant progressie te boeken en de militaire doelen snel te verwezenlijken. Eerdere ervaringen zoals de Tweede Libanon oorlog lieten zien dat wanneer de IDF statisch wordt dat dan de militaire doelen bij lange na niet worden gehaald.

Libanon

Wanneer we nu naar de situatie in het noorden kijken dan zien we een uitputtingsoorlog en een statische IDF die nog altijd geen voet heeft gezet op Libanese bodem. Tegelijkertijd wordt het thuisfront in het noorden totaal ontwricht zoals blijkt uit de voortdurende evacuatie van de grensdorpen en steden en de dagelijkse raket- en drone aanvallen op deze woonplaatsen.

Ook de afgelopen vierentwintig uur werden er weer barrages raketten afgeschoten op de noordelijke gemeenschappen. Op dinsdagavond werd een salvo van meer dan dertig raketten afgevuurd richting de stad Kiryat Shmoneh die praktisch op de grens met Libanon ligt. Zeventien raketten vielen in opengebied en dertien werden neergehaald door Iron Dome dat dus opnieuw 13 Tamar interceptieraketten moest gebruiken met een gemiddelde waarde van 45.000 euro per interceptie.

Bekijk het in deze video (tekst gaat hierna verder):

Dreiging Hezbollah

Hezbollah liet verder zien dat het over inlichtingen beschikt over de persoonlijke gegevens van Israëlische burgers. Honderden inwoners van het grensgebied in het noorden van Israël kregen WhatsApp berichten waarin stond dat er raketten op hen gericht waren. In het bericht waarschuwde Hezbollah de burgers in Noord-Israël om voor het aankomend weekend te vluchten naar een stad in het zuiden.

Israëlische experts, zoals Generaal Majoor Sami Turgeman, die nu de directeur is van de firma Nega, een managementbedrijf voor de nationale elektriciteitscentrales, waarschuwen dat het thuisfront een zeer moeilijke periode tegemoet kan zien in geval van totale oorlog met Hezbollah. Turgeman zegt dat het zou kunnen dat zestig procent van de elektriciteitsvoorziening in Israël tijdelijk verloren zal gaan.

Het Ministerie van Gezondheid is momenteel bezig met de aanschaf van een enorm aantal generatoren om ziekenhuizen draaiende te houden gedurende de periodes van stroomuitval die tot drie weken kunnen duren. In dorpen in noord Israël zijn gemeentes op dezelfde wijze bezig met de preparatie voor een grote oorlog, en delen noodverlichting en dergelijke uit onder de bevolking. Burgers wordt aangeraden om voorraden voedsel aan te leggen en om de veiligheidskamers geschikt te maken voor een langdurig verblijf.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda