Sluiten

Zoeken.

Nieuwe campagne tegen ‘kolonistengeweld’ gebaseerd op leugens

Door Yochanan Visser - 

26 december 2023

2021 CVI website

Israëlische soldaten op wacht tijdens een protest van Joodse kolonisten nabij het dorp Deir Sharaf, als reactie op de schietpartij eerder die dag, 2 november 2023. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Sinds het begin van de oorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza op 7 oktober jl. - nadat beide bewegingen genocide en de meest gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid pleegden op Joden in het zuiden van Israël - is er een nieuw campagne tegen de zogenaamde ‘kolonisten’ in Judea en Samaria op gang gekomen.

Joden in deze gebieden zouden zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan extreem geweld tegen Palestijnse Arabieren. De internationale campagne die op gang kwam werd gebaseerd op rapporten van de Israëlische organisatie B'Tselem en de pro-Palestijnse nieuwssite +972. De beweringen van deze organisaties werden vervolgens klakkeloos overgenomen door buitenlandse media, zoals NOS in Nederland en BBC in het Verenigd Koninkrijk.

Zoals zo vaak klopt er niets van de beweringen zoals we zullen zien. Het lijkt er sterk op dat de anti-Israël organisaties en elementen in de media iets moesten verzinnen om de publieke opinie weer om te buigen na de uitingen van sympathie en solidariteit met Israël na 7 oktober.

Hier zijn de feiten

In feite was er slechts één geval van extreem geweld tegen Palestijnse Arabieren dat werd gerapporteerd in de media kort na het bloedbad dat Hamas en PIJ aanrichtten in het zuiden van Israël. Op 12 oktober jl. maakten een groep IDF-soldaten en lokale Joden zich schuldig aan gewelddadigheden tegen inwoners van het bedoeïendorp Wadi al-Sareeq, tien kilometer ten oosten van de Palestijnse stad Ramallah.

De IDF-eenheid die betrokken was bij de excessen - mensen werden geslagen, geblinddoekt en in sommige gevallen gemarteld - was Sfar HaMidbar. Deze eenheid werd indertijd opgericht om leden van de zogenaamde heuveltopjeugd te bewegen om dienst te nemen in het leger. De gedachte hierachter was dat het deze anarchistische jongeren terug zou kunnen brengen in de maatschappij, nadat ze zichzelf geïsoleerd hadden in kleine geïmproviseerde nederzettingen op heuveltoppen in Judea en Samaria. Een andere reden was dat deze jongeren bijna altijd als herders werkten en het terrein in Judea en Samaria uitermate goed kenden. Het experiment mislukte echter, zoals ook bleek uit de gebeurtenissen in Wadi al-Sareeq. Sfar HaMidbar werd na een IDF-onderzoek vorige week definitief opgeheven.

Wanneer we nu kijken naar de beweringen van B’Tselem en +972 dan zouden er aan de lopende band dit soort gewelddadige acties zijn gepleegd tegen Palestijnse Arabieren sinds 7 oktober.

Uit gegevens die de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet vrij gaf over het geweld in Judea en Samaria en die werden gepubliceerd door David Weinberg, een onderzoeker van het Kohelet Forum die een column heeft in The Jerusalem Post blijkt het volgende:

Er is sinds het begin van de huidige Gaza-oorlog geen significante toename geweest van het Joodse geweld tegen Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria, vergeleken met de periode januari-juli 2023. Er is zeker geen sprake van een opleving of ‘golf’ in het kolonistengeweld in oktober en november vergeleken met dezelfde periode in 2022. Er was zelfs een merkbare afname van dergelijke activiteit in augustus en september.

Over het geheel genomen is het niveau van fricties en geweld in 2023 ongeveer hetzelfde als dat van 2022, met in totaal ongeveer 1.000 gevallen van geweld van alle soorten in de loop van het volledige jaar.

‘Geweld’ betekent in deze context veel verschillende dingen, van verbale woordenwisselingen en het gooien met stenen (wat de Shin Bet ‘fricties’ of ‘intimidatie’ noemt) tot graffiti met anti-Arabische slogans. Er was verder, wat de Shin Bet noemt undercover vandalisme, waaronder landbouwvandalisme. Dat waren meestal zogenaamde ‘prijskaartje activiteiten’, wraakacties na Palestijnse terreuraanslagen. Er waren incidenten met brandbommen bij huizen of moskeeën, die geclassificeerd werden als regelrechte “terroristische aanslagen”.

In feite daalde het ernstigere type incidenten met 50% in vergelijking met vorig jaar hoewel het handjevol incidenten dat dit jaar plaatsvond van gewelddadiger aard was. Er waren nul ‘terroristische aanslagen’ gedurende de hele periode in de afgelopen zestig dagen. Er is geen enkel bewijs voor de wilde beschuldiging van B’Tselem dat “600 Palestijnen uit 13 gemeenschappen gedwongen werden hun huizen te verlaten” uit angst voor aanvallen van “kolonisten”.

Antiterreuroperaties door de IDF

Valse statistieken beweren verder dat dit jaar meer dan 180 Palestijnen zijn gedood door “Israëlische strijdkrachten en kolonisten”, waardoor het wederom klinkt als meer onschuldige Palestijnse burgers die het doelwit waren van “kolonistengeweld”.

In feite zijn 99,9% van deze sterfgevallen Palestijnse terroristen die door de IDF werden geëlimineerd tijdens antiterreuroperaties tegen schuilplaatsen en wapenfabrieken van Hamas en Fatah in Jenin, Nablus, Hebron en elders op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever.

Deze antiterreuroperaties van de IDF zijn het enige dat voorkomt dat de genocidale aanvallen van 7 oktober zich herhalen in centraal Israël, schreef Weinberg in zijn column.

Uit cijfers van de Israëlische politie hebben Palestijnse terroristen over 2023 in totaal 5.600 terreuraanslagen uitgevoerd. Dat is een gemiddelde van zestien aanslagen per dag. Het gaat daarbij niet alleen om schietaanslagen, steekpartijen of autoram aanslagen maar ook om stenengooien en het werpen van molotovcocktails, evenals andere vormen van geweld zoals het aftuigen van Joden. Volgens de politie vonden er zestig gewelddadige incidenten plaats waarin Joodse burgers geweld gebruikten tegen Palestijnse Arabieren. Dat is een gemiddelde van 0.16 incident per dag. Dus het geweld van Palestijnse Arabieren was het honderdvoudige van dat van de Joodse burgers in Judea en Samaria.

De Amerikaanse regering en die van België en Frankrijk hebben nu al de beslissing genomen om Joodse extremisten geen inreisvisum te verstrekken. Met andere woorden, zij worden gebaseerd op een leugen geweerd van hun grondgebied. De regering van het Verenigd Koninkrijk overweegt nu om eenzelfde maatregel te nemen.

Dit is nu in het verkeerde keelgat geschoten van een aantal rechtse Knessetleden die een parlementsdebat eisen over de kwestie. De zeven parlementsleden zeiden in een verklaring dat de hele campagne tegen de Joden in Judea en Samaria gebaseerd is op een IDF-document dat niemand heeft gezien en dat door de media wordt gebruikt om een nieuwe hetze tegen Israël te beginnen. Het gaat om vier leden van de Likud-partij en drie religieuze Knessetleden. Meir Deutsch, de directeur van de organisatie Regavim, noemt de campagne antisemitisch en zegt dat deze campagne ook probeert om de antiterreuracties van de IDF in Judea en Samaria onwettig te verklaren.

Israëlnieuws

via WhatsApp

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda