Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Palestijnse Autoriteit kiest voor financiering van terroristen, maar niet van hartpatiënten

Door Itamar Marcus - 

5 maart 2024

315629159_8417174818355775_1879984120863484020_n

The Bethlehem Arab Society for Rehabilitation moet van de PA gedwongen 20% bezuinigen.

Een ziekenhuis in Bethlehem wordt gedwongen 20% te bezuinigen omdat Palestijnse Autoriteit (PA) een schuld van 65 miljoen shekels niet wil betalen. Toch wil de PA wel 65 miljoen shekels aan salarissen betalen aan terroristen in gevangenissen.

Bezuinigen

Een Palestijns ziekenhuis in Bethlehem heeft aangekondigd dat het het aantal bedden in het ziekenhuis met 20% vermindert en geen patiënten meer aanneemt op de cardiologische afdeling die zijn doorverwezen door het PA-ministerie van Volksgezondheid omdat de PA het ziekenhuis 65 miljoen shekels (ongeveer 18 miljoen euro) schuldig is.

Dit komt slechts drie weken nadat Palestinian Media Watch rapporteerde dat de PA zo graag de terroristen wilde betalen die sinds 7 oktober waren gearresteerd, dat het besloot zijn eigen regels te omzeilen om het voor de terroristen gemakkelijker te maken een salaris van de PA te ontvangen.

Terreurbeloningen

Vóór 7 oktober gaf de PA tussen de 50 en 55 miljoen shekels per maand uit om salarissen te betalen aan gevangen terroristen, en met duizenden nieuwe gevangen terroristen die in aanmerking komen voor salarissen zouden de PA-terreurbetalingen moeten oplopen tot 65 miljoen shekels per maand.

Als de PA zou besluiten om haar terreurbeloningen voor slechts één maand in te trekken, zou ze de 65 miljoen shekels aan het ziekenhuis kunnen geven en het geld van de PA zieke patiënten kunnen laten helpen in plaats van terroristen te belonen. Maar op basis van het gedrag van de PA in het verleden, zal de PA nooit stoppen met het betalen van salarissen aan terroristen, maar in plaats daarvan zal ze internationale donoren om geld smeken. En op basis van het gedrag van donoren in het verleden, zullen ze niet tegen de PA zeggen: "Gebruik je eigen geld in plaats van het weg te geven aan terroristen," maar zullen ze het geld van hun belastingbetalers nemen om de schuld van de PA te dekken, zodat de PA door kan gaan met het betalen van salarissen aan terroristen.

Verklaring ziekenhuis

Hieronder volgt de aankondiging van de bezuiniging op ziekenhuisdiensten door de Bethlehem Arab Society for Rehabilitation Hospital:

"De raad van bestuur van het Bethlehem Arab Society for Rehabilitation (BASR) ziekenhuis kondigde een stop aan in het ontvangen van patiënten met verwijzingen van het PA Ministerie van Volksgezondheid op een aantal [ziekenhuis] afdelingen, in het bijzonder verwijzingen naar de hartziekten afdeling, en een vermindering in het accepteren van patiënten die naar andere afdelingen worden verwezen.

In een brief van de raad van bestuur van BASR aan de PA-minister van Volksgezondheid Dr. Mai Al-Kaila en de Palestijnse [Autoriteit] regering... staat dat BASR gedwongen was om het aantal ziekenhuisbedden terug te brengen van 100 naar 80. Het aantal werknemers werd ook verminderd als gevolg van het feit dat het aantal bedden in het ziekenhuis werd teruggebracht van 100 naar 80. Het aantal werknemers werd ook verminderd als gevolg van de financiële crisis van de BASR, nadat de cumulatieve schuldbedragen van het Ministerie van Volksgezondheid 65 miljoen Israëlische shekels (ongeveer 18,2 miljoen dollar - Ed.) hadden bereikt...

In de brief stond:

"...In het licht van de ernstige monetaire omstandigheden in het ziekenhuis, zullen we doorgaan met het leveren van medische diensten volgens de mogelijkheden van de BASR," en het legde uit dat werd besloten om te stoppen met het ontvangen van patiënten aan de cardiologie-afdeling als gevolg van het onvermogen om hen te voorzien van alle medische apparatuur die nodig is voor de werking afgezien van gevallen van hartaanval ... Het BASR heeft ook besloten om geen spoedgevallen (spoedeisende hulp) meer te ontvangen [tussen haakjes in bron] en om minder patiënten te ontvangen voor operaties...

De raad van het BASR-ziekenhuis legde uit dat deze beslissingen vanaf vandaag [19 februari 2024] over nog eens twee weken van kracht zullen worden, en merkte op dat er de afgelopen jaren wegen zijn geopend om het probleem van de cumulatieve schuld op te lossen, en het ziekenhuis heeft veel op zich genomen met de medewerkers en teams, maar vandaag is het niet langer mogelijk om dit te blijven dragen."

[PNN, onafhankelijk Palestijns nieuwsagentschap, 19 feb. 2024; Fatah Movement - Bethlehem Branch, Telegram kanaal, 19 feb. 2024]

Dit artikel verscheen eerder op de website van Palestinian Media Watch

Itamar Marcus

De auteur

Itamar Marcus

Itamar Marcus is directeur van de Palestinian Media Watch (PMW). Deze organisatie analyseert de Palestijnse media om zo de ware bedoelingen van de Palestijnse Autoriteit te kunnen blootleggen.

Doneren
Abonneren
Agenda