Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 27 februari • Stafchef Israëlische leger waarschuwt Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

27 februari 2024

F231226FFF076 (1)

IDF-stafchef Herzi Halevi. Foto: Flash90

De spanningen tussen Hezbollah en Israël lopen langzaam maar zeker op. Ook vandaag gebeurde er weer van alles aan de noordgrens van Israël. Meer daarover in deze avondupdate.

Hezbollah heeft een Franse bemiddelaar vanmiddag laten weten dat het niet akkoord gaat met een regeling waarbij de vijandelijkheden met Israël gestaakt worden en dat er gesproken kan worden over het opnieuw afbakenen van de grens. Die grens werd in 2007 door de Verenigde Naties vastgesteld, maar Hezbollah blijft beweren dat het gebied Har Dov, ten oosten van de stad Metulla, Libanees grondgebied is. Hezbollah maakte de Franse onderhandelaar duidelijk dat het door blijft vechten totdat de strijd in Gaza gestopt wordt.

De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, gaf Hezbollah daarna een ernstige waarschuwing en zei dat de doorgaande aanvallen op het noorden van Israël ernstige repercussies zullen krijgen. “Hezbollah besloot op 7 oktober 2023 dat het deel zou nemen (aan de strijd tegen Israël) en zal daar een hoge prijs voor gaan betalen”, zei de stafchef van de IDF. Halevi beweerde toen iets dat pertinent onwaar is, toen hij zei dat door de interventies van de IDF “Hezbollah niet langer dicht bij de grens is”. Dit zou de geëvacueerde bewoners van de steden en dorpen langs de grens met Libanon moeten overhalen om weer naar huis te gaan, na een periode van ruim vier maanden afwezigheid.

Echter, zoals u zelf in de video hieronder kunt zien, schiet Hezbollah vanaf zijn posities op Israëlische auto’s die op wegen in het grensgebied rijden. In deze video ziet u een aantal jonge Israëli’s die in hun auto op een snelweg langs de grens met Libanon rijden en dan vervolgens beschoten worden door Hezbollah. In de paniek die vervolgens uitbreekt vraagt de vrouwelijke passagier aan de bestuurder om gas te geven, maar het voorkomt niet dat de auto vervolgens bijna geraakt wordt door wat een mortiergranaat lijkt te zijn.

Halevi had ook de nieuwe beschieting vandaag van de inlichtingenbasis op de berg Meron kunnen noemen. Deze basis is ongeveer twintig kilometer verwijderd van de grens met Libanon en was herhaaldelijk het doelwit van raketaanvallen. De bewoners van de grensdorpen en steden zijn niet overtuigd en weigeren om terug te keren naar hun huizen.

Er is een zeer ernstige escalatie aan de gang in de oorlog in het noorden van Israël. Sinds maandagochtend zijn er continu IAF-oorlogsvliegtuigen in het luchtruim boven noord Israël. Alleen al dit gegeven geeft de burgers in noord Israël een zeer onveilig gevoel en dit staat haaks op Halevi’s bewering dat de burgers van noord Israël terug kunnen keren “in veiligheid en met kwaliteit van leven”. Vandaag werden ook de dorpen Sdeh Moron, Hurfeish, Zivon, Beit Jann, Har Chalutz en Harashim door Hezbollah beschoten met raketten. Een antitankraket ontplofte verder in de Ramim IDF-basis nabij de grens met Libanon.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël diende President Joe Biden vanavond van repliek en herhaalde dat Israël de oorlog in Gaza niet voortijdig stop zal zetten. De Israëlische leider wees op een opinieonderzoek dat gehouden werd door de Amerikaanse firma Howard-Harris en dat uitwees dat maar liefst 82 procent van de Amerikaanse bevolking achter Israël staat in de huidige oorlog . Netanyahu zei dat deze resultaten de Israëli’s de kracht zullen geven om door te gaan met de campagne tegen Hamas “tot de totale overwinning”. 

Biden had tijdens een interview op maandag gezegd “dat er te veel onschuldige mensen gedood worden” in Gaza. De president heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de Israëlische regering en zijn relatie met Netanyahu is ook danig bekoeld. Tijdens het interview wees de president op de opkomende vastenmaand Ramadan en beweerde dat een staakt-het-vuren tijdens Ramadan “ons de tijd zal geven om de gijzelaars eruit te krijgen”. Biden sprak opnieuw zijn steun uit voor de zogenaamde tweestatenoplossing en beweerde dat die “Israël veiligheid zou brengen en vrede met de Palestijnen.”

Hamas heeft inmiddels laten weten dat Biden te optimistisch is voor zo’n bestand met Israël en dat de IDF Gaza eerst moet verlaten. Biden, op zijn beurt, noemde de eisen van Hamas over een tienjarig bestand (Hudna) en het vertrek van de IDF uit Gaza, een illusie.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda