Sluiten

Zoeken.

Bring them home now - een ketting voor Liri

Door Marianne Glashouwer - 

5 maart 2024

2021 CVI website

Afgelopen zondag zat in de kerk een echte Israël-vriendin voor me in de bank. Voorafgaand aan de dienst draaide ze zich om en stopte me wat in de hand. “Kijk”, zei ze, “dit is een ketting en ik heb er een aantal gekocht om uit te delen”.

Bring them home - now

Aan de ketting hangt een plaatje met de tekst in het Hebreeuws en Engels: ‘Bring them home – now!’ Mijn vriendin vertelde dat deze ketting gemaakt is om de gegijzelden in Gaza in herinnering te houden en te eisen dat ze thuis gebracht worden.

Meteen kwam Liri in mijn gedachten. Een jonge vrouw, die bruut ontvoerd is en nog steeds wordt vastgehouden. Na 7 oktober -  de dag waarop meer dan 1200 Joodse vrouwen, mannen en kinderen op een onvoorstelbaar barbaarse manier werden vermoord en meer dan 300 werden meegesleurd naar de donkeren holen in Gaza -  organiseerde Christenen voor Israël een solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers in Israël.

Die avond kreeg iedereen een poster met een foto van een van de gegijzelden. Op de poster die ik kreeg, was een jonge vrouw te zien, een tiener nog. Liri Elbeg heet ze. Een moderne jonge vrouw met een pet op, die onderzoekend in de camera kijkt. Ik weet niet wat voor verschrikkingen zij heeft meegemaakt. Zelfs weet ik niet of ze nog in leven is. Toch blijven wij trouw voor haar bidden en voor alle gegijzelden.

Situatie in Nederland

In ons eigen land wordt de situatie er trouwens ook niet beter op. Een tour met de Israëlische spreker Hananya Naftali, die komt vertellen over het conflict, wordt door diverse locaties afgezegd. Verder hebben we ervaren dat in verschillende kerken in Friesland geen koorzangavond voor Israël gehouden mag worden.

Antisemitisme

Opperrabbijn Jacobs wordt dagelijks uitgescholden, niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen. De orthodox-Joodse school Het Cheider moet tegenwoordig zwaar beveiligd worden.

Rabbijn Jacobs schrijft daarover: “Het wordt me duister voor de ogen. Was het Cheider in mijn bestuurs-tijd nog omringd met een muur en twee sluizen om binnen te kunnen komen, nu zijn alle ramen voorzien van tralies en een aantal deuren is van buitenaf niet meer te openen. Het Cheider oogde voorheen als een beveiligde burcht, het is nu een gevangenis. Het enige verschil met een echte gevangenis is dat de gevangenis er is om mensen niet te laten ontsnappen. Het Cheider wil geen ongenode gasten binnenkrijgen.”

Vrienden van Israël

Maar er zijn ook veel vrienden van het Joodse volk in Nederland. De afgelopen maanden mocht ik op vele bijeenkomsten spreken over Israël. Tijdens vrouwenochtenden, seniorenmiddagen en gemeenteavonden ontmoette ik veel Christenen die Israël een warm hart toedragen. Christenen voor Israël heeft deze weken werkreizen naar Israël georganiseerd, om daar o.a. te helpen in de landbouw en voedselpakketten klaar te maken. De animo voor deze reizen was zo groot, dat we wel drie reizen konden organiseren.

Dat is heel bemoedigend. Laten we daarom trouw blijven in gebed en de Allerhoogste smeken om de gegijzelden te bevrijden. Ook gebed voor de familie en nabestaanden is nodig. Velen hebben het moeilijk en hebben last van slapeloosheid en depressies.

Wachters op de muren van Jeruzalem

Laten we wachters zijn op de muren van Jeruzalem en op de bres staan voor Zijn oogappel. Laten we bidden voor de jonge soldaten en militaire leiders die op steeds meer fronten het land moeten verdedigen. Laten we bidden voor de politieke leiders om wijsheid en vastberadenheid. Laten we ook bidden dat de mensen in Gaza verlost worden van hun haat tegen Israël.

Laten we bidden dat de Machtige van Israël zich spoedig zal openbaren aan Zijn volk. Dan zal het werkelijk vrede zijn!

Marianne Glashouwer

De auteur

Marianne Glashouwer

Marianne Glashouwer is spreekster van Christenen voor Israël. Ze is bekend van de Evangelische Omroep en schreef diverse boeken.

Doneren
Abonneren
Agenda