Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 10 februari • Onderhandelingen muurvast na absurd voorstel Hamas

Door Yochanan Visser - 

10 februari 2024

F240208ARK050

Palestijnen doen inkopen op de markt in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, op 8 februari. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

De onderhandelingen over een mogelijke nieuwe deal over meer dan honderd de gijzelaars die Hamas in Gaza vasthoudt zitten muurvast, na een belachelijk tegenvoorstel dat de Hamas leiding deze week deed. Dat en meer in deze update.

Zoals ik al eerder berichtte bevatte dat tegenvoorstel maximale eisen waaraan Israël nooit zal voldoen. Het hele Hamas voorstal zag eruit als een staakt-het-vuren akkoord die een overwinnaar aan de verliezer van een oorlog aanbiedt. 

De buitenlandse onderhandelaars die in Parijs het bestandsvoorstel uitwerkten zijn nu, nu naar verluidt, klaar met het leiderschap van Hamas. De Egyptenaren voelen zich zelfs beledigd door de belachelijke tegenvoorstellen van Hamas, terwijl de onderhandelaars van Qatar overwegen om een einde te maken aan de aanwezigheid van de Hamas-top in de Golfstaat. De families van de gegijzelde Israëli’s zijn op hun beurt weer gefrustreerd met de regering in Jeruzalem en eisen dat Israël juist verder onderhandelt. Er is echter een minderheid onder de families van de gegijzelden die juist niet wil dat Israël opnieuw onderhandelt met Hamas, maar eerst een overwinning wil zien op de jihadistische terreurbeweging.

Wel of geen operatie in Zuid-Gaza?

De druk op Israël om geen operatie uit te voeren in het zuiden van Gaza neemt inmiddels toe vanuit allerlei richtingen. Na de Amerikaanse regering wil nu ook Saoedi-Arabië en een deel van de EU-landen dat Israël afziet van een operatie in de omgeving van de stad Rafah, waar meer dan een miljoen vluchtelingen zijn ondergebracht. 

De IDF is echter al begonnen met een beleg van Rafah en wacht op orders van de regering om Rafah en de zogenaamde Philidelphi corridor (grenszone met Egypte) binnen te trekken. De top van de IDF zegt dat er al lang een compleet operationeel plan is voor Rafah dat voorziet in de transfer van de miljoen vluchtelingen naar oorden waar de IDF de controle van Hamas heeft overgenomen. 

Hamas maakt ondertussen handig gebruik van de verdeeldheid over Rafah en gaf zojuist een verklaring uit waarin een doemscenario werd voorspeld. Wanneer de IDF Rafah binnen zou trekken zouden er “tienduizenden burgerdoden te betreuren zijn de Verenigde Staten en de Israëlische bezetting zouden dan verantwoordelijk zijn”, volgens Hamas. De IDF liquideerde voorafgaand aan de Rafah operatie drie top commandanten van Hamas in de stad. Een onbemand vliegtuig beschoot de auto van de drie, Ahmad al-Yacoubi, Ayman al-Rantisi en Ibrahim Shatt, in de Tel al-Sultan wijk van Rafah.

Egypte dreigt

Egypte dreigt ondertussen met het opzeggen van het 1979 Camp David vredesakkoord met Israël, indien Palestijnse vluchtelingen zouden proberen de grensbarrière te doorbreken tijdens de IDF-operatie in de Philadelpi-corridor. Het Egyptische leger heeft uit voorzorg veertig tanks gestationeerd langs de grens met Gaza, iets wat eigenlijk verboden is krachtens het vredesakkoord met Israël. De Egyptische Minister van Buitenlandse Zaken Sameh Sukri waarschuwde Israël vanmorgen ook voor “consequenties” en zei dat er geen verdere escalatie met betrekking tot Rafah zou moeten plaatsvinden.

Israëlische media rapporteerden op vrijdagavond dat de IDF honderden lichamen heeft opgegraven op begraafplaatsen in Gaza. Het ging om verse graven waarvan men vermoedde dat ze de stoffelijke resten van vermoorde gijzelaars bevatten. De lichamen werden overgebracht naar het forensisch instituut Abu Kabir. Dit was de eerste officiële bevestiging dat de IDF graven heeft geopend in Gaza.

Ander oorlogsnieuws

Het is vandaag weer zeer onrustig aan het noordelijke front met IAF oorlogsvliegtuigen constant in de lucht na weer een serie Hezbollah aanvallen met raketten en onbemande vliegtuigen. Vanuit Libanon werd vanmorgen bericht dat een raketaanval op een auto met Hezbollah terroristen resulteerde in drie of vier doden. Nadere gegevens over de identiteit van de gedode terroristen ontbreken op dit moment.

Eveneens vanmorgen werd een nieuwe Israëlische raketaanval gemeld op verschillende doelen nabij Damascus, de hoofdstad van Syrië. De Syrische staatsmedia rapporteerden dat er drie doden waren gevallen bij deze aanvallen die werden toegeschreven aan de IAF. SANA de spreekbuis voor het regime van Bashar al-Assad beweerde dat de Syrische luchtdefensie enige raketten had neergeschoten. In Israël werd zoals gewoonlijk geen commentaar gegeven op de aanval.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian landde vanmorgen in Beiroet waar hij onmiddellijk gesprekken voerde met Hezbollah leider Hassan Nasrallah en leden van de Libanese regering. Abdollahian beweerde dat “Tel Aviv geen van zijn doelen had bereikt in de oorlog in Gaza” en zei vervolgens dat “de veiligheid van Libanon ook de veiligheid is van Teheran en de hele regio”.

In Jemen waarschuwde Abdulmalik Badr al-Din al-Houthi, de leider van de door Iran gesponsorde militie Ansar Allah ondertussen het “duivelse trio” tegen de agressie die op het Palestijnse volk en op Jemen wordt losgelaten momenteel. Met het duivelse trio bedoelde al-Houthi Israël, de Verenigde Staten en Groot Britannië. De Ansar Allah leider beweerde dat de marine van de VS Amerikaanse vrachtschepen camoufleert met vlaggen van derde landen om zo aanvallen van de militie te voorkomen. Al-Houthi waarschuwde dat de “barbaarse en criminele agressie” tegen Gaza onmiddellijk moest stoppen zo niet dan zou Ansar Allah de oorlog escaleren onder leiding van Allah.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda