Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 9 februari • Is een oorlog met Hezbollah op handen?

Door Yochanan Visser - 

9 februari 2024

update yochanan 9 februari

Luchtaanvallen op de grens Israël-Libanon, in gevechten tegen Hezbollah. Foto: Ayal Margolin/Flash90

Is Israël voorbereid op een oorlog met Hezbollah? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de oorlog met Hamas? Lees het in deze middagupdate van onze correspondent Yochanan Visser.

Waarschuwing voor Hezbollah

Tomer Bar, de commandant van de Israëlische luchtmacht (IAF), gaf op donderdag een toespraak, waarin hij een scherpe waarschuwing aan Hezbollah in Libanon gaf. Terwijl hij sprak, vlogen er tientallen IAF oorlogsvliegtuigen over Libanon. 'Wanneer de order gegeven zal worden, zullen dat er honderden worden', waarschuwde de IAF commandant.

Hij herinnerde Hezbollah aan het feit dat de IAF een compleet operationeel plan heeft voor de eerste minuten van een oorlog met de door Iran gesponsorde terreurorganisatie. Dan zullen honderden doelen worden aangevallen in heel Libanon zei Bar en noemde daarbij met name de steden Beiroet, Tripoli, Sidon en Tyrus in het zuiden van Libanon.

Aanvallen Hezbollah

Hezbollah lijkt echter niet onder de indruk van Bars waarschuwing en gaat onverminderd door met zijn aanvallen op het noorden van Israël. Vanmorgen werd er tot twee keer toe een onbemand kamikazevliegtuig (UAV) het Israëlische luchtruim ingestuurd. Eén van de twee vliegtuigen werd in buurt van de havenstad Haifa uit de lucht geschoten door de Iron Dome.

Deze aanval volgde op een serie raketbeschietingen op donderdagavond laat, toen opnieuw de IAF inlichtingenbasis op de berg Meron vlakbij de stad Tzefat (Safed) werd beschoten. IAF oorlogsvliegtuigen waren vanmorgen weer zeer dominant aanwezig in het luchtruim boven het noorden van Israël en vielen opnieuw doelen aan in het zuiden van Libanon. Eerder werd vanuit Libanon een UAV aanval op de stad Ayta al-Shaab op de grens met Israël gemeld. Dezelfde bronnen meldden artillerie beschietingen op een Hezbollah basis in het dorp Kfar Kila.

Oorlog

Boaz Ganor, de president van het Reichman Institute in Herzliya, waarschuwde tijdens een interview met CNN opnieuw voor de gevolgen van een grote oorlog met Hezbollah. Ganor is de een van de auteurs van een studie over een oorlog met Hezbollah en kwam eerder al tot de conclusie dat het Israëlische thuisfront in het geheel niet goed voorbereid is op een grote oorlog met Hezbollah.

Ganor zei tijdens het interview dat de oorlog tegen Hezbollah tien keer moeilijker zou zijn dan die tegen Hamas in Gaza en drong aan op internationaal ingrijpen voordat het te laat is.

Propaganda

Het bedrijf Meta maakte gisteren eindelijk bekend dat het de sociale media pagina’s van Irans opperste leider Ayatollah Ali Khamenei had verwijderd. Khamenei had ook een Engelse pagina op Facebook en Instagram, waar allerlei bedreigingen aan het adres van Israël werden geplaatst.

In één van zijn laatste berichten op de sociale media beweerde Khamenei dat de overwinning op Israël in Gaza met de dag naderbij komt. Dit het propagandapatroon dat het narratief over de oorlog domineert bij zowel het regime in Iran als de Ansar Allah (Houthi's) en Hezbollah terroristische organisaties in Jemen en Libanon. Het probleem hiermee is dat de leiders van de deze bewegingen hun eigen propaganda zijn gaan geloven en daarmee ook hun achterban.

Ander oorlogsnieuws
Rode Zee

De Europese Unie heeft nu besloten om deel te gaan nemen aan de militaire operaties tegen Ansar Allah (Houthi's) in Jemen, die tot nu toe werden uitgevoerd door de luchtmachten van de VS en Groot Brittannië. De beslissing werd genomen vanwege de enorme economische schade die al is voortgekomen uit de Ansar Allah aanvallen op het burgerscheepvaartverkeer in de Rode Zee.

De Verenigde Staten hebben eerder tevergeefs geprobeerd om via China een eind te maken aan de Ansar Allah terreur tegen het vrachtverkeer in de Rode Zee. Wanneer China dat zou willen, dan zou druk op Iran meer kans maken op een einde aan de Ansar Allah terreur dan de militaire acties die nu door de VS en Groot-Brittannië worden uitgevoerd. China zelf hoeft niet te vrezen voor aanvallen op zijn schepen, maar lijdt wel grote economische schade door wat er in de Rode Zee gebeurd. Bijvoorbeeld de prijs voor het vervoer van een container van Shanghai naar Genoa rees met maar liefst 464 procent na 7/10.

De firma Maersk uit Denemarken heeft nu opnieuw tegen de coalitie die de schepen in de Rode Zee moeten beveiligen tegen aanvallen gezegd dat de zee te onveilig is geworden voor handhaving van de route naar Europa. De economische gevolgen van de situatie zijn nu al voelbaar in de hele wereld.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties haalde zich opnieuw de woede op de hals van Israël over wat er in Gaza gebeurt. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Turk, beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden op donderdag. Turk beweert dat de aanleg van een kilometer brede bufferzone in Gaza in strijd is met artikel 53 van de Geneefse Conventie uit 1949. Volgens dat artikel mag een bezettende macht niet het bezit van privépersonen mag vernietigen.

Echter, hetzelfde artikel zegt dat er een uitzondering is en dat is de absolute noodzaak voor destructie door militaire operaties. Israël ziet het creëren van de bufferzone als een absolute noodzaak voor de beveiliging van zijn burgers na de volkerenmoord op 7/10. Dezelfde Turk had een paar dagen na deze genocide de moed om Israëls totale blokkade van Gaza te veroordelen als onwettig onder de internationale wetgeving.

Tunnel ontdekt

In Gaza werd op donderdag een gigantische tunnel gevonden onder het hoofdkwartier van UNRWA, de VN-vluchtelingenorganisatie in Gaza. Het bestaan van de tunnel werd onthuld tijdens een ontmoeting tussen de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en premier Netanyahu. Dit, nadat Blinken opnieuw druk begon uit te oefenen op Israël om de continuering van UNRWA’s werk in Gaza mogelijk te maken.

Blinken had eerder op donderdag al de irritatie opgewekt van Israël over zijn bewering dat Israël de burgers in Gaza inhumaan behandelt nadat hij had erkend dat Israëli’s verschrikkelijk inhumaan waren behandeld op 7/10.

President Joe Biden deed vannacht ook een duitje in het zakje toen hij leek te suggereren dat de Israëlische operaties in Gaza “over de top” waren geweest. Het lijkt er sterk op dat dit gedrag van de Democratische regering in de VS gerelateerd is aan de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS.

Een groeiend deel van de Democratische achterban is namelijk pro-Palestijns en meer extreme elementen binnen de partij beschuldigen Biden van collaboratie met de 'genocide' op de burgerbevolking in Gaza.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda