Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 15 februari • Wéér een Israël-rel in de VN

Door Yochanan Visser - 

15 februari 2024

F211012ARK08

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA tijdens een eerder bezoek aan Gaza. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Alsof de Verenigde Naties (VN) niet al genoeg in opspraak zijn gekomen vanwege zijn houding tegenover Israël, was er vandaag weer sprake van een nieuwe rel.

De onderdirecteur van de afdeling humanitaire hulp van de VN, Martin Griffiths, werd op woensdagavond geïnterviewd door het Britse tv-station Sky News. Gevraagd naar wat hij vond van misdaden van Hamas op 7 oktober 2023 zei Griffiths dat hij “totaal begrip” had van “het trauma” waar de bevolking van Israël doorheen ging. De VN-functionaris voegde eraan toe dat Israël “niettemin zijn relaties met de buren weer moet opbouwen”. 

Toen Griffiths gevraagd werd naar de haalbaarheid van Israël’s militaire doel van het elimineren van Hamas in Gaza en het voorkomen van enige vorm van bestuur van de terreurgroep in de toekomst zei Griffiths het volgende: Hamas is geen terroristische organisatie voor ons, zoals u weet. Voor ons is het een politieke beweging”. 

Alsof dit niet al genoeg was voegde de VN-chef er ook nog aan toe dat hij geen plaats kon bedenken waar een overwinning door oorlogsvoering slaagde tegen een zo goed ingegraven groep. Klaarblijkelijk was Griffiths de overwinning op Islamitische Staat door een coalitie van meer dan 70 landen, nu slechts vijf jaar geleden, vergeten. De VN chef heeft nu slapeloze nachten over het plan van de IDF om het laatst overgebleven Hamas-bastion Rafah in Gaza binnen te vallen en Hamas definitief te verslaan, zo vertelde hij Sky News.

Twee kampen in de wereld

Het wordt met de dag duidelijker dat men de wereld op dit moment in twee kampen kan opdelen. Degenen die met Israël zijn in de strijd om overleving als staat voor de Joden en degenen die heulen met terroristen zoals Hamas. 

De polarisatie wordt in dit op zich steeds venijniger en de leugen lijkt te regeren in het anti Israëlische kamp. In dit verband lijkt Ierland definitief de kant gekozen te hebben van het anti Israëlische kamp. Michael Martin, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat Ierland twintig miljoen euro noodhulp heeft gegeven aan UNRWA, de VN-hulporganisatie die verschillende keren in opspraak is gekomen vanwege collaboratie met Hamas en deelname aan de volkerenmoord op 7/10. 

Martin riep andere landen op om het zelfde te doen en om bevroren fondsen voor UNRWA vrij te geven. De Ierse minister deed zijn aankondiging na een ontmoeting met commissaris-generaal van UNRWA Philip Lazzarini. Deze zei tijdens de persconferentie dat het nog niet vast staat dat twaalf UNRWA werknemers hadden deelgenomen aan de volkerenmoord op 7/10. Lazzarini wil eerst wachten op de resultaten van een intern UNRWA onderzoek naar de “Israëlische aantijgingen”. Ierland heeft een lange geschiedenis van pro-Palestijnse en anti-Israëlische activiteiten. 

Tijdens een recente anti-Israël demonstratie in Dublin riep de parlementariër Richard Boyd Barret op om Israël neer te brengen door middel van een nieuwe Intifada en zei dat Israël slechts geïnteresseerd in “geld en macht”. Een voormalige Ierse diplomaat beweerde onlangs dat gezien het feit dat er bijna geen Joden in Ierland wonen, het land een meer vrije hand heeft om een principieel standpunt tegenover Israël in te nemen.

Oorlogsnieuws

In Iran, dat vandaag 45 jaar sinds de Islamitische Revolutie ‘vierde’, werden de afgelopen twee dagen op verschillende plaatsen gaspijpen opgeblazen. De mysterieuze explosies werden door het regime onmiddellijk toegeschreven aan Mossad. Volgens een Iraanse woordvoerder werd er een grote cyberaanval op het netwerk van gasleidingen in Iran gepleegd, maar slechts veertig procent van de aanvallen slaagde. 

De Amerikaanse marine maakte ondertussen bekend dat oorlogsschepen van de VS een Iraans schip hadden geënterd in de Perzische Golf. Het schip vervoerde moderne wapens die bestemd waren voor de Ansar Allah militie in Jemen. Iran heeft nu ook de beschikking over onbemande vliegtuigen (UAV,s) die onzichtbaar zijn voor de radar. Eén van die UAV’s werd aan het begin van februari gebruikt om een Amerikaanse basis nabij At-Tanf in het oosten van Syrië aan te vallen. Pas nu is bevestig dat de aanval, die aan drie Amerikaanse soldaten het leven kostte, werd uitgevoerd met de nieuwe Iraanse UAV.

De uitputtingsoorlog tussen Hezbollah en Israël en Hezbollah in Libanon dreigde vanmiddag te ontaarden in een volledige oorlog. Dit, nadat een Israëlische UAV opnieuw een belangrijke Hezbollah commandant liquideerde. In een paar minuten tijd werden er daarna vanuit Libanon opnieuw raketten afgeschoten op de stad Kiryat Shmoneh en op andere dorpen langs de grens met Libanon.Tevens werd er opnieuw geprobeerd om een UAV het Israëlische luchtruim binnen te loodsen De IAF voerde daarna twaalf luchtaanvallen uit in het zuiden van Libanon gebruikte daarbij UAV’s en gevechtsvliegtuigen. Even na 19.00 uur vanavond werd het langzaam maar zeker weer wat rustiger, vermoedelijk onder invloed van de stortregens in het hele noorden vielen rond die tijd.

De IDF schijnt inderdaad de lichamen van gedode gijzelaars gevonden te hebben in het el-Nasser ziekenhuis in de stad Khan Younis in Gaza. Een woordvoerder voor de IDF zei vanmiddag dat het “bewijs” momenteel wordt onderzocht. Volgens berichten op de sociale media werden de families van de slachtoffers door de IDF vanavond ingelicht.

De IDF gaf ook weer een video vrij waarin de elite Oketz-eenheid te zien is bij het overmeesteren van een Hamas terrorist. Deze eenheid werkt met speciaal afgerichte honden die belangrijk werk doen bij het zoeken naar wapens en terroristen. Op de video hieronder kunt een Oketz-hond aan het werk zien in Gaza. De honden hebben allen een camera op de kop waarmee de acties van Oketz worden geregistreerd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda