Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 13 februari • 'Vooruitgang geboekt in onderhandelingen over nieuw staakt-het-vuren'

Door Yochanan Visser - 

13 februari 2024

F240213MA15

Familie en vrienden woonden vandaag de begrafenis bij van de Israëlische soldaat Yair Cohen op de militaire begraafplaats Kiryat Shaul. Hij werd gedood in de strijd in het zuiden van Gaza.

Er schijnt vooruitgang te zijn geboekt in de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, zo werd vanmiddag gemeld vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat en meer in deze avondupdate.

De onderhandelende partijen praten nu over een bestand van zes weken, waarin de humanitaire situatie in Gaza zal worden verbeterd. Volgens Egyptische officials zou er ook sprake zijn over onderhandelingen over een permanent staakt-het-vuren maar dit lijkt opnieuw nep nieuws te zijn. Israël is nog ver af van een totale overwinning op Hamas, terwijl dit wel het doel is van de IDF-operatie in Gaza. 

De onderhandelingen worden van Israëlische zijde gevoerd door David Barnea de directeur van Mossad en Ronen Bar de directeur van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Verder zijn aanwezig CIA-chef William Burns en Abbas Kamel, het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst. Ook de premier van Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrachman al-Thani, woont de besprekingen namens Hamas bij.

Sinwar op sportschoenen

Hamas-leider Yahiya Sinwar was eerder deze week bijna in handen gevallen van IDF-soldaten die een tunnel onder de stad Khan Younis doorzochten. IDF-soldaten vonden opnames van een CCTV-camera, waar de Hamas-leider op te zien was terwijl hij omringd werd door familieleden. Sinwar lijkt in een goede conditie te zijn, afgaande op de videobeelden, en droeg sportschoenen van Adidas. De Hamas-leider zal nu waarschijnlijk naar Rafah zijn gevlucht nu de IDF op het punt staat om de hele stad Khan Younis in te nemen.

Beelden reddingsactie gedeeld

Vanavond werd op de Israëlische televisie ook een korte documentaire uitgezonden van de reddingsactie die twee ontvoerde oudere mannen terugbracht naar Israël vanuit de nu belegerde stad Rafah in Zuid-Gaza. De reddingsactie werd uitgevoerd door speciale eenheden van de IDF, Shin Bet en de YAMAM-eenheid van de Israëlische politie. 

De Israëlische strijdkrachten moesten onder een regel van kogels het gebouw betreden waar Fernando Simon Marman (60) en Louis Har (70) die op 7 oktober 2023 werden ontvoerd naar Gaza vanuit Kibboets Nir Yitzchak, werden vastgehouden. Andere aanwezige IDF eenheden hielden de Hamas terroristen die op de speciale eenheden schoten bezig en schakelden hen één voor één uit. Het was voor het eerst in zeer lange tijd dat Israël erin slaagde om ontvoerde burgers te bevrijden, zonder dat er doden vielen aan Israëlische zijde.

De twee mannen werden na de hereniging met hun families onderzocht in het Tel HaShomer of Sheba-ziekenhuis in Ramat Gan en spraken daarna met de media. “ Jullie zeiden tegen ons dat wij diamanten waren maar jullie zijn de diamanten in onze kroon. Iedere omhelzing en ieder woord dat jullie zeiden verpakte ons in affectie en gaf ons het gevoel dat we thuis waren gekomen”, zei Louis Har. “Er zijn geen woorden om onze gevoelens van vreugde te omschrijven dat jullie ons thuis brachten naar onze kleinkinderen en overgroot kleinkinderen. We voelden dat ons volk in jullie handen was,” zei de bevrijde gijzelaar.

President Herzog in Duitsland

President Isaac Herzog is in Duitsland voor een bezoek aan de leiders van de Joodse gemeenschap en veroorzaakte opschudding door bekend te maken dat hij geen vergaderingen en ontmoetingen wilde houden op de shabbat. Herzog, wiens grootvader een rabbijn was, staat bekend als seculier, maar behoort klaarblijkelijk bij de grote groep Israëli’s die na 7/10 dichter bij het Jodendom zijn komen te staan. De Israëlische president heeft zich ontpopt als een echte vader des vaderlands in deze zeer bewogen tijden en fungeert als een voorbeeld voor de hele Joodse natie.

Kort oorlogsnieuws

IDF eenheden voeren nog altijd operaties uit in de Stad Khan Younis in het zuiden van Gaza en elimineerden dertig terroristen over de laatste 24 uur. De terroristen proberen zich te verschuilen onder de burgerbevolking en proberen met gewone auto’s en motorfietsen om wapens en bommen naar andere delen van Gaza te brengen. De IDF observeert de massa’s burgers in Gaza voortdurend en ontdekte ook een cel die een antitank raket op een IDF voertuig wilde afschieten. De terroristen werden daarop geëlimineerd.

Hamas schoot vandaag opnieuw een aantal raketten af op de dorpen rond Gaza. De raketten veroorzaakten geen schade of erger. Hamas heeft slechts beperkte capaciteiten om raketten af te vuren nu de IDF bijna geheel Gaza onder controle heeft gekregen. IDF tanks hebben nu het Nasser ziekenhuis in Khan Younis omsingeld en hebben de staf opgeroepen om de patiënten te evacueren. Het ziekenhuis fungeert als een Hamas hoofdkwartier net zoals andere ziekenhuizen in de Gaza strook. Hamas heeft nu de hulp van het Rode Kruis ingeroepen om te helpen bij de evacuatie, maar de vrees bestaat dat dit een truc is om de terroristen in het ziekenhuis een vrije doorgang te verlenen.

Israël heeft de VN hulporganisatie UNRWA te kennen gegeven dat het zijn kantoren in Israël, Gaza, en de gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk moet sluiten. Dit, na een aantal schandalen die onthulden dat UNRWA tot over zijn nek betrokken was bij de Hamas terreur tegen Israël en Hamas leden als werknemers had.

Aan de noordgrens van Israël was het vandaag opnieuw een dag met over en weer aanvallen van Hezbollah en de IDF. Vanmiddag werden een Israëlische moeder en haar zesjarig kind ernstig gewond bij een Hezbollah antitankraketaanval op hun auto in de buurt van de stad Kiryat Shemoneh. Hezbollah gebruikt in toenemende mate een Iraanse antitankraket die gebaseerd is op de Israëlische Spike raket. Deze Almas raket is dodelijker en doeltreffender dan de Kornet raket die Hezbollah meestal gebruikte. Iran kreeg een onontplofte Spike in handen tijdens de Twee Libanon oorlog in 2006 en wist klaarblijkelijk een kopie te maken voor eigen gebruik.

De moeder en het kind die werden verwond door de raketaanval werden afgevoerd naar het Ramban-ziekenhuis in Haifa, waar doktoren erin slaagden om hun medische toestand te stabiliseren.

Hezbollah gaf na de aanval een verklaring af waarin stond dat de aanvallen op de zionisten zullen doorgaan en dat de terreurorganisatie de “zwakheid van het zionistische leger” verder zal uitbuiten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda