Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 2 maart • Israël: "Geen nieuwe onderhandelingen zolang lot gegijzelden onbekend is"

Door Yochanan Visser - 

2 maart 2024

F240301CG32 (1)

In Israël zijn nog bijna dagelijks grote marsen om aandacht te vragen voor het lot van de gegijzelden, zoals gisteren in Beit Shemesh. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Israël heeft Egypte en Qatar gezegd dat het geen nieuwe ronde onderhandelingen zal houden over een nieuw staakt-het-vuren zolang Hamas geen duidelijkheid schept over het lot van de 134 gijzelaars die nog in Gaza worden vastgehouden.

Hamas had eerder deze week bekend gemaakt dat er opnieuw zeven gijzelaars zouden zijn gedood door de IDF-operaties in Gaza. Izz-a-Din al-Qassam, de militaire vleugel van de jihadistische terreurorganisatie, beweerde verder dat er in totaal al zeventig gijzelaars zouden zijn gedood door de IDF-acties. Uiteraard werd er geen bewijs geleverd voor deze bewering. 

Serieuze reactie

De regering in Jeruzalem heeft Egypte en Qatar verder gezegd dat er een serieuze reactie moet komen van Hamas op de voorstellen die de twee landen samen met onderhandelaars van de Amerikaanse regering vorige week vrijdag in Parijs deden betreffende een nieuw bestand. In die voorstellen werd gesproken over de vrijlating van veertig gegijzelden in ruil voor vierhonderd Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten, en die Israëli’s hebben vermoord. 

De veertig Israëli’s die zouden moeten vrijgelaten worden zijn de vrouwelijke IDF-soldaten, mannen boven de vijftig jaar en andere mannen die aan een ziekte lijden. Een ander deel van de voorstellen ging over de lengte van een staakt-het-vuren, dat zes weken zou gaan duren plus een dag voor elke gijzelaar die zou worden vrijgelaten. Een Israëlische delegatie kwam op vrijdagavond terug uit Doha, de hoofdstad van Qatar, na drie dagen van vruchteloze onderhandelingen. Dit gebeurde nadat Qatar zijn belofte niet nakwam om met duidelijke aantallen te komen over de vrij te laten gijzelaars.

Biden voorzichtig optimistisch

Egypte probeerde op vrijdag Israël over te halen om nog een nieuwe ronde van onderhandelingen te houden in Caïro, maar een senior regeringsfunctionaris zei dat het geen zin heeft zolang Hamas geen duidelijkheid schept over wie er nog in leven is en over het aantal gijzelaars dat wordt vrijgelaten in ruil voor gevangen terroristen. 

Andere officials zeiden dat men nu wacht op het resultaat van de enorme druk die de Amerikaanse regering uitoefent op de betrokken partijen. President Joe Biden had zich eerder voorzichtig optimistisch getoond over een bestand tijdens de moslim vastenmaand Ramadan. Biden heeft echter geen enkel overwicht op Hamas, dat zich duidelijk blijft gedragen als de partij die de sterkste positie heeft. 

Yahiya Sinwar

Dit is voornamelijk te wijten aan Hamas-leider Yahiya Sinwar, die vorige maand aan het leiderschap in Qatar liet weten dat hij de “Israëli’s heeft waar hij hen wil laten zijn in Gaza”. Sinwar zei in zijn boodschap aan Hamas leiders Khaled Mashal en Ishmail Haniyeh dat zijn troepen klaar waren voor de verwachte Israëlische aanval op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. In zijn boodschap aan Mashal en Haniyeh zei Sinwar dat de tijd aan de zijde van Hamas was en dat het hoge aantal burgerslachtoffers wereldwijde pressie op Israël zou veroorzaken die de IDF zou dwingen om de strijd in Gaza te staken. 

Sinwar weet dat er een ongelijke strijd is met de IDF, maar is er volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ) nog steeds van overtuigd dat “Hamas als de winnaar uit de puinhopen van Gaza te voorschijn komt”. De krant sprak met ingewijden in Qatar die op de hoogte zijn van de inhoud van de contacten tussen de Hamas leiders. Volgens WSJ, dat ook met IDF-commandanten in Gaza sprak, zijn de Israëlische militairen bezorgd dat de ophoping van tactische overwinningen op het slagveld niet genoeg zal zijn voor durende strategische victorie. Het probleem is volgens WSJ het ontbreken van een duidelijk plan voor de dag na een Israëlische militaire overwinning.

Premier Benjamin Netanyahu heeft weliswaar vorige week vrijdag een één paginalang plan gepresenteerd over de toekomst van Gaza maar politieke waarnemers zagen vele hiaten in de plannen. De belangrijkste daarvan is de onduidelijkheid over wie Gaza zal gaan besturen na de oorlog. Israël kan en wil dat begrijpelijkerwijs niet omdat het een terugkeer naar een mislukt concept zou betekenen. Het plan dat Netanyahu presenteerde sprak over “lokale mensen met bestuurservaring die op geen enkele wijze geïdentificeerd kunnen worden met organisaties en regeringen die terrorisme steunen of hun salarissen betalen”.

"Israël is zwak"

Met betrekking tot de impasse over de vrijlating van de gijzelaars is mijn persoonlijke impressie dat Sinwar denkt dat hij genoeg heeft aan vijf (of zelfs minder) levende ontvoerde Israëli’s. De Hamas-leider werd zelf vrijgelaten in de zogenaamde Shalit-deal uit het najaar van 2011. Door deze deal werden 1.027 gevangen Palestijnse terroristen vrijgelaten voor één ontvoerde IDF-soldaat, Gilad Shalit. 

Onder de vrijgelaten terroristen was dus Sinwar, maar ook Ahlam Tamimi, een Palestijnse vrouw die de zelfmoordaanslag op een Sbarro Pizzeria in Jeruzalem organiseerde in augustus 2001. Bij die aanslag werden 16 Israëli’s gedood, waaronder zeven kinderen (waarvan drie uit het Nederlandse gezin Schijveschuurder). Sinwar is er sindsdien van overtuigd dat Israël zwak is en uiteindelijk op de knieën zal gaan waar het gaat om gijzelaars.

In de update van hedenavond meer over de ontwikkelingen op de andere fronten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda