Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 7 februari • precies 4 maanden oorlog

Door Yochanan Visser - 

7 februari 2024

update yochanan

Familie van Israëli's die vermoord werden op 7 oktober lopen in een mars naar het Israëlische Parlement. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

In deze nieuwe update praat Yochanan Visser, onze correspondent in Israël, u bij over de ontwikkelingen in de huidige oorlog.

4 maanden oorlog

Het is nu precies vier maanden geleden sinds de genocide van Hamas in Israël, waarbij 1200 Israëli's en buitenlanders werden vermoord. Sinds die Zwarte Shabbat is Israël verwikkeld in een meervoudige frontenoorlog, waarvan binnenkort alleen de strijd in Gaza in het voordeel van de IDF lijkt te worden beslist. Bij de grondoorlog in Gaza zijn tot nu toe 227 IDF soldaten gesneuveld en in totaal werden 563 militairen gedood op- en na 7/10 bij de conflicten met Hezbollah en Hamas.

Van de oorspronkelijke 240 gijzelaars zijn er meer dan honderd levend teruggekomen naar Israël en andere landen zoals Thailand. Er zouden nu nog iets meer dan honderd gijzelaars in leven zijn, maar er zijn aanwijzingen dat dit er nog slechts tachtig zijn. Egyptische inlichtingenfunctionarissen bevestigden vandaag dat naast de 32 gijzelaars wiens dood op dinsdag werd bevestigd, er nog twintig anderen door Hamas zouden zijn vermoord.

Waarschuwingen

Op dinsdag werd verder een geluidsopname gepubliceerd van een telefoongesprek tussen een IDF soldaat en het hoofd van de beveiliging van het Nova muziekfestival, dat werd gehouden in de nacht van 6 op 7 oktober 2023.

De soldaat waarschuwde de beveiliging van het festival voor “balagan” (grote troep) op Soekot, dat 7 oktober eindigde met Simchat Thora. De soldaat had met eigen ogen gezien dat er ongewone activiteiten waren bij de grens in Gaza. De waarschuwingen van de soldaat waren eerder genegeerd door de commandant van zijn eenheid. Dit is één van de vele waarschuwingen die door soldaten op uitkijkposten werden afgegeven voor het bloedbad op 7 oktober, maar die allen werden genegeerd door de commandanten.

Voorstel staakt-het-vuren

Hamas heeft eindelijk gereageerd op het voorstel van een staakt-het-vuren, dat onderhandelaars uit Amerika, Egypte en Qatar vorige week in Parijs hadden opgesteld. De jihadistische terreurorganisatie stelt nog steeds absurde eisen, zelfs nu een grote nederlaag tegen de IDF onvermijdelijk lijkt.

Hamas stelde een document van drie pagina’s op, waarin zijn eisen voor een langdurig bestand werden uiteengezet. Men spreekt over drie fases, waarbij in de eerste fase een bestand van zes weken wordt ingevoerd waarbij Israëlische kinderen, vrouwen en ouderen zouden worden vrijgelaten in ruil voor een groot aantal gevangen Palestijnse terroristen die bloed aan hun handen hebben.

Tijdens deze fase zouden per dag 500 trucks met humanitaire hulp Gaza moeten worden binnengereden en zouden ziekenhuizen moeten worden heropend. De IDF moet verder zijn troepen terugtrekken uit de bevolkingscentra in Gaza.

De tweede fase van nog eens zes weken staakt-het-vuren zou de vrijlating moeten zien van mannen en soldaten die in Gaza worden vastgehouden. De IDF moet zich dan in zijn geheel terugtrekken uit Gaza en dan zou de reconstructie van Gaza moeten beginnen.

In de derde fase zullen de lichamen van dode Israëli’s moeten worden uitgeruild tegen alle dode terroristen die Israël vasthoudt. Een niet gepubliceerd detail in het tegenvoorstel van Hamas, is dat Israëlische “kolonisten” zich niet meer op het terrein van de Al-Aqsa moskee mogen begeven en dat de situatie op het Tempelplein in Jeruzalem moet worden zoals voor 2002, toen er een verbod was op Joodse bezoeken aan het Tempelplein. Het spreekt voor zich dat Israël niet akkoord kan gaan met dit tegenvoorstel van Hamas.

Kort oorlogsnieuws

Iraanse financiering Hamas

IDF woordvoerder Daniel Hagari onthulde tijdens zijn dagelijkse persconferentie op dinsdagavond dat eenheden van het leger in een tunnel onder Gaza bewijzen hadden gevonden over Iraanse financiering van Hamas. De soldaten vonden Iraanse documenten waarin de transfer van fondsen ter waarde van 150 miljoen dollar naar Hamas werd beschreven.

Er werd verder een kluis gevonden waarin tassen met contant geld bewaard werden ter waarde van nog eens 20 miljoen Israëlische shekel (NIS). In de tassen werden enveloppen met grote hoeveelheden geld bestemd voor Hamas-leider Yahiya Sinwar gevonden. De documenten gingen over Iraanse financiële hulp over vier jaar te weten, 2014, 2015, 2019 en 2020. Hagari zei dat dit ondubbelzinnig bewijs was voor Iran’s terroristische activiteiten in het Midden-Oosten.

Escalatie bij de Rode Zee

De situatie aan het front bij de Rode Zee escaleert iedere dag verder met Ansar Allah (Houthi) aanvallen op het civiele scheepvaartverkeer in de Rode Zee en Amerikaans-Britse luchtaanvallen op doelen in Jemen.

Afgelopen dinsdag werden er twee vrachtschepen met raketten aangevallen in de Rode Zee. In totaal werden er zes antischipraketten afgevuurd op de schepen, waarvan er vier hun doel misten en er één lichte schade aanrichtte op een Grieks schip dat geen banden had met Israël. Het Amerikaanse oorlogsschip USS Laboon schoot de de zesde raket uit de lucht.

Arabische media rapporteerden verder een nieuwe serie luchtaanvallen op Ansar Allah doelen in Jemen. Deze Brits-Amerikaanse aanvallen hebben tot nu toe meer dan veertig Ansar Allah terroristen gedood. De militie liet in een persbericht weten dat met de hulp van Allah er “twee nieuwe militaire operaties in de Rode Zee” waren uitgevoerd die “een triomf betekenden voor het Palestijnse volk”. Ansar Allah zwoer verder om door te gaan met aanvallen op “Israëlische schepen of degenen die op weg waren naar de havens in bezet Palestina, totdat het beleg van Gaza en de agressie tegen het Palestijnse volk zal stoppen”.

Iran waarschuwde op dinsdag de marine van de VS en Groot Brittannië om geen aanval uit te voeren op het spionage schip MV Behshad dat in de Rode Zee aanwezig is om Ansar Allah de exacte locatie van vrachtschepen en tankers door te geven. In een video die op het Telegramkanaal van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) werd gepubliceerd, waarschuwde de IRG degenen “die zich bezig houden met terroristische activiteiten tegen de  MV Behshad of gelijkwaardige schepen en die het internationale scheepvaartverkeer in gevaar brengen”. In de video werd gewezen op de “mogelijke mondiale risico’s” die deze “terroristen” (VS en GB) veroorzaken.

U ziet dat we in een omgekeerde wereld leven.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda