Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 1 maart • "Waarheid over incident in Gaza moet boven water"

Door Yochanan Visser - 

1 maart 2024

F231024POOLOBH26

De Franse president Macron (links) op bezoek bij zijn ambtsgenoot Herzog, afgelopen oktober. Foto: Oren Ben Hakoon/POOL

In de update van vanochtend schreef ik dat Frankrijk, samen met de Verenigde Staten, een poging van Arabische landen om Israël veroordeeld te krijgen door de VN Veiligheidsraad over de dood van meer dan 100 Palestijnse Arabieren in Gaza op donderdag had tegengehouden. Vanmiddag bleek dat het tegenovergestelde waar was.

De Franse president Emanuel Macron was uitermate kwaad over het incident, dat volgens Hamas en Arabische landen een bloedbad was dat IDF-soldaten hadden aangericht tijdens een poging om voedsel te distribueren in Gaza-Stad. Macron eiste “de waarheid en gerechtigheid” over de rol van IDF-soldaten in wat een tragisch afgelopen stormloop op dertig vrachtwagens met humanitaire hulp bleek te zijn geweest. De Franse president schreef het volgende op zijn X-account: "Ik uit mijn sterke veroordeling van deze schietpartij en roep op tot de waarheid en gerechtigheid en respect voor de internationale wetgeving".

Frankrijk heeft samen met Duitsland om een diepgaand internationaal onderzoek gevraagd. Dit, ondanks het feit dat het Israëlische leger videobewijs heeft geleverd dat het om een stormloop ging waarbij tientallen burgers werden doodgetrapt. Brazilië en Zuid-Afrika hebben zich inmiddels gevoegd bij de twee Europese landen en willen ook een internationaal onderzoek naar het incident.

Nieuw dieptepunt van Hamas

In Gaza zagen IDF-soldaten zich deze week midden in de nacht geconfronteerd met een nieuw dieptepunt van Hamas. De militairen zagen plotseling een meisje van vier jaar uit een gebouw komen op blote voeten. Het kind had wonden aan haar voeten die werden verzorgd door een IDF dokter. De soldaten verzorgden het kind verder en stopten haar in een bed. 

Daarna bleek uit video-opnames, die de IDF tegenwoordig overal maakt in Gaza, dat het meisje door een terrorist vanuit een tunnelingang uit het gebouw was gebracht. Het meisje vertelde de soldaten dat zij opdracht had gekregen om te verspieden op de posities van de IDF. Een reportage over het incident waarin Yigal Dalmoni de commandant van de infanterie-eenheid 646 van de IDF werd geïnterviewd door het TV station KAN 11 werd uiteraard niet overgenomen door de buitenlandse media.

De meervoudige frontenoorlog waarin Israël zich bevindt gaat ondertussen onverminderd door.

In de stad Khan Younis in Gaza werd vandaag opnieuw hevig gevochten evenals in andere delen in het zuiden van enclave. De langverwachte aanval op de meest zuidelijke stad Rafah laat echter op zich wachten. De Izz-a-Din al-Qassam Brigades van Hamas maakten vanavond bekend dat zeven van de gijzelaars waren gedood bij een IAF bombardement in Gaza. Hamas claimde verder dat er al zeventig gijzelaars gedood zouden zijn door de acties van de IDF. Dit zou betekenen dat er nu nog maar dertig gijzelaars levend zouden kunnen bevrijd. Uiteraard gaf Hamas geen bewijs vrij over deze bewering.

Bij de IAF luchtaanval op de Syrische stad Baniyas waarover ik vanochtend rapporteerde werden afgelopen nacht ook een militaire adviseur van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en twee Hezbollah terroristen gedood. Dit werd door het officiële Iraanse persbureau IRNA bekend gemaakt vanmiddag.

Alarmerend

De IDF en Hezbollah waren ook vandaag de hele dag verwikkeld in gevechten aan het noordelijke front. Hezbollah haalde een Israëlische drone uit de lucht boven de Al-Azziyeh vallei en voerde vandaag nieuwe raketaanvallen uit op IDF posities. IAF oorlogsvliegtuigen en drones voerden daarna tegenaavallen uit op Jabal Blat, Aita al-Shaab en Ramia in het zuiden van Libanon. Libanese media zeggen dat 90.000 burgers door het geweld uit hun huizen zijn verdreven in zuid Libanon. en dat tenminste 236 Hezbollah-terroristen zijn gedood in de gevechten met de IDF.

Volgens de Italiaanse krant il Manifesto is de Libanese hoofdstad Beiroet al een “spookstad” geworden tengevolge van de vrees over een nieuwe grote oorlog met Israël. Journalist Pasquale Porciello was in Beiroet deze week, en schreef dat het altijd bruisende centrum van Beiroet na zes uur ’s avonds lijkt op een plek waar een uitgaansverbod geldt. Porciello besloot het artikel met de volgende zin: je hoeft niet langer een analist te zijn om te weten dat we een nieuwe en meer alarmerende fase van de oorlog zijn binnen gegaan. Het is zichtbaar en iedereen in Libanon weet het.

Jemen

Mehr News in Iran rapporteerde vanmiddag dat Britse en Amerikaanse oorlogsvliegtuigen nieuwe aanvallen uitvoerden op posities van de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen. De meeste aanvallen vonden plaats in de omgeving van de havenstad Hodeydah. Het Duitse fregat Hessen neemt ook deel aan de bescherming van het scheepvaartverkeer in de Rode Zee en schoot eerder deze week een aantal kamikaze drones neer. Vandaag kwam de Hessen bijna per abuis in actie tegen een Amerikaans onbemand vliegtuig. De al afgeschoten raket werd echter tijdig van richting veranderd.

CENTCOM, het geallieerde opperbevel in het Midden-Oosten, maakte vanmiddag bekend dat het de laatste 24 uur twee keer in actie was gekomen tegen zes anti-schip raketten. De Amerikaanse marine haalde ook een kamikaze drone uit de lucht boven de Rode Zee. De leider van ANSAR Allah, Abdul Malik al-Houthi beloofde meer aanslagen en zei dat zijn militie sinds november 54 schepen in de Rode Zee had aangevallen en 384 drones en raketten had afgevuurd. De Ansar Allah-leider beloofde “verrassingen die onze vijanden niet zullen verwachten".

Al-Houthi’s opmerkingen kwamen nadat bekend was geworden dat de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde de militaire operaties van Ansar Allah direct leidt. De in Londen gebaseerde Arabische nieuwssite Asharq al-Awsat berichtte vandaag dat Ansar Allah een groot deel van zijn raketten en drone arsenaal heeft opgebruikt. De IRG en ook Hezbollah helpen nu de militie bij het opzetten van productielijnen voor de fabricage van drones, onbemande schepen en kleine onderzeeërs. IRG-commandant Abdoel Reza ShahlaI is degene die de operaties van Ansar Allah leidt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda