Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 17 februari • Spanning tussen Biden en Netanyahu, maar Amerikaanse steun blijft

Door Yochanan Visser - 

17 februari 2024

F231018MA29

De Amerikaanse president Joe Biden twijfelt steeds meer over zijn steun aan Israël. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Amerikaanse regering besloot om opnieuw wapens te leveren aan Israël. De nieuwe wapenleverantie vindt plaats te midden van toenemende druk van de Verenigde Staten op Israël.

Er zijn vanaf het begin verschillen van mening geweest over hoe de oorlog, waarin Israël verwikkeld is, aan te pakken en dit geldt met name voor de oorlog in Gaza met Hamas. Het laatste telefoongesprek tussen premier Benjamin Netanyahu en president Joe Biden vond op donderdagavond plaats en had een gespannen ondertoon, volgens ingewijden. Niet alleen is er verschil van mening over een eventueel nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de langverwachte IDF operatie in het zuiden van de enclave, maar ook over een eventuele oplossing voor het Palestijns Israëlische conflict.

Biden hamert nog steeds op een nieuw staakt-het-vuren en ziet nog altijd mogelijkheden om via een bestand de gijzelaars vrij te krijgen. De Israëlische regering heeft echter deze week besloten om de onderhandelaars terug te halen uit Cairo nadat Hamas bleef staan op zijn maxmale eisen. Wat de IDF operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, betreft Israël verwierp Biden’s verzoek om die operatie uit te stellen. De IDF is al bezig met bepaalde acties in Rafah en heeft een nieuwe evacuatiezone gecreëerd. 

Op de kaart hieronder ziet u die zone in het bruin ten westen van Rafah. Ook ziet u een al bestaande humanitaire zone (Al-Mawasi) in het zuidelijke kust gebied ten noorden van Rafah (geelgroen gekleurd). De burgers in de bruine zone hebben nu opdracht gekregen om te evacueren en zei kunnen naar Al-Mawasi gaan of naar het noorden van de Gaza strook waar de IDF al volledige controle heeft. Het plan van de IDF wordt via deze kaart duidelijk. Na de volledige inname van de stad Khan Younis (het groene gebied) die binnenkort zal worden afgerond gaan de troepen via de bruine zone naar de grens met Egypte en van daaruit westwaarts naar Rafah.

Op de andere kaart hieronder ziet in het lichtblauw aangegeven welke gebieden in Gaza nu onder volledige controle van de IDF zijn. Het gaat om zestig procent van het grondgebied van Gaza, maar daarbij dient te worden aangetekend dat, met uitzondering van Rafah, nu bijna alle steden in Gaza zijn heroverd op Hamas. De zaken ontwikkelen zich dus volgens plan en iedere week wordt er vooruitgang geboekt. We zijn nu bijna vier maanden na het begin van de grondoorlog en verwacht wordt dat er nog twee tot drie maanden nodig zijn om al het grondgebied van Gaza vrij te maken van Hamas aanwezigheid. Ter vergelijking de slag om de Irakese stad Mosul tegen ISIS duurde negen maanden en daarbij ging het om één stad, en niet om vier, zoals in Gaza.

Nu terug naar de Amerikaanse regering, die zich in toenemende mate bemoeit met de oorlog in Israël na de aanvankelijke ‘cart blanche’ die de regering in Jeruzalem kreeg. Vooral het nieuwe initiatief om de zogenaamde tweestaten oplossing weer nieuw leven in te blazen heeft irritatie en zelfs woede opgewekt in Israël. Biden houdt nog altijd vast aan zijn idee van een ‘vernieuwde’ Palestijns Autoriteit die het bestuur van Gaza zou moeten overnemen naar de verwijdering van Hamas. Ook heeft Biden zijn Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar de Golfstaten gestuurd om de tweestaten oplossing met de regeringen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in een nieuw jasje te steken. Voor iedere Israëlische regering is dit scenario nu echter passé en een discussie daarover op dit moment wordt als zeer ongepast gezien.

Verkiezingstijd voor Biden

Voor Biden is het echter verkiezingstijd en hij maakt nu de indruk dat hij zich goed realiseert dat de moslimkiezers in de VS en een groeiend gedeelte van de Democratische Partij tegen zijn politiek ten opzichte van Israël waren sinds 7/10. In pro-Palestijnse demonstraties was de Amerikaanse President vaak op plakkaten te zien met bloed besmeurde handen terwijl er spreekkoren werden aangeheven zoals “Genocide Joe you will have to go”. Er dient dus een onderscheid worden gemaakt tussen de woorden van de President en zijn daden. De nieuw wapenleveranties maar ook andere zaken die vrijwel niet werden gerapporteerd laten zien dat Joe Biden nog altijd een echte vriend van Israël is maar ook een door de wol geverfde politicus. Biden’s hoogste inlichtingen officials waren bijvoorbeeld deze week ook in Israël om te praten over de samenwerking tijdens de huidige oorlog.

Christopher Wray, de directeur van de FBI kwam onaangekondigd naar Israël waar hij gesprekken over, onder andere, de gijzelaarscrisis hield en het FBI team dat zich met Gaza bezighoudt ontmoette. William Burns, de directeur van de CIA is bijna constant in het Midden-Oosten de laatste tijd en houdt zich ook met de gijzelaarscrisis bezig. Burns hield op donderdag gesprekken met Mossad directeur David Barnea, Premier Netanyahu, en andere Israëlische veiligheidsofficials. Op de agenda stond een nieuw staak-het-vuren dat volgens Blinken nog alltijd tot de mogelijkheden behoort. In Israël lijkt die station echter ook passé en wil een grote meerderheid van het publiek dat de IDF doorgaat tot het einde en een totale overwinning op Hamas boekt.

Kort ander oorlogsnieuws

De terrorist die gisteren in het zuiden van Israël een schietaanslag uitvoerde en daarbij twee Israëlische burgers vermoordde, kwam uit Arabisch Jeruzalem. Het gaat om Fadi Jamjoum een 37-jarige aanhanger van de Islamitische Staatgroep die in Israël wordt aangeduid met het Arabische acroniem Daesh. Dit was de derde keer in korte tijd dat Daesh aanhangers uit Arabisch Jeruzalem terroristische aanslagen planden of uitvoerden.

De afgelopen nacht werden er vanuit Syrië een aantal Grad raketten afgevuurd op de Golan Hoogvlakte. De raketten bereikten echter hun doel niet en vielen in open veld. Hezbollah in Syrië was verantwoordelijk voor het raketvuur.

De IDF reageerde eerst met artilleriebeschietingen en daarna voerden IAF oorlogsvliegtuigen aanvallen uit op aan Iran gerelateerde doelen in het zuidwesten van Syrië.

In mijn update van vanavond meer nieuws over Israël’s meervoudige frontenoorlog.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda