Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 29 februari • Israël onderneemt actie in Syrië

Door Yochanan Visser - 

29 februari 2024

F240215MG24 (1)

De grens tussen Israël en Syrië in rustiger tijden, met onderaan het grenshek dat beide landen scheidt. Foto: Michael Giladi/Flash90

In de update van woensdagavond berichtte ik al kort over inkomende Syrische rapporten over een nieuwe Israëlische aanval op doelen nabij Damascus in Syrië. Op dat moment ontbraken verdere gegevens, maar die kan ik inmiddels wel melden.

De gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF) waren duidelijk zichtbaar en hoorbaar boven de Golan Hoogvlakte, om 21.30 uur. Vannacht kwamen er meer details naar buiten over deze nieuwe luchtaanvallen en het blijkt dat het ging om een uitgebreide actie tegen de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Volgens de Syrische oppositie media werd een gebouw dat fungeerde als een hoofdkwartier van de Quds Brigade met de grond gelijk gemaakt en zouden er een aantal doden zijn gevallen. Later werd er gemeld dat acht leden van sjiitische milities gedood waren bij de serie luchtaanvallen.

Er werden simultaan raketaanvallen uitgevoerd op de Haitham Suleiman basis van het Syrische leger in de voorstad Goutha van Damascus en op Quds Brigade doelen in de sjiitische wijk Sayeda Zeinab, waar de IAF de laatste tijd bijna wekelijks een doel bombardeert. Verder werd een Quds Brigade doel in het gebied Babila nabij Damascus aangevallen en een andere Syrische basis in het dorp Hajira ten zuiden van Damascus. Alle aanvallen werden door de IAF-jets uitgevoerd vanaf het luchtruim boven de Golan Hoogvlakte. 

De Syrische staatsmedia, zoals het persbureau Sanaa, berichtten zoals gewoonlijk dat de luchtafweer de meeste raketten had neergehaald maar video’s die op de sociale media werden gepost lieten duidelijke voltreffers zien. De meeste Quds-faciliteiten zijn geconcentreerd in Sayeda Zeinab waar een sjiitisch heiligdom is. De faciliteiten zijn net als in Gaza en Libanon merendeels ondergronds en dan gaat het voornamelijk om raketsilo’s. Vanmorgen werd een nieuwe aanval uitgevoerd met een drone op een auto die op een weg reed nabij het dorp al-Nahariya in het grensgebied met Libanon.

Aan het andere noordelijke front gingen ondertussen de over en weer aanvallen tussen de IDF en Hezbollah vandaag weer door. IAF oorlogsvliegtuigen bombardeerden doelen in het gebied rond de dorpen Kafra en Seddiqine in zuid Libanon terwijl de IDF met artillerie de omgeving van Houla beschoot. Hezbollah beschoot het dorp Shlomi in noordwest Israël met raketten. De doorgaans betrouwbare Libanese nieuwssite Naharnet rapporteerde dat er bij de Israëlische aanvallen veertien gewonden waren gevallen. 

Naharet beschreef de afgelopen nacht in zuid Libanon als “bloedig” met een reeks IAF-bombardementen op Hezbollah doelen. Een uur geleden werden er opnieuw middellangeafstandsraketten op twee dorpen in de omgeving van de havenstad Haifa afgevuurd de IAF is momenteel bezig met vergeldingsaanvallen.

Er zijn ook meer details bekend geworden over de ontmoeting tussen Hezbollah leider Hassan Nasrallah en Quds commandant Esmail Qaani die op maandag in Beiroet plaatsvond. Qaani beloofde tijdens de vergadering dat Iran nieuwe geavanceerde wapens en communicatieapparatuur zal leveren aan Hezbollah. Het zou gaan om ballistische raketten en nieuwe types onbemande vliegtuigen. Rusland gaat volgens de Quds-commandant Hezbollah surveillance schepen en antischip raketten leveren aan Hezbollah. Daarmee wordt de Russische betrokkenheid bij deze meervoudige frontenoorlog tegen Israël een feit.

De Amerikaanse regering wijdde ondertussen een speciale vergadering aan de situatie aan het noordelijke front in Israël. Officials van inlichtingendiensten gaven daar informatie over een mogelijke grote IDF operatie tijdens het voorjaar (dat in Israël al begonnen is) of aan het begin van de zomer. De Amerikanen zijn zeer ongerust over deze aanzienlijke uitbreiding van de oorlog omdat het een oncontroleerbare situatie kan veroorzaken die zelfs in een groot internationaal conflict zal kunnen ontaarden. 

Witte Huis-woordvoerder John Kirby waarschuwde vorige week dat de regering Biden “geen tweede front wil”. Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie belde daarop zijn collega Lloyd Austin en maakte hem duidelijk dat Israël geen andere keus heeft in het licht van de voortdurende Hezbollah agressie. Biden heeft nu zijn bemiddelaar voor Libanon, Amos Hochstein opnieuw naar het Midden-Oosten gestuurd voor een nieuwe diplomatieke poging om het escalerende conflict in noord Israël politiek op te lossen. De kansen daarop zijn echter minimaal.

In Gaza gaat ondertussen de strijd in de stad Khan Younis in volle hevigheid door. De IDF ontdekte op woensdag een nieuw ondergronds commandocentrum van Hamas dat recentelijk nog werd gebruikt door Hamas leider Yahiya Sinwar. Het centrum werd door Hamas “Kamer 6” genoemd en IDF-soldaten vonden naast grote hoeveelheden cash persoonlijke items die Sinwar waarschijnlijk bewust had achterlaten.

Volgens de IDF sluit het net zich om de Hamas leider en weet men waar Sinwar zich bevindt. Er zou al lang een poging zijn gedaan om Sinwar te doden of te arresteren ware het niet dat hij zich heeft omgeven met een aantal van de Israëlische gijzelaars. Een IDF woordvoerder zei dat het leger vermoedt dat de Hamas leider onder grote druk leeft en uiteindelijk een fout zal maken die tot zijn einde zal leiden.

De Hamas leiding in Gaza probeert ondertussen koortsachtig een nieuwe humanitaire catastrofe te creëren in de hoop dat de internationale druk op Israël om de oorlog te stoppen verder zal toenemen. Vanmorgen werd er via de sociale media geprobeerd om het verhaal te verspreiden dat de IDF een voedseldistributiepunt had beschoten en dat daarbij honderden doden zouden zijn gevallen. Uit video’s werd niet duidelijk wie er geschoten had maar het aantal slachtoffers leek ongeveer vijftien te zijn. De voedseldroppings vanuit de lucht gaan ondertussen onverminderd door, met nu ook Amerikaanse en Franse vrachtvliegtuigen die aan de hulpactie meedoen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda