Uitzending gemist


Heeft u een uitzending gemist, of wilt u er graag eentje nogmaals bekijken? Hier vindt u alle video's van de afgelopen periode. Bekijk al onze video's op ons YouTube-kanaal en abonneer direct even, zodat u een melding ontvangt als er een nieuwe video beschikbaar is. 

Uitzending 1 februari • Honorair Consul Israël: Hulp uit Nederland voor Israël maakt grote impact

Welke impact heeft de oorlog in Israël zelf? Honderdduizenden mensen hebben huis en haard verlaten en hebben nog geen zicht op terugkeer, gewonde soldaten komen terug en moeten revalideren. En dat bovenop het trauma van de aanvallen van 7 oktober, de gijzelaars die nog in Gaza zitten, en de strijd in de internationale arena waar Israël op alle mogelijke manieren onder vuur ligt. Aan tafel Roger van Oordt, Honorair Consul, die net terug is uit Israël. Hij vertelt hoe het geld uit het noodfonds van Christenen voor Israël wordt besteed aan veel belangrijke projecten.

Uitzending 31 januari • Leah's zoon is al tien jaar in handen van Hamas: “Geef mijn zoon terug!”

Hoe ga je om met het feit dat een familielid is gegijzeld of vermoord? Die vraag is sinds 7 oktober de realiteit voor honderden Israëlische families. In 2014, tijdens een staakt-het-vuren, werd de Israëlische sergeant Hadar Goldin ontvoerd en vermoord door Hamas. Zijn lichaam wordt nog steeds vastgehouden in Gaza. Hadar’s familie vecht al tien jaar om zijn lichaam terug te krijgen van Hamas. In de uitzending Leah Goldin, de moeder van Hadar, en Hemi (Menachem), zijn broer, met hun indringende verhaal.

Uitzending 29 januari • Kunstenaar Otto de Bruijne: Het lijden van Israël in beeld

Het lijden van het volk Israël is soms niet uit te drukken in woorden, maar beelden kunnen daarbij helpen. Otto de Bruijne, kunstenaar en schrijver, haalt de inspiratie voor zijn schilderijen uit Gods Woord. Daarin staat beschreven dat het volk lijdt en het moeilijk heeft, maar ook dat er hoop is voor de toekomst. Meer informatie over de expositie van Otto de Bruijne vindt u hier.

Uitzending 26 januari • Holocaust-expert Patrick Desbois over de ‘Holocaust door kogels'

Sinds 7 oktober is antisemitisme wereldwijd schrikbarend toegenomen. Dat noemen we aan de vooravond van de internationale Holocaustherdenkingsdag. Is er een link te maken met de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, of gaat dat te ver? Priester en Holocaust-expert Patrick Desbois ontdekte door jarenlang onderzoek talloze Joodse massagraven in Oost-Europa en onderzocht waarom ook ‘gewone’ mensen hielpen bij de massavernietiging.

Uitzending 24 januari • Leugenachtig rapport van Hamas over gruweldaden 7 oktober geanalyseerd

Afgelopen zondag bracht Hamas een rapport uit waarin ze hun aanvallen van 7 oktober toelichten. Opvallend was de complete ontkenning van de gruwelijke aanvallen van Hamas-terroristen op vrouwen, kinderen en ouderen. Diezelfde geluiden hoor je ook in het anti-Israël kamp in Nederland. Hoe kun je opstaan tegen de leugens? Dominee Arenda Haasnoot geeft een toelichting.

Uitzending 22 januari • ds. Henk Poot: Waar is God in het lijden?

Bij zoveel verdriet en ellende in Israël en Gaza rijst al snel de vraag: waar is God in dit lijden? De oorlog die begon op 7 oktober heeft aan 1.200 onschuldige burgers in Israël het leven gekost, en elke dag vallen er meer en meer slachtoffers aan beide zijden. Wat zegt de Bijbel over lijden? We bespreken dit met ds. Henk Poot.

Uitzending 19 januari • Is er nog hoop op verzoening?

Is er nog hoop op verzoening tussen Joden en Palestijnen? Christiaan Baan verruilde met zijn gezin in september 2022 de pastorie van de hervormde gemeente in Nieuwpoort voor de kibboets Nes Ammim in het noorden van Israël, waar Christiaan werkte als predikant en zich inzette voor verzoening. Na 7 oktober vluchtte het gezin naar Nederland. Wat is er nu nog over van verzoening en dialoog tussen Palestijnen en Joden?

Uitzending 17 januari • De toekomst van Israël: komt het wel goed?

In de Bijbel zien we dat de strijd om Israël een onderdeel is van een groter geheel. Sinds 1948 ligt het land voortdurend onder vuur. Ook nu klinkt het weer: ‘Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn’: een oproep tot de volledige ontjoodsing van het land Israël. Welke hoop is er nog voor Israël? En wat zegt de Bijbel over de toekomst van het land en volk? Ds. Willem Glashouwer geeft een toelichting.

Uitzending 15 januari • Hoe moreel is het Israëlische leger? Een inkijkje hun werkwijze

De hele wereld kijkt naar Gaza en het handelen van de Israel Defense Forces. De gevechten in een stedelijke omgeving tegen Hamas leiden tot veel burgerslachtoffers. Het beeld bestaat dat Israël loopt te bombarderen en Gazanen willekeurig vermoordt. Maar klopt dat beeld? En veel Joodse studenten voelen zich vanwege het anti-Israëlische sentiment onveilig op universiteiten. Raouf Leeraar van CIDI diende zelf in het Israëlische leger, en ervaarde ook negativiteit rondom Israël tijdens zijn studie in Groningen.

Uitzending 11 januari • Steunbetuiging voor Israël van duizenden mensen in Den Haag

Vanochtend vroeg in de vrieskou stonden zo’n tweeduizend vrienden van Israël in hartje Den Haag om steun te betuigen aan Israël. Vandaag begon namelijk de rechtszaak in het internationaal Gerechtshof, waarin Israël wordt beschuldigd van genocide.

Roger van Oordt, honorair consul van Israël, en Opperrabbijn Binyomin Jacobs geven een toelichting.

Uitzending 10 januari • Willem Ouweneel: Zeven veelgehoorde misvattingen van christenen over Israël

Het kan toch nooit Gods liefdevolle bedoeling zijn om Israël te laten bestaan ten koste van een ander volk? Pro-Israël-christenen trekken de beloftes voor Israël in de bijbel uit hun verband, ze doen aan ‘tekstenplukkerij’. Christenen praten te vaak goed wat Israël allemaal verkeerd doet.

In de kerken is de discussie over Israël springlevend: in deze uitzending bespreken we met prof. dr. Willem Ouweneel zeven veelgehoorde misvattingen over Israël die leven onder christenen.

Uitzending 9 januari • Het genocide-proces tegen Israël uitgelegd

Zuid-Afrika daagt Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hun beschuldiging: Israël pleegt genocide in Gaza. Donderdag en vrijdag vinden de openbare hoorzittingen plaats in het Vredespaleis. Ook in de media en tijdens anti-Israëldemonstraties horen we vaak deze beschuldiging van genocide. Wat is er aan de hand? En waarom is deze rechtszaak zo belangrijk?

Andrew Tucker, jurist gespecialiseerd in Israël en internationaal recht, legt het uit.

Uitzending 8 januari • Waarheid omgedraaid: Israël aangeklaagd voor genocide

Donderdag 11 januari gaan we met zoveel mogelijk mensen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om Israël een hart onder de riem te steken. Dan beginnen de hoorzittingen tegen Israël. Het land wordt voor het gerecht gedaagd door Zuid-Afrika met als beschuldiging het plegen van genocide in Gaza. De waarheid wordt hiermee volledig omgedraaid.

Frank van Oordt en ds. Oscar Lohuis geven een toelichting.

Uitzending 4 januari • Andries Knevel: Tien cruciale momenten in de geschiedenis van Israël

De geschiedenis van Israël en de Palestijnen is een veelbesproken onderwerp in de media. Daarbij valt op dat er nogal wat halve waarheden of zelfs volstrekte onjuistheden als feiten worden gepresenteerd. In deze uitzending gaan we dieper in op het ontstaan van de staat Israël en een aantal cruciale momenten in de geschiedenis van het land. Om te laten zien dat het verhaal breder en ingewikkelder is dan dat het vaak wordt neergezet, namelijk: Israël als koloniale onderdrukker en de bezetter van Palestijns grondgebied.

Andries Knevel legt uit hoe het wel zit.

Uitzending 2 januari • Otto de Bruijne: Hoop voor het Joodse volk door het lijden heen

Als woorden ontbreken in moeilijke tijden van oorlog en lijden, wat kun je dan nog zeggen? Aan tafel Otto de Bruijne, kunstenaar, spreker en schrijver. Met hem bespreken we twee van zijn schilderijen juist over dit thema, nu Israël in diepe pijn is.