Livestream gemist

Van maandag t/m vrijdag volgt u bij ons om 19.30 uur een nieuwe uitzending. Heeft u een uitzending gemist, of wilt u een lezing graag terugluisteren? Hier vindt u alle video's van de afgelopen week. Een oudere video terugkijken? Ga dan naar ons YouTube-kanaal.

ds. Simon van Groningen over 'De vijgenboom: symbool van Israël, of arrogantie van de mensheid?'

Jezus roept ons in Mattheüs 24 op om te letten op het uitbloeien van de vijgenboom. Velen zien hierin het herstel van Israël. Is dat ook zo? Als we een nieuw licht werpen op de Bijbelse betekenis van de vijgenboom, dan kan ons dat verrassende inzichten bieden over de tijd waarin we leven.

ds. Simon van Groningen werkte 30 jaar bij de politie voordat hij predikant werd

uitgezonden op woensdag 22 september

ds. Henk Poot over 'Israël doet ertoe!'

We geven livestreams, onze sprekers gaan het land in, we organiseren events en helpen Joden uit de wereld om alija te maken. We geven zelfs een heuse Israëlkrant uit! Kortom: we zijn Christenen voor Israël. Maar waarom eigenlijk? Laten we nog eens proberen op een rijtje te zetten waarom Israël er niet zomaar bij hangt, maar er écht toe doet.

ds. Henk Poot is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op maandag 20 september

ds. Dick Langhenkel over 'Wat doen we met het steeds weer opkomende christelijk triomfantalisme?'

De Kerk heeft zich door de eeuwen heen overschat door triomfalistisch gedrag. Gedrag waarvoor de apostel Paulus de kerk in Rome al waarschuwt. Door zichzelf te verhogen, hebben zij de Joden daadwerkelijk vernederd. Hoe gaan we daar nu mee om?

ds. Dick Langhenkel is oud-legerpredikant

uitgezonden op vrijdag 17 september

ds. Willem J.J. Glashouwer over 'Profetische vergezichten vanuit Openbaring - deel 2: de zeven zegels'

Als de boekrol met de afloop van de wereldgeschiedenis uitgerold wordt, rijden de Apocalyptische Ruiters uit over de aarde. Met alle gevolgen van dien. De tijdsdruk loopt op als in een hogedrukketel. Wie verbreekt de zeven zegels? Wie heeft de macht om dit te doen? Wordt dit het einde van de wereld zoals wij die kennen, of is er hoop? En wat heeft Israël daar mee te maken?

Deel 1 gemist? Klik hier om de uitzending terug te kijken.

ds. Willem J.J. Glashouwer is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op woensdag 15 september

prof. dr. Willem J. Ouweneel over 'Wederzijdse misverstanden van Joden en christenen - deel 1: christenen'

De kloof die helaas nog bestaat tussen Joden en christenen, wordt extra verdiept door allerlei misverstanden die de twee groepen nog steeds over elkaar hebben. Om de kloof te dichten zullen we ons bewust moeten zijn van wat die misverstanden zijn. In een tweedelige serie maakt prof. dr. Willem J. Ouweneel die duidelijk.

prof. dr. Willem J. Ouweneel is o.a. theoloog en auteur

uitgezonden op maandag 13 september

Ruben Ridderhof over 'Het verbond van Gilead'

Als Jakob met zijn hebben en houden uit Haran is vertrokken, wordt hij achtervolgd door Laban. Die haalt hem in bij Gilead en beschuldigt Jakob ervan zijn goden te hebben gestolen. Die houdt Rachel in haar tent verborgen en Laban vindt ze niet. Allebei nemen Jakob en Laban elkaar kwalijk dat de ander goed met kwaad heeft vergolden. Maar dan sluiten ze een verbond en lijkt alles eind goed al goed. Toch lijkt het verbond op Gilead Jakob te achtervolgen. De woorden die bij Gilead werden gesproken, komen allemaal bij Jakob terug... Hoe loopt dat af?

Ruben Ridderhof is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op vrijdag 10 september

Andrew Tucker over 'Zes redenen voor een ongedeeld Jeruzalem'

Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 heeft Israël zijn recht en bestuur over het geheel van Jeruzalem doen gelden, inclusief het oostelijk deel van de stad. Hoewel de Verenigde Naties dit een 'schandalige schending van het internationaal recht' noemen, is het van groot belang dat de internationale gemeenschap het recht van Israël om Jeruzalem te annexeren erkent. Daar zijn zes belangrijke redenen voor.

Andrew Tucker is jurist en directeur van The Hague Initiative for International Cooperation (thinc.)

uitgezonden op woensdag 8 september

ds. Kees Kant over 'De twee taken van de Messias'

Jezus is gekomen om te lijden en te sterven voor onze zonden. En om op te staan uit de dood om voor ons de dood te overwinnen. Met deze opdracht is Hij naar onze wereld gekomen. Het is ook het fundament van de christelijke kerk. Maar de Bijbel spreekt ook nog over een tweede opdracht, die Hij van God Zelf ontvangen heeft. En die beide opdrachten zijn nauw met elkaar verbonden. Ds. Kees Kant gaat in op deze tweevoudige opdracht van de Messias.

ds. Kees Kant is directeur van Christians for Israel International

uitgezonden op maandag 6 september

ds. Oscar Lohuis over 'Wanneer ben je klaar voor de wederkomst?'

In de tijd van Jezus werd er vaak een hele optocht georganiseerd wanneer een bruidegom op weg was naar het huis van de bruid, om daar de bruiloft met elkaar te vieren. Bruidsmeisjes liepen de bruidegom tegemoet om hem bij die optocht te vergezellen. Jezus spreekt over vijf meisjes die daar op het moment suprême klaar voor waren, en vijf die dat niet waren. Hij gebruikt dat om ons op te roepen ons goed voor te bereiden op - en klaar te zijn voor de wederkomst. Hoe doe je dat? Wanneer ben je klaar voor de toekomst die gaat komen, als het Koninkrijk gaat aanbreken? Waarom is het zo belangrijk er klaar voor te zijn?

ds. Oscar Lohuis is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op vrijdag 3 september

Bakworkshop met Gilah Evers voor Joods Nieuwjaar

Vanaf maandag 6 september is het Rosh HaShana, Joods Nieuwjaar. Joden zijn druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor dit feest. Speciaal voor Rosh HaShana komt Gilah Evers met ons bakken! We gaan een appeltaart en appel met honing maken. Daarnaast geeft ze uitleg over de viering en betekenis van Joods nieuwjaar. Via de livestream kunt u stap voor stap meedoen. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u alle ingrediënten in huis hebt!

Ingrediënten appeltaart:

Voor het deeg:

 • 250 gram (riet)suiker
 • 350 gram spelt- of tarwebloem
 • 250 gram roomboter of kokosolie
 • zakje vanillesuiker
 • 1 ei
Voor de vulling:
 • 8 grote appels
 • rozijnen
 • kaneel
 • vanillesuiker
Ingrediënten appel met honing:
 • zoete appels
 • vloeibare honing
ds. Willem J.J. Glashouwer over 'Profetische vergezichten uit Openbaring - deel 1: bloedheet'

Veel mensen maken zich zorgen om het klimaat. Er wordt gesproken van broeikaseffect door uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van auto's en fabrieken. De laatste jaren wordt het ene hitterecord na het andere gebroken. Opwarming van de planeet, zelfs met maar enkele graden, doet de ijskappen op de Noord- en Zuidpool smelten, zodat de waterspiegel van de oceanen stijgt en lage landen als Nederland in toenemende mate te maken krijgen met eventuele overstromingen. Als de krachten der natuur losbreken, als de Heere Zijn schepping schudt, zijn de kleine mensen nergens meer. Alle technische hoogstandjes van wetenschap en techniek ten spijt, hiertegen staat de mens machteloos. Wat kunnen de doen?

ds. Willem J.J. Glashouwer is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op woensdag 1 september

Een zomer vol... kunst

Kunstenaar, spreker en auteur Otto de Bruijne is ook schilder in hart en nieren. Aan de hand van zes schilderijen vertelt hij over zijn grote interesse voor Israël, maar vooral over Gods liefde voor het land en het volk. Hoe komt zo'n schilderij tot stand? Hoe vertaalt hij Bijbelse profetieën of teksten naar een schilderdoek? En... wat doet hij eigenlijk met zijn 'mislukte' schilderijen? Otto deelt het op deze zomeravond.

'Een zomer vol... is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël'

uitgezonden op donderdag 26 augustus

Een zomer vol... geschiedenis

Twee oud-voorzitters van Christenen voor Israël, die al sinds het begin nauw betrokken zijn bij de stichting: Pim van der Hoff en ds. Jaap de Vreugd hebben een passie voor Israël. Hoe is dat zo gekomen? Wat zijn hun hoogtepunten in veertig jaar Christenen voor Israël? En hebben ze wel eens gedacht: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ze delen het op deze zomeravond.

'Een zomer vol...' is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël

uitgezonden op donderdag 19 augustus

Een zomer vol... politiek

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) zeten zich in de politiek al vele jaren in voor Israël. Wat is hun inspiratie? Waar halen ze de energie vandaan om een strijd te strijden voor Israël die soms bijna zinloos lijkt? Welke ontmoetingen blijven ze altijd bij van hun reizen in Israël? En waarom is Israël het waard om voor op te komen in de politiek? Ze delen het op deze zomeravond.

'Een zomer vol...' is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël!

uitgezonden op donderdag 12 augustus

Een zomer vol... inspiratie

Voor hun zoon Gideon met het syndroom van Down leek er weinig hoop. Tot Henk en Nelly Dik een advertentie zagen voor een bijzondere behandeling in Jeruzalem. Daar ontstond hun liefde voor het land en volk. Vele keren bezochten ze Israël, en ze deden er vrijwilligerswerk in de graftuin. Wat heeft hen geïnspireerd in hun liefde voor Israël? Welke mooie ontmoetingen hebben ze gehad met bezoekers van over de hele wereld? En wat zijn de plekken in Israël die je sowieso bezocht moet hebben? Een inspirerend gesprek voor een gezellige zomeravond.

'Een zomer vol...' is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël!

uitgezonden op donderdag 5 augustus

Israëlconcert met o.a. Peter Wildeman, Mark Brandwijk en Tenira Sturm (deel 2)

Geniet van prachtige Israëlmuziek vanuit de Augustijnenkerk in Dordrecht. Met muzikale medewerking van:

 • Peter Wildeman (orgel)
 • Mark Brandwijk (piano)
 • Tenira Sturm (zang)
 • John Hoekman (zang)
 • Marieke Bastiaan (viool)

De overdenking wordt verzorgd door ds. Kees van Velzen.

Klik hier voor deel 1 van het concert.

uitgezonden op vrijdag 30 juli

Een zomer vol... Israëlproducten

Het Israël Producten Centrum (IPC) bestaat sinds 1980, en in 41 jaar tijd is er wel wat veranderd. Wat zijn de verhalen achter de producten van IPC? Hoe en waarom ontstond het bedrijf? Wat zijn de moeilijkste momenten geweest? En hoe is het om zaken te doen met Israël? Pieter van Oordt en Peeber Koelewijn zijn te gast en laten op deze mooie zomeravond de mooiste Israëlproducten zien.

uitgezonden op donderdag 29 juli

ds. Henk Poot over 'De Psalmen van Israël (deel 2)'

Hier kijk je Israël in het hart. Deze liederen hebben zij gezongen en geloofd lang voordat wij ervan hoorden. En tegelijkertijd zijn het woorden die God zijn volk op de lippen legt. In een serie van twee kijken we naar de opbouw van de Psalmen en hun prachtige inhoud.

uitgezonden op woensdag 28 juli

ds. Kees van Velzen over 'De gevolgen van het zegenen en het vervloeken van Israël'

De almachtige God besloot ooit om de wereld te zegenen door het Joodse volk heen en koos daarvoor een bepaald land uit. Israël, oftewel: het Beloofde Land. Maar dat niet alleen. Hij besloot ook om dit volk en dat land tot een toetssteen te maken. Hoe je op deze beiden reageert heeft alles te maken met je persoonlijk welzijn of onheil. Maar ook in groter verband. Hoe de wereld hierop reageert heeft beslissende gevolgen...

ds. Kees van Velzen is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op dinsdag 27 juli


ds. Willem J.J. Glashouwer over 'Goddelijke totdats'

Het lijkt dat alles op aarde zich eindeloos herhaalt. Er is niets nieuws onder de zon, wist de wijze Salomo al te schrijven in het boek Prediker. Of misschien toch wel? Beweegt de tijd zich in eindeloos herhalende cirkels? Er is een klein woordje in de Bijbel dat een antwoord geeft op deze vraag: totdat... Veertien profetische vergezichten die een radicale verandering voorzeggen: er is hoop!

ds. Willem J.J. Glashouwer is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op maandag 26 juli

Een zomer vol... muziek

Jan Quintus Zwart is al 28 jaar dirigent van het Hollandkoor. Zingen voor Israël, dat is het motto van het Hollandkoor. Hoe houdt hij zijn enthousiasme vast na al die jaren? Wat zijn de mooiste momenten geweest in de geschiedenis van het koor? Is het ook wel eens lastig geweest? En wat voor impact had corona op zijn leven? Een inspirerend gesprek op een gezellige zomeravond.

'Een zomer vol...' is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël

Uitgezonden op donderdag 22 juli

Frank van Oordt over 'De kern van de zaak'

Ruim 40 jaar trekt Christenen voor Israël door kerkelijk Nederland om te getuigen van Gods trouw aan Israël. Waarom eigenlijk? En wat houdt die boodschap in? In deze livestream zal Frank van Oordt die boodschap belichten. Ook zal hij getuigen van de grote zegen die het geeft om van Israël te houden.

Frank van Oordt is directeur van Christenen voor Israël

uitgezonden op woensdag 21 juli

ds. Kees Kant over 'Geloven zonder Israël'

Voor veel christenen is Israël niet meer dan het land waar Jezus rondwandelde. Hoe kon Israël zo uit beeld verdwijnen, terwijl de Bijbel spreekt over een eeuwigdurend verbond met Israël? De profeet Jesaja zegt dat in het komende Koninkrijk de wet weer zal uitgaan van Sion en het woord van de Heere vanuit Jeruzalem. Ds. Kees Kant legt op een toegankelijke manier uit hoe het kon gebeuren dat Israël in het christendom zo uit beeld verdween, terwijl Israël juist zo'n unieke en blijvende positie heeft in Gods plan met de wereld.

ds. Kees Kant is directeur van Christians for Israel International

uitgezonden op dinsdag 20 juli

Marianne Glashouwer over 'Verzet van het hart'

In 1943 hebben Duitse - niet-Joodse - vrouwen verzet gepleegd om hun Joodse echtgenoten vrij te krijgen. Deze mannen waren bij een actie opgepakt en naar het Joodse gebouw aan de Rosenstrasse in Berlijn gebracht. Tussen de 600 en 1000 vrouwen hebben een week lang dag en nacht geprotesteerd voor het gebouw. Ze riepen dag en nacht: 'Wij willen onze mannen terug!', met gevaar voor eigen leven. Marianne Glashouwer vertelt in deze livestream hoe dat afliep...

Marianne Glashouwer is spreekster van Christenen voor Israël

uitgezonden op maandag 19 juli

Israëlconcert met o.a. Peter Wildeman, Mark Brandwijk en Tenira Sturm

Geniet van prachtige Israëlmuziek vanuit de Augustijnenkerk in Dordrecht. Met muzikale medewerking van:

 • Peter Wildeman (orgel)
 • Mark Brandwijk (piano)
 • Tenira Sturm (zang)
 • John Hoekman (zang)
 • Marieke Bastiaan (viool)

De overdenking wordt verzorgd door ds. Kees van Velzen

uitgezonden op vrijdag 16 juli

Een zomer vol... discussie

Je kent het misschien... je bent op een feestje en je raakt in gesprek over Israël. Voor je het weet loopt de discussie uit de hand. Iedereen heeft een mening over Israël, en er zijn weinig onderwerpen waarbij de gemoederen zó hoop oplopen. Waar moet je op letten in discussies over Israël? Wat is handig om te doen en wat niet? In een gezellig zomeravondgesprek bespreken Paola Veenendaal en Sara van Oordt aan de hand van allerlei voorbeelden de do's en dont's in het Israëldebat.

'Een zomer vol...' is hét zomerprogramma van Christenen voor Israël

uitgezonden op donderdag 15 juli

ds. Dick Langhenkel over 'En zo maakt u Gods Woord krachteloos'

In Markus 7 waarschuwt de Heere Jezus dat we het Woord van God krachteloos kunnen maken. Ds. Dick Langhenkel geeft drie voorbeelden van hoe dit in de praktijk gebeurt.

ds. Dick Langhenkel is voormalig legerpredikant

uitgezonden op woensdag 14 juli

ds. Henk Poot over 'De Psalmen van Israël (deel 1)'

Hier kijk je Israël in het hart. Deze liederen hebben zij gezongen en geloofd, lang voordat wij ervan hoorden. En tegelijkertijd zijn het woorden die God Zijn volk op de lippen legt. In een serie van twee kijken we naar de opbouw van de Psalmen en hun prachtige inhoud.

ds. Henk Poot is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op dinsdag 13 juli

ds. Simon van Groningen over 'De Ark naar de Filistijnen'

Het einde van een periode, Eli is zwak en oud, Hofni en Pinehas corrupt. De jonge Samuël hoort Gods stem over een 'great reset'. De ark wordt in de strijd geworpen, maar tevergeefs. Hij wordt buitgemaakt en gaat naar de Filistijnen. Ikabod de eer is weg. Toch blijft God trouw, en hoe?!

ds. Simon van Groningen is predikant

uitgezonden op maandag 12 juli

ds. Willem J.J. Glashouwer over 'Hef je hoofd omhoog!'

Het kan je gaan duizelen als je in het Bijbelboek Openbaring leest over de oordelen en problemen van de eindtijd. Waar moet je je ogen op gericht houden, en hoe doe je dat? Wat leert de Bijbel ons daarover? Ds. Willem Glashouwer legt het uit in deze dertiende en laatste aflevering van de serie 'Verbonden met Israël'.

ds. Willem J.J. Glashouwer is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op vrijdag 9 juli

Zomerprogramma: 'Een zomer vol... vriendschap'

Opperrabbijn Binyomin Jacobs en Roger van Oordt: een Jood en een christen, en de beste vrienden. In een gezellig zomeravondgesprek vertellen zij over hun vriendschap. Hoe bijzonder is dat eigenlijk, een vriendschap tussen een Jood en een christen? Hebben ze wel eens meningsverschillen? Wat bindt hen? Welke avonturen hebben ze samen meegemaakt? En hebben ze het wel eens over Jezus?

Binyomin Jacobs is opperrabbijn in Nederland en Roger van Oordt was tot 2020 directeur van Christenen voor Israël

uitgezonden op donderdag 8 juli

prof. dr. Willem J. Ouweneel over 'Wat is de Go'el?'

De Go'el: wat is dat? Wat is zijn taak? En wat is zijn profetische betekenis voor Israël?

prof. dr. Willem J. Ouweneel is o.a. theoloog

uitgezonden op woensdag 7 juli

ds. Henk Poot over 'Koningen van Juda (deel 4 - de ondergang)'

Er zullen koningen van naam opstaan: Hizkia en Josia. Beroemde profeten treden op en reformaties worden doorgevoerd. Maar de meeste mensen hebben hun hart niet meer bij God... en dan komt Babel!

ds. Henk Poot is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op dinsdag 6 juli

Otto de Bruijne over 'Leren van Israël: omgaan met vreugde en verdriet'

Vrienden van Israël willen ook leren van Israël. Wat kunnen we leren van de Joodse feesten, van de manier van Bijbellezen, van wijsheid... Deze keer: wat leren wij van de omgang met vreugde en verdriet, gemoedsstemmingen en humor? Klagen, vragen, dragen... maar hoe?

Otto de Bruijne is (woord)kunstenaar

uitgezonden op maandag 5 juli

opperrabbijn Binyomin Jacobs over 'Hoe kijken Joden naar de eindtijd?'

Zijn Joden veel bezig met de eindtijd? Wat geloven zij, waar liggen de verschillen met christenen, en hoe bereiden zij zich voor op de komst van de Messias? Opperrabbijn Binuomin Jacobs legt het uit in deze twaalfde aflevering van de serie 'Verbonden met Israël'.

Binyomin Jacobs is opperrabbijn in Nederland

uitgezonden op vrijdag 2 juli

ds. Oscar Lohuis over 'Geen opwekking zonder Israël'

Er kan in het christendom geen geestelijke opleving plaatsvinden als de Kerk Israël niet zegent. Door de hele kerkelijke geschiedenis heen zijn er voorbeelden van christenen die zich daarvan bewust waren. De Puriteinen noemde dit zelfs de 'theologie van de hoop'. Maar hoe zit dat in onze tijd? Heeft het zin om te bidden voor een opwekking als we de rol van Israël in Gods verlossingsplan blijven negeren?

ds. Oscar Lohuis is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op donderdag 1 juli

drs. Kees de Vreugd over 'Bergen in de Bijbel'

Bergen komen veel voor in de Bijbel. Belangrijke gebeurtenissen in de heilsgeschiedenis vinden plaats op of rond een berg. Denk aan de binding van Isaak, de openbaring op de Sinai, of de hemelvaart van Jezus. Mogelijk ligt het Paradijs op een berg. We bezoeken een aantal Bijbelse bergen om te ontdekken wat daar verborgen ligt. En misschien heb je zelf een onbekende berg in de Bijbel gevonden. Laat het dan weten, vooraf of tijdens de uitzending.

drs. Kees de Vreugd is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op woensdag 30 juni

ds. Henk Poot over 'Koningen van Juda (deel 3 - Twee naties onder één God)'

Salomo bouwt de tempel en wijdt hem in met een prachtig gebed. En God zegent hem. MAar na hem wordt het anders. Israël wordt verdeeld. In Juda regeren koningen van naam: Asa en Josafat. Maar er staan ook anderen op. Langzaam glijdt Juda af naar de ondergang.

ds. Henk Poot is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op dinsdag 29 juni

ds. Willem J.J. Glashouwer over 'De twaalf stellingen over Israël'

Er zijn 12 stammen van Israël. Er zijn 12 Apostelen. Er zijn 12 poorten en 12 fundamenten van het nieuwe Jeruzalem. En de Apostolische Geloofsbelijdenis telt 12 artikelen. Maar geen woord over Israël of het Joodse volk. Is de Kerk 500 jaar na Luther toe aan een nieuwe Reformatie? Welke gevolgen heeft het ontbreken van dit geloofsgetuigenis aangaande Israël voor de Kerk en de christenheid anno 2021? Is er een weg terug? De ‘Twaalf stellingen over Israël’ die Christenen voor Israël publiceerde bieden hiervoor een handreiking. Ds. Willem J.J. Glashouwer, één van de schrijvers van de twaalf stellingen, legt uit hoe dit document de Kerk weer op het spoor van Israël kan brengen.

ds. Willem J.J. Glashouwer is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op maandag 28 juni

drs. Kees de Vreugd over 'De betekenis van de bazuinen'

De sjofar (ramshoorn of bazuin) heeft in de Bijbel meerdere betekenissen: oordeel, maar ook bevrijding. Op Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag) wordt op de bazuin geblazen. Ook in het Bijbelboek Openbaring komt de bazuin meerdere malen voor. Wat is daarvan de betekenis? Drs. Kees de Vreugd legt het uit in deze elfde aflevering van de serie 'Verbonden met Israël'.

drs. Kees de Vreugd is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op vrijdag 25 juni

Andrew Tucker over 'Is het tijd voor een Palestijnse staat?'

Een nieuwe regering in Nederland staat voor een uitdaging. Aan de ene kant klinkt de roep om Israël als 'apartheidsstaat' en 'illegale bezetter' te bestempelen steeds luider. Israël wordt steeds meer onder druk gezet om zich uit de 'bezette Palestijnse gebieden' terug te trekken - zonder garanties voor zijn eigen veiligheid. Anderzijds voert Israël een oorlog tegen Hamas, een voorpost van Iran. En dan is er ook nog een conflict tussen Hamas en Fatah, en binnen Fatah zijn er óók weer interne strubbelingen.

Wat betekent dit allemaal voor de Oslo Akkoorden, voor het vredesproces en voor het 'tweestatenbeleid' van de Europese Unie, inclusief Nederland? Sommige mensen zeggen dat Nederland de impasse moet doorbreken door de 'staat Palestina' te erkennen. Welke positie zou een nieuwe regering in Nederland moeten innemen?

Andrew Tucker is jurist en directeur van The Hague Initiative for International Cooperation (thinc.)

uitgezonden op donderdag 24 juni

Interview met Cnaan Liphshiz over 'Ik verlaat Nederland'

De Israëlische Cnaan Liphshiz is journalist en woont sinds tien jaar in Nederland. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw en had jarenlang geen plannen om te vertrekken. Maar sinds 2015 begon hij steeds vaker te denken over de toekomst van zijn kinderen in Nederland. Het conflict eind mei tussen Israël en Hamas en de daarmee gepaard gaande toename van antisemitisme in Nederland kwam als een bevestiging van zijn besluit dit jaar, om niet langer hier te blijven wonen. Hij vertrekt over een maand met zijn gezin naar Israël. In deze uitzending vertelt hij hoe hij tot zijn besluit kwam, en hoe hij terugkijkt op zijn tijd in Nederland.

uitgezonden op woensdag 23 juni

ds. Henk Poot over 'Koningen van Juda (deel 2 - de tempel van Salomo)'

Uitvoerig besteedt Kronieken aandacht aan de bouw van de tempel. Onder koning Salomo was er vrede en God woonde in het midden van Zijn volk. Maar daarna treedt het verval in: arrogante prinsen komen op de troon, het grote rijk breekt in twee stukken, en goede en goddelozen vorsten wisselen elkaar af... Waar gaat dat heen?

ds. Henk Poot is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op dinsdag 22 juni

ds. Kees van Velzen over 'De onvoorstelbare gevolgen van het roekeloos omgaan met het Beloofde Land'

'Van iemands eigendommen blijf je af'. Bekende uitdrukking. Dat spreekt vanzelf, zou je zeggen. Maar wat als die "Iemand" met een hoofdletter geschreven wordt? Wat als het over God gaat? Als je aan Zijn Eigendom komt zijn er zeer, zeer grote gevolgen. Daarover gaat het deze avond als we Joël 2 en 3 behandelen.

ds. Kees van Velzen is spreker van Christenen voor Israël

uitgezonden op maandag 21 juni