Avondupdate 7 maart • Zeer verontrustende ontwikkelingen rond atoomprogramma Iran
Door Yochanan Visser -
7 maart 2024
Na de waarschuwing van Rafael Grossi, de directeur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), die eerder deze week stelde dat zijn bureau niet meer in staat is om de ontwikkelingen te volgen in het nucleaire programma van Iran, zijn de Verenigde Staten nu wakker geworden.
Dat wil zeggen: men geeft nu aandacht aan deze zeer verontrustende ontwikkeling. Tijdens de driemaandelijkse bijeenkomst van het bestuur van de IAEA zei de afgevaardigde van de VS dat Iran het verrijkte uranium dat het heeft opgewerkt tot het 60 procent niveau moet ‘verwateren’. Met andere woorden het niveau van zes procent moet naar beneden worden gebracht.
De VS willen ook dat Iran in het geheel stopt met het verrijken van uranium naar het niveau van zestig procent. Tijdens dezelfde vergadering eiste de VS dat Iran stopt met het tegenwerken van de IAEA. Al twee jaar probeert de IAEA om van Iran opheldering te krijgen over uraniumdeeltjes die IAEA-inspecteurs vonden in nucleaire faciliteiten die Iran verborgen had gehouden voor de IAEA.
"Toekomstige actie" tegen Iran
De VS dreigen nu met “toekomstige acties” tegen het nucleaire programma van Iran, maar de Amerikaanse afgevaardigde diende geen resolutie in waarin deze actie werd omgezet in daden. De VS volstonden met een oproep aan de internationale gemeenschap om te overwegen hoe te reageren op de Iraanse tegenwerking van de IAEA.
Waarnemers wezen op de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, om deze zwakke reactie op de alarmerende waarschuwing van Grossi te verklaren. Krachtige actie in de vorm van militair ingrijpen tegen Iran is het laatste dat president Joe Biden op dit moment wil. Biden heeft altijd gezworen dat Iran geen nucleair wapen zou worden toegestaan, maar heeft militair ingrijpen nooit overwogen.
Hierbij dient te worden aangetekend dat Bidens regering vol zit met leden van de regering-Obama, die de zeer omstreden JCPOA afsloten, de nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015. Wendy Sherman, die nu onderminister van Buitenlandse Zaken is in Washington, was bijvoorbeeld degene die de onderhandelingen met Iran leidde ten tijde van Obama. Sherman is één van die politici die vinden dat ieder land recht heeft op een nucleair programma.
'Israël zal klus alleen moeten klaren'
Voor Israël is het ronduit rampzalig dat de VS in het bijzonder, en het Westen in het algemeen, niet bereid zijn om eindelijk krachtige actie te ondernemen tegen Iran, dat het uitbreken naar een nucleair wapen voorziet in fase vier van de huidige meervoudige frontenoorlog tegen de Joodse staat. Het komt echter niet als een verrassing, omdat degenen die bezig waren met het nucleaire wapenprogramma van Iran altijd al hebben gezegd dat wanneer het erop aankomt Israël de klus alleen zal moeten klaren.
Juist vandaag zei Hossein Amir Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, dat “Tel Aviv met aftellen zou moeten beginnen”. De regering in Jeruzalem is opmerkelijk stil waar het gaat om dit aspect van de strijd tegen de Iraanse octopus, zoals de coalitie van terreurbewegingen en milities die Iran heeft gevormd wordt aangeduid.
Iraniërs steken Israël hart onder de riem
In deze tijd van grote benauwenis voor Israël waren er burgers in Iran die de Joodse staat een hart onder de riem wilden steken. In Teheran hingen leden van de oppositie een spandoek op een voetgangersbrug waarop stond: “Vahid Beheshti heeft een boodschap gestuurd van de kinderen van Koresh de Grote aan Israël. Wij rouwen om de onschuldige doden (hier een verwijzing naar 7/10), Bibi wij zijn er klaar voor”.
Vahid Beheshti is een bekende dissident die nu in Londen woont en die in januari naar Israël kwam om de Knesset toe te spreken. Tijdens zijn toespraak zei Beheshti dat Israël niet bang moest zijn en dat het Iraanse volk klaar is voor een Israëlische aanval die het regime van Ayatollah Ali Khamenei zou omverwerpen met behulp van een “leger van 80 miljoen”.
Het laatste was een verwijzing naar het Iraanse volk dat de afgelopen week opnieuw blijk gaf van zijn afkeer van het Khamenei-regime, door massaal niet naar de stembus te komen voor de verkiezing van het Iraanse parlement, de Majlis. De Iraanse dissident zei tijdens zijn toespraak tot de Knesset dat de enige wijze waarop vrede kan worden bereikt in het Midden-Oosten het omverwerpen van het fanatieke regime in Teheran is.
Israël en Iran onderhielden tot 1979, toen de Islamitische revolutie begon, uitstekende betrekkingen. Ik herinner me heel goed dat ik in 1978 een zeilboot huurde in Eilat en om een enorme Iraanse olietanker moest zeilen. Het was achteraf één van de laatste Iraanse tankers die Israël olie kwam brengen.
Israël gaat humanitaire hulp aan Gaza leveren via Cyprus
In geheel ander nieuws werd bekend dat er nu eindelijk schot zit in het plan om de humanitaire hulp naar Gaza per schip af te leveren. Dat gebeurt nu ook gedeeltelijk via de Israëlische haven Ashdod. Echter, het lijkt er nu sterk op dat na maanden van gesprekken, de humanitaire hulp via Cyprus naar Gaza zal worden verscheept. Israël en Cyprus onderhouden zeer nauwe banden en de bevolking van het eiland is overwegen pro-Israël.
Het idee dat nu realiteit lijkt te gaan worden is, dat Israël in de haven van Larnaca de inspectie van de hulpgoederen zal gaan uitvoeren. Het probleem was tot nu toe hoe de goederen naar Gaza te krijgen zonder inmenging van Egypte en zonder dat het Israëlisch grondgebied over gaat. Daar is na 7/10 grote weerstand tegen. Het Amerikaanse leger zal nu een noodhaven voor de kust van Gaza gaan aanleggen, zo werd vanmiddag bekend. Volgens Amerikaanse officials kan een dergelijke haven grote schepen ontvangen. President Biden wordt verwacht het initiatief bekend te maken in zijn State of the Union-toespraak tot het Congres.