Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 4 maart • Toename van geweld in Judea en Samaria, in aanloop naar ramadan

Door Yochanan Visser - 

4 maart 2024

F240301YS01

Vrienden en familie rouwen om rabbijn Yitzhak Zeiger, die afgelopen donderdag werd vermoord door een Palestijnse terrorist. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

In de aanloop naar de islamitische vastenmaand ramadan is er nu al een toename waar te nemen in het aantal terreuraanslagen in Judea en Samaria, Israëls hartland.

De dag begon met terroristen van Fatah, dat de Palestijnse Autoriteit vormt, die met automatische geweren op IDF-soldaten schoten in het vluchtelingenkamp El Omari in Ramallah. De IDF-eenheden waren in het kamp om gezochte terroristen te zoeken. Bij de schietpartij kwam tenminste één terrorist om het leven en raakte een IDF-soldaat gewond.

In het dorp Tubas, 19 kilometer ten westen van de stad Jenin in Samaria, openden terroristen ook het vuur op IDF-soldaten en brak er een vuurgevecht uit waarbij verder niemand werd verwond.

In de stad Tulkarm werd een geïmproviseerde bom tot ontploffing gebracht naast een IDF-jeep. Niemand raakte gewond, maar de jeep was total loss.

In de stad Shechem (of 'Nablus' in het Arabisch) werden IDF-soldaten ook belaagd toen zij het huis wilden opblazen van de moordenaar van Lucy Dee en haar dochters Maya (20) en Rina (16), die begin 2023 werden doodgeschoten in hun auto in het noorden van de Jordaanvallei toen zij op weg waren naar een familievakantie in de buurt van het Meer van Galilea.

Vandaag werd verder door de Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, onthuld dat eind vorige maand een terreurcel Daesh (ISIS) in de buurt van de stad Hebron in Judea werd gearresteerd. De vier terroristen uit het dorp Tarqumiyah hadden ongeveer honderd geïmproviseerde bommen geproduceerd en waren in het bezit van een M-16 geweer en een lokaal geproduceerd Carlo machinegeweer. De vier hadden via online informatie, die Daesh publiceerde, geleerd hoe bommen te produceren en waren van plan om een grote aanslag te plegen.

Situatie in Gaza

In Gaza boekte de IDF snelle vooruitgang in de omsingeling en inname van de Hayir Hamed wijk die door Qatar werd gebouwd. De operatie in deze chique wijk begon pas gisteren maar vanmiddag was er al aanzienlijke vooruitgang geboekt, Bij de gevechten vandaag werden veertig terroristen gedood, aan IDF kant waren geen gesneuvelde soldaten. De IDF vond een magazijn dat vol lag met mortiergranaten en aan het einde van de middag werd een tunnelcomplex opgeblazen. In de stad Khan Younis werden aan het eind van de morgen een aantal hoge gebouwen opgeblazen. De explosies waren zo krachtig dat ze door een groot deel van het zuiden van Israël te horen waren.

Dan het noordelijke front, waar Hezbollah al op zondag weer wat actiever was geworden na een relatief rustige shabbat. Er werden toe aanvallen gepleegd met kamikaze drones op vijs Israëlische dorpen langs de noordelijke grens met Libanon. Ook werrden er raketaanvallen gepleegd op kibboets Manara, die vrijwel geheel in puin is geschoten.

Er wordt door de Amerikaanse regering nog steeds geprobeerd om tot een politieke oplossing te komen in het gevecht tussen Hezbollah en de IDF. De Amerikaanse onderhandelaar Amos Hochstein is weer aan een nieuwe poging begonnen om het conflict diplomatiek op te lossen, maar vandaag werd bekend dat Hezbollah zijn voorstellen niet eens nader bestudeert. Vandaag werden er opnieuw raketaanvallen gepleegd op de stad Metulla in het uiterste noorden, het Arabische dorp Ghajar, dat op de grens ligt tussen Libanon en Israël, en op kibboets Malkia. De IAF reageerde weer met luchtaanvallen op het gebied rond Ayta ash Shab en het dorp Kfarkela.

Vanmiddag werd een gastarbeider uit India gedood door een antitankraket op moshav Margiliot. Zeven andere gastarbeiders werden door de Kornet raket verwond waarvan twee levensgevaarlijk. Vanmiddag was er ook opnieuw een salvo met kamikaze drones op kibboets Kfar Blum, de dorpen Nechemia, Dafna en de kibboetsen Dan en Snir. De IAF was vandaag weer het grootste gedeelte van de dag in de lucht en lanceerde een reeks luchtaanvallen op doelen in zuid Libanon. Na de Kornet aanval van vanmiddag op Mergaliot werden de IAF aanvallen opgevoerd en bij één daarvan werden drie Libanese paramedici gedood in het Islamitische Gezondheidscentrum in het dorp Odaisseh. De IAF voerde ook een luchtaanval uit op een Hezbollah doel ten noorden van de Litani rivier.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda