Sluiten

Zoeken.

Christenen voor Israël: pro-Palestijnser dan pro-Palestijnen zelf?

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

8 maart 2024

Palestijnse kinderen Bethlehem

Palestijnse kinderen op een door Christenen voor Israël gesponsorde activiteitenweek in Bethlehem.

Christenen voor Israël kreeg de afgelopen week wat voor de kiezen. Dat is niet erg hoor, we zijn wel wat gewend. Vertel ik straks wat meer over, dus lees vooral verder.

Reeks beschuldigingen

Het begon eind vorige week met een column (inmiddels verstopt achter een betaalmuur) van de ‘journalist’ Remco van Mulligen over een van onze sprekers uit Israël, die hij extremistisch vond. Ik zet het woord journalist maar even tussen haakjes, want van objectiviteit is geen sprake bij deze kersverse voorzitter van Kairos Sabeel Nederland. Een club die het plagen van Christenen voor Israël tot een ware kunst heeft verheven de laatste tijd.

Vervolgens bedacht de krant Trouw een plan om onze steun aan Judea en Samaria in een kwaad daglicht te stellen. Eerst met een bijzonder bevooroordeeld artikel, doorspekt van hinten en verwijten, en met bewust weglaten van context en nuance. Meteen gevolgd door een nog gemenere column in diezelfde krant Trouw, waarin we nog net niet worden vergeleken met de duivel.

En dan vandaag nóg een artikel er overheen met allerlei niet-gecheckte aannames over onze zogenaamde Israëltheologie. Ze maken eerst een karikatuur van ons en die karikatuur schieten ze vervolgens af, zonder wederhoor. Is dat het niveau van de journalistiek van Trouw? Maar goed, hun grootste angst komt dus voort omdat we de helft van een drone hebben betaald aan het dorp Itamar in Samaria, en dat vinden ze niet kunnen.

Drone

Even voor de duidelijkheid: natuurlijk is het geen aanvalsdrone of ander wapen. Dat laten we liever over aan rabiate anti-Israël-clubs zoals UNRWA. Gewoon een consumentendrone, waarmee je filmpjes kunt maken. Bedoeld zodat het dorpje Itamar in Samaria zich kan beschermen tegen infiltratie van Palestijnse Hamasterroristen. Dat die dreiging er is, hebben ze helaas al jaren aan den lijve ondervonden. Denk aan de familie Fogel, die in 2011 in hun huis werd vermoord. Een kind van 11, een kleuter van 4, een baby van 3 maanden en hun ouders. Dat wil je toch voorkomen…

Maar goed, kennelijk vinden mensen het woord ‘drone’ in het Trouw-artikel een beetje spannend. Zo ook de Libanese activist Abou Jahjah. Een voormalig Hezbollah-strijder en bijzonder omstreden vanwege zijn antisemitisme en extremisme. Abou Jahjah was dus geschrokken van onze halve drone, en besloot deze week om Christenen voor Israël aan te klagen. We hebben nog geen brief gehad van het OM, dus we wachten zijn aanklacht rustig af.

Maar wie stond er op de eerste rij te applaudisseren bij deze hypocriete actie van Abou Jahjah? Inderdaad, het clubje van Remco van Mulligen. Kairos-Sabeel was blij met de aanklacht van Abou Jahjah tegen CvI en deelde dat meteen enthousiast op X. Het is maar met wie je je graag wilt associëren…

We zijn wel wat gewend

Zoals ik al zei: we zijn wel wat gewend bij CvI. Iets meer dan een jaar geleden plaatste de islamitische republiek Iran Christenen voor Israël op een sanctielijst. Niet alleen CvI trouwens, maar ook bijvoorbeeld CIDI en allerlei Joodse organisaties en personen.

Klinkt misschien een beetje eng, maar wij beschouwen het als het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Kennelijk doe je wat goed, als je Iran of hun lokale woordvoerder Abou Jahjah boos kunt krijgen.

Wat doen jullie voor Palestijnen?

Maar even terug naar Kairos-Sabeel. Ik richt me even direct tot jullie: het nieuwe jonge bestuur van deze club. Ik heb jullie jaarverslagen van afgelopen jaren bestudeerd. Even een heel eerlijke vraag. Jullie bestaan al jaren, en jullie krijgen best wat aandacht in de media. Dat doen jullie hartstikke goed, complimenten. Maar kun je me vertellen: wat doen jullie eigenlijk écht voor de Palestijnen? Krijgen ze zelfbeschikking door jullie kromme en allesbehalve theologische geklets?

Hoeveel Palestijnse gezinnen krijgen door jullie ‘steun’ eten op tafel? Hoeveel Palestijnen hebben jullie door je ‘stille wakes’ aan een baan of opleiding geholpen? Hoeveel Palestijnen hebben jullie een uitweg uit de armoede en uitzichtloosheid geboden?

Wat Christenen voor Israël doet voor de Palestijnen? Wij geven jaarlijks 85.000 euro aan Palestijnse christenen in armoede. Dat is twee keer zoveel als jullie volledige banksaldo dat al jaren op jullie rekening staat, en waar jullie alleen maar de rente van vangen. Daarnaast geven we zo’n 130.000 euro voor projecten in de Arabisch-Israëlische gemeenschap, en vele honderdduizenden euro’s voor projecten waar zowel Joodse als Palestijnse kinderen worden geholpen. En dat doen we elk jaar opnieuw. Nu al tientallen jaren. Wat doen jullie? Maak het eens concreet?

Volgens mij is Christenen voor Israël veel meer pro-Palestijns dan Kairos-Sabeel of welk obscuur pro-Palestina-clubje of pro-Palestina-krantje in Nederland dan ook. Ik laat me graag overtuigen van het tegenovergestelde. Maar kom dan alsjeblieft met daden in plaats van niet-gecheckte artikelen, pesterijen en petities.

Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda