Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 28 februari • Angst voor geweldsexplosies tijdens Ramadan

Door Yochanan Visser - 

28 februari 2024

F240130AM18 (1)

Een tentenkamp in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook, opgezet voor Palestijnen die uit hun huizen zijn geëvacueerd, 30 januari 2024. Foto: door Atia Mohammed/Flash90

De moslimvastenmaand Ramadan houdt niet alleen de Amerikaanse president Joe Biden bezig, die een staakt-het-vuren in Gaza nastreeft dat dan zal moeten beginnen, maar ook het veiligheidskabinet van Israël. Lees meer in deze nieuwe update.

Yoav Galant, de Israëlische Minister van Defensie hield op dinsdagavond een speciale ontmoeting met het Centrale Commando van de IDF, waar de discussie slechts over Ramadan ging. Galant zei dat de militaire leiders van Israël in toenemende mate de groeiende preoccupatie van Hamas, Hezbollah en Iran herkennen om Ramadan in de tweede fase van 7 oktober te veranderen en de regio in brand te steken.

De voormalige IDF generaal zei dat er ”onverantwoordelijke mensen” zijn die te “veel lawaai” maken en dat in dit digitale tijdperk en in een tijd van oorlog maar zeggen wat zij willen. Het gevolg hiervan kan zijn dat we in korte tijd afglijden naar een nog ernstiger situatie, volgens de Minister van Defensie.

Ophitsing door Hamas

Zijn waarschuwing lijkt terecht: Hamas in Gaza is druk bezig met het opstoken van een vuur dat moet ontaarden in een nieuwe explosie van geweld tijdens Ramadan. Om deze reden houdt de jihadistische terreurorganisatie ook een nieuw staakt-het-vuren af en is bezig om de humanitaire crisis in Gaza te exploiteren om de massa’s in het Midden-Oosten en daarbuiten, tegen Israël op te zetten. Het is zelfs zo dat Hamas zelf verantwoordelijk is voor het gebrek aan humanitaire hulp in Gaza.

Naar schatting zestig procent van de hulpgoederen die Gaza bereiken wordt door Hamas in beslag genomen. Er zijn zelfs bewijzen dat Hamas op burgers schiet die voedselpakketten proberen te bemachtigen. Hamas weet wat er gaande is in de internationale gemeenschap en exploiteert de toch al verhitte gemoederen buiten Israël die in rap tempo veranderen in een hetze tegen de Joodse staat die we niet eerder in deze vorm waarnamen. Deze hetze moet uiteindelijk de druk op Israël zo groot maken dat de internationale gemeenschap de oorlog stop zet. De Verenigde Naties zijn het geprefereerde orgaan om het doel van Hamas te realiseren.

Voedseldroppings

Een goed voorbeeld van het psychologische spel dat er tegen Israël gespeeld wordt op dit moment waren de voedseldroppings vanuit Jordaanse en Egyptische vliegtuigen die we de laatste dagen boven Gaza zagen. Deze voedseldroppings moeten het beeld van de humanitaire crisis in Gaza versterken en het publiek buiten Israël herinneren aan de Tweede Wereldoorlog toen de geallieerden ook vrachtvliegtuigen gebruikten om de honger in Europa te verminderen.

De voedseldroppings waren overigens totaal overbodig. Immers, dezelfde hoeveelheid hulpgoederen die een vrachtvliegtuig uit Jordanië of Egypte naar Gaza bracht, had ook in twee vrachtwagens kunnen worden geladen en via de grensovergang bij  Rafah in Egypte naar Gaza kunnen worden getransporteerd. Een deel van de gedropte voeding viel overigens in zee en bereikte slechts de vissen in de wateren voor de kust van Gaza.

Propaganda

Hamas gebruikte deze week ook weer een foto van een tweejarig dood kind dat in een ziekenhuis in Gaza zou zijn overleden aan ondervoeding. De foto werd uiteraard breed gepubliceerd op de sociale media en niemand scheen zich af te vragen hoe een ziekenhuis niet in staat zou zijn om een ondervoed kind te redden van de dood. Gedurende de burgeroorlog in Jemen stierven volgens cijfers van de Verenigde Naties 377.000 mensen, veel van hen kinderen die ernstig ondervoed waren. De foto’s van kinderen in Gaza nu laten niet de verschijnselen van ernstige ondervoeding zien die men toen in Jemen zag. Niettemin lijkt een deel van het publiek buiten Israël er al van overtuigd dat door de oorlog die Hamas begon op 7/10 er een zelfde soort hongersnood in Gaza plaatsvindt op dit moment, en dat dit het gevolg is van de IDF operaties.

De haatcampagne door pro-Palestijnse activisten heeft absurde en gevaarlijke vormen aangenomen en slechts in enkele landen wordt daar door overheden voldoende tegen opgetreden. In Italië, bijvoorbeeld, zijn de demonstraties van deze activisten verboden verklaard en wordt er door de politie hard tegen opgetreden. In Duitsland stond vorig jaar tijdens de herdenking van Kristalnacht op de Brandenburg Poort in Berlijn geschreven “Nie wieder ist Jetzt” (nooit weer is nu). Wie naar de ontwikkelingen in vooral de Westerse wereld kijkt kan nu niet anders dan instemmen met deze kreet.  De Spaanse krant El Mundo publiceerde gisteren een spotprent waarop een orthodoxe Jood was te zien met wenkbrauwen in de vorm van geweren. Het was niet toevallig dat El Mundo de nazi kleuren rood en zwart gebruikte en dat de ogen van de Jood Davidsterren waren.

WhatsApp Image 0 0  at

'Nooit weer is nu' geprojecteerd op de Brandenburg Poort in Berlijn.

WhatsApp Image 0 0  at

Spotprent in de Spaanse krant El Mundo.

Antisemitisme wereldwijd

In andere Europese landen voeren duizenden ‘kunstenaars’ die zich verenigd hebben onder het banier Kunst Geen Genocide Alliantie (ANGA) actie om Israël uit te sluiten van de jaarlijkse kunst manifestatie Venice Benniale vanwege de “genocide” in Gaza. “Een Apartheidstaat die zich schuldig maakt aan volkerenmoord hoort op het festival niet thuis” aldus ANGA.

In Nederland zetten pro-Palestijnse activisten op dinsdag de wereld op zijn kop door de minuut stilte die de Tweede Kamer in acht wilde nemen ter nagedachtenis aan oud-premier Dries van Agt te verstoren. Van Agt was een groot gedeelte van zijn leven de meest prominente Nederlandse pro-Palestijnse activist.

En in de Verenigde Staten werden op dinsdag opnieuw Joodse studenten op de Berkeley Universiteit in Californië gemolesteerd. De ziedende massa pro Palestijnse activisten (200) liet de studenten zelfs niet met rust toen ze zich hadden gebarricadeerd in de bibliotheek. Eén van zichtbaar ontdane studenten vertelde dat de massa haar had bespuwd en “Vuile Jood! Vuile Jood!” tegen haar schreeuwde. Antisemitisme is al jaren een groot probleem op een aantal Amerikaanse universiteiten, die grote sommen geld krijgen van landen zoals Qatar en Saoedi-Arabië.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda