Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 9 februari • Amerikaanse president Biden onder druk gezet door anti-Israëlcampagne

Door Yochanan Visser - 

9 februari 2024

F231018MA29

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens een bezoek aan Israël, afgelopen oktober. Foto: Miriam Alster/Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden wordt onder druk gezet om kritischer te zijn op Israël. Met succes, zo blijkt uit deze update.

Ministers van diverse Arabische landen kwamen in de Saoedische hoofdstad Riyad bijeen om te praten over een gezamenlijk plan voor Gaza na de oorlog. De ministers van Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië alsmede een vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit kwamen overeen dat het plan moest uitgaan van de vorming van een Palestijnse staat, waar Gaza onderdeel van zou moeten zijn. 

De komende vergadering lijkt een verspilling van tijd te zijn gezien het uitgangspunt van een Palestijnse staat. In Israël is onomwonden verklaard dat dit hele idee een gepasseerd station is en dat er nu behoefte is aan frisse ideeën die ervoor zullen zorgen dat er een geheel andere wind gaat waaien met betrekking tot de Palestijnse kwestie.

Media-campagne tegen Israël

In de Verenigde Staten zijn media onder leiding van The New York Times bezig met een campagne die de regering-Biden moet dwingen om een andere politiek (of beter gezegd oude politiek) te gaan varen tegenover Israël. De invloedrijke krant wordt gedomineerd door anti-Israëlische journalisten die nu een campagne begonnen zijn om Israëls oorlog tegen Hamas te stoppen. De voorpagina van de krant werd vandaag gedomineerd door een grote foto van een Palestijnse jongen in Gaza die “bang en getekend voor het leven” was volgens NYT. Het onderschrift bij de foto maakte gewag van “één van de meest dodelijke oorlogen van de eeuw”. 

Alsof er geen ander nieuws was vandaag wijdde de krant twee hele pagina’s aan het humanitaire leed in Gaza, compleet met vijf foto’s van lijdende burgers in de enclave.

De campagne lijkt echter zijn uitwerking niet te missen. In twee dagen tijd heeft de regering Biden Israël herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat men genoeg heeft van het zien van doden in Gaza. In de update van vanmorgen berichtte ik al over de druk die minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken uitoefende over de humanitaire kwestie tijdens zijn bezoek aan Israël. 

Ook was er de opmerking van Biden zelf dat de Israëlische operatie in Gaza “over de top was”. Vandaag kwam daar bovenop dat het Witte Huis Israël zes weken de tijd heeft gegeven om aan te tonen dat zijn acties in Gaza overeenkomstig zijn met het internationale recht. Zo niet dan zal dat gevolgen hebben voor de wapenleveranties.

Het was geen toeval dat de Amerikaanse regering juist gisteren deze nieuwe maatregel afkondigde. De regering-Biden is het niet eens met de Israëlische beslissing om te beginnen met een operatie in het gebied rond de stad Rafah in het zuiden van Gaza. In dit gebied bivakkeren bijna alle Palestijnse vluchtelingen. 

Het schijnt niet geholpen te hebben dat premier Netanyahu beloofd heeft dat het eerste doel van de operatie is om de vluchtelingen elders onder te brengen. De premier heeft de IDF tot zondag de tijd gegeven om met een totaal plan over de herovering van het zuiden van Gaza te komen dat voorziet in het waarborgen van de humanitaire situatie van de bevolking daar. 

Blinken probeerde tijdens zijn bezoek Netanyahu ervan te overtuigen om af te zien van de operatie rond Rafah. Biden gebruikte zelfs een leugen om de internationale druk op Israël te vergroten. De president suggereerde dat Egypte de grensovergang bij Rafah het liefst gesloten hield en dat dit de nood in Gaza vergrootte. Het kantoor van president El-Sisi sprak dat echter met klem tegen, en suggereerde rechtstreeks dat Biden aan geheugenverlies zou lijden, ook al omdat hij tijdens zijn bewering El-Sisi aanduidde als “de president van Mexico”. 

Tijdens de onaangekondigde persconferentie op het Witte Huis donderdagavond wist Biden zich ook de naam van Hamas niet te herinneren en het had het over “de oppositie”. De blunder van de president werd breed uitgemeten in de media in Israël, want het was de tweede keer dat hij de naam van Hamas was vergeten. In het begin de oorlog had hij het over “het andere team”, toen hij Hamas bedoelde.

Kort oorlogsnieuws

In navolging van Tomer Bar, de opperbevelhebber van de Israëlische luchtmacht, liet nu ook de commandant van het noordelijke commando van de IDF weten dat de tijd voor Hezbollah begint op te raken. Generaal Majoor Ori Gordin liet de burgemeesters van de verlaten dorpen en steden in noord Israël weten dat de IDF zich aan het voorbereiden is om over te gaan naar een offensief tegen Hezbollah. 

“Ons doel is om de veiligheidssituatie in het noorden te veranderen op zo’n manier dat de inwoners veilig kunnen terugkeren naar hun huizen”, zei Gordin vanmiddag. Daarna herhaalde hij dat zijn troepen zich aan het voorbereiden zijn op uitbreiding van de oorlog en over te gaan tot een offensief. “Wij zullen Hezbollah raken en zijn capaciteiten decimeren,” voegde de IDF commandant eraan toe.

Terwijl Gordin dit zei, werd er weer een grote barrage van veertig raketten afgeschoten op het noorden van Israël. Ook werd een IDF inlichtingenbasis op Har Dov aangevallen met een antitankraket. De Iron Dome haalde verschillende raketten uit de lucht en rest viel in open veld. Er werd slechts lichte schade gemeld.

Eveneens vanmiddag werd een nieuwe Israëlische luchtaanval gemeld op Damascus in Syrië. Volgens de laatste informatie gebruikte het Israëlische leger twee onbemande vliegtuigen om een wapentransport vanaf het vliegveld van Damascus te bombarderen. De aanval vond plaats nadat er een Iraans vliegtuig was geland op de luchthaven van Damascus.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda