Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 17 februari • Gaza voor 7 oktober: openluchtgevangenis, of 'Malediven van het Midden-Oosten'?

Door Yochanan Visser - 

17 februari 2024

F201222ARK102

Een Gazaanse vrouw doet Kerstinkopen in een chocolaterie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Israëlische soldaten beschreven eerder al dat zij aan het begin van de grondinvasie stomverbaasd waren over wat zij in Gaza aan luxe zagen. Steeds meer beelden vanuit het Gaza van vóór 7 oktober tonen een heel ander beeld dan wat we tot nu toe kenden vanuit de Westerse media.

Het Israëlische tv-kanaal Arutz 13 (Kanaal 13) zond deze week een minidocumentaire uit, waarin het werk van de organisatie Imshin werd getoond. Deze organisatie verzamelt op de sociale media videomateriaal van locale Palestijnse Arabieren in Gaza, die het leven in de enclave op beeld vast legden voordat de oorlog begon op 7 oktober 2023. Uit die videoclips kwam een totaal andere beeld over het leven in Gaza naar voren dan de media het publiek jaren lang presenteerden.

Het beeld dat de media presenteerden werd samengevat in slogans zoals “het beleg van Gaza; de grootste gevangenis ter wereld of een volk zonder perspectief en hoop in het ‘dichtstbevolkte’ gebied ter wereld. Het laatste is een klinkklare leugen omdat er vele andere gebieden in de wereld zijn die dichtbevolkter zijn dan Gaza.

Reserve soldaten van de IDF hadden al beschreven dat zij aan het begin van de grondinvasie stomverbaasd waren over wat zij in Gaza zagen. Zij zagen fancy hotels, exclusieve restaurants, goed verzorgde wijken en nieuwe gebouwen. Ook zagen zij splinternieuwe auto’s en duur aangeklede huizen. Nu zult u wellicht denken dat de soldaten slechts de huizen van Hamas leiders hadden gezien of van een handvol rijken die het geluk hadden gehad om een luxe leven te leiden.

Uit de video’s die op de sociale media werden gepost, blijkt echter dat er in Gaza sprake was van een veel betere situatie dan Hamas ons wilde doen geloven. Een foto zegt meer dan duizend woorden zegt men, en dat is zeker waar voor de video’s die ik voor u verzamelde. Uit die video’s blijkt dat, er naast armoede in Gaza, ook een geheel andere wereld bestond die door sommigen zelfs werd vergeleken met de Malediven.

In deze video neemt een lokale reporter u mee naar een aantal plaatsen in Gaza waaruit kwaliteit van leven bleek. De eerste plaats die we zien is de Islamitische Universiteit in Gaza waar we gebouwen zien die niet onder doen voor die van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Na een bezoek aan de goed verzorgde militaire begraafplaats voor Britse militairen die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt de reporter de kijker mee naar een winkelstraat met winkels waar goud wordt (of werd) verkocht.

In een andere video zien we een restaurant dat op het strand van Gaza werd gebouwd en waar een aantal vrouwelijke gasten verhalen over een gevoel van de Malediven.

In een derde video zien we een vrij nieuw hotel dat nu verwoest is en dat het eerste luxe vijf sterren strandhotel in Gaza was.

In de onderstaande video, die duidelijk bedoeld was voor potentiële toeristen, wordt een beeld gegeven van Gaza dat niet onder doet voor, laten we zeggen Tel Aviv-Yafo. Maar dat was voordat Hamas besloot om een eind te maken aan het normale leven in Gaza en een massamoord pleegde op 1.200 Israëli’s. 

In de video hieronder zien we een Carrefour supermarkt in Gaza die niet onderdoet voor uw plaatselijke Albert Heijn. Op dit X-kanaal van Imshin zijn nog veel meer video’s te zien van het leven in Gaza van voor 7 oktober 2023.

Honderden Palestijnse Arabieren uit Judea en Samaria worden momenteel ingezet om het vernielde veiligheidshek rondom Gaza te repareren. De inzet van deze inwoners van Judea en Samaria is omstreden omdat de Israëlische regering besloten heeft om geen Palestijnse Arbeiders meer toe te laten in Israël. Er is echter op dit moment een groot tekort aan bouwvakkers en de gastarbeiders die o.a. vanuit India worden aangetrokken nu zijn nog niet gearriveerd.

Yoav Galant de minister van Defensie maakte vandaag bekend dat 1.468 werknemers van de VN hulporganisatie UNRWA ook op de loonlijst stonden van Hamas. Galant vertelde buitenlandse verslaggevers ook dat niet 12 maar 30 UNRWA werknemers hadden deelgenomen aan de volkerenmoord op 7/10. Zoals ik al eerder rapporteerde heeft Premier Benjamin Netanyahu nu opdracht gegeven om een alternatief voor UNRWA in Gaza te vinden. Israël wil de banden met de VN organisatie verbreken.

Het Hamas leiderschap in Gaza heeft de gesprekken over een mogelijk nieuw bestand met Israël nu opgeschort. Hamas leider Ishmail Haniyeh verweet Israël niet genoeg “flexibel” te zijn. De Hamas delegatie heeft de Egyptische hoofdstad Cairo nu verlaten en is teruggekeerd naar Qatar.

Britse- en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vielen vandaag opnieuw Ansar Allah doelen aan in Jemen. De jets vielen raketlanceerinstallaties aan in Ras Issa in de buurt van de havenstad Hodeidah on Jemen. De aanval kwam enige uren nadat Ansar Allah een olietanker had beschoten met ballistische antischip raketten. De door Iran gesponsorde militie vuurde vier raketten af op het Deense schip maar deze bereikten hun doel niet. Ansar Allah beweerde met opzet dat het om een Britse tanker ging omdat dit volgens de militie een legitiem doelwit is sinds Groot Britannië meedoet aan de luchtaanvallen op Jemen.

Aan het noordelijke front viel Hezbollah vanmiddag, onder andere, de IDF Baranit basis aan met een Iraanse Falaq – 1 raket. De IDF reageerde met artilleriebeschietingen op Naqoura en Alma al-Shaab, terwijl IAF gevechtsvliegtuigen vijf andere Hezbollah bases aanviel. Over het algemeen was het aan dit front vandaag wat rustiger dan het geval was gedurende de week. De Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein was vandaag in München voor een veiligheidsconferentie en waar hij sprak met de Libanese premier Najib Mikati. De Amerikaanse diplomaat probeert koortsachtig om escalatie van het conflict tussen Israël en Hezbollah richting een grote oorlog te voorkomen nu Hezbollah geen millimeter wil wijken van zijn posities langs de Israëlische grens.

Op maandagmiddag kunt u zoals gewoonlijk weer een samenvatting van de gebeurtenissen op zondag tegemoet zien.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda