Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 5 maart • Grootste terreurtunnel die tot nu toe onder Gaza werd gevonden ontmanteld

Door Yochanan Visser - 

5 maart 2024

F240304JA06 (2)

Zonsondergang boven Gaza, gezien vanuit Israël. Foto: Jamal Awad/Flash90

De hervatte besprekingen over een nieuw staakt-het-vuren die in Cairo in de afwezigheid van een Israëlisch onderhandelingsteam werden gehouden zijn alweer afgebroken zonder enig resultaat.

Israël stuurde geen team naar Cairo, omdat Hamas niet aan de eis wilde voldoen om een lijst van levende gijzelaars te overhandigen. Het enige resultaat dat nu in Cairo werd bereikt is dat Hamas heeft duidelijk gemaakt dat het voor iedere vrijgelaten gijzelaar 15 Palestijnse terroristen met bloed aan hun handen vrijgelaten wil zien uit Israëlische gevangenissen.

Onder een eventuele toekomstige overeenkomst zou er een staakt-het-vuren komen van veertig dagen en op iedere dag zou één gijzelaar worden vrijgelaten. Er zouden nog maar 64 gijzelaars in leven zijn volgens Hamas en de anderen zouden zijn gedood tijdens IDF aanvallen. Uiteraard bestaat hiervoor geen enkel bewijs, en het is eerder aan te nemen dat Hamas de zeventig gijzelaars die men zegt dat ze omkwamen bij bombardementen van de Israëlische luchtmacht.

Wreed spel

Het bijzonder wrede spel over het lot van de gijzelaars blijft dus voortduren en Hamas wil nu dat de Amerikaanse regering druk op Israël gaat uitoefenen omdat de regering in Jeruzalem niet reageerde op tegenvoorstellen van de jihadistische terreurbeweging. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Turkije is weer zogenaamde Mossad-spionnen aan het arresteren. De afgelopen week werden zeven verdachten aangehouden, waaronder een privé-detective en een televisiepresentator die gespecialiseerd is in veiligheidszaken. Sinds 7/10 heeft Turkije een reeks Turken aangehouden die werden beschuldigd van spionage voor Mossad. Dit alles moet echter gezien worden in de in rap tempo verslechterde verhoudingen tussen Israël en het Turkse regime van dictator Recep Tayyip Erdogan, die Israël van genocide op de bevolking in Gaza heeft beschuldigd.

Strijd tegen Hezbollah

De afgelopen nacht voerde Hezbollah in Libanon zijn aanvallen op het noorden van Israël weer op met een grote barrage van dertig raketten op het noorden van Israël. Van de stad Metullah tot aan Achziv aan de kust even ten noorden van de stad Akko vielen de raketten of werden onderschept door Iron Dome. De beschietingen volgden op een golf IAF-acties tegen Hezbollahs militaire infrastructuur nadat gisteren een gastarbeider uit India werd gedood en zeven Thaise gastarbeiders werden verwond bij een antitankraketaanval op moshav Margaliot.

De massieve raketaanval veroorzaakte stroomuitval in een aantal van de getroffen dorpen en kibboetsen.Vandaag werden er ook drie barrages raketten afgevuurd op Metulla, de verlaten stad Kiryat Shmoneh en een aantal kibboetsen ten oosten van deze twee steden, waaronder Kibboets Manara waar al tachtig procent van alle huizen is beschadigd of verwoest. In zowel Metullah als Kiryat Shmoneh werden gebouwen ernstig beschadigd.

Yoav Galant, de Israëlische minister van defensie zei vandaag dat de Hezbollah agressie het “kritieke punt” dichterbij brengen. “We zijn toegewijd aan een diplomatiek proves maar Hezbollah’s voortdurende agressie brengt ons dichter tot het kritieke punt in onze besluitvorming over onze militaire activiteiten in Libanon.

Golan en Samaria

De afgelopen nacht werd ook een onbemand kamikaze vliegtuig boven de Golan Hoogvlakte uit de lucht geschoten. Het toestel kwam uit Syrië. De IAF gaf later een video vrij waarop te zien was dat een F-15 oorlogsvliegtuig de drone uit de lucht schoot. Het is onduidelijk wie er achter de aanval zat.

In Samaria vond vanmorgen een steekaanslag plaats bij het kruispunt Yitzhar in de buurt van de stad Shechem. Een Israëlische soldaat werd ernstig verwond door de terrorist die door IDF soldaten bij het kruispunt werd doodgeschoten. De terrorist was een tiener uit de stad Shechem, of Nablus in het Arabisch.

Overig nieuws

In ander nieuws werd bekend dat 600 Google-werknemers van hun werkgever eisen dat het zich terugtrekt als sponsor van de conferentie Mind the Tech in New York die deze week wordt gehouden. De conferentie promoot de Israëlische hightech industrie. Google moet excuses aanbieden voor de sponsoring aan zijn klanten “die wanhopig zijn door het verlies aan levens in Gaza”, stond in een brief van de groep aan de directie van het bedrijf.

De BBC-reporter die voor de Britse televisiezender verslagen maakt over de oorlog in Gaza is een Iraanse journalist die ook voor het Tasnim nieuwsagentschap werkt in Teheran. Dit werd onthuld door de Britse krant Daily Telegraph. De ‘journalist’, Machmoud Avdia, postte op Facebook berichten waarin hij aanvallen op Israël prees. Tasnim is gelieerd aan de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en publiceert doorgaans slechts propaganda. Avdia post op FB ook foto’s van hemzelf tijdens diners met leden van de IRG.

In Gaza werd vanmiddag de grootste tunnel die tot nu toe werd ontdekt opgeblazen door de IDF. Deze tunnel was groot genoeg om met een auto doorheen te rijden en de constructie werd overzien door Muhammad Sinwar, inderdaad: de broer van Hamas-leider in Gaza Yahiah Sinwar..

In ander nieuws over Hamas-leider Sinwar werd bekend dat hij de beslissing om de invasie op 7/10 uit te voeren alleen nam zonder de Hamas-leiders in Qatar op de hoogte te stellen. Sinwar overlegde slechts met zijn broer Muhammad, en met Muhammed Deif, de militaire leider van Hamas, en zijn plaatsvervanger Marwan Issa. Het zegt iets over de verhoudingen binnen het Hamas-leiderschap.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda