Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 15 februari • Israëlische reactie op Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

15 februari 2024

F240213AMA34

Gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht. Foto: Ayal Margolin/Flash90

De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde vanmorgen zware bombardementen uit op Hezbollah’s militaire infrastructuur in Libanon. Lees er alles over in deze update.

Vergeldingsactie

De operatie was een vergelding voor de Hezbollah raketaanvallen op Tzefat (Safed), de grootste stad in Noord-Israël, en een IAF inlichtingen basis die al tweemaal eerder werd aangevallen door de Libanese terreurgroep. Bij de raketaanvallen van gisteren werd de vrouwelijke IDF soldaat Omer Sarah Benjo (20) gedood, die gestationeerd was op de IAF basis op de berg Meron.

Er brak gisteren onrust uit over de voortdurende Hezbollah raketaanvallen die nu ook de stad Tzefat terroriseren. Burgemeester Shlomo Hadad van Tzefat zei op de legerradio dat de gebeurtenissen op woensdagmiddag alarmbellen hadden doen rinkelen. “Iemand moet nodig beslissingen nemen op de één of andere wijze. Zij (IDF) namen Kiryat Shmoneh en veranderde de stad in een militaire veiligheidszone, morgen zal het Tzefat zijn en daarna Haifa”, zei een boze Hadad. Haifa is de grote havenstad nabij de berg Carmel in het noordwesten van Israël, en heeft een uitgebreide petrochemische industrie.

In Zuid-Libanon heerst vandaag ook woede en werd Hezbollah verweten dat het dit toch al in moeilijkheden verkerende land in een nieuwe oorlog met Israël trekt. Bij de Israëlische luchtaanvallen van vanmorgen kwamen tenminste 13 mensen om het leven en werd opnieuw grote materiële schade aangericht in een groot aantal dorpen in het zuiden van Libanon. De IDF zei in een verklaring dat de meeste doelen die werden getroffen tot de elite Radwan eenheid van Hezbollah behoorden. Libanese media berichtten echter dat de huizen van twee families werden getroffen door een IAF luchtaanval en dat daarbij tien burgers om het leven kwamen. De andere drie doden waren Radwan terroristen. Hezbollah heeft nu alle scholen in het grensgebied met Israël gesloten voor vandaag en morgen.

Daarmee werd de afgelopen dag de meest dodelijke in de nu meer dan vier maanden oud uitputtingsoorlog. Hezbollah official Hassan Fadlallah waarschuwde dat de wraak voor de IAF luchtaanvallen spoedig zal komen. Op het moment van het schrijven van dit rapport was er opnieuw luchtalarm in het noordoosten van Israël, dat waarschijnlijk werd veroorzaakt door een infiltratie van een onbemand kamikaze vliegtuig.

Zojuist werd er opnieuw een raket afgeschoten op Tzefat. Het projectiel viel in een open veld en richtte geen schade aan.

Gaza

In Gaza gaat de IDF onverminderd door met het uitkammen van wijken in de stad Khan Younis en doodde in verschillende schietpartijen zeker 15 Hamas terroristen. Ook voerden speciale eenheden van het van het leger invallen uit in twee ziekenhuizen in Khan Younis. Deze acties vonden plaats na de evacuatie van de patiënten. Verschillende landen hebben hospitaalschepen voor de kust van Gaza waar nu gewonden en zieken worden behandeld. Bij de inval in het Al-Amal ziekenhuis in Khan Younis werden 20 terroristen van Hamas’ al-Nuqba elite eenheid gearresteerd die zich verkleed als dokters en ziekenbroeders op afdelingen hadden verscholen. De IDF schijnt over inlichtingen te beschikken dat Hamas in het El-Nasser ziekenhuis de lichamen van twintig Israëlische gijzelaars heeft verborgen.  Omdat de operatie eerst gericht is op de ontruiming van het ziekenhuis en de tunnels onder het gebouw pas later zullen worden onderzocht, is het wachten op meer informatie over de dode gijzelaars.

De regering van de Verenigde Staten heeft een onderzoek aangekondigd naar het gebruik van zware Amerikaanse bommen in de stad Nabalya in het begin van de oorlog. Volgens Palestijnse bronnen zou er op 31 oktober jl. tijdens een liquidatie van een Hamas commandant een 900 kilo zware bom zijn gedropt op een gebouw waar burgers aanwezig waren. In Israël wordt geen commentaar gegeven op dit soort claims maar vast staat dat de IDF altijd preventieve maatregelen neemt om burgers uit de oorlogszone te krijgen voordat er gebombardeerd wordt. De IDF heeft verder bunkerbuster bommen tegen de Hamas tunnels gebruikt die eerst diep in de grond penetreren en daarna pas ontploffen.

Vluchtelingenkamp

Egypte is volgens de laatste berichten bezig om een groot terrein in de Sinaï woestijn geschikt te maken voor gebruik als vluchtelingenkamp. Het bewuste terrein wordt omgeven door een hoog hek en prikkeldraad versperringen. Tot nu toe heeft de Egyptische regering pertinent geweigerd om mee te werken aan een tijdelijke oplossing van het vluchtelingenprobleem in Gaza. Echter gezien de ervaringen uit het verleden zou het goed kunnen dat aan het begin van een IDF operatie in de stad Rafah een grote massa vluchtelingen zal proberen om een bres in het grenshek te maken en dan Egypte zullen overspoelen.

De Amerikaanse regering werkt samen met de Golfstaten aan een veelomvattend vredesplan voor na de oorlog in Gaza.  Het plan zou een tijdpad voor de vorming van een Palestijnse staat omvatten en evacuatie van een deel van de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria. De opstellers van het plan gaan uit van het idee dat normalisatie van de betrekkingen met Saoedi-Arabië een te aantrekkelijk lokaas voor Israël zal zijn om het plan te verwerpen. Ze verkwisten echter hun tijd zo is nu al duidelijk. Verschillende leden van het Israëlische kabinet dweilden inmiddels de vloer aan met het plan. Minister van Financiën Betzalel Smotrich zei het volgende over het vredesplan:

“Wij zullen onder iedere omstandigheid nooit met dit plan akkoord gaan, dat in principe zegt dat de Palestijnen een prijs verdienen voor de verschrikkelijk massamoord die ze tegen ons uitvoerden”, brieste Smotrich. Amichai Chikli Israël’s minister voor de diaspora riep in een reactie op om de Oslo Akkoorden definitief in de prullenmand te gooien.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda