Sluiten

Zoeken.

Vraag het zelf

Door Renske Lankman - 

6 maart 2024

Lankman - Screenshot The Ask Project

Foto: Screenshot The Ask Project (YouTube)

Stel je eens voor: je bent een verhaal over iemand aan het vertellen en je gesprekspartner gelooft je niet. Verontwaardigd roep je het uit: “Vraag het dan zelf!” Want je weet dat wat je vertelt waar is.

Tweestatenoplossing

Sinds 7 oktober roept onder andere het Westen opnieuw op tot een tweestatenoplossing. De tweestatenoplossing is terug van eigenlijk nooit echt helemaal weggeweest te zijn. Het sluimert altijd ergens op de achtergrond en bij hevige geweldsuitbarstingen tussen Israël en de Palestijnen wordt het weer naar de voorgrond gebracht en roept de een nog harder dan de ander dat die twee staten toch echt nú moeten komen.

Als buitenstaanders kunnen we veel dingen roepen, maar wat denken Israëliërs en Palestijnen nu zélf van een tweestatenoplossing? Het gaat immers om hun toekomst en land.

Vraag het zelf

“Vraag het dan zelf”, dat moet de Israëlische Corey Gil-Shuster ook gedacht hebben. Al jaren gaat hij op stap met een camera en microfoon om Israëliërs en Palestijnen te interviewen over allerlei soorten onderwerpen. Zijn YouTube-video’s zijn onbewerkt en reflecteren wat er leeft in Israël en de Westbank ook wat betreft een eventuele oplossing voor het conflict. De antwoorden zijn eerlijk en tegelijkertijd ook schrijnend en schokkend, met name de antwoorden van Palestijnen.

Uit de video’s komt naar voren dat Israëliërs er veelal voor openstaan om in vrede te leven met hun buren. Ook op de vraag of ze openstaan voor een tweestatenoplossing antwoorden de meesten bevestigend. In een interview vertelt Gil-Shuster dat hij met de meeste Israëliërs een heel rationeel en open gesprek kon voeren over deze ingewikkelde dingen.

Andere opvattingen

Hoe anders is het wanneer Gil-Shuster dezelfde vragen stelt in de Westbank. Zonder te verblikken of te verblozen wordt de ene sterke statement na de andere gemaakt, variërend van “dit is ons land, het is gestolen en het wordt bezet” tot “Joden moeten worden afgeslacht”. Niet alle Palestijnen zijn over één kam te scheren, maar tegelijkertijd geven de tientallen interviews wel een breed gedragen sentiment weer.

Hoewel praten over vrede en oplossingen zeker belangrijk is, heeft de internationale gemeenschap nooit willen zien welke opvattingen er leven onder Palestijnen. Ze hebben er nooit zélf naar gevraagd. Zolang deze opvattingen de Palestijnse houding richting Israël bepaalt en beheerst, zal praten over vrede en een tweestatenoplossing weinig succesvol zijn.

renske lankman

De auteur

Renske Lankman

Renske heeft Midden-Oostenstudies gestudeerd, waaronder vier maanden aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba. Op dit moment is ze bezig met haar master Religie, Conflict en Globalisering.

Doneren
Abonneren
Agenda