Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 14 februari • Raketaanvallen op Noord-Israël

Door Yochanan Visser - 

14 februari 2024

Raketten Noord Israel Hezbollah

Israëlische veiligheidsdiensten op de plaats waar een raket van Hezbollah insloeg. Foto: David Cohen/Flash90

Een nieuwe update over Israëls oorlog van onze correspondent Yochanan Visser.

Raketaanval

Vanmorgen vuurde de terroristische organisatie Hezbollah tenminste tien geleide raketten af op het noorden van Israël. De stad Tzefat (Safed) werd het hardst getroffen door de raketten, die een gebouw raakten waarbij twee Israëli’s werden gedood.

Acht andere Israëli’s werden verwond in de raketaanvallen waarvan er één in kritieke toestand werd opgenomen in het Ziv ziekenhuis in Tzefat. Eén van de raketten raakte de ingang van het Tziv ziekenhuis, maar niemand raakte daarbij gewond. De brandweer van Tzefat probeert op dit moment een grote brand in het gebouw dat werd getroffen te blussen en heeft uit voorzorg de elektriciteitsvoorziening in de wijk afgesloten.

Bij dezelfde raketaanval werd ook een inlichtingenbasis van de Israëlische luchtmacht (IAF) op de berg Meron geraakt. Dit was de vierde keer dat deze baisis door Hezbollah onder vuur werd genomen. Deze IAF basis verzamelt inlichtingen over de bewegingen van de Radwan eenheid van Hezbollah, die de grootste bedreiging vormt voor het noorden van Israël. Hezbollah publiceerde een video waarin de inlichtingenbasis op de berg Meron was te zien terwijl een ballistische precisie raket een observatietoren raakte.

De raketaanvallen van vanmorgen waren de ernstigste escalatie in de oorlog die op 8 oktober begon in het noorden van Israël. De IDF en de luchtmacht bereiden nu een grote operatie tegen Hezbollah voor, die verder zal gaan dan de over en weer aanvallen die we tot nu toe hebben gezien in de oorlog.

De IAF reageerde op de raketaanvallen met bombardementen op Hezbollah posities in het zuiden van Israël en doodde daarbij drie terroristen. Het totaal aantal gedode Hezbollah terroristen komt hiermee op meer dan 225 volgens de tellingen van de terreurorganisatie. De IDF denkt dat het aantal doden aan de zijden van Hezbollah meer dan vijfhonderd is.

Oorlog met Hezbollah

Yuli Edelstein het hoofd van de Knesset commissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken zegt dat er een grote oorlog tegen Hezbollah zal komen en dat daarmee een einde zal worden gemaakt aan de aanwezigheid van de terroristische organisatie in de grensstreek in het zuiden van Libanon. “We zullen hen niet iedere keer de lat laten verhogen en zullen hen van de grens verwijderen”, zei Edelstein. Het luchtruim boven het noorden van Israël is nu weer vol van het geluid van gevechtsvliegtuigen die missies uitvoeren in Libanon.

Experts verwachten echter niet dat Israël op dit moment de oorlog tegen Hezbollah zal uitbreiden. Dit, vanwege de doorlopende campagne tegen Hamas in Gaza die men eerst wil afronden voor de oorlog in het noorden escaleert.

Israël heeft genoeg troepen om op twee en zelfs drie fronten te opereren, maar het ontbreekt aan raketschilden die de hoeveelheid raketten die Hezbollah naar verwachting zal afvuren op Israël in een volledige oorlog zullen kunnen onderscheppen.

Een andere reden voor het uitstel is dat de gepantserde divisies van de IDF nodig zullen zijn voor een grondoperatie in Libanon en deze divisies zijn nu grotendeels actief in Gaza. Wanneer deze grondoperatie begint heeft de IDF al het voorwerk voor zo’n oorlog al achter de rug. De laatste vier maanden hebben de IAF en IDF artillerie dagelijks aanvallen uitgevoerd op Hezbollah’s militaire infrastructuur in het zuiden van Libanon. Dit zal een grondoperatie een stuk eenvoudiger maken.

In dit opzicht lijken de operationele plannen van de IDF en IAF op die werden gebruikt tegen de terreurbewegingen in Gaza. De grote vraag blijft echter of het Israëlische thuisfront voldoende is voorbereid op een oorlog met Hezbollah en mogelijk met de Iraanse milities in Syrië.

Israëlische economie

Ondanks de beslissing van de Moody International Rating Agency dat de status van Israëls economie verlaagde van het hoogste niveau A1 naar de A2 status, blijft de Israëlische munteenheid de sjekel omhoog gaan tegenover de Amerikaanse dollar en de euro.

Moody wachtte vier maanden met deze beslissing, omdat de Israëlische economie altijd stabiel is gebleven ook in tijden van oorlog. De beslissing heeft dan ook meer te maken met de onzekerheid die er momenteel heerst over de volgende ontwikkelingen in de meervoudige frontenoorlog die Israël teistert. Momenteel is er nog altijd sprake van een groei van twee procent in de economie van Israël. Dit ondanks een dagelijks miljardenverlies wegens de oorlogsuitgaven.

Meer nieuws

Kibboets Merav op de berg Gilboa werd vanmorgen opnieuw beschoten vanuit het Palestijnse dorp Jilbon. Een huis werd beschadigd door de regen van kogels maar niemand raakte gewond. Dit was de tweede keer in een week dat de kibboets beschoten werd vanuit Jilbon.

De Ansar Allah militie in Jemen bedreigde vandaag Saoedi-Arabië en Jordanië. De door Iran gesponsorde terreurgroep wil dat beide landen hun grenzen openen voor een invasiemacht die “Palestina” gaat bevrijden.  Ansar Allah (Houthi’s) gaf een verklaring af waarin Saoedi-Arabië en Jordanië werden bedreigd met aanvallen indien men geen gehoor zou geven aan de eis om de grenzen te openen voor de invasiemacht.

De YAMAM eenheid van de Israëlische politie publiceerde vanmorgen een video van de bevrijdingsactie in de stad Rafah waarbij twee Israëlische gijzelaars werden bevrijd in het hols van de nacht. U kunt de video van deze zeer gewaagde operatie hieronder bekijken.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda