Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 8 februari • Laatste fase van de oorlog tegen Hamas aangebroken

Door Yochanan Visser - 

8 februari 2024

F240101TN12 (1)

IDF-soldaten op een legerbasis in Zuid-Israël, tegen de grens met Gaza aan. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

De IDF is begonnen aan een operatie in het meest zuidelijke deel van Gaza, en daarmee is de laatste fase van de oorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad ingegaan. Meer daarover in deze update vanuit Israël.

De oorlog in Israël zal gevolgen gaan hebben voor de dienstplicht en het aantal jaren dat soldaten reserve dienst moeten doen. De dienstplicht voor mannen zal weer drie jaren worden, nadat er vanaf 2015 een reductie was met vier maanden en er in 2020 opnieuw twee maanden af gingen. Het aantal dagen dat reservisten dienst moeten doen wordt ook aanmerkelijk verhoogd, net als de leeftijd waarop men uiteindelijk afzwaait.

Ook zal het aantal jongeren dat vrijstelling kreeg van de dienstplicht vanwege, bijvoorbeeld, Yeshivastudie drastisch worden verminderd. Daarvoor is een nieuwe wet nodig die minister van Oorlog Benny Gantz momenteel voorbereidt. Voor de oorlog was er altijd een fel debat gaande over de vrijstelling van ultraorthodoxe Joden van de dienstplicht en was er veel weerstand tegen het dienen in de IDF. Dat is nu aanmerkelijk veranderd en het lijkt erop dat de ultraorthodoxe rabbijnen hebben ingezien dat er hoognodig verandering moest komen in hun opstelling tegenover het leger. Gantz denkt er ook aan om meer Israëlische Arabieren in de IDF te laten dienen. Van de Arabieren in Israël is de meerderheid tegen Hamas en sommige Arabieren meldden zich na 7 oktober vrijwillig aan voor dienst in de IDF.

Laatste fase

De IDF is nu begonnen aan een operatie in het meest zuidelijke deel van Gaza, en daarmee is de laatste fase van de oorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad ingegaan. De verwachting is dat de troepen eerst de zogenaamde Philadelphi-corridor, die de grens met Egypte vormt, zullen veroveren. Op deze wijze zal het leger voorkomen dat er een vluchtelingenstroom op gang komt richting Egypte en dat Hamas leiders de tunnels onder de corridor zullen gebruiken om te vluchten. 

Sinwar geïsoleerd

De inlichtingendienst van de IDF zegt dat men aanwijzingen heeft dat Hamas leider Yahiya Sinwar nog altijd in het tunnelcomplex onder zijn geboorteplaats Khan Younis is. De Israëlische regering zou nu overwegen om Sinwar, en vijf andere topleiders van Hamas in Gaza, een vrije doortocht te gunnen naar bijvoorbeeld Qatar in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. Iets dergelijks gebeurde tijdens de eerste Libanon oorlog in 1981 toen PLO leider Yasser Arafat met zijn gevolg naar Tunesië vertrok in een deal waarbij Franse militairen de orde in Libanon zouden gaan herstellen. Israël werd toen ook een oorlog ingetrokken na jarenlange PLO-terreur in het noorden van Israël. 

Het idee van een deal met Sinwar lijkt echter een utopie, aangezien de Hamas-leider (in tegenstelling tot Arafat) wordt gedreven door een fanatieke Islamistische ideologie. De media in Israël rapporteerden vanavond dat Sinwar geen contact meer heeft met de andere Hamas-leiders in Qatar. Deze breuk in de contacten met Ishmail Haniyeh en Khaled Mashal duurt volgens de IDF al tien dagen en betekent dat Sinwar geen aandeel had in het laatste bestandsvoorstel van Hamas.

Ondertussen lieten satellietfoto’s zien dat ruim een kwart van de stad Khan Younis is verwoest bij de gevechten tussen de IDF en Hamas. Bij het opblazen van een tunnelcomplex onder de wijk Qizan al-Najar werd een gedeelte van de buurt verwoest.

Ander oorlogsnieuws

Hezbollah was vandaag weer zeer actief met aanvallen op Noord-Israël. Drie IDF-militairen raakten gewond, waarvan één zeer ernstig, toen een antitankraket hun basis nabij de stad Kiryat Shmoneh trof. Later vanmiddag werd er een poging gedaan om een kamikazedrone te laten ontploffen in de buurt van de grotendeels verlaten stad.

Ongeveer gelijktijdig met de drone aanval werd er door de IAF een nieuwe liquidatie uitgevoerd in het dorp Nabatieh in Zuid-Libanon. Een Israëlische Hermesdrone schoot een miniraket af op een auto waarmee drie Hebollah terroristen zich verplaatsten. Arabische media rapporteerden later dat Hezbollah commandant Abbas a-Dabas gedood werd bij de aanval. A-Dabas was de Hezbollah commandant die verantwoordelijk was voor de talloze aanslagen met antitankraketten op doelen in noord Israël. A-Dabas was ook nauw betrokken bij het opzetten van het luchtverdedigingssysteem van de Iraanse Quds Brigade in Syrië.

De IDF is momenteel bezig met het overbrengen van grote aantallen troepen vanuit Gaza naar het noordelijke front. Zo werd de 36e divisie teruggebracht vanuit Gaza naar het noorden van Israël waar de troepen onmiddellijk aan een nieuwe oefening begonnen.

Aan het hartlandfront in Judea en Samaria werden vandaag vuurgevechten gemeld tussen de IDF en terroristen in de steden Jericho, Shechem (Nablus), Tulkarm en Qalqilya. In Tulkarm voerde de IDF opnieuw een inval uit die bijna een dag duurde. Bij het vuurgevecht met de plaatselijke terroristen werden drie Hamas leden gedood.

In Jemen voerde de Amerikaanse luchtmacht vandaag opnieuw aanvallen uit op Ansar Allah doelen. De Sjiietische militie probeert de Amerikanen te misleiden door modellen van raketten te plaatsen langs de kust in de hoop dat de echte raketwerpers ongemoeid zullen gelaten worden. Ansar Allah heeft een groot aantal mobiele kruisraketwerpers die vandaag het doelwit waren van de Amerikaanse luchtaanvallen. CENTCOM, het geallieerde opperbevel in het Midden-Oosten zei dat het om een urgente dreiging ging voor het scheepvaartverkeer in de Rode Zee.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda