Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 12 februari • Israël blijft internationaal de gemoederen bezig houden

Door Yochanan Visser - 

12 februari 2024

F240212YS31

Families van Israëlische gijzelaars die door Hamas-terroristen in Gaza worden vastgehouden, woonden vandaag een vergadering van de financiële commissie bij in de Knesset.. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Er was vandaag internationaal weer veel ophef en gedoe rond Israël vandaag, niet in de laatste plaats in Nederland. Een overzicht in deze update.

Maar eerst even terug naar zondagochtend. Toen werd bekend dat de IDF (tijdens een operatie in het inlichtingencentrum van Hamas dat gevonden werd in een tunnelcomplex onder het hoofdkwartier van de VN-organisatie UNRWA) een geclassificeerd document had gevonden waaruit het volgende bleek. 

Hamas was in het bezit gekomen van precieze inlichtingen over geheime IDF-bases in het zuiden van Israël. Deze inlichtingen bevatten, onder andere, satellietfoto’s die door een “buitenlandse macht” aan Hamas waren verstrekt, zo stelde de IDF. De inlichtingen werden vervolgens gebruikt tijdens de invasie van Zuid-Israël op 7 oktober 2023, aldus het rapport in Israel HaYom.

VN opnieuw in opspraak

De Verenigde Naties kwamen op zondag opnieuw in opspraak, nadat Francesca Albanese, de VN-afgezant voor de ‘Palestijnse gebieden’, een scherpe aanval lanceerde op de Franse president Emmanuel Macron. Hij had de volkerenmoord op 7/10 antisemitisch genoemd. Albanese schreef op X: “Nee meneer Emmanuel Macron, de slachtoffers van 7 oktober werden niet gedood vanwege hun Joods-zijn, maar in een respons op de Israëlische onderdrukking. Frankrijk en de internationale gemeenschap deden niets om dit te voorkomen."

 Na een storm van protest op de sociale media trok Albanese een gedeelte van haar beschuldiging aan het adres van Macron weer in en schreef dat “teleurstellend was dat sommigen mijn woorden hadden gelezen als een rechtvaardiging voor de misdaden van Hamas, die ik sterk heb veroordeeld”. In Israël groeit de walging over de VN met de dag en het lijkt er op dat dit een onherstelbare breuk teweeg heeft gebracht tussen de volkerenorganisatie en het Israëlische volk. De Israëlische regering heeft inmiddels besloten om Albanese de toegang tot Israël te ontzeggen. De regering liet weten dat het tijdperk dat Joden blijven zwijgen over het antisemitisme bij de VN over is.

Ophef over Nederlands besluit

In Israël was er ook ophef over de beslissing van een Nederlandse rechtbank om de levering van onderdelen voor de vloot F-35 gevechtsvliegtuigen. Het hof bepaalde dat de Nederlandse regering de export van de onderdelen naar Israël moest stoppen, vanwege de vrees dat zij gebruikt zouden worden in serieuze schendingen van de internationale wet voor de bescherming van mensenrechten. De rechtbank benadrukte dat de staat binnen zeven dagen het vonnis moet uitvoeren. Inmiddels is bekend geworden dat de Nederlandse regering het niet eens is met het besluit en in cassatie gaat. Wordt vervolgd.

Journalist Al Jazeera blijkt dubbelfunctie te bekleden

Eveneens op zondag werd door de IDF onthuld dat de Al Jazeera-journalist Muhammad VaShah twee banen had. Overdag werkte hij voor het tv-station uit Qatar en ’s avonds fungeerde hij als een prominent lid van Hamas’ antitankrakettenbrigade. De informatie van de IDF was afkomstig van de laptop computer van VaShah, die in beslag werd genomen tijdens een operatie in het noorden van Gaza.

Vrees voor terreur tijdens Ramadan

Binnen de inlichtingendiensten in Israël bestaat de vrees dat gedurende de opkomende vastenmaand Ramadan er een explosie van terreur in Judea en Samaria zal plaatsvinden. De inlichtingendiensten beschikken over informatie dat de zogenaamde Tanzim brigades van Fatah hun wapens zullen gebruiken om een nieuwe opstand tegen de IDF aan te wakkeren. Momenteel is al sprake van dagelijkse terreuraanslagen met voornamelijk messen in het hartland van Israël. De IDF heeft tot nu toe de zaken in Judea en Samaria onder controle kunnen houden via bijna dagelijkse invallen in Palestijnse steden en dorpen maar dat zou kunnen veranderen bij een opstand zoals bij de Tweede Intifada. Op zondagnacht werd het Joodse dorp Carmei Tzur in Goesh Etzion beschoten met een regel van kogels en in de buurt van Jeruzalem werden twee steekaanslagen uitgevoerd. In beide gevallen werden de terroristen doodgeschoten voordat zij iemand konden raken.

Gijzelaars bevrijd

Er was vanmorgen vroeg groot nieuws in Israel toen bekend werd dat speciale eenheden van de IDF, de Shin Bet, en de Israëlische politie gedurende een zeer gewaagde operatie in de stad Rafah in het zuiden van Gaza twee gijzelaars hadden bevrijd. Het gaat om Fernando Simon Marman(60) en Louis Har (70) die op 7 oktober werden ontvoerd naar Gaza vanuit Kibboets Nir Oz. 

De speciale eenheden maakten gebruik van een luchtbombardement op de wijk waar de twee gijzelaars werden vastgehouden om het gebouw waar zij verbleven onopgemerkt binnen te sluipen. Beide mannen zijn in goede medische conditie en werden overgebracht naar het Tel HaShomer-ziekenhuis in Ramat Gan. Tijdens de hele operatie, die een uur duurde, werden drie Hamas terroristen gedood, waarschijnlijk de bewakers van Marman en Har.

Er gebeuren in Gaza dingen die je waarschijnlijk nergens ter wereld ziet gebeuren. Reservisten die in de IDF meevechten om Gaza vrij te maken van enige Hamas aanwezigheid zijn in sommige gevallen twee generaties. Op de video die mij vandaag werd toegestuurd ziet u een IDF-soldaat die tussen de tanks slaapt en dan de verrassing van zijn leven krijgt. Zijn vader ziet zijn zoon en schudt hem behoedzaam wakker waarna de twee elkaar langdurig omhelzen.

Evacuatie begonnen

De evacuatie van burgers uit Gaza is nu begonnen en het zelfde geldt voor de IDF-operatie in het zuiden van Gaza. De burgers zullen naar een al bestaande strook land langs de kust worden overgebracht of kunnen teruggaan naar hun huizen in delen van Gaza die al vrijgemaakt zijn van iedere Hamas aanwezigheid. Dit ondanks protesten van de Egyptische regering die opnieuw een verklaring afgaf waarin de IDF operatie in Rafah werd veroordeeld. In de boodschap riep de Egyptische regering op tot internationale druk op Israël uit te oefenen om een “catastrofe” in Rafah te voorkomen.

Opmerkelijk was echter dat er geen bedreigingen meer waren met militair ingrijpen of het opzeggen van het vredesakkoord tussen Israël en Egypte, zoals dat eerder wel gebeurde. De indruk in Israël is dat de hele campagne tegen de IDF operatie uit Egypte meer bedoeld is om de Palestijnse Arabieren te paaien en om in lijn te blijven met de Arabische Liga die ook luidkeels heeft geprotesteerd tegen de IDF operatie in Gaza. Waarschijnlijk zal Egypte de diplomatieke betrekkingen met Israël verbreken en daarna slechts op het gebied van veiligheid blijven samenwerken met Israël.

In Jemen reageerde de Ansar Allah-militie woedend op het besluit van de Duitse web host firma Contabo Gmbh om de websites van de door Iran gesponsorde terreurbeweging van het internet te halen. De reden voor het besluit was het publiceren van antisemitische propaganda op de Ansar Allah websites. Ansar Allah beschoot op zondagnacht opnieuw een vrachtschip met raketten in de Bab el-Mandab straat. Het Griekse schip werd geraakt en drie bemanningsleden werden bij de aanval gedood.

Een Amerikaanse basis in het oosten van Syrië werd vannacht aangevallen door milities uit Irak. De Amerikaanse regering overweegt nu opnieuw om zijn troepen terug te trekken uit zowel Syrië als Irak en voert hierover besprekingen met de Irakese regering.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda