Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Update 9 maart • Steeds meer Gazanen uiten kritiek op Hamas-leiders

Door Yochanan Visser - 

9 maart 2024

F210525AM09

Hamas-aanhangers voor een spandoek met hun leiders, die steeds minder populair worden onder de Gazanen. Linksonder Yahya Sinwar. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Het Israëlische leger produceerde een speciale krant die “Hametsioet” werd gedoopt, de werkelijkheid, en distribueerde die vanuit de lucht onder de burgers van Gaza. In de krant wordt geprobeerd een verdere wig te drijven tussen het leiderschap van Hamas in Qatar en de burgers in Gaza.

Op de voorpagina van de krant is een verhaal over Hamas leiders Khaled Mashal en Ismail Haniyeh en hun luxe leven in Qatar. Op een foto is te zien dat de twee in een restaurant aan een tafel zitten die overladen is met voedsel en lekkernijen. Onder de foto van de Hamas leiders is een familie in Gaza te zien die aan een tafel zitten in een verwoest huis. Beide foto’s hebben als onderschrift Ramadan Kareem, een 'weldadig Ramadan', de wens die men tegen elkaar uitspreekt tijdens de vastenmaand. 

Op een spotprent in de krant is Ismail Haniyeh te zien die een vetter kip in zijn handen houdt en de Gazanen oproept om sterk te blijven. In de krant worden de burgers van Gaza verder opgeroepen om Ramadan “een andere kleur” te geven en om informatie aan de IDF te geven over de verblijfplaats van Hamas leider Yahiya Sinwar die zich ergens schuilhoudt in het gebied rond de steden Khan Younis en Rafah.

Bijtende kritiek

De IDF ondernam de actie omdat er steeds meer rapporten komen over bijtende kritiek die de inwoners van Gaza hebben op de Hamas leiders die deze week de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren opbliezen. In Gaza werd de afgelopen periode een organisatie actief die zichzelf “De vrije mensen van Gaza” noemt en die pamfletten ronddeelt waarin wordt opgeroepen tot demonstraties tegen Hamas. In één van die pamfletten stond: “Wij hebben geen schuilplaatsen tunnels (als schuilplaats) en geen hotels in Qatar en Turkije”. Sinwar wordt door de organisatie een hond genoemd, hetgeen een zware belediging is in de Arabische wereld.

Vandaag kwam er verdere duidelijkheid over de noodhaven die het Amerikaanse leger gaat aanleggen in Gaza. Een woordvoerder voor het Pentagon liet journalisten foto’s zien van de landingsschepen, die in eerste instantie zullen worden gebruikt om hulpgoederen naar Gaza te brengen, Het aanleggen van de drijvende haven zelf, die de naam JLOT heeft gaat twee maanden duren en zal worden uitgevoerd door duizend militairen. Het drijvende dok is 550 meter lang en zal worden gebruikt om grote schepen te ontladen. De lading zal vervolgens worden verdeeld onder kleine landingsschepen die vervolgens de goederen naar het strand van Gaza brengen. De woordvoerder benadrukte dat er geen Amerikaanse soldaten in Gaza zullen worden gestationeerd.

Weg door Gaza

Het Israëlische leger zelf is momenteel een weg aan het aanleggen die Gaza in twee delen zal splitsen. Met de aanleg van de weg werd drie maanden geleden al begonnen kort na het begin van de grondoorlog. De weg zal drie rijbanen krijgen. Eén voor tanks, één voor langzaam verkeer en één om snel van de grens naar de kust te rijden. Op deze wijze kan de IDF sneller en beter de controle over de Gazastrook handhaven en kan worden voorkomen dat terreurgroepen zich van het noorden naar het zuiden verplaatsen.

De IDF is ook begonnen met de voorbereidingen op de invasie van het zuiden van Gaza en bombardeerde vanmiddag een tien verdiepingen hoog gebouw dat door Hamas als commando centrum werd gebruikt. De bewoners van het gebouw kregen een half uur voor het bombardement een waarschuwing dat ze hun woningen moesten verlaten. Er raakte niemand gewond.

Psychologische oorlog

Hamas zette ondertussen de psychologische oorlog over de gegijzelde Israëli’s voort, en publiceerde een verklaring dat er opnieuw zeven ontvoerde Israëli’s waren gedood door de IDF bij bombardementen. IDF-officieren informeerden de families, maar vertelden hen dat er in feite niets nieuws onder de zon is. Dit, omdat Hamas eerder had gezegd dat het contact had verloren met de groep die de zeven gijzelaars vasthoudt. 

Tien dagen geleden publiceerde Hamas een video waarin drie van de zeven gijzelaars in leven waren te zien. Het betrof drie mannen van rond de tachtig jaar oud die op 7/10 werden ontvoerd vanaf kibboets Nir Oz. De IDF zei de families dat deze publicaties onderdeel vormen van de psychologische oorlogsvoering door Hamas. De Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad liet vandaag weten dat Hamas zich ondergronds heeft gebarricadeerd in het zuiden van Gaza. Mossad heeft inlichtingen die wijzen op een poging om Gaza te laten exploderen in een geweldsgolf tijdens Ramadan, die morgen begint. In het algemeen wordt in Israël rekening gehouden met een serieuze escalatie van de oorlog vanaf morgen.

Geen deal voor Ramadan

Mossad-directeur David Barnea hield vandaag een ontmoeting met zijn collega William Burns van de CIA. De twee bespraken de mogelijkheid van een deal over de gijzelaars. Burns bezoek leek de laatste poging van de VS om voor Ramadan beweging te krijgen in de zaak van het staakt-het-vuren. Hamas heeft echter aangegeven dat het niet geïnteresseerd is in een nieuwe deal met Israël en wees op het principe dat Ramadan in de eerste plaats Jihad vereist en pas daarna gebed.

In het noorden van Israël gingen vandaag de over en weer aanvallen aan het front langs de Libanese grens onverminderd voort. Hezbollah lanceerde vier keer Grad raketten op steden en dorpen in het noorden van Israël. In totaal werden 15 dorpen en steden aangevallen met deze korte afstandsraketten. Hezbollah lanceerde ook weer een antitankraket op een IDF basis nabij Har Dov ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh. Er zijn geen berichten over slachtoffers. De Israëlische luchtmacht reageerde met luchtaanvallen op vier Hezbollah commando centra terwijl de IDF artillerie gebruikte om de bronnen van het raketvuur te vernietigen.

Escalatie in Rode Zee

De echte escalatie van vandaag vond plaats in de Rode Zee ter hoogte van Jemen. Deze escalatie kwam na een massale betoging in Sanaa de hoofdstad van Jemen waar honderdduizenden de straat op gingen en Jihad eisten tegen de Verenigde Staten en Israël.

De escalatie begon vrijdagavond toen het schip Propel Fortune dat onder de vlag van Singapore vaart, werd aangevallen met antischip raketten in de Golf van Aden. CENTCOM, het geallieerde commando voor het Midden-Oosten zei dat de raketten het schip misten. Later werden ook Amerikaanse oorlogsschepen aangevallen met deze raketten die overigens werden geneutraliseerd,

Yahya Saree de woordvoerder voor de Ansar Allah militie zei daarna dat er “ urgente ontwikkelingen in het militaire theater” waren.

Wat die urgente ontwikkelingen waren, bleek vandaag toen Ansar Allah maar liefst 37 onbemande kamikazevliegtuigen lanceerde in de richting van vrachtschepen en de oorlogsschepen van de door de VS geleide coalitie tegen Ansar Allah. De Amerikaanse en Franse marine schoten 15 van deze UAV’s uit de lucht, de rest bereikte zijn doel niet. Saree beloofde dat de Ansar Allah-aanvallen zouden doorgaan totdat “de agressie tegen- en het beleg van het Palestijnse volk stopt”.

Een volgende update met daarin de ontwikkelingen op zondag kunt u weer op maandagmiddag verwachten.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda