Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 1 maart • Onderzoek naar de UNRWA in Gaza

Door Yochanan Visser - 

1 maart 2024

Verenigde Naties leren niet van de geschiedenis

De Verenigde Naties hebben Israël nu officieel gevraagd om het bewijsmateriaal over de betrokkenheid van de zusterorganisatie UNRWA bij de genocide op 7 oktober 2023 te overhandigen.

UNRWA

De VN verricht zijn eigen onderzoek naar de praktijken van UNWRA in Gaza. Zoals bekend, namen 12 UNWRA werknemers deel aan de massamoord op 1200 Israëli’s op 7 oktober. Israël beschikt ook over harde bewijzen dat 1.200 andere UNRWA werkers ook op de loonlijst van terroristische organisaties in Gaza staan.

De Israëlische regering overweegt nu om UNRWA toe te voegen aan de lijst van terroristische organisaties. Dit, nadat deze week bleek dat UNRWA werkers rioolwaterbuizen in de omgeving van de stad Rafah in Gaza hadden geopend om rioolwater in het tentenkamp met vluchtelingen daar.

In Israël werd een video gepubliceerd waarop de sabotage van de UNRWA werkers is te zien (zie video). Het vermoeden bestaat dat de UNRWA werkers op deze wijze een nieuwe humanitaire ramp wilden creëren.

Veroordeling afgeweze

De Veiligheidsraad van de VN werd door de Arabische landen vannacht gevraagd om Israël te veroordelen voor de dood van meer dan honderd burgers in Gaza die omkwamen tijdens een stormloop op een konvooi vrachtwagens met humanitaire hulp in Gaza Stad op donderdag. De Verenigde Staten en Frankrijk gebruikten echter hun veto. De Amerikaanse regering verklaarde dat men het bewijsmateriaal over de ware toedracht van de ramp van Israël aan het bestuderen waren.

Een initieel onderzoek dat door de IDF vanochtend werd gepubliceerd, laat zien dat het grootste gedeelte van de doden en gewonden het slachtoffer waren van de stormloop. Anderen werden overreden door de circa dertig trucks met humanitaire hulp tijdens de chaos. Slechts tien slachtoffers werden door IDF soldaten neergeschoten nadat zij een controlepost bestormden.

Staakt-het-vuren

Amerikaanse regeringsofficials zeiden op donderdagavond dat de VS “met alle macht blijven proberen om een deal te bereiken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. Dezelfde officials zeiden dat Hamas “spelletjes speelt” en het leven voor hen niet gemakkelijker maakt, maar “dat Israël hetzelfde doet”.

Volgens deze functionarissen zou het best kunnen dat er uiteindelijk een serieus conflict zal ontstaan met regering van premier Netanyahu over een staak-het-vuren overeenkomst. Dit vanwege een fundamenteel verschil van mening over “een groter plan dat als doel heeft om het gezicht van het Midden-Oosten te veranderen”. Dit plan behelst als eerste stap een bestand in Gaza en daarna een regeling met Libanon dat momenteel opnieuw bezocht wordt door Amos Hochstein, Bidens bemiddelaar voor het conflict tussen Hezbollah en Israël. Daarna zal er gesproken moeten worden over de wederopbouw van Gaza en het civiele bestuur daar en wanneer dit alles geregeld is zal  normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië mogelijk worden.

Bidens politiek

In Israël vragen velen zich nu af of president Biden terug aan het keren is naar de politiek van de regering Obama, waar hij ook deel van uitmaakte. De ontwikkelingen van de laatste tijd laten zien dat er een duidelijke verkoeling is opgetreden in de betrekkingen tussen Jeruzalem en Washington. Wanneer we de situatie in de verkiezingscampagne in de VS volgen wordt duidelijk waar deze bekoeling in de betrekkingen vandaan komt.

Biden heeft te maken met immer groeiende oppositie tegen de militaire steun voor Israël in zijn Democratische partij. Dit bleek zonneklaar uit een opinieonderzoek door Reuters in samenwerking met Ipsos, dat deze week werd gepubliceerd. Maar liefst 56 procent van de ondervraagde Democratische kiezers zei dat zij liever een kandidaat hebben die de steun en militaire hulp aan Israël terugdraait.

22 procent van de ondervraagde Democraten houden Israël nu verantwoordelijk voor de oorlog, terwijl 46 procent Hamas blameert. In november was dit nog 54 procent. De toch al gecompliceerde situatie voor de Israëlische regering wordt er door deze ontwikkelingen niet gemakkelijker op. Premier Netanyahu lijkt echter vast van plan om vast te houden aan de oorspronkelijke oorlogsdoelen en herhaalt bijna dagelijks dat een duidelijke overwinning op Hamas noodzakelijk is voor de overleving van Israël.

Gijzelaars

Er lijkt ondertussen weer wat beweging te komen in de  onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars. Media in Saoedi-Arabië meldden vandaag dat Hamas begin volgende week zijn definitieve antwoord zal geven op het bestandsvoorstel. Premier Netanyahu zei op donderdagavond dat hij een duidelijke lijst van alle gijzelaars die zullen worden vrijgelaten heeft geëist van Hamas. Ook verzekerde hij het publiek dat de regering niet zal toegeven aan “illusionaire eisen” van Hamas.

Het Israëlische publiek staat  ondertussen vrijwel als één man achter de IDF en de oorlogsdoelen. Meer dan zeventig procent van het publiek wil dat de IDF met Hezbollah hetzelfde doet als met Hamas.

De Israëlische luchtmacht voerde, naar verluidt, ondertussen vannacht opnieuw een luchtaanval uit in Syrië. Volgens oppositiemedia in Syrië werd een villa nabij de badplaats Baniyas geraakt door drie raketten. In de villa waren leden van een sjiitische militie die door Iran naar Syrië werden gehaald, ondergebracht. De IAF geeft zelden commentaar op de buitenlandse rapporten over luchtaanvallen in Syrië.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda