Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 19 februari • Bizarre uitspraak van Braziliaanse president leidt tot diplomatieke rel met Israël

Door Yochanan Visser - 

19 februari 2024

F240219CG17 (1)

De Braziliaanse ambassadeur in Israël Frederico Meyer (midden) werd vandaag rondgeleid in Holocaustherdenkingsmuseum Yad VaShem in Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De Braziliaanse ambassadeur in Israël Frederico Meyer werd vandaag op het matje geroepen door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz. Katz leidde Meyer rond in Holocaustherdenkingsmuseum Yad VaShem, na een bizarre uitspraak van de Braziliaanse president Da Silva.

Er is een heuse diplomatieke crisis uitgebroken tussen Brazilië en Israël, na de opmerkingen van de Braziliaanse President Luiz Inacio Lula da Silva (kortweg Lula) betreffende de IDF-operaties in Gaza. 

Lula zei tijdens een bijeenkomst van Afrikaanse landen op zondag, dat "wat er in Gaza gebeurt met het Palestijnse volk niet is voorgekomen op enig ander moment in de wereldgeschiedenis. Hooguit toen Hitler besloot om de Joden te doden”. 

Woede in Israël

Deze opmerking werd met razernij ontvangen in Israël, waar minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz besloot om de Braziliaanse ambassadeur Frederico Meyer op het matje te roepen. In aanwezigheid van de pers gaf Katz de ambassadeur een stevige reprimande in de hal van het Boek van de Namen in Yad VaShem, waar de namen van alle zes miljoen Joden die door de nazi’s werden vermoord staan geschreven. 

Katz zei na afloop van de bijeenkomst in Yad VaShem dat het belangrijk was geweest om de Braziliaanse diplomaat het verschil te laten zien tussen de oorlog in Gaza en de volkerenmoord van de nazi's, die zijn eigen ouders hadden overleefd. 

“Er is een rode lijn en Israël zal niet meer zwijgen bij bloedsprookjes”, zei Katz voordat hij besloot om Lula tot ‘persona non grata’ te verklaren. De Braziliaanse president reageerde hierop door vervolgens de Israëlische ambassadeur op het matje te roepen en Meyer terug te roepen naar Sao Paolo.

Familie Bibas op beeld

IDF-soldaten vonden vandaag in Gaza een video-opname waarop de familie Bibas in leven was te zien. Het gaat om een opname die men uit een bewakingscamera haalde en waarop moeder Shiri Bibas met haar twee jonge kinderen Ariel (4) en Kfir (1) te zien is. Men ziet Shiri en de kinderen langdurig in beeld, terwijl de moeder gehuld lijkt in lakens terwijl zij in een gereedstaande auto wordt geduwd. 

De moeder en haar kinderen zijn een boegbeeld geworden in de campagne om de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen, terwijl baby Kfirs foto in de hele wereld bekend is. Zij zijn echter waarschijnlijk door Hamas vermoord. Dat wordt alom geconcludeerd, omdat de jihadistische organisatie geen gebruik heeft gemaakt van beelden van Shiri en haar kinderen tijdens de psychologische spelletjes over de gijzelaars.

De 51ste divisie van de IDF Golani Brigade is nu overgebracht van het front in Gaza naar het noorden van Israël waar zij trainen met andere IDF eenheden voor een grote operatie tegen Hezbollah in Libanon. De divisie verloor 32 soldaten op zeven oktober 2023 en vocht 90 dagen achtereen in Gaza tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

In ander nieuws werd bekend dat de economie van Israël in het laatste kwartaal van 2023 met maar liefst 19,4 procent is gekrompen. Dat is de grootste daling sinds het tweede kwartaal van 2020, toen op het hoogtepunt van de COVID-19 crisis de economie met dertig procent kromp. Over heel 2023 groeide de Israëlische economie met slechts twee procent door de inkrimping in het laatste kwartaal.

Terug naar Zuid-Israël

Per 1 maart aanstaande zal een begin worden gemaakt met de repatriëring van de inwoners van dorpen, kibboetsen en steden in de omgeving van Gaza. De ongeveer 100.000 Israëli’s die sinds 7/10 in hotels en andere vormen van tijdelijke behuizing hadden verbleven hadden als eis voor hun terugkeer gesteld dat er garanties moesten komen voor hun veiligheid. Alhoewel het raketvuur uit Gaza nu bijna is opgehouden, met op zondag nog een raket op Ashqelon, lijkt de IDF nu in staat om de veiligheid van deze getroffen Israëli’s te garanderen. 

De terugkeer is vrijwillig en degenen die besluiten om dat niet te doen krijgen een vergoeding voor hun kosten tot aan zeven juli aanstaande, afhankelijk van het verloop van de oorlog in Gaza. Kort na het bekend worden van dit nieuws werd er een nieuw schietincident gemeld in zuid Israël. Het dorp Carmit in de noord Negev woestijn werd met een automatisch geweer beschoten. De inwoners van het dorp kregen opdracht om naar de schuilkelders te gaan. De politie meldde later dat het om een crimineel gemotiveerd incident ging.

Kort oorlogsnieuws

Een Arabische Israëli in het zuiden van Israël werd vandaag gearresteerd voor collaboratie met Hamas in Gaza. De man was betrokken bij het smokkelen van cash naar Hamas en bracht dit geld over uit Turkije waar hij vaak ontmoetingen had met Hamas-leden.

In reactie op de droneaanval op de stad Tiberias vroeg in de middag voerde de IAF zware luchtaanvallen uit op doelen tot zestig kilometer van de grens in Libanon. Voor het eerst werden ook doelen aangevallen in de buurt van de stad Sidon aan de Middellandse Zee.

In Jemen voerden de Britse en Amerikaanse luchtmacht vanmiddag nieuwe aanvallen uit op de raket- en dronebases van de Ansar Allah-militie. De aanvallen werden hervat na een nieuwe reeks aanvallen door de militie op vracht- en oorlogsschepen in de Rode Zee.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda