Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 14 februari • Families van gijzelaars demonstreerden vandaag in Den Haag

Door Yochanan Visser - 

14 februari 2024

Demo DH 14-02

De families van Israëli's die door Hamas ontvoerd of vermoord werden kwamen vandaag naar Den Haag, om een officiële aanklacht tegen Hamas in te dienen bij het Internationale Strafhof (ICC). Lees meer in deze update.

Eerst even naar de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren. Premier Benjamin Netanyahu heeft namelijk besloten om de Israëlische onderhandelaars over een eventuele nieuwe overeenkomst betreffende een staakt-het-vuren met Hamas terug te roepen uit Cairo. 

De premier zei dat er geen enkele beweging zat in de positie van Hamas, dat maximale eisen op tafel legde voor een nieuw bestand. “Een verandering in de positie van Hamas zal vooruitgang in de onderhandelingen mogelijk maken”, zei Netanyahu in een toelichting. De beslissing om de onderhandelingen met Hamas te stoppen werd door Netanyahu alleen genomen en zonder overleg met de andere leden van het oorlogskabinet. De familieleden van de gijzelaars zullen nu morgen het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv gaan blokkeren, als protest tegen de beslissing van de premier.

Einde aan UNRWA in Israël

De Knesset nam vanmiddag een wetsvoorstel aan dat beoogt een einde te maken aan de activiteiten van de VN-hulporganisatie UNRWA in Israël, Gaza en in de door de Palestijnse Autoriteit (PA) bestuurde gebieden. Het wetsvoorstel werd met een overgrote meerderheid aangenomen en gaat nu naar de Knesset commissie voor Buitenlandse Zaken en Nationale Veiligheid voor verdere discussie. 

Mahmoud Abbas, de voorzitter van de PA, heeft nu een urgente boodschap gestuurd aan het leiderschap van Hamas en vroeg hen om akkoord te gaan met een uitruil van gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Abbas heeft een groot belang bij een dergelijke ruil omdat de PA failliet dreigt te gaan aan zijn eigen ‘betaling voor moord’ politiek. De PA had eerder besloten om aan de families van alle gedode Hamas terroristen die op 7 oktober deelnamen aan de volkerenmoord in het zuiden van Israël een maandelijkse uitkering te geven die kan oplopen tot meer dan 3.000 euro per maand, een astronomisch bedrag voor de gemiddelde Palestijnse Arabier.

Abbas had eerder opgeroepen tot nationale eenheidsbesprekingen met Hamas, ondanks de volkerenmoord die de jihadistische terreurorganisatie uitvoerde op 7 oktober 2023. Dit is een poging om de groeiende populariteit van Hamas bij het Palestijnse publiek te gebruiken om de PA in het zadel te houden. Abbas weet dat Hamas er op uit is om de macht van de PA over te nemen in Judea en Samaria en gelooft ook in de terugkeer van zijn regime naar Gaza. De kansen dat er nationale eenheid zal komen lijken echter nihil omdat Abbas dan de macht zou moeten overdragen aan Hamas.

Israëli's demonstreren in Den Haag

De families van de gegijzelden en de door Hamas vermoorde burgers van Israël kwamen vandaag naar Den Haag om een officiële aanklacht tegen Hamas in te dienen bij het Internationale Strafhof (ICC) dat in de stad gevestigd is. Ongeveer honderd familieleden van de gijzelaars dienden de 1000 pagina’s tellende aanklacht in bij het ICC, en werden bijgestaan door honderden supporters die zich hadden verzameld op het terrein van het ICC. De familieleden vertelden dat juist op deze Valentijnsdag er actie ondernomen moest worden om hun geliefden weer thuis te brengen. Onder degenen die de petitie indienden bij het ICC was ook een gedeelte van de vrijgelaten gijzelaars. 

Raz Ben Ami, een vrouw die samen met haar man Ohad in kibboets Be’eri leefde toen Hamas op 7/10 hen beiden ontvoerde naar Gaza, zei dat ze iedere dag van haar leven zich zal inzetten voor de vrijlating van haar man. “Vandaag is het Valentijnsdag en Ohad, de liefde van mijn leven en de vader van mijn dochters wordt nog steeds vastgehouden door Hamas. We zijn 28 jaar getrouwd en hij deed me een huwelijksvoorstel 10.950 keer en telkans zei ik Ja. Ik denk aan hem iedere dag en iedere nacht sinds Hamas mijn paradijs in een hel veranderde. We kwamen hier vandaag om gerechtigheid te eisen. De wereld kan niet zwijgen. Iedere seconde dat mijn man daar is, is zijn leven in gevaar hij heeft niet veel tijd over”, zei een duidelijk geëmotioneerde Raz.

Kort oorlogsnieuws

Hezbollah lanceerde vanavond opnieuw een barrage raketten op het noorden van Galilea, maar het luchtalarm ging niet af. De IDF verklaarde later dat alle raketten in open veld neerkwamen dus er was geen reden voor luchtalarm.

Er waren vanmiddag ook een groot aantal mediarapporten over een zware explosie in de buurt van Haifa. Ooggetuigen zeiden dat Iron Dome een vliegend voorwerp uit de lucht schoot. Ook hier was er geen luchtalarm.

De organisatie Shurat Ha-Din heeft de staat gevraagd om beslag te leggen op de enorme hoeveelheden cash die door IDF soldaten in Hamas hoofdkwartieren in Gaza werden gevonden. De organisatie wil deze fondsen doorsluizen naar de families van terreurslachtoffers.

In de Rode Zee vond vandaag een incident plaats dat klaarblijkelijk niet verliep zoals gepland was door de Ansar Allah-militie. De terroristen uit Jemen schoten een antischipraket af op een Grieks schip dat met graan op weg was van Brazilië naar Iran. De MV Star Iris was bezig om door de Bab el-Mandab straat te varen toen het geraakt werd door twee raketten die Ansar Allah vanuit Jemen had afgevuurd. Het vaartuig liep slechts lichte schade op en de bemanning bleef ongedeerd. Het was de eerste keer in zes dagen dat de Ansar Allah militie een schip aanviel in de Rode Zee. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de bombardementen die de Amerikaanse en Britse luchtmacht uitvoerden op de militaire faciliteiten van Ansar Allah in de afgelopen twee weken.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda