Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 2 maart • 'Vrij rustige shabbat' in Israël

Door Yochanan Visser - 

2 maart 2024

F240301YS56 (1)

Een veld met bloeiende lupines, in de buurt van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Vandaag tijdens de shabbat was het vrij rustig aan het noordelijke front, waar Hezbollah ‘slechts’ twee keer een antitankraket afvuurde op de dorpen Zaria en Shomera in Israël.

De vermindering in het aantal aanvallen op noord Israël is waarschijnlijk het gevolg van de ontmoeting die Hezbollah-leider Hassan Nasrallah had met de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, Esmail Qaani, eerder deze week. Qaani, die namens Iran de meervoudige frontenoorlog tegen Israël aanstuurt, bekritiseerde tijdens die ontmoeting Hezbollah. 

De Quds-commandant beschuldigde Nasrallah van het verspillen van manschappen en ammunitie door de wijze waarop het tegen Israël heeft geopereerd, sinds de Libanese terreurgroep deel begon te nemen aan de oorlog op 8 oktober. Sindsdien is er een wijziging waar te nemen in de wijze waarop Hezbollah opereert.

Liquidaties in Libanon

De IAF ging intussen wel door met de liquidaties van leden van de Iraanse coalitie tegen Israël. Vandaag werden in Naqura, aan de kust in Zuid-Libanon, drie leden van de zogenaamde Imam Hussein Divisie geliquideerd. Deze divisie werd door de geliquideerde commandant van de Quds Brigade Qassem Soleimani opgericht en bestaat uit terroristen die uit Jemen, Afghanistan en Pakistan werden over gevlogen naar Syrië. 

Sinds eind vorig jaar werd een gedeelte van deze divisie in Zuid-Libanon gestationeerd in afwachting van de grote oorlog tegen Israël. De drie terroristen speelden een aanzienlijke rol in de raketaanvallen op het noorden van Israël.

Verder werden er door de IAF vandaag enige luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah faciliteiten in de Labbouneh regio en Blida in het zuiden van Libanon.

Kritiek op de IDF

In Israël uitten experts intussen ook kritiek op de wijze waarop de IDF heeft geopereerd tegen de Iraanse coalitie tot nu toe. Eén van hen is Brigadier Generaal Eran Ortal van de IDF’s Dado Center for Interdiciplinary Military Studies. Ortal zegt dat de IDF zichzelf als een regionale macht beschouwt die nu een uitputtingsoorlog voert tegen de Iraanse as in Syrië en Libanon. 

In werkelijkheid voert Iran dit type oorlogsvoering tegen Israël. Wanneer je een regionale supermacht bent heb je de militaire macht om ver van huis oorlog te voeren en dat kan Israël niet tegen Iran. De Islamitische Republiek daarentegen heeft een dramatisch militair gewicht op Israël even over de grens, zegt Ortal. De strategische expert ziet dit juist, de IDF is niet actief aan de grenzen van Iran of in het land zelf en tot nu toe heeft Israël slechts via Mossad acties uitgevoerd in Iran. Er bestaat zelfs twijfel of Israël in staat is om het Iraanse nucleaire programma te vernietigen via een grote luchtmachtoperatie.

Skelet van Hamas

Dezelfde soort twijfels bestaan over de IDF-operatie in Gaza maar dan niet over de mogelijkheden om Hamas’ militaire macht te breken. Ehud Cheimo, een bekende militaire expert die voor tv station Arutz 12 werkt, schreef vandaag dat het skelet van Hamas in Gaza aanwezig zal blijven na een IDF-overwinning op de Izz a-Din al-Qassam brigades. 

Dit skelet is het geheel van de bevolking en het civiele apparaat dat Hamas achterlaat. De bevolking in zeventien jaar geïndoctrineerd en het hele civiele apparaat is gebaseerd op de principes van Hamas. Om dit te veranderen zou er een proces moeten plaatsvinden zoals in Duitsland na de overwinning van de geallieerden op het Hitler regime. De vraag is echter wie dit proces gaat uitvoeren. Israël is daartoe niet uitgerust en het idee om gematigde Arabische landen dit proces te laten uitvoeren lijkt niet reëel.

Jacht op Sinwar

De IDF voerde vandaag ook een commandoactie uit die leek te zijn bedoeld om Hamas-leider Yahiya Sinwar te pakken te krijgen. De Ekoz elite eenheid van de IDF viel een complex binnen dat door Sinwar werd gebruikt, klaarblijkelijk tot voor kort. Tijdens de uren durende operatie werden tientallen Hamas terroristen gedood en uiteindelijk bleek Sinwar niet in het gebouw te zijn. 

Wel werden er grote hoeveelheden militaire uitrusting gevonden en een aantal automatische geweren. De IDF verloor de laatste 24 uur ook drie soldaten in de gevechten in Gaza toen zij werden gedood door twee explosieve ladingen. Veertien andere Israëlische militairen werden verwond door de boobytraps, zes van hen ernstig.

Voedselhulp voor Noord-Gaza

De Amerikaanse luchtmacht voerde intussen voedseldroppings uit in het noorden van Gaza, waar zich circa 200.000 burgers bevinden tussen de puinhopen. De humanitaire crisis daar was groter dan in het zuiden en vandaag werden er 38.000 voedselpakketten door Amerikaanse C-130 vrachtvliegtuigen uitgestrooid boven het gebied.

De Britse maritieme organisatie UMKTO berichtte vanmiddag laat dat er opnieuw een vrachtschip was aangevallen in de Rode Zee nabij de havenstad Mohka, door de Ansar Allah militie. De bemanning van het schip werd geëvacueerd aldus UMKTO.Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

Eerder vandaag zonk in de Rode Zee een schip dat op 18 februari werd geraakt door een ballistische antischipraket. De Libanese Rubymar maakte al dagen water en zonk uiteindelijk. Ahmed Awad Bin Mubarak, de premier van de internationaal erkende regering van Jemen noemde het zinken van de tanker een “nieuwe ramp voor Jemen en een ongekende milieuramp”. De zorgen over de Ansar Allah-aanvallen nemen met de dag toe omdat de wereldeconomie in een recessie terecht zou kunnen komen door de afsluiting van de Rode Zee.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda