Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 16 februari • Israël verliest vertrouwen in onderhandelingspartner Qatar: "Medicijnen nooit geleverd"

Door Yochanan Visser - 

16 februari 2024

F240107AVS27

Families van gijzelaars geven een persconferentie in Tel Aviv nadat ze hebben onderhandeld met vertegenwoordigers van Qatar, afgelopen maand. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Naar nu is komen vast te staan zijn de medicijnen die Qatar zou hebben geleverd aan de circa honderd gegijzelden in Gaza, nooit bij de zieken terechtgekomen. Lees meer in deze update.

Eerst wat ander nieuws. 

De hoeveelheid gewelddadige incidenten in deze steeds verder escalerende oorlog is bijna niet bij te houden. Terwijl in het noorden van Israël door de autoriteiten en de IDF nu voorbereidingen worden getroffen voor een verdere escalatie in de oorlog met Hezbollah, vond zojuist een schietaanslag plaats in de buurt van het gebied waar op 7 oktober bij een massamoord bijna 1.200 Israëli’s hun leven verloren.

De ambulanceorganisatie Magen David Adom maakte bekend dat zes Israëlische burgers waren neergeschoten bij een bushalte bij het kruispunt Bnei Re’em, in de buurt van de stad Kiryat Malachi. De Palestijnse terrorist die de aanslag uitvoerde werd door een toevallig aanwezige IDF-soldaat doodgeschoten. Van de zes gewonden verkeert er één in levensgevaarlijke toestand en vier anderen raakten zwaargewond. Bij aankomst in het ziekenhuis overleed de levensgevaarlijk verwonde burger, en zojuist ook een tweede gewonde. De politie vermoedt dat het ging om een aanslag door een ISIS (Daesh) terrorist. De jihadistische terreurgroep heeft slapende cellen in Israël en de politie arresteert regelmatig leden van Daeash die op het punt staan om een aanslag uit te voeren.

In Gaza strijdt de IDF in twee ziekenhuizen in de stad Khan Younis ondertussen onverminderd verder tegen Hamas. IDF-woordvoerder Daniël Hagari zei dat er een aantal Hamas-terroristen in het el-Nasser ziekenhuis waren gearresteerd die deel hadden genomen aan de massamoord op 7/10. Eén van de gearresteerden was een ambulancechauffeur die op de loonlijst van Hamas stond.

Medicijnen nooit geleverd

Naar nu is komen vast te staan zijn de medicijnen die Qatar zou hebben geleverd aan de circa honderd gegijzelden in Gaza, nooit bij de zieken terechtgekomen. Dit bleek uit een verhoor van de twee oudere mannelijke gijzelaars die eerder deze week op spectaculaire wijze werden bevrijd uit een huis in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. 

De twee waren eerst in het gezelschap geweest van andere gijzelaars die later werden vrijgelaten en bevestigden dat er geen medicijnen aan hen waren verstrekt. Daarmee lijkt de rol van Qatar in het drama in Gaza uitgespeeld. Tot nu toe accepteerde Israël dat deze sponsor van Hamas als bemiddelaar optrad bij de onderhandelingen over een nieuw bestand. Nu gebleken is dat Qatar heeft gelogen over de levering van de medicijnen aan de zieke gijzelaars is er geen enkel vertrouwen meer in de Golfstaat.

Gijzelaar blijkt te zijn vermoord  

Op donderdagavond maakte Kibboets Nir Oz bekend dat één van de bewoners officieel dood verklaard was. Het gaat om de 57-jarige Yair Ya’acov, een vader van drie kinderen, die op 7/10 al werd vermoord. Het lichaam van de vermoorde kibboetsnik werd door Hamas meegenomen naar Gaza, terwijl Yairs vrouw Merav en hun zonen Or en Vigil werden ontvoerd naar Gaza. Merav werd later met haar zonen vrijgelaten tijdens het staakt-het-vuren.

Nieuws vanaf de fronten

De escalatie aan het noordelijke front begint nu zorgwekkende vormen aan te nemen. Dit, na nieuwe een zware raketaanval van Hezbollah op het gebied rond de stad Kiryat Shmoneh op donderdagavond. (Video). Deze aanval kwam nadat de IAF met een onbemand vliegtuig Muhammad al-Dabs een Hezbollah commandant, die mede de Radwan elite eenheid van de Libanese terreurorganisatie leidde, liquideerde. De nieuwe Hezbollah aanval op het noorden van Israël leidde daarna tot hevige artillerie bombardement op posities van de door Iran gesponsorde terreurgroep. De IAF was verder bijna de hele nacht actief met bombardementen in het zuiden van Libanon. Vanmorgen werd er door Libanese media een video gepubliceerd waarin de verwoesting van het dorp Balida in zuid Libanon te zien was. Aan de andere kant van de grens in kibboets Manara is nu bijna tachtig procent van de huizen beschadigd of verwoest. In andere dorpen zoals Margaliot en Misgav Am is al dagen geen elektriciteit meer. Vannacht voerde de IAF ook een aanval uit op een groep Amal-terroristen nabij het dorp Qantara, daarbij werden drie terroristen gedood. Tot nu toe was deze terreurgroep buiten de vijandelijkheden gebleven.

De escalatie in het noorden ging ook vanmorgen door met over en weer aanvallen. De IDF heeft nu een groot aantal wegen in het grensgebied met Libanon gesloten. Tegelijkertijd heeft de IDF een uitgebreide mediacampagne gelanceerd die tot doel heeft de bevolking voor te bereiden op een “potentieel groot conflict” en dagen zonder elektriciteit. Burgemeesters van dorpen en steden in Galilea hebben verder instructies gekregen voor “noodprocedures in het geval van een aanval op het thuisfront”. Er zijn nu bijna geen generatoren meer te koop in Israël en teams van de lokale elektriciteitsmaatschappij bereiden zich voor op noodreparaties aan het net.

Hezbollah leider Hassan Nasrallah zal om 15.00 uur lokale tijd een tv toespraak houden waarin hij de situatie zal adresseren.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda