Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 28 februari • Bronnen: "Grote oorlog met Hezbollah aanstaande"

Door Yochanan Visser - 

28 februari 2024

F240226AMA012

Een beeld dat steeds vaker te zien is vanuit het grensgebied met Libanon: raketten die worden afgeschoten op Israël. Foto: Ayal Margolin/Flash90

Ondanks het feit dat het vandaag een stuk rustiger was aan het noordelijke front zijn er nu berichten, gebaseerd op bronnen in Libanon, dat de situatie met Hezbollah in Libanon binnenkort zal ontploffen.

Esmail Qaani, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, was op maandag in Beiroet waar hij een ontmoeting had met Hezbollah leider Hassan Nasrallah. Ghani is in feite degene die de meervoudige frontenoorlog tegen Israël aanstuurt vanuit Iran, Damascus in Syrië en nu dus vanuit Beiroet.

De ontmoeting vond plaats op verzoek van de Hezbollah-leider en ging over “de laatste ontwikkelingen langs de Libanese Israëlische grens". Nasrallah vertelde Qaani dat hij informatie had gekregen over een op handen zijnde grote IDF operatie in Libanon die tijdens de moslimmaand Ramadan zal beginnen. Ramadan begint op 9 maart.

Iran zou Nasrallah, naar verluidt, groen licht hebben gegeven om de aanvallen op Israël ernstig uit te breiden en niet te wachten totdat de IDF zijn operaties tegen Hamas in Gaza heeft afgerond. De verwachting is dat de IDF nog minstens een maand nodig zou hebben om het resterende gebied in Gaza te veroveren op Hamas.

Andere strategie

Binnen de IDF zijn er reservisten die mij bevestigden dat er binnenkort verandering zal komen in de strategie tegen Hezbollah, en dat dan de eigenlijke grote oorlog zal beginnen tegen de ‘Iraanse as van het kwaad’ zoals de coalitie van terreurgroepen en sjietische milities in Israël wordt genoemd. De IDF houdt rekening met raketten barrages van zo’n 1.500 per dag wanneer het Israëlische leger niet eerst een vernietigende klap zal uitdelen aan Hezbollah. Preventieve actie is ook noodzakelijk omdat Iron Dome en de andere luchtverdedigingsystemen die Israël heeft maar een beperkte voorraad interceptieraketten hebben.

Van Iron Dome naar Laser Beam

De Tamar interceptieraketten die door Iron Dome worden gebruikt zijn erg duur en kosten tussen de 40.000 en 50.000 dollar per stuk. De Katusha Grad raketten die zowel Hezbollah als Hamas in Libanon gebruiken kosten daarentegen 300 dollar per stuk. De IDF zit nu te springen om het luchtverdedigingsysteem Laser Beam dat door Rafael nu wordt geproduceerd en dat per shot maar een paar dollar kost. De introductie van het laserwapen zal naar verwachting dit jaar gaan plaatsvinden. Laser Beam kan ieder vliegend wapen raken maar het bereik van het systeem is slechts een derde van dat van Iron Dome. Het systeem heeft verder as nadeel dat het geen barrages van raketten kan uitschakelen.

Het leeuwendeel van de meer dan 46 raketten die vandaag op het noorden van Israël werden afgeschoten was afkomstig van Hamas in Libanon. De terreurgroep gebruikte opnieuw de Katusha Grad raketten die geen geleidingssysteem hebben. Er werd slechts één gebouw geraakt in de grotendeels ontruimde stad Kiryat Shmoneh, niemand werd verwond. De IAF reageerde beperkt en viel vijf doelen in het zuiden van Libanon aan. Ook voerden Israëlische oorlogsvliegtuigen schijnaanvallen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet.

Explosies in Damascus

Zojuist werd er door media in Syrië gemeld dat de Israëlische luchtmacht opnieuw aanvallen op doelen nabij de Syrische hoofdstad Damascus had uitgevoerd. Ooggetuigen zagen verschillende grote explosies.

Morgenochtend kunt u weer een nieuwe update over Israël’s meervoudige frontenoorlog verwachten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda