Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 5 maart • VN rapport over seksuele misdaden Hamas gepubliceerd

Door Yochanan Visser - 

5 maart 2024

Antonio Guterres

Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

In deze update: nog eens 4 medewerkers van UNRWA betrokken bij aanslag 7 oktober, VN-rapport over de misdaden van Hamas en een zorgelijke ontwikkeling rondom het nucleaire programma van Iran.

UNRWA en 7 oktober

De IDF gaf op maandagavond nieuw bewijs vrij over de betrokkenheid van nog eens vier UNRWA officials bij de uitvoering van de genocide op 7 oktober 2023. De vier terroristen werkten in het gezondheidssysteem en de educatie afdeling van de VN hulporganisatie.

Eerder was door Israël bewezen dat 12 andere werknemers van UNRWA hadden meegedaan aan het bloedbad op 7/10. De eerste onthulling over UNRWA’s betrokkenheid bij de gruweldaden op 7/10 leidde tot het stopzetten van de financiële hulp aan de organisatie door een reeks van voornamelijk Westerse landen. Israël besloot verder om UNRWA te weren uit Gaza en ging op zoek naar alternatieven zoals USAID, de Amerikaanse equivalent van de VN organisatie.

Het nieuws over de vier andere UNRWA werknemers die ook deelnamen aan 7/10 kwam een paar dagen nadat de Europese Unie besloot om gedeeltelijk de financiering van UNRWA te hervatten en om een bedrag van 50 miljoen euro over te maken nar de organisatie. Dit onder bepaalde voorwaarden die niets te maken hebben met het VN onderzoek naar UNRWA’s rol op 7/10. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël veroordeelde de EU beslissing en zei dar die in feite legitimiteit geeft aan de terreur van de 16 UNRWA terroristen.

VN-rapport

De Verenigde Naties publiceerde op maandagavond de bevindingen van een onderzoek naar de seksuele misdaden door Palestijnse terroristen tijdens het bloedbad op 7/10. Het rapport erkent dat simultaan sprake was van “een patroon van verkrachtingen, seksuele marteling en seksueel misbruik” van Israëlische vrouwen. Het VN rapport erkent ook dat deze seksuele misdrijven doorgingen tijdens de gijzelingen in Gaza.

De publicatie van het VN rapport heeft nu ook weer tot een rel geleid rond VN Secretaris Generaal Antonio Guterres. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem beschuldigt het VN hoofd van een poging om de inhoud van het rapport te verzachten en riep Israëls VN ambassadeur Gilad Erdan terug naar Jeruzalem. Guterres was eerder al in opspraak gekomen nadat hij lange tijd zweeg over deze verschrikkelijke misdaden van Hamas en pas laat opdracht gaf om een VN onderzoek in te stellen.

Irans nucleaire programma

Op maandag was er verder zeer alarmerend nieuws over het nucleaire programma van Iran. De directeur van het Internationale Atoom Agentschap van de VN (IAEA), Rafael Grossi, maakte bekend dat zijn organisatie het spoor bijster in geraakt bij het volgen van de vorderingen die Iran maakt in de ontwikkeling van zijn nucleaire programma.

“Het agentschap heeft de continuïteit van de kennis verloren over de productie en inventarisatie van centrifuges, rotors en balgen, zwaar water en uraniumertsconcentraat,” aldus de IAEA directeur.

“Het is drie jaar geleden dat Iran stopte met de voorlopige toepassing van zijn aanvullende protocol en daarom is het ook drie jaar geleden dat het agentschap aanvullende toegang tot Iran kon verlenen”, zei Grossi, die de grote gaten in de nucleaire inspecties beschreef. Vervolgens verwees hij naar een recente uitspraak van een functionaris het Iraanse Atoom Agentschap die had gezegd dat alle aspecten van de kernwapencyclus voltooid zijn en dat het enige obstakel voor Teheran om een kernwapen te produceren, de politieke beslissing is om dat te doen.

Verder verklaarde het IAEA hoofd: “Er is geen vooruitgang geboekt bij het oplossen van de openstaande veiligheidskwesties. Iran heeft het agentschap geen technisch geloofwaardige verklaringen gegeven voor de aanwezigheid van uraniumdeeltjes van antropogene oorsprong in Varamin en Turquzabad twee nucleaire faciliteiten die Iran eerst verborgen had gehouden. Iran heeft het agentschap ook niet geïnformeerd over de huidige locatie(s) van het nucleaire materiaal en/of van besmette apparatuur,” zei Grossi.

Bovendien merkte Grossi op dat er discrepanties zijn met betrekking tot de balans van nucleair materiaal die Iran in verschillende rapporten heeft gegeven. Hoewel sommige discrepanties zijn opgelost, zei hij dat andere aanvullend onderzoek vereisten.

Hij zei dat “Iran ook de zogenaamde gewijzigde Code 3.1 moet implementeren, wat een wettelijke verplichting is voor Iran… om te verzekeren dat het Iraanse nucleaire programma uitsluitend vreedzaam is.” Toen hij specifieke inspectieproblemen besprak, zei Grossi: “Ik ben ernstig bezorgd dat Iran eenzijdig is gestopt met de uitvoering van de nucleaire deal uit 2015, wat twijfel doet rijzen of Iran zich blijft houden aan wat we toen zijn overeengekomen. Ik betreur het ook ten zeerste dat Iran zijn besluit om de stationering van verschillende ervaren inspecteurs in te trekken nog niet heeft teruggedraaid.”

Vierde fase

In een artikel uit oktober 2013 over Iran’s vier fases plan voor de meervoudige oorlog tegen Israël waarschuwde ik voor de vierde fase:

“Dan komt fase vier. Iran zal profiteren van de chaos in het Midden-Oosten en hoopt dat ook de Verenigde Staten en andere landen in een regionale oorlog betrokken zullen raken. Op dat moment zal Iran de laatste stap zetten in het lange proces dat moet leiden tot de productie van een kernwapen. De omstandigheden zullen dan ideaal zijn omdat de wereldgemeenschap al geobsedeerd is door wat er in Israël gebeurt en de strijdkrachten van de bondgenoten van Israël druk bezig zullen zijn met het beschermen van hun eigen soldaten”. Het laatste was een verwijzing naar wat er momenteel gaande is met de Amerikanen in Syrië en Irak en naar de alliantie van Westerse landen die de Ansar Allah bedreiging tegen het internationale scheepvaartverkeer proberen te beteugelen.

In feite verloopt de huidige oorlog volgens dit plan dat werd opgesteld door Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, die in januari 2020 door een Amerikaanse onbemand vliegtuig werd geliquideerd op de luchthaven van Bagdad, Irak. Het spreekt voor zichzelf dat de vierde fase niet werd gepubliceerd door Iran, omdat het regime in Teheran hardnekkig blijft ontkennen dat er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nucleaire wapens.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda