Sluiten

Zoeken.

Joodse wereld

Terug naar overzicht

In de voetsporen van Haman

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

12 maart 2024

in de voetsporen van haman

De verwoesting in kibboet Kfar Aza, na de massamoord van Hamas op 7 oktober. Foto: Gili Yaari /Flash90

We vieren over anderhalve week Poeriem, het Lotenfeest. Dit feest gaat over de overwinning op Haman, afstammeling van Amalek, die alle Joden in het rijk van de Meden en Perzen op een dag wilde vernietigen. In het boek Ester lezen we hoe de eerste minister Haman van de koning het recht koopt om met de Joden te doen wat hij wil. We lezen uit de Tora de afdeling Zachor – herinner! Herinner wat Amalek het joodse volk – 3336 jaar geleden – aandeed. Joodse feesten blijven altijd actueel.

Onberedeneerde haat

Het Joodse volk was zojuist uit Egypte getrokken. Amalek kwam van zeer ver om onze voorouders aan te vallen. Niet, dat de Joden de Amalekieten ook maar iets misdaan hadden. Amalek koesterde een onberedeneerde haat. Vandaar dat G’ds reactie ook extreem was: “Omdat Amalek de hand heeft durven opheffen tegen G’ds troon, zal G’d strijden tegen Amalek, in alle komende generaties’ (Ex. 7: 16).

Deze strijd is op dit moment nog steeds zeer actueel.

Amalek is de kracht die ons totaal wil uitroeien. Hamas wil geen tweestatenoplossing, maar een finale oplossing, de ‘Endlösung’. In elke generatie neemt Amalek een ander masker aan. Dit hebben we niet zo lang geleden nog meegemaakt. Denk aan het lot van Edith Stein, een non, die van oorsprong Joods was, tijdens de Holocaust. Amalek wil het Joodse lichaam uitroeien, ook als ze bekeerd zijn tot een ander geloof. Daarom denk ik dat ook Hitler in de traditie van Amalek stond.

Hamas gaat een stapje verder. Voordat ze 7 oktober Israël binnenvielen, kregen de moordenaars de instructie om "Joden te bevuilen" en "Joodse vrouwen te prostitueren."

Moderne Jodenhaat

Op 7 oktober 2023 werden we wakker geschud. Het was een echte wake-up call. De Israëlische leiders waren kennelijk niet bedacht op de fundamentele, continue en intens religieuze, diepgewortelde haat van haar buren, die ze in 2005 de heerschappij over Gaza hadden overgedragen. Deze zal nooit en te nimmer doven. Dit is voor niet-religieuze mensen moeilijk te doorgronden. De strijd van Hamas is geen territoriaal conflict, maar een zeer principiële religieuze strijd.

Het nieuwe van 7 oktober is dat Hamas vastberaden is haar dreigementen ook metterdaad uit te voeren en over doeltreffende wapens beschikt.

In het Midden-Oosten is geen enkele andere macht acceptabel. Minderheden hebben de status van ‘djimmi’s, totaal tweederangsburgers. Karl Marx beschreef dit reeds in 1854 over de Joden in Jeruzalem: “De moslims maken de dienst uit, in alle aspecten. Niets is te vergelijken met de ellende en het lijden van de Joden in Jeruzalem. Ze worden door de moslims constant gediscrimineerd en onderdrukt.”

Totale heerschappij

Hele menigten riepen luidkeels "Alla-hoe Achbar - Alla is de grootste" tijdens de mensonterende behandeling van Na’ama Levy die over de grond gesleept werd en talloze anderen, die afgeslacht en ontvoerd werden.

Op 24 oktober ’23 verklaarde Hamasvertegenwoordiger Chamad op de Libanese televisie, dat 7 oktober "pas de eerste keer is, en er zal een tweede, een derde, een vierde zijn”. De Houthi’s riepen met Iraanse raketten in de hand: “Dood aan Amerika en Israël en een vloek over de Joden”. De toenmalige president van Iran zei in 2001 reeds, dat een enkele atoombom voldoende is om heel Israël van de kaart te vegen.

Om de totale heerschappij te veroveren, zijn alle middelen toegestaan. Niet dat Hamas, een tak van de Moslimbroederschap, ooit zijn kwalijke bedoelingen onder stoelen of banken gestoken had. Iedereen weet wat zij consequent denken, roepen, schrijven en willen: totale vernietiging, van de Jordaan tot de Middellandse zee. Ik pleit ervoor, dat ze serieus genomen worden.

Apartheid?

Inmiddels is antisemitisme allang weer salonfähig geworden. De reacties van de Joden buiten Israël variëren extreem. Sommigen proberen hun Jodendom te verbergen. Anderen worden juist trots op hun Joodse identiteit en laten dat, ondanks alle risico’s, duidelijk merken. Academici zullen nog jarenlang discussiëren over de vraag op antisemitisme en antizionisme wel te scheiden zijn. Voor ons is duidelijk dat er een enorme overlap bestaat.

Ik kom net terug uit het Hadassa ziekenhuis. Begin met mij niet over apartheid. Minstens de helft van de artsen, het personeel en de patiënten is Arabisch en er zijn geen aparte toiletten. Er hangen duizenden namen van donateurs, die het oprichten van dit ziekenhuis mogelijk hebben gemaakt. Opvallend: alleen maar Rosenbergs en Goldsteins (bekende Joodse achternamen, red).

En begin met mij ook niet over kolonialisme. Ik citeer een publicatie van de Likoed: “Het verwijt van kolonialisme aan Israël is totaal onzinnig. Joden hebben meer dan drieduizend jaar in het land gewoond. Jeruzalem was al de Joodse hoofdstad toen Amsterdam nog tweeduizend jaar een moeras zou blijven”.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda