Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 14 maart • Israël zal Gaza laten “overstromen” met humanitaire hulp

Door Yochanan Visser - 

14 maart 2024

F231023AM57

Een vrachtwagen met hulpgoederen wordt geleegd bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Israël is bezig met het uitvoeren van een aantal maatregelen, in de hoop een einde te maken aan de even ongefundeerde als eindeloze stroom kritiek vanwege de humanitaire situatie in Gaza.

Ten eerste zal Israël Gaza laten “overstromen” met humanitaire hulp, zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari op woensdagavond. Dit wil zeggen dat via de lucht, de zee en over land grote hoeveelheden voedsel en andere levensmiddelen Gaza zullen worden binnen gelaten. Momenteel zijn er al zes landen die luchtdroppings uitvoeren en een Spaans schip met 200 ton voedsel is onderweg van Cyprus naar Gaza voor een eerste transport van humanitaire hulp via de zee. 

Het schip Open Handen zal twintig kilometer van de kust van Gaza worden geïnspecteerd door de Israëlische marine. Daarna zal het vaartuig afmeren bij een geïmproviseerde pier die momenteel door de IDF wordt gebouwd in Centraal-Gaza. Het transport werd mogelijk door donaties van Cyprus en de Verenigde Arabische Emiraten en werd volledig gecoördineerd met de Israëlische autoriteiten. Een tweede schip met 300 ton voedsel en medicijnen wordt momenteel in Larnaca op Cyprus geladen en zal waarschijnlijk morgen naar Gaza varen.

De Amerikaanse marine zal verder binnenkort beginnen met het aanleggen van een noodhaven in Gaza die ook schepen uit Cyprus zal ontvangen.

"Buitensporig"

Israël reageerde vandaag ook op de beschuldiging van EU-commissaris Joseph Borrell dat de IDF honger in Gaza als een wapen gebruikt. De regering in Jeruzalem noemde de beschuldiging “buitensporig” ("outrageous") en dat was een eufemisme. Op de sociale media in Israël werd Borrell’s opmerking betiteld als een modern “bloedsprookje”. Een andere EU functionaris zei vandaag dat er nog steeds “haarden” in Gaza zijn waar “hongersnood” heerst. Janez Lenarcic, de coördinator voor humanitaire hulp van de EU, eiste dat Israël meer landroutes opent naar Gaza.

Ook internationale hulporganisaties zoals Oxfam en Amnesty International blijven beweren dat er geen alternatief is voor de landroutes via Israël. En verder wordt Israël nog steeds onder druk gezet om de haven van Ashdod te openen voor de levering van humanitaire hulp aan Gaza. Deze hele campagne heeft het karakter van een hetze en is in feite zeer hypocriet.

Soedan

U zult in de media niet lezen over “de ergste hongercrisis in de wereld”, zoals de Verenigde Naties op 6 maart de situatie in Soedan noemde. In een verklaring waarschuwde de VN dat er momenteel al vijf miljoen Soedanezen zijn die honger lijden en dat in totaal 18 miljoen burgers in het door oorlog geteisterde land geen zekerheid hebben over een maaltijd per dag. De autoriteiten in Soedan maken verder voedselkonvooien over land onmogelijk door ze tegen te houden bij de grenzen.

Volgens het International Rescue Committee zijn er zes miljoen mensen dakloos geworden door de burgeroorlog terwijl de helft van de bevolking in Soedan humanitaire hulp nodig heeft. Hoe weten we nu dat er sprake is van hypocrisie bij de media? Sinds het begin van de burgeroorlog in Soedan op 15 april 2023 werd het land 173.000 keer genoemd in mediarapporten. Vergelijk dit met de oorlog in Gaza, die op 7 oktober vorig jaar begon met de volkerenmoord van Hamas in Zuid-Israël, en u zult zien dat er maar liefst 2,3 miljoen artikelen over verschenen in de media.

Vluchtelingen

Israël zal voorafgaand aan de invasie van het zuiden van Gaza ook op verantwoordelijke wijze omgaan met de vluchtelingen die in de buurt van de stad Gaza in tentenkampen wonen nu. De IDF zal “eilanden in Gaza creëren waar de meer dan een miljoen burgers zullen worden ondergebracht nadat alle voorzieningen zullen zijn gerealiseerd. De IDF zal deze vluchtelingenkampen bewaken en garandeert ook de veiligheid tijdens het transport naar de “eilanden”. Deze operatie zal eerst afgerond worden en daarna zal de IDF oprukken naar Rafah waar Hamas nog vijf bataljons heeft. Premier Benjamin Netanyahu maakte vandaag een einde aan alle speculaties over uitstel of zelfs afstel van de operatie in Rafah en zei dat hij niet zou toegeven aan de internationale druk. “We zullen Rafah binnentrekken en de veiligheid van het volk van Israël herstellen, we zullen een complete overwinning brengen aan ons land,” zei de Premier tegen IDF soldaten op de basis Ofer in het zuiden van Israël.

De IDF liquideerde op woensdagavond Muhammad Abu Hasna een Hamas-commandant die verantwoordelijk was voor het stelen van humanitaire hulp. Hasna werd door een IAF-raket gedood in een UNRWA faciliteit in Rafah. De raket doodde ook vijf andere Hamas terroristen.

Ander oorlogsnieuws

Pro-Palestijnse activisten in de Verenigde Staten bereikten deze week een nieuw dieptepunt met het plakken van posters in Manhattan, New York. Op de posters was te lezen dat “verkrachting verzet is”, een verwijzing naar het extreme geweld tegen Israëlische vrouwen op 7/10. “Bevrijd de Palestijnen met alle noodzakelijke middelen” was verder op de poster te lezen.

De Verenigde Staten blijken geheime besprekingen te hebben gehouden met Iran over het probleem van de Ansar Allah militie in Jemen. De indirecte besprekingen werden in januari in Oman gehouden, maar leverden niets op. Iran beweert dat het slechts “spirituele invloed” heeft over de militie die meestal wordt aangeduid bij de naam van zijn leider al-Houthi.

Ansar Allah teste vandaag een hypersonische raket in Jemen. Deze ultramoderne raket werd vrijwel zeker door Iran aan de militie geleverd en vormt een grote bedreiging voor de geallieerde oorlogsschepen in de Rode Zee. De raket kan een snelheid bereiken van 8 Mach, bijna 10,000 kilometer per uur en wordt voortgestuwd op vaste brandstof. Het is niet bekend welk type hypersonische raket de Ansar Allah militie testte maar het gaat waarschijnlijk om een type die van richting kan veranderen na de lancering. Dit maakt de raket vrijwel ontastbaar voor de luchtverdediging systemen van de oorlogsschepen in de Rode Zee. Wanneer de raket inderdaad door Iran aan Ansar Allah is geleverd dan gaat het om de Fattah (of veroveraar). Volgens Iran kan deze raket een snelheid bereiken van 15 keer de snelheid van geluid (bijna 520 meter per seconde) en heeft een bereik van 1.400 kilometer.

In de update van vrijdagmiddag meer over het noordelijke front in Israëls meervoudige frontenoorlog.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda