Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 29 maart • Onderhandelingen over gijzelaars waarschijnlijk hervat

Door Yochanan Visser - 

29 maart 2024

F240320YA102 (1)

Eitan Gonen met een foto van zijn dochter Romi, die op 7 oktober 2023 werd ontvoerd naar Gaza. Foto: Yossi Aloni/FLASH90

De onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza zullen waarschijnlijk worden hervat. Premier Benjamin Netanyahu gaf vanavond zijn toestemming voor de terugkeer van het Israëlische onderhandelingsteam naar Caïro in Egypte.

Mossad-directeur David Barnea en Shin Bet-hoofd Ronen Bar zullen, wanneer de eerste gesprekken in Caïro succes hebben, vervolgens naar Doha in Qatar gaan om de echte onderhandelingen over een staakt-het-vuren te leiden. Netanyahu gaf Barnea en Bar "ruimte om te opereren in de onderhandelingen", maakte het kantoor van de premier bekend. Afgelopen maandag leken de onderhandelingen over een bestand dood nadat Hamas "een belachelijke reactie" gaf op een nieuw Amerikaans voorstel, aldus een Israëlische functionaris. Mossad heeft de hele week een klein team in Qatar gehouden om te kijken of er ruimte is voor nieuwe onderhandelingen. 

Netanyahu maakte ook duidelijk dat de voorbereidingen op een offensief tegen het laatste bastion van Hamas in Gaza, de stad Rafah, gewoon doorgaan. Hamas moet zo onder druk worden gezet om uit de boom te klimmen en concessies te maken die de terugkeer van zo'n 40 vrouwelijke en oudere gijzelaars mogelijk maken. Netanyahu nam zijn beslissing na een uitermate moeilijke ontmoeting met de families van de gijzelaars die hem hevig bekritiseerden over het gebrek aan aandacht dat ze van de premier krijgen. Israël is nu bereid om 700 tot 800 Palestijnse terroristen uit gevangenissen vrij te laten voor de 40 gijzelaars. Volgens de laatste berichten zouden er nog maar 60 tot 70 gijzelaars in leven zijn van de 134 die officieel nog door Hamas worden vastgehouden.

In ander nieuws smeekte een Iraanse oppositieleider de Verenigde Staten om een aanval te plegen op het regime van Ayatollah Ali Khamenei "voordat het te laat is". Vahid Beheshti, een voormalige politieke gevangene die nu in Londen woont, vertelde het Middle East Forum in het Amerikaanse Congres dat de VS nu Iran moeten aanvallen, voordat het regime in Teheran nucleaire wapens bezit. Beheshti, die eerder dit jaar ook de Knesset toesprak en toen Israël aanmoedigde om sterk te zijn, zei dat het een grote fout is dat niemand "het hoofd van de octopus aanpakt". 

"Mijn boodschap aan de VS is om niet achter de achttien vazallen van Iran aan te gaan in de regio," zei de oppositieleider die beweerde dat 90 procent van de Iraniërs tegen het regime zijn. Hij bekritiseerde de regering van President Joe Biden voor een gijzelaardeal die de VS een paar weken voor 7/10 sloot met Iran. De VS betaalden toen zes miljard dollar voor de vrijlating van vijf Amerikaanse gijzelaars. "Het Iraanse regime heeft een strategie om het vrije democratische Westen te ruïneren van binnenuit en om onze wereld te veranderen in een Islamitische staat," zei Beheshti. "Wanneer we hen nu niet verslaan zal het te laat zijn wanneer zij nucleaire wapens hebben. Ze zullen ze gebruiken," waarschuwde de oppositieleider.

Oorlogsnieuws

In Gaza beleefde de IDF een moeilijke dag vandaag toen tijdens een Hamas-antitankraket aanval op een gebouw waar zich soldaten ophielden één van hen sneuvelde en zestien anderen werden verwond, zes van hen ernstig. De dode soldaat, Alon Kudriashov (21) uit de stad Modiïn, en de zes zwaar gewonden behoorden tot de Ekoz-elite-eenheid, die vaak zeer gewaagde acties uitvoert en waren betrokken bij de eerste acties in Rafah. Er zijn sinds het begin van de grondoorlog nu 254 IDF-soldaten gesneuveld. De IDF is nu begonnen om hoge gebouwen in Rafah met de grond gelijk te maken. Dit, omdat deze gebouwen door sluipschutters van Hamas worden gebruikt en tevens als uitkijkpost fungeren.

In het noorden van Israël raken de inwoners van grensdorpen en steden in toenemende mate gefrustreerd over de gevolgde strategie tegen Hezbollah. Het gaat hier niet alleen om de geëvacueerde burgers maar ook om degenen die om verschillende redenen zijn achtergebleven in deze grensplaatsen. De geëvacueerde burgers hebben van de IDF te horen gekregen dat ze tenminste tot juli niet zullen terugkeren naar hun huizen en dat het zelfs nog wel langer kan duren. Velen van hen hebben vakantiehuizen gehuurd die in overvloed aanwezig zijn in het noorden van Israël. De situatie dreigt nu onhoudbaar te worden met het oplopend aantal aanvallen door Hezbollah en de verwoesting in deze dorpen en steden is al enorm. Achtenzestig procent van de Israëli's willen een meer agressieve aanpak van Hezbollah met ruim 42 procent die pleiten voor een grote militaire operatie, zelfs als dat betekent dat er een regionale oorlog komt.

Ondertussen gingen de over en weer aanvallen aan het noordelijke front vandaag weer door en vooral in Syrië sloeg de IAF hard toe toen ongeveer 45 Syrische soldaten en zeven Hezbollah-terroristen werden gedood bij een paar raketaanvallen. Hezbollah verloor vandaag ook Ali Abed Akhsan Naim, de plaatsvervangende commandant van de raketafdeling van de terreurbeweging. Naim was verantwoordelijk voor de productie van zware raketten en planning van de raketaanvallen die Hezbollah dagelijks op het noorden van Israël uitvoert, en werd gedood in zijn auto door een IDF-drone. De Libanese terreurbeweging heeft nu bijna 310 man verloren in bijna zes maanden oorlog met Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda